Passie. Doorzettingsvermogen. Mogelijkheden: Freddy Papen van Saffron & Rose Ice Cream

Geschatte leestijd: 4 minuten

‘Passie. Doorzettingsvermogen. Mogelijkheden.’ is een nieuwe serie van Vistaprint waarin we de werkzaamheden van ambitieuze eigenaren van kleinbedrijven volgen.

In deze aflevering bespreekt Freddy Papen, eigenaar van Saffron & Rose Persian Ice Cream in Los Angeles, zijn ervaringen met het laten groeien van zijn familiebedrijf. Saffron & Rose specialiseert zich in biologisch ijs in verschillende regionale smaken uit het Midden-Oosten.

“Ik wilde altijd al meewerken in het familiebedrijf. In het begin hielp ik al. Maar ik had nooit gedacht dat ik zo’n grote rol zou gaan spelen.”

Het was echter geen eenvoudige taak om het bedrijf te ontwikkelen en tegelijk het erfgoed van zijn grootvader in ere te houden.

Freddy moest eerst onderaan beginnen en zich omhoog werken.

De oorsprong van Saffron & Rose

Wijlen Freddy’s grootvader, Ali Kashani-Rafye, begon meer dan 75 jaar geleden in Teheran traditioneel Perzisch ijs te maken. In de jaren 1970 bracht hij zijn familie en recepten naar de Verenigde Staten en gaf zuid-Californië een eerste voorproefje van echte bastani in Perzische stijl.

Zo werd Saffron & Rose geboren. Maar in die tijd was de Perzische gemeenschap in Los Angeles nog klein.

“De plek waar we onze eerste locatie openden wordt in de volksmond nu ‘Persian Square’ genoemd, maar in de jaren 70 waren er nog maar twee Perzische bedrijven in dit gebied.”

Toen veranderde de revolutie in Iran van 1979 dat allemaal. 40% van de Iraniërs die naar de VS emigreerden, vestigde zich in Californië, vooral in Los Angeles.

Vanaf dat moment groeide de Perzische gemeenschap, wat heel goed was voor de omzet.

De groeiende clientèle leren kennen

We spoelen vooruit naar 2005, toen Freddy begon als de chauffeur die op zaterdagmorgen de bestellingen rondbracht.

“Dat was voor het tijdperk van de smartphones. Ik kreeg handgeschreven instructies om bestellingen te bezorgen bij restaurants en markten overal in Orange County,” herinnert hij zich.

Freddy ging geleidelijk steeds meer werken, waarbij hij vaak lange weekenden aan het familiebedrijf besteedde. Ondertussen studeerde hij bedrijfskunde aan de universiteit.

“Toen ik begon, werkte ik een paar dagen per week. Daarna, toen mijn grootvader overleed, groeide dat uit tot zeven dagen per week. Hoe meer ik werkte, hoe meer ik merkte dat andere mensen ons kwamen opzoeken. We gingen van alleen Perzische klanten naar een grotere variatie. Mensen van alle leeftijden, etniciteiten en achtergronden. Toen wist ik dat we een veel grotere markt konden veroveren met een ander imago en een frissere uitstraling.”

Een compleet nieuw plan bedenken

Freddy wist dat als Saffron & Rose zijn hele leven moest worden, hij zijn familie moest overhalen om het bedrijf te laten groeien.

“Ik zette me voor honderd procent in en bedacht een plan: kosten, schema, rebranding-ideeën, alles. En ik presenteerde het aan mijn familie. Nadat ik al zo’n tien keer eerder ‘nee’ te horen had gekregen, zei ik: ‘Goed, dit is wat we moeten doen. Het gaat zoveel kosten, en als ik niets te zeggen heb in dit familiebedrijf, dan weet ik niet hoe lang ik hier nog kan werken.'”

Het was een riskante zet.

Maar een groter risico levert ook een groter rendement op.

Freddy’s passie en initiatief inspireerden zijn familie, waarop ze hem een kans gaven.

De leiding nemen

Nu hij officieel mede-eigenaar van het bedrijf was samen met zijn oom, zette Freddy zijn plan in werking.

Hij wist dat als hij Saffron & Rose op de kaart wilde zetten, hij het bedrijf een rebranding moest geven.

Dat begon met een volledige herinrichting van de salon en het inhuren van een grafisch ontwerper om de huisstijl voor de spandoeken, borden en posters en de website te updaten.

En hoewel er wat overredingskracht voor nodig was, zag zijn familie de positieve effecten van Freddy’s visie voor Saffron & Rose.

“Het verraste mijn familie wel. Ik denk dat het ze wat meer verraste dan ze willen toegeven hoeveel effect een paar kleine veranderingen hadden op ons bedrijf. We veranderden van een kleine familiezaak in een bedrijf dat erkenning kreeg in media als The New York Times en Business Insider. Ik denk niet dat ze hadden verwacht dat rebranding en herinrichting dit allemaal teweeg konden brengen.”

Belangrijk erfgoed in ere houden

Volgens Freddy is een van de belangrijkste factoren voor hun succes hun toewijding aan kwaliteit.

“We zullen nooit kwaliteit opofferen om geld te besparen. We behouden altijd onze integriteit. We behouden altijd de integriteit van ons product. En we willen het precies zo doen als mijn grootvader het vroeger deed.”

Het ziet ernaar uit dat hun toewijding vruchten afwerpt. Met twee locaties die al open zijn, wil Freddy het momentum vasthouden.

“We denken erover om elk jaar een nieuwe salon te openen. Hopelijk kunnen we in de komende paar jaar een keten opbouwen en kunnen we daarna verder met de volgende grote klus.”

Freddy wil de producten van Saffron & Rose in de grote nationale supermarkten verkopen en het bedrijf blijven uitbreiden in de hele VS. En er gloren nog meer mogelijkheden.

“Het is mijn droom dat dit ijs in elke vriezer ligt.”

Elk kleinbedrijf heeft een uniek verhaal… net als jij en jouw bedrijf.

Kom meer te weten over Freddy Papen van Saffron & Rose via Small Business Stories, de podcast van Vistaprint.

Nu luisteren