Een logo kiezen voor je bedrijf

Geschatte leestijd: 7 minuten

Als kleine ondernemer begrijp je dat opvallen en een goede eerste indruk maken belangrijk zijn. Een herkenbaar, opvallend logo helpt mensen zich je bedrijf te herinneren. Maar het is een hele uitdaging om een logo te ontwerpen of om je huidige identiteit op te frissen. Alleen al het uitzoeken van je favoriete lettertypen kan overweldigend zijn. Met dat in het achterhoofd hebben we deskundige hulp ingeroepen om je een aantal praktische adviezen te geven.

Megan Morahan is onze eigen Creative Director voor productontwerp. Zij onderzoekt wat een logo een goed logo maakt en deelt een aantal overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen of ontwerpen van je bedrijfsidentiteit.

Megan heeft enorm veel ervaring in het helpen van grote en kleine bedrijven bij het visualiseren van hun waarden. Haar passie voor ontwerpen is aanstekelijk: “Ik heb de beste baan binnen Vistaprint, want ik werk met de designers die alle prachtige sjabloonontwerpen en bedrijfsidentiteiten maken die je op onze website ziet.”

Dit zijn haar tips om je te helpen het juiste logo te maken voor jouw bedrijf.

Je logo is een visuele representatie van wat je bedrijf doet en helpt bestaande en potentiële klanten om je bedrijf te herkennen.

Kenmerken van een goed logo:

1. Het symboliseert de waarden van je bedrijf
2. Het verhoogt je geloofwaardigheid in de ogen van potentiële klanten
3. Het dient als een visuele herinnering voor klanten

Als je een bedrijf gaat starten

Maak je nog niet druk om hoe het logo van je start-up eruit moet zien. Vraag je in plaats daarvan af welk gevoel je mensen wilt geven wanneer ze je bedrijf voor het eerst tegenkomen. Denk aan de woorden die je graag zou horen als ze je producten of diensten beschrijven. Deze woorden zijn de essentie van je bedrijf.

Vervolgens kun je die woorden of gevoelens aan een look gaan verbinden. Zie deze eerste stap als de fundering waarop je je logo bouwt. Het is belangrijk om een lijst met eigenschappen van je bedrijf te maken om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt communiceren.

Laten we een spa als voorbeeld nemen. Je gaat naar een spa om te ontspannen en je herboren te voelen. Deze associaties moeten visueel gemaakt worden, zodat mensen zich alleen door naar het logo te kijken al kunnen inbeelden hoe ze zich zouden voelen als ze ontspannen in de spa zitten.

Denk aan een paar woorden die je associeerd met een spa. Sluit je ogen en beeld je in dat je je volledig ontspannen daar bevindt. Welke woorden beschrijven je dagdroom het beste? Kalm? Rustig? Ontspannen?
Zuivere en eenvoudige ontwerpelementen en tekstbewerkingen zouden deze kenmerken het beste weergeven. De lotusbloem is een populair symbool voor spa’s door de culturele associatie met puurheid, schoonheid en hergeboorte. Gecombineerd met een eenvoudig Serif lettertype geeft dat een kalme uitstraling.

Als je monteur bent, wil je waarschijnlijk overbrengen dat je praktisch, hard-werkend en betrouwbaar bent. Hoe zou je deze kwaliteiten visueel maken?
Je kunt kiezen voor een vintage, rustieke look waarin je het gereedschap van je vak weergeeft, zoals een steeksleutel of een oliekan. Dat maakt duidelijk dat je je bezig houdt met het repareren van auto’s. Het is ook gemakkelijk te herkennen en te associëren met een dienst.

Als je jouw stijl beschrijft als opvallend en kleurrijk, dan moeten die kenmerken ook in je logo terugkomen. Onderzoek andere bedrijven met een vergelijkbare stijl om erachter te komen wat wel en niet werkt.Welke kleuren gebruiken zij om die kenmerken over te brengen?

Gebruik een kleur waarmee jouw logo opvalt

De typische emotionele associatie met kleuren is fascinerend, vooral als je bekijkt hoe dit per cultuur verschilt. Veel van onze klanten gebruiken zwart en blauw, waarschijnlijk omdat ze zien dat zoveel gevestigde bedrijven deze kleuren gebruiken. En dat heeft een goede reden. Zwart wordt vaak gebruikt om kracht, verfijning, traditie en vertrouwen uit te beelden. Blauw wordt meestal geassocieerd met vakkundigheid, vertrouwen, afhankelijkheid en veiligheid.

