Geschatte leestijd: 4 minuten
De wereld en kleine bedrijven veranderen voortdurend. Misschien ben je begonnen als koffiezaak, maar zijn je zelfgemaakte gebakjes jouw grootste succes. Of misschien is je yogastudio uitgebreid met meer dan alleen yogalessen. En als je bedrijf sinds de start is veranderd, kun je je brandingvernieuwen om je klanten je flexibiliteit, je volharding en je nieuwe aanbod te laten zien.
Als je producten en diensten dramatisch veranderd zijn, kan het tijd zijn voor een complete rebranding. Maar als je alleen de uitstraling van je merk wilt updaten, kan een opfrisser een eenvoudiger oplossing zijn. Lees hier 6 redenen voor een opfrisser of een rebranding en gebruik daarna het stroomschema onder aan de pagina om je bedrijf te evalueren en te besluiten wat de beste volgende stap is.
Top 6 redenen voor een opfrisser of een rebranding:
- Je aanbod is gewijzigd.
- Je wilt je bedrijf verduurzamen.
- Je logo doet verouderd aan.
- Je branding valt niet op.
- Je hebt moeite om nieuwe klanten aan te trekken.
- Je bent actief in een ander geografisch gebied.
1. Je aanbod is gewijzigd.
Stel: je bent ooit begonnen als cateraar en nu bied je ook wekelijkse afhaal- en bezorgmaaltijden aan. Of je hebt een winkel die kleding en accessoires verkoopt en je hebt je assortiment uitgebreid met trendy schoenen. Misschien was je bedrijf in eerste instantie seizoensgebonden en ben je nu het hele jaar open. Als je huidige branding je in je mogelijkheden belemmert, wordt het misschien tijd om je logo aan te passen aan je nieuwe omstandigheden.
2. Je wilt je bedrijf verduurzamen.
Als je een zakelijk idee had dat in deze tijd werkte, hoe zorg je er dan voor dat je op de lange termijn succesvol blijft? Gebruik je branding om een duurzaam imago voor je bedrijf te creëren.
3. Je logo doet verouderd aan.
Je logo moet een visuele vertegenwoordiging zijn van wat je bedrijf doet. Als je producten en diensten zijn veranderd, kan het nodig zijn om dat in een nieuwe zakelijke identiteit te weerspiegelen. Het aanbod van je bedrijf kan veranderen, maar je stijl ook. Toen je tien jaar geleden je deuren opende, was je logo waarschijnlijk modern en was het een goede weergave van je persoonlijke (en zakelijke) stijl. Maar nu doet het kleurenpalet, lettertype of ontwerp misschien wat verouderd aan. Je kunt overwegen om het imago van je merk te moderniseren met een logo dat voldoet aan de ontwerpeisen van nu.
Tip van VistaPrint
Hulp nodig bij het opfrissen of helemaal nieuw ontwerpen van je logo? Vind een ontwerper om jouw visie tot leven te brengen via 99designs van Vista.
4. Je branding valt niet op.
Je branding is vaak de eerste visuele kennismaking van potentiële klanten met je bedrijf, dus is het zaak dat je opvalt. Misschien putte je inspiratie uit een van je favoriete merken toen je je logo voor het eerst ontwierp en je eigen merkidentiteit vormgaf. Het is altijd een goed idee om ontwerpinspiratie op te doen van bedrijven die je leuk vindt en respecteert, maar zorg ervoor dat jouw logo anders genoeg is om op te vallen. Als het lettertype of de kleur van je logo eruit ziet als dat van een ander merk (vooral binnen dezelfde branche), zou je moeten nadenken over een nieuw ontwerp.
5. Je hebt moeite om nieuwe klanten aan te trekken.
Als je steeds dezelfde diensten en producten aan dezelfde mensen verkoopt, kan je merk oud of achterhaald overkomen. Zelfs als je je hebt aangepast aan de wensen van nieuwe klanten, kan het zijn dat je merk dat niet uitdraagt.
