Sociale media-tips voor ondernemers

Geschatte leestijd: 7 minuten

We hebben gesproken met 3 deskundigen van VistaCreate, een gratis tool waarmee snel en makkelijk prachtige content voor sociale media gemaakt kan worden, zelfs als je geen ervaring hebt met ontwerpen. Op VistaCreate kun je uit duizenden sjablonen voor alle socialemediaplatforms kiezen en daar foto’s, video’s en illustraties aan toevoegen uit een uitgebreide mediabibliotheek om elke post helemaal af te stemmen op jouw bedrijf. Hier delen Sandra Iakovleva (hoofd Content Marketing), Maria Petrova (teamleider Social Media) en Oksana Tunikova (Brand Manager) hun tips om sociale media zo goed mogelijk in te zetten voor je bedrijf.

Of je nu al tientallen jaren een bedrijf runt of net begonnen bent om wat op te zetten naast je baan, sociale media is een van de effectiefste manieren om goedkoop reclame te maken. En hoewel je misschien al jaren een persoonlijk account hebt op Instagram of Facebook, is reclame maken voor je bedrijf op deze platforms een heel ander verhaal.

Je kunt sociale media gebruiken voor verschillende doelstellingen, zoals het opbouwen van je merk en geloofwaardigheid, goede mond-tot-mondreclame genereren of de relatie met bestaande klanten en andere bedrijven versterken. Of misschien wil je sociale media gebruiken om mensen naar je website te sturen, waar ze eventueel klant kunnen worden.

“Gebruik sociale media niet alleen om berichten te posten, maar ook om gesprekken aan te gaan met je publiek. Zorg dat je aanwezig en betrokken bent en reageert op iedereen die interesse toont in je merk”, zegt Sandra.

In dit artikel geven we sociale media-tips voor kleine bedrijven en delen we een paar voorbeelden uit de praktijk. We hopen dat ze je inspireren en helpen om goed ideeën te genereren, zodat je berichten en updates echt aantrekkelijk worden.

  1. Zoek het netwerk dat het beste bij jouw kleine onderneming past.
  2. Genereer volgers.
  3. Communiceer met je volgers.
  4. Blijf trouw aan je merk.
  5. Gebruik indien nodig een sjabloon.
  6. Let op de tijden waarop je post.
  7. Leg contact met andere kleine bedrijven in je gemeenschap.

1. Zoek het netwerk dat het beste bij jouw kleine onderneming past.

De grote sociale netwerken hebben verschillende sterke punten, dus het is belangrijk dat je je bedrijf promoot op de platforms die het meest geschikt zijn. “Focus bijvoorbeeld op 1 of 2 sociale platforms, zodat je genoeg tijd kunt besteden aan de kanalen die het effectiefst zijn voor jouw bedrijf”, adviseert Sandra. Kies deze kanalen op basis van waar jouw doelgroep de meeste tijd doorbrengt.

Hier volgt een overzicht van de grootste kanalen op sociale media, zodat je kunt besluiten welke het beste bij jouw bedrijf passen.

