Gids lokale bedrijfsmarketing voor beginners

Voor je zelfstandige onderneming is het vaak cruciaal om je te richten op potentiële klanten in je directe omgeving. Voor sommige soorten bedrijven maakt het niet uit waar klanten vandaan komen, maar iemand die duizenden kilometers bij je vandaan woont, zal waarschijnlijk niet speciaal een reis naar je kinderkledingboetiek ondernemen of je inhuren om dakgoten schoon te komen maken.

Als jouw bedrijf ook een constante stroom aan lokale klanten nodig heeft, kijk dan eens naar deze marketingbronnen om mensen in de buurt te bereiken.

Kamer van Koophandel

Veel bedrijven gaan naar de Kamer van Koophandel (KvK) om te netwerken met andere bedrijven in de buurt. Op de bijeenkomsten van de KvK komen vooral andere bedrijven af, dus als je niet in het business-to-business-segment actief bent, zullen dat waarschijnlijk niet je klanten zijn.

Lokale evenementen

Evenementen kunnen een effectieve manier zijn om meer belangstelling te genereren en meer klanten naar jouw bedrijf te lokken. Je kunt op twee manieren met evenementen omgaan:

  1. Je eigen evenement, dat toegespitst is op jouw bedrijf organiseren.
  2. Deelnemen aan een bestaand evenement inclusief publiek

Een officiële opening in de eerste weken of maanden van je bedrijfsactiviteit is een uitstekende manier om de gemeenschap kennis te laten maken met je bedrijf en je zichtbaarheid in de buurt te vergroten. Later kun je ook andere evenementen rond belangrijke gelegenheden organiseren zoals een jubilieum van je bedrijf of rond thema’s zoals klantenwaardering. Vergeet niet om voor je evenementen te adverteren om zo veel mogelijk publiek te trekken. Je kunt een bericht aan je lokale krant doorgeven of vragen om een vermelding in het evenementengedeelte van de website van je gemeente.

Veel steden en dorpen hebben ook andere jaarlijkse evenementen die geschikt kunnen zijn voor je bedrijf. Informeer bij het gemeentehuis of de Kamer van Koophandel naar bijvoorbeeld vakantie-evenementen of kunstnijverheidsbeurzen. Misschien kun je sponsor worden of je inschrijven voor een stand waar je je producten of diensten onder de aandacht kunt brengen. Los van de zichtbaarheid op de dag zelf vermelden veel organisatoren de deelnemers ook in hun advertenties of de website voor het evenement. Als je bedrijf met naam, adres en telefoonnummer wordt vermeld op een betrouwbare en relevante, lokale website, dan straalt die betrouwbaarheid ook op jou af. En als jouw publiek naar lokale beurzen gaat, kan het interessant zijn te informeren naar de registratiekosten voor een eigen stand om je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Je kunt ook meer klanten en goodwill met een inzamelingsactie krijgen. Kies een goed doel waar je zelf affiniteit mee hebt of dat goed bij de waarden van je bedrijf past en werk samen met een liefdadigheidsinstelling. Je kunt een deel van je omzet op de dag van de inzamelingsactie doneren of je kunt meedoen met andere inzamelingsactiviteiten, zoals een gala of een hardloopwedstrijd door het evenement te sponsoren of een prijs voor een loterij te doneren.

Sociale media

Met meer dan een miljard gebruikers en de mogelijkheid om groepspagina’s te gebruiken die je doelgroep rechtstreeks bereiken, is Facebook een socialemediaplatform dat je eigenlijk niet kunt overslaan bij de marketinginspanningen voor je bedrijf. Je kunt Facebook bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken:

  • Begin met het volgen van andere bedrijven om inzicht te krijgen in hun klanten en hun contentstrategie.
  • Meld je aan bij eventuele op jouw gemeente gerichte Facebookgroepen, vraag de beheerder toestemming om berichten te plaatsen en stel vervolgens jezelf en je bedrijf voor.
  • Advertenties op Facebook kunnen ook een goede manier zijn om meer volgers te krijgen voor je bedrijfspagina op Facebook, waar je evenementen, speciale aanbiedingen en nieuwe producten kunt promoten.

Beoordelingswebsites

Als potentiële klanten online naar je bedrijf zoeken, zetten positieve beoordelingen aan tot kopen, terwijl negatieve (of het ontbreken van) beoordelingen reden kunnen zijn om ergens anders te kijken.

Er zijn een paar beoordelingswebsites die iedere lokale ondernemer zou moeten kennen:

  • Google Places en Google+
  • Yelp
  • Lokale bedrijfsindex van Yahoo
  • Facebook
  • TrustPilot

Kijk eerst of je bedrijf wordt vermeld en of de gegevens kloppen. Google Mijn Bedrijf is een krachtige tool, maar je moet ook je profiel claimen en optimaliseren op alle beoordelingssites, zoals Yelp. Zoekmachines kunnen bedrijven met inconsistente informatie (verschillende openingstijden, adressen of telefoonnummers op verschillende websites) lager in de resultaten plaatsen, dus zorg ervoor dat de gegevens in die profielen zo consistent mogelijk zijn.

Zoek daarna uit wat klanten over je bedrijf zeggen en neem die feedback serieus. Beoordelingen kunnen bevestigen wat je al wist over je bedrijf of aan het licht brengen welke dingen voor verbetering vatbaar zijn. En als je te weinig positieve of helemaal geen beoordelingen kunt vinden, schroom dan niet om er om te vragen. Wanneer je tevreden klanten tegenkomt, vraag hen dan vriendelijk een beoordeling van je bedrijf te plaatsen. Begin met Google en breidt daar vandaan uit naar andere websites.

Maak gebruik van de beschikbare lokale bronnen om mee te liften met marketingactiviteiten in je omgeving. Zo kom je misschien tot de ontdekking dat een groep lokale wellnessondernemers een gids met dienstverleners bijhoudt of dat jouw gemeente lokale ondernemingen aanprijst op zijn website. Deze lijst is maar een begin, dus kijk zeker of er nog andere marketingkansen voor jouw regio of branche zijn. Je inzetten voor je lokale gemeenschap is een uitstekende manier om jezelf te promoten en andere mogelijkheden voor je marketinginspanningen te ontdekken.


Over de schrijver

Susan Jonston Taylor schrijft over business en persoonlijke financiën voor The Atlantic, The Boston Globe, Learnvest, Entrepreneur en Fast Company. Op Twitter is ze @UrbanMuseWriter.