5 tips om thuis mentaal gezond te blijven

Geschatte leestijd: 3 minuten

Thuiswerken is een prima oplossing als je niet naar kantoor of andere fysieke locatie kunt, maar het is minder eenvoudig dan het lijkt. Lange tijd thuisblijven is geen kwestie van comfortabele kleren aantrekken, inloggen op Netflix en de hele dag rustig aan doen.

In onze huidige situatie hebben we ook met andere stressfactoren te maken, zoals zorgen over onze gezondheid of financiën, of muren die op je afkomen. En terwijl je probeert om een gezonde balans tussen werk en privé te houden, kunnen die een enorme impact op je mentale welzijn hebben.

Daarom spraken we met Kaitlin Maud, merkstrategieconsultant van Current Forward, om te horen hoe zij mentaal gezond blijft terwijl ze thuiswerkt.

Zorg goed voor je lichaam

Als je veel tijd thuis doorbrengt, kies dan voor gezonde, evenwichtige maaltijden en zorg dat je voldoende slaapt. In combinatie met lichamelijke inspanning helpt dat om je goed te blijven voelen, zowel mentaal als fysiek.

Neem regelmatig een pauze en loop even weg van je computer om je hoofd rust te bieden. Voortdurend werken of veel tijd doorbrengen op sociale media kan heel inspannend zijn. Stretchen, diep ademhalen en fysiek bewegen vermindert spanning en helpt je om tot jezelf te komen.

“Het is gezond om afstand te nemen van je werk, maar dat kan lastig zijn als je thuis in je eigen ruimte zit. Thuis loop je niet van de ene naar de andere vergaderruimte en ga je niet de deur uit om te lunchen, dus mentaal welzijn betekent voor mij dat ik regelmatig moet bewegen. Door een paar keer per dag 30 minuten met mijn hond te gaan lopen, doe ik nieuwe energie op voor lichaam en geest.”

Als je niet naar buiten kunt om te gaan wandelen, probeer dan binnenshuis actief te zijn, bijvoorbeeld door de trap op en af te lopen of te dansen op je favoriete muziek.

Houd een vast ritme aan om burn-out te voorkomen

Als je dag en nacht thuis zit, is het heel verleidelijk om je normale ritme los te laten. Maar dat heeft gevolgen voor je mentale gezondheid, doordat je bijna geen onderscheid meer kunt maken tussen tijd die je aan je werk, je huis en je familie en vrienden besteedt.

Kaitlin zegt dat “een ritme aanhouden me helpt om mentaal gezond te blijven. Ik heb ‘s ochtends een koffieritueel dat mijn brein laat weten dat het tijd is om de dag te beginnen.”

Het is belangrijk om doelbewust te zijn: sta op, kleed je aan en plan je dag. Ga op je normale tijd naar bed en geef jezelf voldoende tijd om na je werk te ontspannen.

Houd je mentale gezondheid in de gaten

Een dagboek bijhouden kan een goede manier zijn om te volgen hoe je je voelt en om tijd voor jezelf vrij te maken.

“Ik heb de laatste tijd wat meer stress dan normaal en daarom ben ik begonnen om regelmatiger in mijn vijfminutendagboek te schrijven. Je schrijft elke dag op wat je prioriteiten zijn en voor welke dingen je dankbaar bent. Dat helpt me om gefocust en mentaal gezond te blijven in een tijd waarin je gemakkelijk wordt afgeleid door alles wat er in de wereld gebeurt.”

Meditatie en mindfulness zijn nuttige, therapeutische manieren om met stressvolle situaties om te gaan en jezelf rustiger en ontspannener te voelen. Er zijn veel meditatie-apps die zowel beginners als meer gevorderden door het hele proces begeleiden.

Manieren om mindful te zijn:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Gezonde maaltijden eten en van elke hap genieten
  • Mediteren met een positief woord of een afbeelding die je gelukkig maakt
  • Doelbewust contact opnemen met een oude vriend of vriendin (uiteraard elektronisch)
  • Een bad nemen, de warmte voelen en je bewust worden van je spieren die zich ontspannen

Zorg goed voor jezelf

Neem elke dag tijd om dingen te doen die je leuk vindt. Bijvoorbeeld lekker koken, een bad nemen of een boek lezen. Het gaat erom dat je tijd voor jezelf vrijmaakt om opgewekt en positief te blijven.

Als je nerveus, gespannen of depressief bent, is het een goed idee om hulp te zoeken. Voor Kaitlin hebben haar wekelijkse therapiesessies een hoge prioriteit. “Zelfs nu we thuis moeten blijven, organiseert mijn therapeut onze sessies via een videoplatform zodat ik nog steeds de gelegenheid hebt om na te denken over wat er op me afkomt en dat te verwerken.”

Als je je ruimte deelt met anderen, is het ook belangrijk om tijd “samen” en “apart” te reserveren. Wanneer iedereen de hele dag thuis is, kunnen emoties gemakkelijk oplopen en tot ruzie leiden. Door tijd alleen door te brengen, kun je stressvolle situaties voorkomen en de vrede in huis bewaren.

Praat met anderen

Thuiswerken kan je een eenzaam gevoel geven en dat heeft weer effect op je stemming en je mentale gezondheid. Er zijn veel manieren om vrienden en familie online te spreken, zodat je gewoon al je sociale contacten kunt blijven onderhouden, als is het dan vanaf je eigen bank.

Als je neerslachtig bent, helpt het om daarover te praten met mensen die je vertrouwt. En misschien vind je op die manier zelfs oplossingen voor problemen die je hebt. Een nieuw perspectief kan helpen om anders tegen de dingen aan te kijken en je beter te voelen. Andersom kan het helpen van andere mensen jou een goed gevoel geven, dus blijf je contacten onderhouden, ook als je binnen moet blijven.