Achter de schermen: Kerstkaarttrends voor 2022

Geschatte leestijd: 6 minuten

Wat is er nodig om de jaarlijkse collectie kerstkaarten van VistaPrint te maken? Meer dan negen maanden werk, vijftig mensen (waaronder onderzoekers, strategen, trendspecialisten, ontwerpers, artdirectors en illustratoren), duizenden klantensamples, eindeloos veel creativiteit en een beetje magie.

We hebben een aantal van de Vista-teamleden gesproken die het hele jaar hebben gewerkt aan onze producten voor de feestdagen. Kom meer te weten over de vier stappen van het creatieve proces en bekijk hun favoriete ontwerpen voor kerstkaarten van 2022.

  1. Eerst stappen we in de schoenen van de klanten om te ontdekken waar zij van houden.
  2. Daarna doen we trendonderzoek om alles voor te bereiden voor de kerstkaartcollectie van dit jaar.
  3. Het is voor de ontwerpers tijd om aan het werk te gaan.
  4. Als laatste gebruiken klanten hun creativiteit om hun persoonlijke tintjes toe te voegen.

Stap 1: Onszelf in anderen verplaatsen en ontdekken wat klanten leuk vinden

Een goed verhaal begint met begrijpen wat belangrijk is voor de hoofdpersonen. Voor de kerstkaartcollectie van VistaPrint betekent het dat je jezelf in de schoenen van de klant plaatst. Elk jaar na afloop van de feestdagen bekijkt ons strategische ontwerpteam hoe klanten hebben gereageerd op de collectie van het afgelopen jaar, wat ze zochten en wat ze gebruikten om hun kaarten te ontwerpen. We zoeken naar trends in de foto’s die mensen uploaden, zoals bruiloften, nieuwe baby’s, huisdieren of boeiende reizen. Inzicht in de belangrijke gebeurtenissen in het leven die klanten willen delen, helpt ons om kaarten te ontwerpen die zij mooi vinden.

Hoe komen jullie te weten wat klanten zoeken in een kerstkaart?

Katie Raabe (Manager, Product Creation & Experience): We besluiten welke nieuwe kaarten we maken door te kijken naar de populairste kaarten van het afgelopen seizoen en de nieuwe trends voor het komende jaar. We laten ons onder andere inspireren door schrijfwaren, bloemmotieven en typografische ontwerpen.

Jen Movitz (Creative Manager, Product Design): We onderzoeken trends in populaire cultuur, zoals woninginrichting en kleding. Vervolgens kijken we samen met het strategische team naar klantgegevens. Dat helpt ons om te voorspellen wat dit kerstseizoen populair gaat worden.

Hoe vindt VistaPrint trends die relevant zijn voor klanten over de hele wereld?

Joanna Alves (Associate Creative Director): Door te kijken naar kerst- en ontwerptrends in de wereld krijgen we een goed idee van wat populair is. Zo hebben we een strategisch specialist in Europa die analyseert wat klanten kopen en die om feedback van klanten vraagt.  We hebben ook productontwerpers over de hele wereld die feedback geven en hun ontwerpexpertise inbrengen.

Cultureel bewustzijn speelt een grote rol in ons ontwerpproces. Dat betekent luisteren naar feedback, kijken hoe klanten onze kaarten gebruiken en op de hoogte zijn van de verschillen in feesttradities, zoals het sturen van nieuwjaarskaarten in Frankrijk. We hebben vertalers van over de hele wereld die ons helpen de culturele nuances te begrijpen en al onze klanten te bedienen.

FAVORIET VAN ONZE MEDEWERKERS

Een van mijn favoriete kerstkaarten dit jaar is dit eenvoudige ruitpatroon van Katie Upton. Er zit een subtiele hint in naar de feestdagen met de gedempte rode en groene kleuren en een sierlijk lettertype. Dit is een klassiek en minimalistisch ontwerp dat een mooie foto volledig tot zijn recht laat komen.

Joanna Alves

Associate Creative Director

Stap 2: Alles voorbereiden met trendspotten

We worden allemaal beïnvloed door de dingen die we om ons heen zien. Dus als je een kaart wilt ontwerpen die blij maakt, moet je weten wat er trendy is. Bij VistaPrint proberen we de ontwerpgrenzen te verleggen en tegelijkertijd onze klanten te geven wat ze willen. Dus bieden we elk jaar zowel traditionele als experimentelere, meer trendy kaarten.

Wat is trendonderzoek en wat houdt het in?

