10 manieren om je kerstevenement in je winkel te laten opvallen

Met het kerstseizoen voor de deur is dit hét moment om mensen uit te nodigen om te komen kijken wat je allemaal in je winkel hebt.

Maar hoe organiseer je tijdens het drukke kerstseizoen een goedbezocht evenement in je winkel?

Dit artikel biedt ideeën om je evenement bekendheid te geven, om een gezellige sfeer te creëren op de dag zelf en om mensen te verleiden nog eens terug te komen.

Voorafgaand aan het evenement in je winkel

1. Promoot je evenement bij iedereen in je buurt

zelfstandig ondernemer hangt een spandoek voor een evenement op

Een losstaand verticaal spandoek buiten bij je winkel is een ideale manier om buurtbewoners en passanten over te halen om eens een kijkje te komen nemen in je winkel.

Wat het ontwerp betreft: grote spandoeken voor evenementen moeten strak en simpel zijn voor maximale impact.

Voor het promoten van je evenement kun je de informatie tot een minimum beperken: je naam, je logo, de datum en het tijdstip van je evenement zijn voldoende.

Meer tips voor het ontwerpen van spandoeken vind je in onze Gids voor borden en spandoeken voor als je geen ontwerper bent.

2. Promoot het evenement in je winkel met postkaarten

Deel in de aanloop naar je kerstevenement postkaarten uit aan klanten en bezoekers van je winkel om hun interesse te wekken. De veelzijdige postkaarten zijn een toegankelijke, betaalbare optie om bekendheid te genereren, aanbevelingen aan te moedigen en het aantal herhaalbezoeken aan je winkel te vergroten.

Maar je kunt ze voor nog veel meer dingen gebruiken.

We hebben een lijst samengesteld van 12 effectieve toepassingen van postkaarten om je te inspireren.

3. Maak je uitnodigingen persoonlijk

zelfstandig ondernemer maakt een handgeschreven uitnodiging

Ondanks alle technologische ontwikkelingen in communicatie is een ding onveranderd gebleven: een handgeschreven uitnodiging bij de post voelt heel speciaal. Vooral als je het niet verwacht. Er gaat niets boven het gevoel dat je krijgt als je een envelop openscheurt en je realiseert dat iemand de tijd heeft genomen om jou persoonlijk uit te nodigen. Maak daar vooral gebruik van.

Je kunt de uitnodiging altijd opvolgen via sociale media of e-mail met een herinnering, waarin je het exacte tijdstip vermeldt of meer vertelt over drankjes of cadeautjes.

Tijdens het evenement in je winkel

4. Trek meer bezoekers op de dag van je evenement

Trek de aandacht van het winkelend publiek met opvallend promotiemateriaal voor buiten. Als je door de winterse kou de deur dicht moet houden, ziet je binnenevenement er al snel uit als een besloten gelegenheid.

Dat is prima als je het wilt beperken tot vrienden en bestaande contacten.

Maar wat als je de feestvreugde wilt vergroten en niet alleen genodigden wilt verwelkomen?

Zet je verticale spandoek pal naast de deur om passanten aan te moedigen om je winkel binnen te stappen en rond te kijken.

5. Verwelkom je gasten in stijl

zelfstandig ondernemer hangt een bordje op een statief voor een evenement

Als de bezoekers eenmaal binnenstromen, kan het lastig zijn om iedereen persoonlijk te begroeten zonder het gesprek te beëindigen met degenen die al binnen zijn. Een bord op een statief is ideaal om gasten te verwelkomen met een boodschap als “Fijne feestdagen, neem gerust een hapje en een drankje.”

Of gebruik het bord op statief om gasten te informeren over:

  • Een unieke aanbieding in de winkel
  • Een kerstloterij
  • Een aanstaande nieuwjaarsaanbieding

6. Deel promoties waarvoor mensen terugkomen

Visitekaartjes zijn een betaalbare manier om de gasten op je feestje te verleiden nog eens terug te komen naar je winkel, vooral als je er een lokkertje aan koppelt. Bijvoorbeeld een exclusieve aanbieding in de winkel die doorloopt in het nieuwe jaar, om je omzet in de rustige maand januari een boost te geven.

Of stop een handgeschreven notitie in boodschappentasjes en goodiebags om mensen te bedanken voor hun komst.

7. Beloon vroege vogels met een aandenken voorzien van je merk

promotionele shopper met logo

Als het gaat om het organiseren van goedbezochte evenementen in winkels, dan zijn weggevertjes een bewezen methode om mensen naar binnen te krijgen.

Geef mensen een reden om vroeg te komen door de eerste 25 klanten te belonen met een promotieproduct met je merk erop, zoals een handige shopper. Met zo’n genereus gebaar geef je je bezoekers niet alleen iets waarin ze hun cadeautjes mee naar huis kunnen nemen, maar creëer je ook naamsbekendheid in de buurt en een positieve associatie met je bedrijf.

8. Trakteer je gasten op feestelijke lekkernijen

Voor een feestje rond kerst gaat er niets boven feestelijke snacks. Vooral rond de feestdagen is het essentieel dat je je gasten iets te eten en te drinken aanbiedt, al is maar spa rood en een paar zakken chips.

Maar als je handig bent in de keuken, kun je zelf borstplaat, marsepein of kerstkoekjes maken: nostalgische traktaties waar je je bedrijfsnaam en een persoonlijk bericht op kunt zetten. Of vul mokken met kerstsnoepgoed waar je gasten op het feest van kunnen genieten of die je in hun gratis shopper kunt stoppen.

9. Definieer je merk met subtiele ontwerpdetails

bedrukte sticker met logo op pakket

Je logo representeert je merkidentiteit en -waarden in een symbool, embleem of woordmerk.

Het kan in één oogopslag de aandacht trekken.

Als je er iets kleins zoals een sticker met je logo op plakt, maak je van een eenvoudig cadeaupapier, doosje of folie om kan toveren tot iets bijzonders. Om helemaal in de feeststemming te komen, kun je een luxe inpakservice bieden voor alle producten die tijdens je evenement worden gekocht.

Je hoeft ook echt geen fortuin uit te geven aan verpakkingsmateriaal. Een paar feestelijke takjes maken van iets gewoons al iets heel bijzonders. Waarmee cadeautjes opvallen onder de kerstboom.

Na het evenement in je winkel

10. Volg op als je gasten je evenement nog niet vergeten zijn

Nadat je mensen in je winkel hebt verwelkomd, maak je met een korte bedankkaart tot ver in het nieuwe jaar gebruik van het positieve momentum.

Volgens Erin Shea, marketingdirecteur Noord-Amerika van Vistaprint “stopt je interactie met je klanten niet als je de deur dichttrekt”. Volg alle leads die je tijdens het evenement hebt verzameld zo snel mogelijk op. Probeer binnen 48 contact met hen op te nemen via e-mail of, beter nog, stuur een persoonlijk bericht op een bedrukte postkaart met het evenement als thema.