7 doe-het-zelf ideeën om van jouw kerstmarketing iets speciaals te maken

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als kleine ondernemer weet je dat netwerken met klanten op elk moment van het jaar belangrijk is. Gelukkig heb je tijdens de drukke feestdagen nog meer kans om met je klanten te communiceren doordat ze meer bestellen.

Een bijzonder productassortiment, leuke promotie-acties en een makkelijke winkelervaring zijn allemaal dingen die een blijvende indruk maken op klanten. En deze elementen hoeven niet heel ingewikkeld of duur te zijn… ook de kleinste details maken het verschil. Hier behandelen we een aantal doe-het-zelf-ideeën voor de feestdagen waarmee je jouw marketing dit jaar kunt laten stralen.

7 doe-het-zelf-ideeën voor kerst 2021:

  1. Gebruik kersttags om je producten een nieuwe look te geven.
  2. Gebruik visitekaartjes als doorverwijskaartjes.
  3. Voeg stickers toe aan verpakkingen voor een extra merktintje.
  4. Verpak aankopen in de winkel in papieren tassen met je logo erop of herbruikbare gepersonaliseerde draagtassen.
  5. Maak speciale adresstickers en verpakkingstape voor bestellingen die je verstuurt.
  6. Bied bezorging van cadeaus aan en het gemak van ophalen in de winkel.
  7. Til je marketing op social media naar een hoger niveau met een weggeefactie.

1. Verfris je artikelen met productlabels met kerstthema.

Je kunt ze aan een trui hangen of om een pot jam binden. Met zelfontworpen hang tags kun je bijna alle producten heel eenvoudig een kerstachtig tintje geven met jouw merk erop. Bestel een speciale set voor de feestdagen (misschien iets met een glinstering) en laat je klanten weten dat ze de achterkant kunnen gebruiken als een cadeaukaartje.

Tip van Vistaprint

Voeg een feestelijk tintje toe aan je huidige logo met behulp van de experts van 99designs van Vistaprint.

2. Gebruik visitekaartjes als doorverwijskaartjes.

Visitekaartjes kunnen op veel meer manieren gebruikt worden dan alleen als, nou ja, visitekaartjes. Je kunt visitekaartjes ook gebruiken als doorverwijskaartjes. Zorg voor mond-tot-mondreclame door een visitekaartje toe te voegen aan elke bestelling, met een speciaal voordeel als de klant een vriend(in) aandraagt. Of het nu gratis verzending is of korting op de volgende aankoop, het is een attent gebaar naar je klanten dat hen verleidt om terug te komen. Vergeet niet je klanten te bedanken en ze te vertellen dat je hun klandizie waardeert.

3. Gebruik stickers om verpakkingen nog mooier te maken.

Een mooie verpakking maakt het verschil, vooral nu er Instagram unboxings bestaan. Bedruk de stickers met je logo of een uniek ontwerp en plak ze op alles wat je tijdens de feestdagen verstuurt. Je kunt zelfs stickers gebruiken in plaats van tape als je producten in tissues verpakt. Gebruik ook eens losse stickers om elke bestelling iets nieuws te geven… en laat de mond-tot-mondreclame over aan je klanten.

4. Verpak aankopen in de winkel met papieren tassen met je logo erop.

Tasjes met je logo zijn een makkelijke manier om je bedrijf meer naamsbekendheid te geven. Laat je klanten het zware tilwerk maar doen! Begin met een stel blanco papieren tassen en pas ze aan met logostickers of een gepersonaliseerde stempel, of bestel een partij tassen bedrukt met je logo of kerstmotief. Je kunt je beste kerstklanten ook belonen met een speciale gepersonaliseerde draagtas. Die zullen ze steeds opnieuw gebruiken en zulke speciale spulletjes geven hen het gevoel extra gewaardeerd te worden.

5. Geef je verzonden bestellingen extra stijl met speciale retouradresstickers en verpakkingstape.

Als je bestellingen naar klanten verstuurt, zorg dan dat je verpakkingen bij de rest van je marketingmateriaal passen. Zet je logo op de adressticker en de verpakkingstape, zodat zelfs de doos of envelop iets speciaals krijgt. En omdat je de postetiketten alleen van het vel of de rol hoeft te halen en op hoeft te plakken, besparen ze je ook een hoop tijd tijdens de kerstpiek.

Tip van Vistaprint

Wil je je pakketten nog persoonlijker maken? Voeg dan een handgeschreven bedankbriefje (of kerstkaart) toe aan je bestellingen om je waardering te laten zien.

6. Bied bezorging van cadeaus aan en het gemak van ophalen in de winkel.

Vorig jaar hebben we een grote toename gezien in contactloos bezorgen en ophalen. Blijf deze diensten aanbieden deze feestdagen om je klanten wat extra gemak te bezorgen. Maak het proces soepeler door een ophaalzone aan te wijzen buiten je winkel of studio. Ook kun je snelle bezorging van ingepakte cadeaus aanbieden binnen je lokale gebied. En vergeet niet het nieuws over deze diensten te verspreiden met posts op je sociale kanalen of als P.S. op je volgende postkaart.

7. Til je marketing op social media naar een hoger niveau met een weggeefactie.

Maak klanten enthousiast over de feestdagen (en je bedrijf) met een weggeefactie. Creëer een post op social media waarin je klanten vraagt om mee te doen. Stel als vereiste dat ze je account volgen en een vriend of vriendin (of twee!) taggen in de reacties. Dit verhoogt je zichtbaarheid op een manier die heel weinig kost en kan je helpen nieuwe volgers te krijgen en je bestaande volgers bij je merk te betrekken. Het is een gegarandeerde manier om je bedrijf in de spotlights te krijgen, of je nu besluit een draagtas met je logo, een cadeaubon voor je winkel of ander artikel weg te geven.