Jen: Trendonderzoek is het bekijken van de esthetiek van de populaire cultuur. We kijken naar allerlei bronnen, zoals mode, interieur en designs gedrukt op papier en andere materialen. We letten daarbij vooral op kleuren en patronen. Ik vind veel inspiratie door te kijken naar interieurdetails zoals tapijten, kussens en wanddecoraties.

Joanna: Het Product Creation & Experience Team werkt samen met een prognosedienst om kersttrends te vinden. We stellen thema’s samen die gebaseerd zijn op strategische ideeën die in 2022 onderdeel uitmaakten van het dagelijks leven. Die bevindingen breiden we uit met inspiratie uit interieurontwerp, de schone kunsten en trends op het gebied van grafisch ontwerp. We bestuderen ook onze eigen klantonderzoeken en of er verschillen zijn met de concurrentie. Dit alles bij elkaar geeft ons een goed beeld van de aankomende decembermaand.

Welke trends zien we dit jaar terug in de kerstkaartcollectie?

Joanna: Een aantal trends die we dit jaar hebben ontdekt, zijn nieuwe uitvoeringen van klassieke ruitpatronen in heldere kleuren, eenvoudige kleurblokken en vereenvoudigde vormen, maar ook een nostalgische hint met rustieke invloeden en iconen. We hebben ook nieuwe uitvoeringen geïdentificeerd van klassieke planten- en bloementhema’s die deze ‘groene’ patronen een nieuwe uitstraling geven (blokdruktechniek is bijvoorbeeld vrij populair).

Zet VistaPrint ook nieuwe trends? Of gaat het meer om bieden wat klanten zoeken?

Katie: Mijn eerste prioriteit is leveren waar onze klanten naar op zoek zijn.  We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om die favorieten van klanten vorm te geven. Verder willen we graag nieuwe trends laten zien die misschien nog niet zo heel populair zijn, dus die zijn verspreid over onze galerij terug te vinden. Het is belangrijk om een breed assortiment aan trends en stijlen te hebben, zodat al onze klanten iets kunnen vinden wat hen aanspreekt.

FAVORIET VAN ONZE MEDEWERKERS

Mijn favoriete kaart uit onze kerstcollectie van dit jaar is deze kaart met felle, oversized bloemen. Het ontwerp heeft iets feestelijks, maar is niet al te traditioneel. De ontwerper, Irina Shapeton, heeft een knipselkunsttechniek gebruikt om de vormen van de bloemblaadjes en de planten te maken, wat de kaart een handgemaakte, organische uitstraling geeft. De zwarte achtergrond is een gewaagde keuze voor een kerstkaart en zorgt voor een mooi contrast met de papierknipkunst.

Skylar Ryan

Art Director

Stap 3: De ontwerpers gaan aan de slag

Het team heeft dus al maandenlang onderzoek en planning verricht, maar toch begint het verhaal nog maar net. Nu is de tijd aangebroken om de kaartcollectie tot leven te brengen.

Hoe raken ontwerpers geïnspireerd?

Skylar Ridabock (Art Director): Veel ontwerpers in het team laten zich inspireren door het werk van andere kunstenaars, handletteraars, ontwerpers en zelfs illustratoren van kinderboeken. Ik haal veel inspiratie uit interieurtrends, afwerkingen, patronen, texturen en erop uitgaan in de wereld. Als ik aan het shoppen ben en een mooi patroon op een notitieboek zie, dan maak ik daar snel een foto van. Ik volg ook veel ontwerpers en handletteraars op Instagram die me elke dag inspireren. Ik vraag ook mijn familie en vrienden om hun mening over mijn ontwerpen. Mijn ouders zijn niet alleen zelfstandig ondernemers, maar zijn ook klant van VistaPrint. Dus zij zijn een nuttig klankbord voor me.

Jon Decelles (Art Director, Product Design): Soms zoek ik specifieke inspiratie die past bij het project waar ik aan werk, maar in mijn eigen leven word ik aangetrokken tot dingen die ik als klein kind leuk vond. Ik ben dol op de popcultuur uit de jaren 80 en ik verzamel dingen om me heen die daarmee te maken hebben, maar soms haal ik ook inspiratie uit lokale kunstenaars en dingen als vintage- of vintagemoderne verpakkingen en borden.

Hoe gaan de ontwerpers te werk?

Skylar: Iedere ontwerper heeft een eigen manier van werken, maar veel ontwerpers in ons team beginnen het ontwerpproces met inspiratie opdoen, gevolgd door een miniatuurschets om een idee te krijgen van hoe ze het ontwerp verder willen aanpakken. Daarna brengen ze hun idee tot leven op de computer. Interne beoordeling en kritiek vormen een integraal onderdeel van ons ontwerpproces. Ontwerpers worden gestimuleerd om bij elke stap in het ontwerpproces hun werk aan andere leden van ons team te laten zien en feedback te krijgen.