Pak de kenmerken erbij die je genoteerd hebt en bedenk hoe je wilt dat je klanten zich voelen als ze je logo voor het eerst zien. Bedenk wat je wilt zeggen met je logo en hoe kleurassociaties je bericht beïnvloeden. Bedenk dan welk soort logo het beste bij je bedrijf past.

Verdiep je in verschillende soorten logo’s

Er zijn in essentie drie soorten logo’s:

1. De eerste is alleen tekst ofwel een woordmerkidentiteit. Dit is ideaal als je bedrijf een gevestigde reputatie heeft of een familienaam gebruikt.

2. De tweede soort bestaat uit een monogram of lettermark, die de eerste letters van de bedrijfsnaam op een visuele manier gebruiken. Deze combinatie geeft zowel een visuele representatie van je bedrijf als een verbale herkenning van je naam.

3. De derde soort combineert een symbool met woorden. Het logo bestaat meestal uit een vorm die een visuele clue geeft om wat voor dienst of product het gaat. Dit is het centrale deel van je logo, wat in combinatie met een bedrijfsnaam een herkenbare, duurzame uitstraling creëert.


Zorg ervoor dat de ontwerpelementen in balans zijn

Eén van mijn favoriete logo’s is die van het World Wildlife Fund. Het is herkenbaar en gaat al lang mee, maar het komt helemaal niet ouderwets over. Het is één van die klassieke logo’s die iedereen herkent. Ik vind het prachtig hoe de witruimte heel slim gebruikt is om een gevoel van bescherming om de panda heen te creëren.

Een andere favoriet van mij is Bully Boy Distillers. Het is een likeurbedrijf uit Boston met een fascinerend familieverhaal. Wat ik zo leuk vind aan hun logo is dat het net zo opvallend en herkenbaar is als hun naam. Het is in één kleur en geeft een pictogram van een imposant paard weer. Hun labels koppelen elegante typografie aan een solide silhouet om een gevestigde look te creëren, ondanks het feit dat het merk relatief nieuw is. Dit voorbeeld geeft aan hoe de juiste lettertypekeuze een pictogram kan versterken.

Maak je logo veelzijdig

Preview in new tab

Het is van het allergrootste belang dat je weet waar mensen je logo zullen zien. Als je eigenaar bent van een koffiebar, dan wil je je logo waarschijnlijk op de T-shirts van je medewerkers, op de menukaarten, flyers, website en je Facebookpagina zetten. Je zet het waarschijnlijk ook op borden en posters, dus het moet in allerlei afmetingen werken.

Als je op locatie werkt als tuinier, loodgieter of aannemer, dan wil je misschien onderweg reclame maken door je logo op de zijkant van je auto te zetten met een automagneet of -sticker. Zorg er daarom voor dat alle tekst duidelijk en goed leesbaar is. Zelfs als je op de snelweg rijdt. Test de leesbaarheid van je logo op verschillende afstanden.

Roep de hulp in van een expert

Als je liever niet je eigen logo wilt ontwerpen, maar een beperkt marketingbudget hebt, dan ben je niet de enige. Het goede nieuws is dat er verschillende mogelijkheden zijn om je te helpen bij het ontwerpen bij je logo.

Als je op zoek bent naar iets eenvoudigs dat jouw bedrijfs- en contactgegevens weergeeft, blader dan door de ontwerpen in onze gallerij. Je kunt uit meer dan 5000 ontwerpen voor visitekaartjes en bijpassende producten kiezen die de meeste sectoren en stijlen omvatten. De logo’s die je in de gallerij voor visitekaartjes ziet, kunnen op je complete marketingset worden toegepast.

Als je iets unieks wilt, dan kun je met een van onze designers samenwerken om een uniek logo voor jouw bedrijf te creëren, gebaseerd op jouw specifieke wensen.

Of als je al iemand in gedachten hebt waarmee je wilt samenwerken, dan kunnen deze tips voor samenwerking met designers je helpen je visie over te brengen en de beste resultaten te behalen.

Succes!

Vistaprint is niet geassocieerd met of gesponsord door de eigenaars van de logo’s met handelsmerk die in dit artikel worden genoemd.

Megan Morahan – Creative Director, Product Design

Megan’s passie voor design werd voor het eerst aangewakkerd door het krabbelen in schoolboeken. Toen een klasgenootje haar krabbels zag, werd Megan uitgekozen om de posters voor de klassenvoorzitterscampagne te creëren. Na een overtuigende overwinning bij de peilingen groeide haar vertrouwen en interesse in kunst en design. Ze had geen idee dat iets dat zo leuk is een carrière kon zijn. Nu geeft Megan leiding aan een gepassioneerd en getalenteerd design team.