Foto-ideeën voor een perfecte kerstkaart met foto

Geschatte leestijd: 5 minuten

De feestdagen beginnen voordat je er erg in hebt. En als je altijd kerstkaarten stuurt, is dit het moment om te gaan nadenken over welke foto je erop wil zetten.

Je kunt natuurlijk een bestaande foto gebruiken, maar een speciale kerstfoto maakt je kerstkaart net wat mooier. De ontvangers van de kaart zullen dat ook leuk vinden.

Wat voor soort foto zou je dit jaar moeten maken? Hier zijn een paar foto-ideeën waarmee je inspiratie kunt opdoen voor de feestdagen.

 1. Draag bij elkaar passende feestkleding.
 2. Kus elkaar onder de mistletoe.
 3. Maak je eigen winter wonderland.
 4. Poseer als je favoriete kerstpersonages.
 5. Maak een foto van je favoriete feestdagenactiviteit.
 6. Doe een kerstfoto uit het verleden na.
 7. Vier het nieuwe jaar.

1. Draag bij elkaar passende feestkleding.

Als je een kerstkaart stuurt, wil je dat jij en je gezin er als één geheel uitzien. En een van de beste manieren om visueel die eenheid te creëren voor de kerstkaart is… feestelijke outfits die bij elkaar passen.

Hoe je dat doet, mag je zelf weten. Je kunt allemaal hetzelfde dragen of iets doen met een bepaald thema. Je kunt een foto maken waarin iedereen een bij elkaar passende pyjama draagt, of een foute kersttrui, of misschien iets met de kerstkleuren rood, groen of goud.

Tip van VistaPrint

Het is belangrijk dat jullie kerstoutfits bij elkaar passen, maar ze moeten ook passen bij het ontwerp van de kerstkaart. Zorg ervoor dat jullie outfits goed bij het thema of de kleuren van de kaart passen.

2. Kus elkaar onder de mistletoe.

Kerst zou kerst niet zijn zonder je partner te kussen onder de mistletoe. Dus waarom leg je dat (iconische) moment niet vast voor op je kaart? Het is heel eenvoudig om dit moment te creëren. Je hebt alleen een maretak, je partner en een camera nodig. Wil je wat humor erin stoppen? Haal dan je huisdier erbij. Niks grappigers dan een natte hondenkus voor kerst, toch?

3. Maak je eigen winter wonderland.

Voor veel mensen betekent kerst sneeuw, fonkelende lampjes, sleebellen en alles wat met de winter te maken heeft. Dus overweeg eens om dat thema te gebruiken voor je kerstkaarten dit jaar. Als je echt in een winter wonderland woont, pak dan je camera, ga naar buiten en kijk waar je wat kerstachtige foto’s kunt maken met je gezin, zoals van een heuvel af sleeën, een kerstboom omhakken in het bos of warme chocolademelk drinken rond een kampvuurtje. Woon je niet in zo’n omgeving? Creëer dan je eigen winter wonderland met nepsneeuw, fonkelende lichtjes en andere kerstdecoratie.

4. Poseer als je favoriete kerstpersonages.

Er zijn talloze iconische, onvergetelijke kerstpersonages, dus waarom gebruik je ze niet voor je foto? Je verkleden als je favoriete kerstpersonage is een grappig foto-idee voor je kerstkaarten en je zult er veel plezier aan beleven met je gezin. Kinderen kunnen zich verkleden als kerstelf, ouders kunnen de kerstman of een sneeuwpop worden en je kunt zelf je hond omtoveren tot Rudolf.

5. Maak een foto van je favoriete feestdagenactiviteit.

Aan welke activiteit denk je als eerste als je aan kerst denkt? Koekje bakken? Cadeautjes inpakken? Op je favoriete kerstmuziek dansen in de woonkamer? Wat het ook is, maak er een kerstkaart van.

6. Doe een kerstfoto uit het verleden na.

Als je een favoriete kerstfoto van vroeger hebt, is het een leuk idee om die foto na te doen voor je kerstkaart. Misschien was je toen nog klein en ben je nu volwassen, dan kun je beide foto’s naast elkaar zetten op de kerstkaart. Heb je een paar jaar geleden een hondje gekregen voor kerst en heb je een foto van je puppy met een mooie strik er omheen? Maak dezelfde foto van je hond, die inmiddels volwassen is, en gebruik die als foto voor je kerstkaart.

7. Vier het nieuwe jaar.

Met oud en nieuw wordt het feestdagenseizoen afgesloten. En hoewel nieuwjaarskaarten minder standaard zijn dan kerstkaarten, is een nieuwjaarskaart wel een leuke manier om eens iets nieuws te proberen.

Trek allerlei leuke nieuwjaars-accessoires aan (zoals een zonnebril of hoed met 2022 erop) of kleed je juist mooi aan en hang een spandoek op met Gelukkig Nieuwjaar erop. Vergeet niet om lol te hebben!

Tip van VistaPrint

Bang dat je kerstkaarten niet voor 25 december worden bezorgd? Geef jezelf een paar dagen extra de tijd en stuur in plaats daarvan een nieuwjaarskaart.

Hoe je de beste foto voor je kerstkaart kiest

Deze foto-ideeën zijn een goed beginpunt om te bedenken wat voor soort foto je dit jaar op je kerstkaart wilt. Maar als je eenmaal een thema hebt gekozen en je foto’s hebt gemaakt, hoe kies je dan de juiste foto om op de kaart te zetten?

 • Pak al je foto’s erbij. Je kunt niet de beste foto voor je kerstkaart kiezen als je niet al je foto’s voor je hebt. Zorg er dus voor dat je echt alle foto’s hebt, zodat je ze allemaal kunt bekijken en een selectie kunt maken.
 • Haal de niet-perfecte foto’s eruit. Er kan van alles misgaan met foto’s. Een foto kan bijvoorbeeld onscherp zijn, of iemand heeft zijn ogen dicht. Bekijk al je foto’s en haal alle foto’s waar iets mis mee is eruit.
 • Houd alleen de foto’s over waar je een glimlach van op je gezicht krijgt. Kerstkaarten zijn leuk en gezellig. Het is de bedoeling dat je familie vrolijk wordt als ze de kaart zien. Houd dat in gedachten wanneer je door je foto’s gaat en er een uitkiest voor je kerstkaart.
 • Houd rekening met de opmaak van de kerstkaart. Bij het uitkiezen van een foto voor je kaart, is het belangrijk om rekening te houden met de opmaak van de kerstkaart. Is de kaart liggend of staand? Is er een voor- en achterkant? Hoewel je je foto kunt bijsnijden zodat die past, is het meestal makkelijker om een foto te kiezen die al bij de opmaak van de kaart past.
 • Vraag goedkeuring aan je gezin. Je hebt een foto gekozen die je geweldig vindt, maar als je de kaart namens het hele gezin stuurt, wil je wel zeker weten dat de rest het ook een leuke foto vindt. Zorg ervoor dat iedereen het eens is met de keuze voor de foto. Zijn ze dat niet, vraag ze dan om samen met jou een andere foto te kiezen.