6 tips over visual merchandising voor jouw bedrijf

Geschatte leestijd: 3 minuten

Als je een bedrijf runt met een fysieke winkel, dan is de etalage een uitgelezen kans om te laten zien wat je in huis hebt. Je etalage is de eerste plek die voorbijgangers aantrekt en waar je merk goed zichtbaar is, maar niet elke ondernemer benut deze kans optimaal.

Je etalage is niet alleen een plek om je producten te laten zien, het is ook een ruimte waar je je merk kunt opbouwen en contact kunt leggen met potentiële klanten. Onder visual merchandising valt ook de inrichting van etalages, waarbij de klant een aantrekkelijk verhaal ziet, de sfeer proeft en uitgenodigd wordt om naar binnen te gaan.

We hebben een aantal trucjes verzameld om je te helpen je etalage effectiever in te richten en meer mensen door de deur te krijgen. We gingen ook een gesprek aan met Maria Vasco, oprichter en CEO van Uvida Shop, een afvalvrije en milieuvriendelijke winkel, om erachter te komen welke trucjes voor visual merchandising goed bij haar werken.

Stel jezelf eerst een aantal vragen.

Om steeds weer een geslaagde etalage te maken, moet je een paar eenvoudige, maar belangrijke dingen in gedachten houden.

Hoe visueel zijn je producten?

Als je producten er aantrekkelijk uitzien, dan is het goed om daarmee te beginnen. Maar ook als je merchandise vooral praktisch is en minder mooi, kun je een etalage creëren die indruk maakt. Je kunt de aandacht vestigen op de kenmerken en voordelen van je producten of een scène creëren over de gebruikservaring.

Voor wie moet het aantrekkelijk zijn?

Als je begrijpt wie je doelgroep is, kun je gerichter bepalen welke spullen je wilt gebruiken, of je met bepaalde trends mee moet gaan of hoe snel je de aandacht van voorbijgangers moet weten te trekken. Kantoormedewerkers die met lunchpauze zijn, zullen bijvoorbeeld minder tijd besteden aan je etalage dan mensen die op vakantie zijn.

In wat voor soort straat ben je gevestigd?

Als je je etalage voorbereidt is het essentieel om rekening te houden met wat mensen allemaal om zich heen zien. Ben je gevestigd op een drukke straat waar mensen je etalage op een paar meter afstand kunnen zien? Of in een smalle zijstraat waar mensen dicht langs je etalage lopen? Wil je ook opgemerkt worden door mensen die je winkel met de auto voorbij rijden? De antwoorden op deze vragen hebben invloed op hoe je de etalage het beste kunt indelen.

Klaar om te beginnen met ontwerpen? Volg deze 6 richtlijnen voor visual merchandising:

  1. Ontwerp een scène.
  2. Verheerlijk je producten.
  3. Wees niet bang voor kleur en contrast.
  4. Volg de seizoenen.
  5. Verras en verruk.
  6. Houd een fotologboek bij.

1. Ontwerp een scène.

In de marketingbranche wordt wel eens gezegd dat mensen geen producten kopen, maar ervaringen. Een manier om een aantrekkelijk verhaal te vertellen is met een scène. Zo kun je een ervaring nabootsen, waarmee je klanten inspireert en vraag creëert. Als je bijvoorbeeld eten of conserven verkoopt, kun je ze met een mand en champagneglazen op een picknickdeken uitstallen. Voeg er wat groen of nepbloemen aan toe om het gevoel te wekken dat het midden in de natuur staat. Je verkoopt dan misschien potten augurken, maar doordat je er een scène omheen bouwt met props, kun je klanten inspireren om binnen te komen en hun eigen ervaring te creëren met producten uit je winkel.

Maria presenteert de milieuvriendelijke toon van Uvida in haar etalage. “We hebben op dit moment echt mos in onze etalage liggen ter decoratie en het draagt er enorm aan bij om aan onze klanten over te brengen dat we natuurlijke producten verkopen in onze winkel.”

