Ideeën voor kerstweggeefacties voor kleine bedrijven

Geschatte leestijd: 5 minuten

De feestdagen beginnen voordat je er erg in hebt. En als je reclame wilt maken voor je bedrijf, contact wilt leggen met klanten en de kerstinkopen een boost wilt geven, dan zijn weggeefacties een van de beste dingen die je kunt doen. Weggeefacties voor de feestdagen zijn een goede manier om je klanten in de kerststemming te krijgen en ze te stimuleren om al hun kerstinkopen bij jouw bedrijf te doen. Bovendien kan een goed weggevertje ervoor zorgen dat klanten ook na de feestdagen nog aan je bedrijf denken.

Maar wat voor weggeefactie is voor de aankomende feestdagen het beste voor jouw bedrijf? Laten we 6 ideeën voor kerstweggeefacties bekijken waarmee je klanten blij maakt en tegelijk de kerstverkoop stimuleert:

  1. Geef een gratis cadeautje bij elke kerstaankoop.
  2. Biedt een kerstaanbieding aan: twee voor de prijs van een.
  3. Organiseer een promotie tussen kerst en Driekoningen.
  4. Organiseer een weggeefactie op sociale media.
  5. Organiseer een kerstwedstrijd met een beloning.
  6. Werk samen met een ander plaatselijk bedrijf aan een kerstweggeefactie.

1. Geef een gratis cadeautje bij elke kerstaankoop.

Tijdens de feestdagen zijn mensen op zoek naar het perfecte cadeau voor iedereen op hun lijst.

Maar omdat ze zo gefocust zijn op kerstcadeaus, winkelen mensen in december niet voor zichzelf. Laat je klanten daarom zien dat ze wel op *jouw* lijstje staan. Biedt ze een cadeautje voor zichzelf aan bij hun aankoop, dan verwen je je klanten in een tijd waarin ze dat zelf waarschijnlijk niet doen.

Een cadeautje bij een aankoop is niet alleen een goede manier om je klanten te bedanken dat ze bij jou winkelen tijdens de kerstdrukte, het geeft ze ook een extra stimulans om bij jou te shoppen. En als ze het cadeautje niet zelf willen houden, kunnen ze er altijd iemand anders mee verrassen.

2. Biedt een kerstaanbieding aan: twee voor de prijs van een.

Een ‘twee voor de prijs van een’-actie met kerstthema is een andere goede manier om je klanten aan te moedigen om hun kerstinkopen bij jou te doen. En als bonus kan een dergelijke promotie een goede manier zijn om van overtollige voorraad af te komen. Misschien heb je een product dat niet zo goed verkoopt als je had verwacht en wil je er vanaf voordat het nieuwe jaar begint. Biedt dan tijdens je kerstaanbiedingen twee van deze producten aan voor de prijs van een.

3. Organiseer een promotie tussen kerst en Driekoningen.

Een actie tussen kerst en Driekoningen is een win-win voor jou en je klanten. Het beslaat de periode tussen kerst en 6 januari, waardoor je de leuke sfeer en drukte nog 12 dagen langer kunt rekken. Bovendien hebben je klanten meer kans om te winnen. In plaats van een enkele kans op een kerstgeschenkje of prijs, krijgen ze 12 kansen!

Er zijn een hoop ideeën waarmee je deze actie invulling kunt geven. Je kunt elke dag van de actie een ander cadeautje met jouw merk erop aanbieden aan je klanten – een draagtas op dag 1, een pet op dag 2, een waterfles op dag 3, enz. Of je kunt elke dag van de promotie een grotere prijs of cadeaubon verloten.

Een andere manier om mensen enthousiast te maken voor je weggevertje is om het cadeau van de dag geheim te houden. Als je de details van de kerstactie pas op de dag zelf bekendmaakt, wekt dat extra interesse bij je klanten. Ze zullen elke dag je sociale media in de gaten houden, de website van je bedrijf bezoeken of langskomen in je winkel om te zien welk cadeautje of welke actie je die dag aanbiedt. Deze toename in interesse kan tot een toename in verkoop leiden.

4. Organiseer een weggeefactie op sociale media.

Sociale media zijn een goede plek om reclame te maken voor je kerstweggeefacties. Maar als je het strategisch weet te brengen, kan een weggevertje ook een goede manier zijn om het aantal volgers van je sociale media uit te breiden.

Kies een waardevol product dat je centraal wilt zetten in je kerstweggeefactie: een cadeaupakket, je populairste producten of een budget om te besteden in je winkel. Organiseer de weggeefactie op je socialmediaplatforms en gebruik het weggevertje om volgers aan te moedigen tot delen. Als je bijvoorbeeld je kerstweggeefactie op Instagram organiseert, kun je je volgers laten weten dat ze voor elke persoon die ze in de opmerkingen taggen extra kans maken om de grote prijs te winnen. Dit kan ze stimuleren om hun vrienden te taggen en hoe meer vrienden ze taggen, hoe meer mensen je sociale media volgen.

5. Organiseer een kerstwedstrijd met een beloning.

Zoals de naam al doet vermoeden, zou je gewoon iets weg kunnen geven voor je weggeefactie met de feestdagen. Maar je kunt je klanten er ook voor laten werken en je kerstweggeefactie omtoveren tot een wedstrijd met leuke prijzen.

Hoewel veel weggeefacties in December willekeurig een winnaar loten of elke klant een klein cadeautje geven, maak je het extra leuk en creatief voor jezelf en je klanten als je er een kerstwedstrijd van maakt.

Het wedstrijdthema kan van alles zijn. Je kunt je klanten vragen om hun favoriete kerstliedje te herschrijven met jouw bedrijf als thema. Of je kunt een wedstrijd houden om te zien wie het origineelste bijschrift kan schrijven voor een van de kerstfoto’s van je bedrijf op Facebook. Doet je bedrijf veel zaken met families en kinderen? Organiseer dan een feestelijke kleurwedstrijd voor de kinderen. Zolang de wedstrijd leuk is en een kerstthema heeft, zullen mensen zich betrokken voelen bij je bedrijf tijdens de feestdagen (en hopelijk tegelijkertijd de verkoop een boost geven).

6. Werk samen met een ander plaatselijk bedrijf aan een kerstweggeefactie.

Samenwerken met een ander plaatselijk bedrijf is nog een goede manier om zo veel mogelijk mensen in de kerstsfeer te krijgen. En omdat jullie allebei reclame maken voor je weggeefactie, wordt jouw merk ook in beeld gebracht bij de klanten van het bedrijf waarmee je samenwerkt. Daar zitten misschien mensen bij die je bedrijf nog niet (goed) kenden, waardoor je klantenbestand groeit.

Zoek andere bedrijven in de buurt die een logische keuze zouden zijn om mee samen te werken aan een weggeefactie. Heb je een koffiezaak? Werk dan samen met een chocolatier om een cadeaupakket voor kerstochtend samen te stellen, gevuld met speciale koffie en chocolade. Of stel dat je eigenaar bent van een yogastudio. Dan kun je een ‘Nieuw jaar, nieuw begin’-actie organiseren en samenwerken met andere plaatselijke wellnessbedrijven om een weggeefpakket samen te stellen op basis van goede voornemens.

Een samenwerking met een ander plaatselijk bedrijf kan je weggeefactie voor kerst extra waardevol maken en je helpen om meer potentiële klanten te bereiken. Het is een feestelijke win-winsituatie.