  • Twitter is het beste voor korte geschreven berichten, zoals links delen, een gesprek beginnen en reageren op threads. Het helpt mensen om contact te blijven houden met je bedrijf, op de hoogte te blijven van nieuwe aanbiedingen en deals of wijzigingen in de normale diensten.
  • Instagram is een netwerk voor inspirerende beelden en kan ook dienstdoen als een soort winkelplatform: als je een foto of video plaatst van een product, kun je er een link bij zetten naar de productpagina op je website. Het enige wat klanten hoeven te doen is op de link klikken! Als je op Instagram post, kies dan beelden die je merk of product versterken, en reageer op opmerkingen van klanten. Je kunt ook Instagram Stories gebruiken om volgers een ongefilterde kijk te geven op je bedrijf. Dit is een goede plek voor een vraag- en antwoordsessie, een virtuele rondleiding in je studio of om klantbeoordelingen opnieuw te posten.
  • Facebook doet veel dingen die andere netwerken ook doen, maar dan op één plaats. Je kunt foto’s en video’s plaatsen, gesprekken hebben, updates bieden over je bedrijf en promoties delen. Facebook is een goede plek om mensen aan de praat te krijgen over je bedrijf: vraag klanten om een beoordeling te schrijven en je pagina ‘leuk te vinden’. Daarmee wordt je zichtbaar voor hun Facebook-vrienden en kun je in contact komen met potentiële nieuwe klanten. Wil je online of in je winkel een evenement organiseren? Maak een Facebook-evenement aan om mensen op de hoogte te brengen en reserveringen binnen te halen. Je kunt ook een ‘Shop’-gedeelte op je pagina zetten en die naar producten op je website linken via posts op Facebook.
  • Pinterest is een zeer visueel platform. Volgens Shopify, gebruikt 90% van de gebruikers Pinterest voor hun aankopen. Veel mensen zoeken op Pinterest naar inspiratie voor decoratie van hun huis, voor een nieuw recept, trends op het gebied van kapsels en mode, of voor het plannen van een bruiloft. Dus als een van deze categorieën (cateraar, bloemist, woningdecoratie, haarstyling) relevant is voor je bedrijf, dan is het tijd om te gaan pinnen.
  • TikTok is een sociaal platform waarop gebruikers creatief te werk gaan met video’s, muziek en geluidseffecten. Als je klanten een kijkje achter de schermen wilt geven van je bedrijf of als je een tutorial wilt opnemen, dan kan TikTok het ideale platform voor je zijn.

Tip van VistaPrint

Als je denkt dat je bedrijf er baat bij zou hebben als je op meer dan 2 sociale platforms vertegenwoordigd bent, probeer elke post die je maakt dan optimaal te benutten. Met een tool zoals VistaCreate kun je je visuele content in een paar klikken aanpassen, zodat je hem kunt gebruiken op verschillende kanalen.

2. Genereer volgers.

Als je een nieuw account op sociale media maakt, begin dan met het volgen van je familie en vrienden. Vraag ze om jouw posts of accounts te delen met hun kring op sociale media. Maria raadt ook aan om klanten te vragen of ze je willen volgen en je op hun eigen pagina willen promoten. “Vraag trouwe klanten altijd om een beoordeling te schrijven over je merk en om je te vermelden in een post. Ze zullen het niet allemaal doen, maar een aantal wel. Je zult er versteld van staan hoe vaak mensen een gunst verlenen, alleen maar omdat ze een merk heel leuk vinden. Dat is hoe je een community opbouwt.” Je kunt mensen ook aansporen om over je merk te praten door een weggevertje of speciale korting aan te bieden. Bijvoorbeeld door ze mee te laten dingen in een loterij als ze je laatste Instagram-post in hun Story delen en twee vrienden taggen.

Zorg dat er links op je website of blog staan naar je sociale accounts, en zet je sociale accounts op alle communicatie die je verstuurt: e-mailnieuwsbrieven, postkaarten, afhaalmenu’s en meer. Maria raadt ook aan om e-mailmarketing te gebruiken om meer volgers te genereren. “Als je een e-maillijst van je klanten hebt, kun je ze een uitnodiging sturen om je te volgen op sociale media. Maar vergeet niet dat tijd kostbaar is voor mensen en ze een goede reden nodig hebben om een merk te volgen.” Dus zorg dat je noemt wat ze ermee winnen, of dat nu vroege toegang tot je volgende uitverkoop is of een code voor gratis verzending.

Maar hoe belangrijk het aantal volgers ook is, het is nog belangrijker dat je content van goede kwaliteit is. “De tijd waarin het aantal volgers op sociale media aangaf hoe succesvol een merk is, is allang voorbij”, zegt Maria. Hoewel het belangrijk is om volgers te hebben op je sociale kanalen, geeft Maria aan dat het nog belangrijker is om te focussen op nuttige content die de betrokkenheid en interesse wekken van je volgers. “Als je dit doet, leidt dat sowieso tot meer volgers.”