2. Verheerlijk je producten.

Als je de etalage zomaar volzet met producten ziet het er eerder afschrikwekkend dan uitnodigend uit. In plaats van potentiële klanten te overweldigen met een bomvolle etalage, kun je beter een focuspunt zoeken. Kies bijvoorbeeld je belangrijkste product en schik de rest eromheen zodat het oog naar dat product wordt geleid. Kies één product waar de meeste focus op gelegd wordt en ‘verheerlijk’ het door het de beste plek in de etalage te geven. Plaats producten of props die erbij passen als een piramide om het hoofdproduct heen om het focuspunt in het oog te laten springen.

Tip van VistaPrint

Als je prijskaartjes of verkoopinformatie wilt toevoegen aan je presentatie, kun je dat op een subtiele manier doen. Je wilt het er niet goedkoop uit laten zien met schreeuwerige reclame en je wilt mensen ook niet ontmoedigen omdat ze misschien denken dat je winkel te duur is.

3. Wees niet bang voor kleur en contrast.

Als je product verkrijgbaar is in levendige kleuren, maak daar dan gebruik van om de aandacht te trekken. Als dat niet het geval is, kun je een achtergrond toevoegen om contrast te creëren en je producten meer op te laten vallen. Je kunt ook kleur toevoegen en je etalage visueel aantrekkelijker maken met afwasbare raamverf of bloemen van het jaargetijde. Houd de kleuren voor je etalage bij een paar verschillende tinten en zorg dat die elkaar aanvullen en bij je merk passen. “We gebruiken altijd onze merkkleuren om ervoor te zorgen dat de etalage in lijn is met ons merk”, zegt Maria.

En sta voor contrast eens stil bij het type bedrijf dat je hebt en hoe je belichting kunt inzetten om contrast te creëren. Verkoop je handgemaakte ambachtelijke zeep en kaarsen? Dan kun je beter geen fluorescerend licht in je etalage gebruiken, terwijl dat voor een apotheek juist wel goed kan werken.

4. Volg de seizoenen.

Het jaargetijde volgen is een makkelijke manier om actueel en betrokken over te komen. Presenteer bijvoorbeeld relevante cadeau-ideeën voor de feestdagen van het seizoen. Dat is actueel, maar kan ook de verkoop een boost geven. Als je producten niet zo geschikt zijn om cadeau te doen, kun je ook gewoon wat feestelijke elementen toevoegen aan je etalage, zodat het aantrekkelijker is voor klanten.

Tip van VistaPrint

Houd je etalage up-to-date met een seizoensposter, een goedkope en makkelijke manier om met de gebeurtenissen van het jaar mee te gaan.

5. Verras en verruk.

Een ongebruikelijke prop of wat humor in je etalage kan een goede manier zijn om iemand vrolijk te maken. (Want wie vindt het nou niet leuk om langs een grappige tekening te lopen?) Het vertelt klanten ook dat er binnen in de winkel een leuke, ongedwongen ervaring op ze wacht.

Een andere manier om de interesse van klanten vast te houden, is om je etalage regelmatig te updaten, zelfs als het alleen met een nieuwe poster is om een sale of evenement aan te kondigen. “Bij Uvida updaten we onze etalage aan het begin van elke maand”, zegt Maria. “Dat doen we om potentiele klanten te laten zien welke nieuwe producten te hebben, maar ook om te laten zien dat we betrokken en relevant zijn voor de feestdagen van die maand.”

6. Houd een fotologboek bij.

Maak altijd een foto als je je etalage hebt aangepast. Bewaar die foto’s in een makkelijk te vinden map op je computer of telefoon. Als je etalage voor Valentijnsdag vorig jaar bijvoorbeeld een groot succes was, dan kun je deze het jaar erna weer namaken. Je kunt je kiekjes ook delen op social media om klanten te laten weten dat er iets is veranderd.

Daarnaast is het een goed idee om bij te houden wat mensen over je etalage zeggen. Wees niet bang om klanten om hun mening te vragen als ze je winkel binnenkomen. Het beste advies wat Maria heeft voor ondernemers die moeite hebben om hun etalage goed in te richten, is om feedback te vragen. “We krijgen feedback van onze klanten over onze etalages en vaak is het heel goed advies over dingen waar wij niet bij stil hebben gestaan. Passerende klanten zien soms dingen die je zelf niet ziet.”