Het kan verleidelijk zijn om alles bij het oude te laten en je huidige klantenkring te behouden. Maar als je geen updates maakt, zul je nooit nieuwe klanten aantrekken. Vooral als je aanbod is gewijzigd, is het interessant om in contact te komen met nieuwe klanten. Als je je logo opfrist, probeer dan de balans te vinden tussen je bestaande merk en modernere ontwerpelementen. Je huidige klanten moeten je merk tenslotte ook nog herkennen en weten waar ze je kunnen vinden.
6. Je bent actief in een ander geografisch gebied.
Is een van je Instagramberichten viraal gegaan, waardoor er vraag naar je producten is op meer plaatsen dan alleen de lokale boerenmarkt? Heb je je gebied vergroot sinds je restaurant is begonnen met het aanbieden van bezorgmaaltijden? Of misschien heeft een onlangs gelanceerde e-commerce-optie ervoor gezorgd dat klanten over de hele wereld je producten kunnen kopen?
Als je publiek gegroeid is (gefeliciteerd trouwens!), zou je even stil moeten staan bij je branding en het vanuit een breder perspectief moeten bekijken. Bedenk hoe jouw merk zich vertaalt, of dat nu in een andere regio is of een ander land.
Kijk of het tijd wordt voor een OPFRISSER of een REBRANDING: volg dit stroomschema om je volgende stap te bepalen.
Tijd voor een opfrisser?
In sommige gevallen is een volledige rebranding van je bedrijf niet nodig. Een opfrisser van je merk betekent dat je visuele aspecten een update geeft en je boodschap aanscherpt, zonder je hele merk om te gooien. Update bijvoorbeeld het lettertype en de kleuren van je logo, of verander je bedrijfsslogan in iets moderners. Door je merk te moderniseren, maak je het aantrekkelijker voor een breder publiek. Bovendien kan het opfrissen van je merk een eenvoudig, goedkoop proces zijn aangezien je de essentie van je presentatie niet hoeft te veranderen.
Tristan LeBreton, creatief directeur bij 99designs van Vista, heeft advies voor het updaten van je merk. “Het is een goed idee om terug te gaan naar de basis en je dezelfde vragen te stellen als toen je met je bedrijf begon. Evalueer of je logo en merk nog steeds authentiek en correct weergeven wie je bent als bedrijf aan de mensen die je wilt bereiken. Dit helpt je te bepalen hoe ver je zou moeten gaan in je rebrandingproces. Het vernieuwen van een merk kost tijd en moeite, maar het is het altijd waard om het grotere plaatje te bekijken om te zorgen dat je logo-updates communiceren wie je als merk bent, nu en in de toekomst.”
Tijd voor rebranding?
Tristan merkt op dat het als kleine ondernemer “soms voelt alsof rebranding alleen iets is voor grote spelers en de bekende bedrijven. Maar iedereen groeit en verandert met de tijd, en dat is niet anders bij kleine ondernemingen. Het updaten van je merk en logo is een goede manier om je visuele identiteit te vernieuwen en te zorgen dat die blijft weergeven wie je bent, ook als je bedrijf zich ontwikkelt en groeit.”
Dus als je besluit dat je bedrijf een rebranding nodig heeft, dan heb je aan een nieuw logo of zelfs een nieuwe naam niet genoeg. Bedenk bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsslogan of kies nieuwe lettertypes en kleuren om in al je marketingmateriaal (zoals je website, berichten op sociale media, borden in je winkel enzovoort) te gebruiken.
Wat je ook beslist, zorg dat je boodschap gehoord wordt.
Of je nu besluit om een rebrandingstrategie te ontwikkelen of je merkidentiteit op te frissen, het is essentieel om de update bekend te maken. Verstuur postkaarten naar je klanten om je nieuwe look te introduceren, plaats een opvallend bericht op Instagram waarin je de opfrisser van je merk bekendmaakt of stuur een informatieve nieuwsbrief naar je mailinglijst om je rebranding aan te kondigen.
Zorg ervoor dat je ook de rest van je marketingmateriaal updatet (zoals visitekaartjes, flyers, spandoeken en folders). Voer je branding consequent door op al je materiaal voor een succesvolle, professionele rebranding.