Vier belangrijke zaken om aan te denken voordat je op een ambachtsbeurs of boerenmarkt gaat staan

Op een ambachtsbeurs of boerenmarkt gaan staan is een goede manier voor een groeiend bedrijf om meer omzet te maken en de naamsbekendheid in de buurt te vergroten. Maar als je bedrijf zoiets nog nooit gedaan heeft, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen.

We geven je vier essentiële adviezen om je klaar te stomen voor je eerste ambachtsbeurs of boerenmarkt en tips voor het vinden van het juiste publiek voor jouw producten en diensten.

Op boerenmarkten en ambachtsbeurzen gaan staan is een uitstekende manier om klanten aan te trekken en mensen te laten weten wat je doet. Je hebt waarschijnlijk al wat klanten en je hebt vast ook al methoden ontwikkeld om je producten te maken of je diensten te leveren, maar nu wordt het tijd om de rest van de wereld te vertellen over alle fantastische dingen die je doet.

Dit soort evenementen is een geweldige plek om waardevolle feedback van klanten te krijgen. Dus zet je product op de rails en ga op zoek naar evenementen.

Wat is het juiste evenement voor mijn bedrijf?

Als je net begint met evenementen, kun je het beste iets kleins bij je in de buurt uitzoeken. Zo kun je alles ontdekken over voorbereiding, opbouw, voorraad, geldstromen, klantenservice en hoe je de dag het beste kunt organiseren, zonder dat het je meteen boven het hoofd groeit. Gebruik het evenement om dingen soepel te laten lopen voordat je overstapt naar grotere evenementen.

Hoe vind ik die evenementen?

Er zijn veel coöperaties, zoals de markt-coöperatie van je gemeente bijvoorbeeld. Die hebben meestal een website met de gegevens van evenementen. Ook de website van Hollandse markten geeft een online overzicht van evenementen. Een simpele zoekopdracht ‘boerenmarkten’ in Google levert ook veel resultaten op.

Voor ambachten, sport en andere evenementen biedt de website evenementkalender een lijst met regionale en landelijke evenementen.

Wat kost dat ongeveer?

Voor kleine evenementen zijn de kosten niet enorm. Houd er wel rekening mee dat je voor een markt vaak niet alleen voor de plaats betaalt, maar dat je ook een vergunning nodig hebt. Markten hoeven echter helemaal niet duur te zijn, sommige markten rekenen niet meer dan 30 euro voor een kraam. Het is mogelijk dat je een kleine vergoeding moet betalen om lid te worden van een coöperatie of organiserende groep voordat je standhouder kunt worden.

Wat zijn de regels voor deelname?

Op boerenmarkten gelden vaak regels voor het verkopen van producten uit de directe omgeving en de aanwezigheid van iemand die betrokken is bij de productie. Maar de regels kunnen overal verschillen en je kunt er het best naar vragen bij de individuele evenementen. Ambachtsbeurzen willen vaak dat je vooruit betaalt en hebben ook vaste tijden waar je je aan moet houden, en je kunt vaak alleen producten laten zien of verkopen waarover je van tevoren afspraken hebt gemaakt met de organisatoren. Op dit soort evenementen is doorgaans ook een aansprakelijkheidsverzekering vereist.

Nu je genoeg basisinformatie hebt om voor de eerste keer aan een evenement deel te nemen, wordt het tijd om de theorie in de praktijk te brengen en het juiste evenement voor jouw bedrijf te zoeken.