4 stappen om achterlaters in je marketing te gebruiken

Geschatte leestijd: 4 minuten

Maak een blijvende indruk met achterlaters. Het maakt niet uit of je een lekkende leiding komt vervangen, een huis schildert of een dakgoot schoonmaakt. Achterlaters zijn een makkelijke, voordelige marketingstrategie voor allerlei soorten kleine ondernemers, vooral degenen die bij mensen aan huis werken. En ze zijn precies wat je van de naam zou verwachten: een voorwerp dat bij een klant wordt achtergelaten als je klaar bent met je dienstverlening.

In de kern is een achterlater een herinnering aan je bedrijf die klanten alle informatie geeft om contact met je te kunnen opnemen. Daarnaast moeten achterlaters wel waardevol zijn voor je klanten. Daarom werken praktische dingen als pennen, magneten en shoppers heel goed. Als je iets goedkoops achterlaat, zoals een visitekaartje of brochure, doe dan een kortingsbon of aanbieding erbij om klanten te stimuleren het te bewaren. Achterlaters moedigen klanten niet alleen aan om terug te komen, maar kunnen ook worden gebruikt als hulpmiddel om feedback te verzamelen, klanten te belonen en je bedrijf naamsbekendheid te geven.

8 VOORWERPEN OM ACHTER TE LATEN:

  • Traditionele marketingmaterialen: Brochures, Visitekaartjes, Deurhangers, Magneten, Stickers
  • Promotionele voorwerpen: Pennen, Draagtassen, Handgel

Zo kunnen kleine bedrijven in de klusbranche achterlaters gebruiken om klanten te stimuleren nog eens terug te komen, de naamsbekendheid van hun bedrijf te vergroten en een professionele indruk te maken. Begin in 4 stappen:

  1. Kies de voorwerpen die het best aansluiten bij jouw doel.
  2. Zet je logo op je achterlaters.
  3. Voeg een persoonlijk tintje toe.
  4. Kies hoe je ze gaat uitdelen.

1

Kies de voorwerpen die het best aansluiten bij jouw doel.

Denk na over hoeveel informatie je wilt overbrengen en welk medium daar het best bij past. Ben je een huisschilder en wil je gedetailleerde informatie over je prijzen en diensten achterlaten bij je klanten? Kies dan voor iets als een brochure, waarin je voldoende ruimte hebt om deze informatie af te drukken.

Denk ook na of er een bepaald soort item is dat helemaal bij jouw bedrijf past. Als je loodgieter bent, kun je bijvoorbeeld een grappige deurhanger aan de badkamerdeur van je klant hangen. Maak je bij mensen thuis schoon? Geef je klanten dan een flesje handgel met je logo erop.

Brochures
Laat een brochure achter waarin je producten en diensten worden beschreven met afbeeldingen en kleuren in je huisstijl

TIP VAN VISTAPRINT

Heb je niet veel ruimte? Zet dan een QR-code op je item. Klanten kunnen die scannen om meer informatie te krijgen, een feedbackformulier in te vullen of een speciale aanbieding te downloaden.

2

Zet je logo op je achterlaters.

Draagtassen
Laat je klanten de marketing voor je doen (in de supermarkt en verder!) met een shopper met

Dit klinkt misschien als een open deur, maar zorg dat je voorwerp duidelijk je merk laat zien, of het nu op een brochure of draagtas staat. Hoewel sommige materialen meer ruimte hebben om een boodschap toe te voegen, zou zelfs op het kleinste weggevertje, zoals een pen, je logo en bedrijfsnaam moeten staan. Zorg dat het ontwerp van je marketingvoorwerp in je huisstijl is, met de juiste kleuren, lettertypen en sjablonen.

Daarna zijn contactgegevens het belangrijkste om op je achterlaatitems te zetten. Het is belangrijk om potentiële klanten alles te geven wat ze nodig hebben om je te bereiken, zoals een telefoonnummer, e-mailadres of website-URL.

TIP VAN VISTAPRINT

Bied je een dienst die vaak terugkeert, zoals hovenierswerk? Laat dan een magneet achter om je bedrijf in de kijker te houden als er weer een heg moet worden gesnoeid, of zet je aanbevolen volgende onderhoudsdatum achter op een visitekaartje.

3

Voeg een persoonlijk tintje toe.

Een achterlaatvoorwerp kan helpen langdurige relaties met klanten op te bouwen… zorg dus dat je marketingmateriaal niet te algemeen of onpersoonlijk is. Er zijn een paar makkelijke manieren om een persoonlijk tintje toe te voegen.

Eén manier is om achterlaters te maken die refereren aan verschillende stadia van het proces dat de klant doorloopt. Als je bij een klant thuis komt voor een consult of introductie, laat dan een uitgebreide kit met informatie achter. Je kunt denken aan een visitekaartje met een speciale aanbieding of bijvoorbeeld een shopper met je logo vol met leesmateriaal over je bedrijf.

Als je een achterlater gebruikt als opvolgmiddel, dan kun je een handgeschreven notitie toevoegen. Denk aan een berichtje op de achterkant van een visitekaartje of een herinnering aan een promotie om klanten aan te moedigen de volgende stap te zetten.

Heb je vaste klanten waar je vaak komt? Zij hebben je contactgegevens natuurlijk al, dus hoef je ze geen brochures, deurhangers of visitekaartjes te geven. Kies in plaats daarvan iets leukers, zoals een magneet of een stapeltje stickers met je logo erop.

Deurhangers
Laat deze opvallende herinneringen overal in de buurt achter. Daarmee trek je nieuwe klanten aan en moedig je bestaande klanten aan terug te komen.

4

Wees creatief bij het uitdelen.

Zoals de naam al zegt, worden achterlaters traditioneel achtergelaten bij een dienst die aan huis wordt geleverd. Maar nu je deze makkelijk uit te delen marketingmaterialen al hebt, kun je ook buiten de kaders denken.

Laat klanten je pen met logo houden als ze een factuur of bonnetje tekenen. Het maakt niet uit of ze die vervolgens gebruiken voor een boodschappenlijstje of een kruiswoordpuzzel; hij zal zeker binnen handbereik blijven en zo de aandacht op je bedrijf vestigen.

Wil je een nieuwe dienst of aanbieding bekendmaken? Laat het bestaande klanten weten met een achterlater, ook als je geen dienst verleent. Het kan een deurhanger aan de voordeur zijn of een actuele brochure in de brievenbus: promoot je nieuws met een fysiek aandenken.