Een andere manier om meer volgers te genereren, is samenwerken met andere merken, influencers en opinieleiders. Oksana adviseert om te letten op de kwaliteit van het publiek van een potentiële partner en om samenwerkingen te kiezen op basis van gedeelde waarden. “Doe zelf ook onderzoek naar het merk voordat je een samenwerking aangaat.” Naast het aangaan van samenwerkingen, kun je ook belangrijke accounts zoeken om te volgen. Wees betrokken bij influencers die toonaangevend zijn in je branche, bedrijven bij je in de buurt of bloggers die je respecteert. Als hun accounts jou terugvolgen, kan dat helpen om je publiek nog verder uit te breiden.

3. Communiceer met je volgers.

Als je besloten hebt welk platform het beste voor je werkt, is het van belang om het gesprek gaande… en je volgers betrokken te houden. De makkelijkste manier om het aantal volgers te laten toenemen, is namelijk om actief te blijven. Maak interessante updates, organiseer een weggeefactie en bied exclusieve toegang of korting aan je volgers. Idealiter vinden je volgers je bericht leuk en delen, retweeten en reposten ze inhoud van je account, waardoor je bereik groter wordt. Overweeg ook eens om vragen te stellen en feedback te vragen aan je publiek. Mensen vinden het leuk om mee te doen aan wedstrijden of polls en om hun mening te geven.

Kijk bijvoorbeeld eens wat Sally’s Cottages doet. Dit vakantieverhuurbedrijf houdt iedere maand een ‘huisjesloting’ op Facebook, waarmee een gratis verblijf in een van hun huisjes kan worden gewonnen. Om aan de loting mee te doen, moeten volgers een vraag beantwoorden in een reactie. Uit de reacties wordt willekeurig een winnaar gekozen. Dergelijke promoties zorgen ervoor dat de interesse in hun Facebook-pagina hoog blijft en dat er elke maand nieuwe volgers bij komen.

Sandra voegt daaraan toe dat je nieuwe volgers kunt aantrekken en je bestaande volgers betrokken kunt houden door mee te gaan met trends. “Je hoeft niet altijd ‘trendy’ te zijn, maar op de hoogte zijn van actuele trends op sociale media kan je wel helpen om posts te maken die de aandacht trekken.”

4. Blijf trouw aan je merk.

Je merk is uniek… en dat moet ook blijken uit je posts op sociale media. Om ervoor te zorgen dat al je posts bij je merk passen, raadt Sandra aan om een visuele stijl te kiezen en je daaraan te houden. “Het is verleidelijk om te experimenteren met visuele beelden om op te vallen en je kunt best wat nieuws proberen, maar zorg dat de stijl en aanspreektoon consequent zijn. Zoek jouw ‘stem’ en de uitstraling die perfect bij jouw merk passen.”

Een manier om ervoor te zorgen dat je content op sociale media bij je merk past, is om een stijlgids te maken voor je bedrijf. Misschien heb je er al een voor je merk (fantastisch!). Bedenk dan hoe je hem kunt vertalen naar sociale media. Je kunt bijvoorbeeld hetzelfde lettertype gebruiken voor je Instagram Stories als voor je marketinge-mails. Of een illustratiestijl kiezen die voor alles werkt, van animaties op sociale media tot websitecontent.

Tip van VistaPrint

Als je VistaCreate gebruikt, kun je met de Brand Kit heel makkelijk alle elementen van je merk binnen handbereik houden. “Dat helpt enorm om consequent te blijven met logo’s, lettertypes en merkkleuren tijdens het maken van je visuals”, zegt Sandra.

5. Gebruik indien nodig een sjabloon.

Een van de belangrijkste adviezen die Sandra heeft voor sociale media is om het visueel aantrekkelijk te maken. “De kans is groter dat je iemands aandacht trekt met opvallende beelden wanneer ze door hun feeds scrollen op een sociaal platform. Mensen stoppen met scrollen als ze content zien die hun interesse wekt en visuele content komt met stip als winnaar uit de bus.”