Jon: Dit is voor elke ontwerper anders, maar ik zoek meestal inspiratie uit kunstenaars en ontwerpers op Pinterest en Instagram. Soms, als ik in een winkel ben of ergens met mijn gezin en iets zie dat me interesseert, dan maak ik er een foto van met mijn telefoon die ik opsla in een inspiratiedocument. Vanaf daar laat ik dingen in mijn hoofd rondgaan totdat ze samenkomen tot uitvoerbare ideeën. Ik schets ook dingen in een notitieboekje dat op mijn bureau ligt of gooi verschillende inspirerende onderdelen in Adobe Photoshop of Illustrator om te zien of een idee ook werkt buiten mijn hoofd. Daarna presenteer ik verschillende concepten aan mijn team en komen er (meestal) meerdere ronden feedback en wijzigingen totdat we iets hebben dat goed gaat werken voor onze beoogde klant.

Hoe persoonlijk is het ontwerpproces?

Skylar: Het ontwerpproces is voor elke ontwerper heel erg persoonlijk. Er zijn wel bepaalde aspecten van het proces die iedereen moet doorlopen, maar elk lid van het team heeft een eigen, unieke aanpak. Sommige ontwerpers tekenen met de hand op papier en scannen hun werk vervolgens in, terwijl anderen alles op hun iPad of computer doen. Sommige mensen handletteren hun typografie en anderen gebruiken voornamelijk computerlettertypen. Die verscheidenheid aan ontwerpprocessen resulteert in zo’n gevarieerde kerstkaartencollectie.

Jen: Ik denk dat een creatief traject altijd persoonlijk aanvoelt. Onze ontwerpers hebben heel veel passie voor hun vak. Dat maakt ze tot echte kunstenaars. Maar ze weten ook goed de balans met de behoeften van de klant te behouden.

Jennifer Nguyen (Art Director, Product Design): Het ontwerpproces kan heel persoonlijk worden, vooral omdat het deels is gebaseerd op onze gevoelens en wat de kaart oproept. Het is lastig om niet subjectief te zijn, omdat wij ook de klant kunnen zijn voor wie we ontwerpen. Als ontwerper vind ik dat het mijn expertise is om te weten wat onze klanten willen. Een deel daarvan gaat ook om mijn smaak en wat ik zou willen. Ik vraag mezelf meestal af: “Zou ik mijn ontwerp kopen als ik de klant was?”

FAVORIET VAN ONZE MEDEWERKERS

Ik hou van de eenvoud en rust van dit kerstkaartontwerp van Mary Ellen Campisi. Het understated lettertype en de dunne gouden lijn geven de kaart een chique uitstraling, terwijl de bijzondere vormen waar de foto’s komen, de kaart wat persoonlijker doen overkomen. Omdat de foto’s de hoofdrol spelen, zal deze kaart zeker in de smaak vallen bij iedereen die hem ontvangt.

Jen Movitz

Creative Manager, Product Design

Stap 4: Klanten worden creatief

De beste eindes zijn de eindes die je niet kunt voorspellen. Een essentieel onderdeel van het ontwerpproces voor de kerstkaarten van VistaPrint is ervoor zorgen dat klanten het verhaal zelf kunnen afmaken, zodat ze kaarten kunnen sturen die echt uniek en persoonlijk aanvoelen.

Er gaat zoveel aandacht en creativiteit in elke kaart. Hoeveel ruimte laat je over voor de klant om er een persoonlijke tintje aan te geven?

Skylar: Het is erg belangrijk dat al onze kerstkaarten onze klanten een persoonlijk gevoel geven. We ontwerpen altijd vanuit de klant.

Jen: Klanten kunnen foto’s uploaden, kleuren wijzigen en veel elementen van onze kaarten verplaatsen. Dat zorgt ervoor dat klanten er een eigen accent aan toe kunnen voegen.

Joanna: We zijn er in het verleden achter gekomen dat klanten hun kerstkaarten bij VistaPrint kopen om daar hun eigen kaarten van te kunnen maken. We ontwerpen onze sjablonen zo flexibel mogelijk, zodat ze volledig aangepast kunnen worden. En het allerbelangrijkst is natuurlijk de mogelijkheid om een eigen foto toe te voegen!

