Zo blijf je thuis productief

Op dit moment is thuiswerken voor veel mensen de nieuwe realiteit. Maar nu velen van ons meer tijd thuis doorbrengen, is het een uitdaging om goed door te kunnen werken zonder te worden afgeleid door huishoudelijke klusjes, de tv of andere mensen in huis.

Hier zijn een paar tips over productief blijven terwijl je thuis werkt:

  • Houd een werkritme aan
  • Gebruik een aparte werkruimte
  • Zorg voor een opgeruimde omgeving
  • Neem regelmatig pauze
  • Hou contact
  • Vier je productiviteit
  • Vergeet niet uit te loggen

Houd je aan een routine

Als je het huis niet uit hoeft, is het verleidelijk om in je pyjama te blijven hangen, maar het is belangrijk om je aan je gewone werkritme te houden. Doe je normale kleding aan voordat je aan het werk gaat. Dat helpt je de juiste mindset te creëren en te bepalen wanneer je ‘op kantoor’ bent of vrije tijd hebt.

Stel een schema op en hou je eraan. Begin en stop je vroeg? Hoe laat neem je lunchpauze? Wil je een wandelpauze van twintig minuten nemen om nieuwe energie op te doen? Bepaal een rooster wat voor jou werkt en probeer je eraan te houden. Als je je werkdag thuis net zo indeelt als een dag op kantoor, kun je je tijd beter gebruiken en alles uit elk uur halen.

Gebruik een aparte werkruimte

Denk bij het opstellen van je werkruimte aan wat je nodig hebt. Het is fijn om vanaf de bank te werken als dat kan, maar als je een telefoon, computer en notitieboek nodig hebt, is het handiger om aan een tafel te werken. Zo blijf je goed georganiseerd en kom je in de juiste stemming om te werken.

Het is ook een goed idee om je werkruimte echt tot een voor werk gereserveerde ruimte te maken, maakt niet uit hoe groot of klein die is. Ook als de ruimte niet gescheiden is van je woonkamer, helpt dit psychologisch gezien toch om af te bakenen wanneer je aan het werk bent en wanneer niet. Met een aparte ruimte is het ook voor je gezinsleden of huisgenoten duidelijk dat je niet gestoord wilt worden als je aan je bureau zit.

In de realiteit heb je mogelijk geen aparte kamer of groot gedeelte van een kamer om in te werken. We snappen dat dat niet ideaal is. In zulke gevallen kan het al helpen om werk en thuis af te bakenen met bepaalde muziek, een kaarsje of je omkleden in vrijetijdskleding.

Zorg voor een opgeruimde omgeving

Heb je eenmaal je thuiskantoor ingericht, hou het dan opgeruimd. Een werkruimte die opgeruimd, praktisch en gestructureerd is, maakt het makkelijker om je op je werk te concentreren. Als je dingen om je heen hebt die je aan niet-werkgerelateerde dingen herinneren, zoals gebruikte lege koffiemokken of een berg was, leidt dat je af van wat je eigenlijk moet doen.

Neem regelmatig pauze

De gemiddelde persoon kan zich slechts zo’n 45 minuten op één taak concentreren. Neem dus regelmatig pauze om je hersens even rust te geven.

Methodes als de Pomodorotechniek, waar je 25 minuten intensief werkt en dan 5 minuten pauze neemt, kan je helpen je pauzes in de gaten te houden.

Als je een tuin of balkon hebt, is even een frisse neus halen heel fijn. Maar zelfs alleen opstaan uit je stoel en je lichaam strekken of even bewegen doet al wonderen voor je productiviteit bij het thuiswerken. Dat kan ook je stemming verbeteren en je een frisse kijk op je huidige project geven. Een perfecte oplossing voor als je even geen inspiratie hebt.

Hou contact

Een aspect van thuiswerken dat misschien even wennen is, is het gebrek aan fysieke interactie. Mensen zijn sociale wezens en daarom is het belangrijk om zulke kleine, maar belangrijke interacties in leven te houden, al is het online. Drink virtueel koffie met een collega, klets via e-mail of organiseer een borrel na het werk via Zoom. Deze kleine contactmomenten zorgen dat je je minder afgezonderd voelt, wat op zijn beurt weer helpt om je geconcentreerd, positief en productief te houden.

Vier je productiviteit

Heb je een taak van je to-do-lijst afgestreept, neem dan de tijd om het even te vieren. Je hoeft geen gat in de lucht te springen (hoewel dat natuurlijk wel goede lichaamsbeweging is!), maar erken je succes. Als je viert dat je taken af hebt, hoe klein ze ook zijn, krijg je meteen een oppepper. En het helpt je ook om bij te houden hoeveel je nou eigenlijk gedaan krijgt.

Vergeet niet uit te loggen

Dit is een van de belangrijkste dingen als je thuis bent: vergeet niet uit te loggen. Het is makkelijk om ‘nog even één dingetje’ te doen als je geen trein hoeft te halen, maar bedenk dat het essentieel is voor je werk-privébalans (en daarmee ook je energie en productiviteit) om je aan je werkschema te houden.

Een goede manier om jezelf te dwingen dit te doen is met een routine om de dag af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld in de laatste tien minuten van je werkdag een to-do-lijst voor de volgende dag maken. Hiermee zie je beter wat je vandaag al hebt bereikt, denk je minder aan je werk buiten werktijd en ben je klaar om de lijst de volgende ochtend aan te pakken.