12 gemakkelijke virtuele teambuildingactiviteiten

Geschatte leestijd: 3 minuten

Thuiswerken werd al steeds populairder en is momenteel voor veel teams het nieuwe normaal. Technologie maakt het gemakkelijk om samen te werken met onze collega’s, maar hoe breng je je team dichter bij elkaar als iedereen in een andere ruimte zit? En hoe onderhoud je sociale contacten als je geen praatje kunt maken bij de koffieautomaat?

In je thuiskantoor kun je je snel eenzaam voelen, maar met creatieve oplossingen voor virtuele teambuilding kun je in contact blijven met je collega’s. Want als je een gevoel van kameraadschap met de rest van je team hebt, werk je productiever en ben je gelukkiger. Bij Vistaprint werken we al langer in internationale teams en sinds kort werkt het grootste deel van onze medewerkers vanuit huis. We hebben hier 12 grotendeels beproefde ideeën voor virtuele teambuildingactiviteiten verzameld om contact te houden met je team.

12 gemakkelijke virtuele teambuildingactiviteiten

  1. Team-tai-chiën
  2. Virtuele boeken- of filmclubs
  3. Happy hour
  4. Wekelijkse quizzen
  5. Danssessies
  6. Online flexwerkplekken
  1. Virtuele koffiepauzes
  2. Chatkanalen
  3. Recepten uitwisselen
  4. GIF-battles
  5. Teamplaylists met muziek
  6. Bingo

1. Ga team-tai-chiën.

We weten allemaal dat bewegen gezond is, en dat is nog belangrijker als je de hele dag achter een beeldscherm zit. Maakt het dagelijks bewegen gemakkelijk door het als team te doen. Tai chi is voor de meeste mensen goed te doen en de langzame, weloverwogen bewegingen zijn goed voor het ontspannen van je geest en je lichaam. Je kunt er zelfs een teamuitdaging van maken door te kijken wie het het meeste aantal dagen op rij volhoudt.

2. Richt een virtuele boeken- of filmclub op

Dit is een leuke activiteit waar niet alleen je eigen team maar iedereen in je bedrijf aan mee kan doen. Kies een boek om te lezen en maak een afspraak om virtueel bij elkaar te komen en het te bespreken. Het werkt net zo goed met films, of misschien zelfs wel beter voor mensen die niet veel vrije tijd hebben. Zorg dat iedereen ook echt meeleest of meekijkt door van tevoren een clubbijeenkomst te organiseren en iedereen aan de afspraak te houden.

3. Houd een happy hour

Dit is een populaire activiteit! Er is geen enkele reden om af te zien van je vrijmibo: pak je favoriete drankje (met of zonder alcohol) en klets lekker bij in een telefonische vergadering met je collega’s. Verhoog de sfeer met achtergrondmuziek en ontspannen maar. Je kunt ook spelletjes doen of iets met virtuele ijsbrekers, maar dat laten we aan jou over.

4. Strijd met elkaar in een wekelijkse quiz

Een ander gezellig idee is een wekelijkse quizavond. Kahoot is daar een goede tool voor. Iedere week krijgt een van de deelnemers de rol van quizmaster die vragen over een onderwerp bedenkt. Alle anderen gebruiken dan Kahoot om hun antwoorden te geven. Je kunt een scorebord bijhouden en zelfs prijzen instellen voor degene die het snelst antwoordt of de meeste goede antwoorden geeft.

5. Organiseer een danssessie

Dit kan een ludieke manier zijn om een vergadering te openen of gewoon wat stoom af te blazen. Zet een aanstekelijk nummer op en laat iedereen z’n beste beentje voor zetten. (Onze favoriet is Happy van Pharrell Williams, stilzitten is geen optie!)

6. Richt een online flexwerkplek in

Als je nog niet eerder hebt geflexwerkt, kun je het best een keer uitproberen terwijl je thuiswerkt. Het idee erachter is dat je gewoon doorwerkt zoals je gewend bent, maar dan in het gezelschap van je collega’s. Andere mensen om je heen hebben kan een groot verschil maken. Bovendien kunnen jullie samen de Pomodoro-techniek toepassen door 25 minuten geconcentreerd te werken en dan een pauze van 5 minuten te nemen om te kletsen. De eerste die ‘op kantoor komt’ kan de link voor de videoconferentie versturen, zodat anderen kunnen deelnemen als ze willen flexwerken.

7. Neem een virtuele koffie- of lunchpauze

Pauzeren is goed, dus regel een virtuele pauze om samen met collega’s koffie te drinken of te lunchen tijdens een videogesprek. Vermijd alle gespreksonderwerpen die met werk te maken hebben, zodat je echt even afstand kunt nemen en elkaar beter kunt leren kennen. Als jullie een nieuw team vormen, is dit een goede gelegenheid om uitgebreider kennis te maken met elkaar.

8. Open een chatkanaal in je dagelijks leven

Maak een chatkanaal aan waarin niet over werk gepraat wordt. Bij Vistaprint hebben we een ‘waterkoeler’-kanaal op Slack waar we schattige foto’s van onze huisdieren, interessante artikelen en grappige video’s delen. Het doet wonderen voor de onderlinge band en biedt mensen een plek om lol te maken.

9. Wissel recepten uit

Nu mensen meer tijd thuis doorbrengen, wordt koken populairder. Voor wie zich graag uitleeft in de keuken, kun je een virtuele ruimte creëren om recepten uit te wisselen. Dat werkt het best in een chatgroep waarin mensen hun favoriete recepten en foto’s van het eindresultaat kunnen plaatsen. Het kan ook een bron van inspiratie zijn als je even niet meer weet wat je moet klaarmaken.

10. Bereid je voor op een (GIF-) battle

Als je competitief bent ingesteld, ga dan een GIF-battle aan. GIF’s kunnen een leuke manier zijn om te communiceren en je hele team aan het LOL’en en ROTFLOL’en te krijgen. Kopieer deze Trello-sjablooon en maak je op voor een battle met je collega’s.

11. Maak samen teamplaylists

Maak een openbare muziekplaylist aan waar teamleden hun favoriete nummers aan toe kunnen voegen. Je kunt zelfs meerdere playlists maken met verschillende thema’s voor verschillende momenten. Bijvoorbeeld lekker vlotte muziek om bij te werken, het beste van de jaren 90 of een playlist voor tijdens je happy hour.

12. Bingo!

Een leuke manier om een band met collega’s op te bouwen, is een online bingo. Vooral tijdens dagelijkse videoconferenties. Maak een bingokaart met veelvoorkomende thema’s en zinnen die met werk te maken hebben en streep ze door als ze zich voordoen. Een paar van onze favorieten: als iemand zegt “kun je me horen?” of “er liep een huisdier of een gezinslid in beeld”. Klik hier om de jouwe te downloaden en thuis te spelen.