Natuurlijk heeft niet elke ondernemer ervaring met grafisch ontwerpen. En Sandra weet dat het overweldigend kan zijn om te leren hoe je alle tools en functies van elk socialemediaplatform het beste kunt gebruiken. Gelukkig zijn sjablonen een goede uitkomst voor kleine ondernemers. Op een platform zoals VistaCreate kun je een sjabloon kiezen en aanpassen voor het socialemediaplatform dat jij wilt.

“De sjablonen worden gemaakt door professionele ontwerpers, jij hoeft ze alleen aan jouw bedrijf aan te passen. Het is veel makkelijker om met kant-en-klare content te werken”, zegt Sandra. Daarnaast heeft VistaCreate een groot assortiment foto’s die je kunt gebruiken in je ontwerp. “Je kunt prachtige content maken, ook als je geen professioneel ontwerper of fotograaf bent.”

6. Let op de tijden waarop je post.

Sociale media zijn alleen effectief als de tijden waarop je post overeenkomen met de activiteit van je doelgroep op dat platform. (Heb je dit beroemde citaat gehoord? “Als een boom in een bos valt en er niemand in de buurt is die het hoort, maakt het dan geluid?” Pas die denkwijze toe op je sociale posts!) Als er niemand is die je posts ziet, hebben ze dan wel impact? Misschien wel, maar je laat dan wel een heleboel betrokkenheid en interactie liggen.

Alleen posten als je eraan denkt of als je even tijd hebt, is niet genoeg. Neem een sociale kalender op in je marketingplan, want frequent posten is bijna net zo belangrijk als de kwaliteit van de posts. Probeer daarom een paar keer per week iets te posten en probeer er variatie in aan te brengen. Waarom retweet je niet af en toe wat, tussen berichten over je bedrijf en algemene gesprekken met je klanten door?

Gebruik de analytische en inzichtstools voor jouw platform om bij te houden wanneer je doelgroep het actiefst is en pas je postingschema daarop aan. Als nieuwe content wordt gepubliceerd als je volgers op het platform zijn, zijn ze eerder geneigd om reacties te geven en te liken of je content te delen dan wanneer ze het uren of dagen na de publicatiedatum lezen. Integreer deze specifieke tijden in je socialemediakalender en socialemediamarketingtool om een consistent postingschema aan te houden.

Updates in realtime zijn leuker voor je volgers, want zij willen het als eerste liken of erop reageren of het als eerste delen met hun netwerk. Voor sociale media is timing alles en goed letten op tijden met veel activiteit zal de betrokkenheid van je klanten een stuk verbeteren.

7. Leg contact met andere kleine bedrijven.

Een van de andere grote voordelen van sociale media is dat het online netwerken faciliteert, vooral LinkedIn is daarop ingesteld. LinkedIn richt zich op een zakelijke doelgroep en kan worden gebruikt om contact te leggen met andere ondernemers. Het is ook erg handig om je ideeën aan de man te brengen, waardoor een bedrijf een stempel kan drukken op zijn vakgebied. Je kunt bloggen, discussiegroepen beginnen en updates plaatsen waarmee je jezelf positioneert als expert op jouw vakgebied.

Zoals voor alle sociale media geldt: denk aan het publiek waarmee je contact wilt leggen op LinkedIn en benader ze met informatie die ze nuttig en relevant vinden. Dit versterkt tegelijkertijd je merk en positioneert jou als expert. Een van de grote voordelen van LinkedIn is dat je kunt zien waar iedereen werkt en wat hun functie is. Dus wanneer je gaat kijken wie reageert op de inhoud die je deelt, krijg je een duidelijker idee van wie betrokken is bij je merk. Die mensen zouden goede zakenpartners of klanten kunnen zijn.

Nu je een beter idee hebt van hoe je sociale media kunt inzetten om te communiceren met klanten en je merk te versterken, kun je aan de slag gaan! Denk eraan, klantbetrokkenheid draait volledig om communicatie en je klanten laten zien dat je hen, hun tijd en interesses belangrijk vindt. Gebruik de stem van je merk om hun aandacht te trekken en vast te houden en maak gebruik van de mooiste beelden om je bedrijf tot leven te brengen en langdurige loyaliteit op te bouwen.