Foto’s voor kerstkaarten: 8 creatieve ideeën

Geschatte leestijd: 5 minuten

De feestdagen beginnen voordat je er erg in hebt. En als het in jouw familie gebruikelijk is om kerstkaarten te sturen, dan is dit het moment om te gaan nadenken over welke foto je erop wil zetten. Natuurlijk kun je een foto gebruiken die je al hebt, of een spontane foto van een recente vakantie. Maar een speciale kerstfoto maakt je kerstkaart net wat mooier. De ontvangers van de kaart zullen dat ook leuk vinden.

Dus wat voor soort foto zou je moeten maken voor de kaart van dit jaar? Van grappige kerstfoto’s tot romantische fotoshoots, doe inspiratie op met deze ideeën voor kerstkaartfoto’s.

 1. Draag bij elkaar passende feestkleding.
 2. Kus elkaar onder de mistletoe.
 3. Maak je eigen winter wonderland.
 4. Poseer als je favoriete kerstpersonages.
 5. Maak een foto van je favoriete feestdagenactiviteit.
 6. Doe een kerstfoto uit het verleden na.
 7. Vier het nieuwe jaar.
 8. Kondig iets bijzonders aan.

1. Haal de bijpassende kerstpyjama’s maar tevoorschijn.

Als je een kerstkaart stuurt, wil je dat jij en je gezin er op hun best uitzien. En een leuke manier om dat te doen is met feestelijke, bij elkaar passende outfits. Je kunt gaan voor identieke outfits, een kleurenpalet kiezen, je leukste kersttruien aan doen of gezellig in dezelfde kerstpyjama gaan zitten.

Nog een stapje verder gaan met speciaal gemaakte kerstkleding kan ook. Ontwerp gelijke T-shirts, truien, hoedjes of petjes voor je fotoshoot die het hele gezin kan dragen. Bijvoorbeeld shirts die verwijzen naar een leuke vakantie van dit jaar of mutsen geborduurd met ieders favoriete alter ego in kerstversie.

2. Bewaar een kus voor onder de maretak.

Zonder een kus onder de maretak zou het geen echte kerst zijn. Dus waarom leg je dat (iconische) moment niet vast voor op je kaart? Het is heel eenvoudig om dit moment te creëren. Je hebt alleen een maretak, je partner en een camera nodig. Wil je nog een leuker kerstfoto-idee? Haal je huisdier erbij. Niks grappigers dan een natte hondenkus voor kerst, toch?

3. Maak je eigen winter wonderland.

Voor veel mensen betekent kerst sneeuw, sleebellen en alles wat met de winter te maken heeft. Dus overweeg eens om dat thema te gebruiken voor je kerstkaarten dit jaar. Als je echt in een winter wonderland woont, pak dan je camera, ga naar buiten en kijk waar je wat kerstachtige foto’s kunt maken met je gezin. zoals van een heuvel af sleeën, een kerstboom omhakken in het bos of warme chocolademelk drinken rond een kampvuurtje. Woon je niet in zo’n omgeving? Creëer dan je eigen winterwonderland met nepsneeuw, fonkelende lichtjes, een opgetuigde boom en andere kerstdecoratie.

4. Poseer als je favoriete kerstpersonages.

Er zijn talloze iconische, onvergetelijke kerstpersonages die een mooie inspiratie kunnen vormen voor je foto. Jezelf verkleden als je favoriete kerstpersonage is een leuk kerstfoto-idee voor het hele gezin. Kinderen kunnen zich verkleden als kerstelf, ouders kunnen de kerstman of een sneeuwpop worden en je kunt zelfs je hond omtoveren tot Rudolf.

5. Maak een foto van je favoriete feestdagenactiviteit.

Aan welke activiteit denk je als eerste als je aan kerst denkt? Koekje bakken? Cadeautjes inpakken? Op je favoriete kerstmuziek dansen in de woonkamer? Wat het ook is, maak er een kerstkaart van. En wees niet bang om een spontane foto te gebruiken voor je kerstkaart van dit jaar… de ontvangers zullen de oprechtheid waarderen.