FAVORIET VAN ONZE MEDEWERKERS

De kerstkaart waar dit jaar mijn keuze op valt, is dit leuke, moderne ontwerp met retro ruitpatroon. Het is geen standaard kerstkaartontwerp, maar doordat de vierkantjes geen strakke lijnen hebben, werkt het toch. Bovendien is het met de hand getekend voor een warm, uitnodigend gevoel. In combinatie met de kleuren, krijgt de kaart toch een uitstraling die bij de feestdagen past. Skylar, de ontwerper, heeft het nog interessanter gemaakt door de foto de vorm van een boog/halve cirkel te geven. Dat geeft de kaart een super moderne, trendy look.

Jennifer Nguyen

Art Director, Product Design

Hoe is het om te zien wat klanten met de ontwerpen doen?

Katie: Het is altijd leuk om te zien welke kleurenopties klanten aantrekkelijk vinden en welke kerstwensen ze kiezen om hun kaarten echt persoonlijk te maken. Altijd fijn om lachende gezichten en schattige kinderen te zien!

Skylar: Ik vind het leuk om onze kaarten in het echt tegen te komen. Het is heel bevredigend om de familiefoto’s van een klant te zien op een van de kaarten die ik heb ontworpen.

Joanna: Het is zo dankbaar om te zien hoe klanten hun persoonlijke accenten toevoegen aan onze kaarten. Als ze hun familiefoto en eigen kerstwens toevoegen, voelt dat voor mij alsof ik een klein beetje geholpen heb om hun feestdagen extra bijzonder te maken.

Jennifer: Het is leuk om te zien wat klanten met onze ontwerpen doen. Dat helpt ons om een ander gezichtspunt te zien en ons te verbeteren. En het is heel fijn om te zien als de klant de kaart op een succesvolle manier heeft gebruikt.

FAVORIET VAN ONZE MEDEWERKERS

Mijn favoriete kerstkaart van dit jaar is ons ‘abstracte ruit’-ontwerp. Ik vind het geweldig hoe Jennifer Nguyen (de ontwerper) een heel traditioneel kerstpatroon heeft gemoderniseerd met trendy kleuren en met de hand getekende lijnen. De kaart heeft een actuele, moderne uitstraling zonder die heel klassieke kerststijl te verliezen.

Madison Dueck

Specialist, Product Creation and Experience

Wat is jouw favoriete onderdeel van het maken van een kaartcollectie?

Katie: Ik heb twee favoriete onderdelen! Mijn eerste favoriete onderdeel is het onderzoeken van trends om te zien hoe interieur- of bloementrends vertaald kunnen worden naar een papieren kaart. Het tweede is zien hoe ons team van getalenteerde ontwerpers bepaalde trends en ideeën interpreteert en transformeert tot prachtige, unieke kunstwerken.

Skylar: Mijn favoriete onderdeel van het maken van wenskaarten voor onze kerstcollectie is de mogelijkheid om kaarten te ontwerpen voor zo veel verschillende ontwerpstijlen, trends en klanten. Geen twee kaarten in onze collectie zien er hetzelfde uit en ik vind het echt boeiend om te zien hoe elke ontwerper de creatieve opdracht anders interpreteert en in een eigen stijl uitvoert.

Jen: Ik houd van het creatieve proces. Het is niet gemakkelijk om tijdens de warme zomermaanden inspiratie te vinden voor de feestdagen, maar het is wel heel erg leuk. De zoektocht naar lettertypen, kleuren en patronen die onze klanten vreugde bezorgen, is ontzettend bevredigend.

Jon: Ik mag letterlijk het hele jaar door over kerst nadenken! Ik vind kerstkaarten maken leuk omdat er wat meer flexibiliteit is voor de creativiteit… Je krijgt wat meer tijd om een mooie illustratie te maken omdat de vormgeving vaak is waar het hele product om draait.

Jennifer: Ik vind het heel leuk om onderzoek te doen en inspiratie en ideeën op te doen als ik een nieuwe kaart ga ontwerpen. Maar het leukste gedeelte is als alles mooi samenkomt: de tekst, de kleuren en de opmaak. En het warme, gelukkige gevoel dat de kaart je geeft.

FAVORIET VAN ONZE MEDEWERKERS

Ik ben dol op de minimalistische uitstraling van deze kaart met plantenthema van Irina Shapeton. De combinatie van de handgetekende lijnen met een subtiele textuur en een aardachtige groene kleur geeft deze kaart een trendy uitstraling met een biologisch tintje. De kaart komt niet traditioneel over, maar heeft toch de uitstraling van een kerstkaart.

Katie Raabe

Manager, Product Creation & Experience