6. Doe een kerstfoto uit het verleden na.

Als je een favoriete kerstfoto van vroeger hebt, is het een leuk idee om die foto na te doen voor je kerstkaart. Misschien was je toen nog klein en ben je nu volwassen, dan kun je beide foto’s naast elkaar zetten op de kerstkaart. Heb je een paar jaar geleden een hondje gekregen voor kerst en heb je een foto van je puppy met een mooie strik er omheen? Maak dezelfde foto van je hond, die inmiddels volwassen is, en gebruik die als foto voor je kerstkaartontwerp.

7. Vier het nieuwe jaar.

Met oud en nieuw wordt het feestdagenseizoen afgesloten. En hoewel nieuwjaarskaarten minder standaard zijn dan kerstkaarten, is een nieuwjaarskaart voor 2023 wel een leuke manier om eens iets nieuws te proberen. Trek allerlei leuke nieuwjaars-accessoires aan (zoals een zonnebril of hoed met 2023 erop) of kleed je juist mooi aan, pak er een glas bubbels bij en hang een spandoek op met Gelukkig Nieuwjaar erop. Vergeet niet om lol te hebben!

Tip van VistaPrint

Als je het bestellen van je kerstkaarten te lang hebt uitgesteld (begrijpelijk, want er lijkt nooit een eind te komen aan je to-do-lijst voor kerst!), maak er dan een nieuwjaarskaart van, zodat je nog een paar dagen extra hebt.

8. Kondig iets bijzonders aan.

Je doet al moeite om foto’s te maken voor kerstkaarten… dus waarom laat je je foto niet dubbel dienst doen om een bijzondere gebeurtenis aan te kondigen? Doe een letterbord, poster of spandoek bij je kerstfotoshoot om je vrienden en familie te vertellen dat je getrouwd bent, een baby in het nieuwe jaar verwacht, een nieuw huis hebt gekocht of een nieuw huisdier in je leven hebt verwelkomd.

Hoe je de beste foto voor je kerstkaart kiest

Deze foto-ideeën zijn een goed beginpunt om te bedenken wat voor soort foto je dit jaar op je kerstkaart wilt. Maar als je eenmaal een thema hebt gekozen en je foto’s hebt gemaakt, hoe kies je dan de juiste foto om op de kaart te zetten? Volg deze stappen om de perfecte kerstkaart te ontwerpen.

 • Pak al je foto’s erbij. Je kunt niet de beste foto voor je kerstkaart kiezen als je niet al je foto’s voor je hebt. Zorg er dus voor dat je echt alle foto’s hebt, zodat je ze allemaal kunt bekijken en een selectie kunt maken.
 • Haal de foto’s die niet perfect zijn weg. Er zijn allerlei dingen die mis kunnen gaan met foto’s. Een foto kan bijvoorbeeld onscherp zijn, of iemand heeft zijn ogen dicht. Bekijk al je foto’s en haal alle foto’s waar iets mis mee is eruit.
 • Houd alleen de foto’s over waar je een glimlach van op je gezicht krijgt. Kerstkaarten zijn leuk en gezellig. Het is de bedoeling dat je dierbaren vrolijk worden als ze de kaart zien. Houd dat in gedachten wanneer je door je foto’s gaat en er een uitkiest voor je kerstkaart.
 • Houd rekening met de opmaak van de kerstkaart. Bij het uitkiezen van een foto voor je kerstkaart, is het belangrijk om rekening te houden met de opmaak van de kaart. Is de kaart liggend of staand? Is er een voor- en achterkant? Hoewel je je foto kunt bijsnijden zodat die past, is het meestal makkelijker om een foto te kiezen die al bij de opmaak van de kaart past.
 • Laat ‘m eerst aan je gezin zien. Je kan wel een foto hebben die je heel leuk vindt als kerstkaart, maar als je de kaart namens het hele gezin stuurt, wil je wel zeker weten dat de rest het ook een leuke foto vindt. Zorg ervoor dat iedereen het eens is met de keuze voor de foto. Zijn ze dat niet, vraag ze dan om samen met jou een andere foto te kiezen.