Aanpassen aan verandering: Iets nieuws serveren met een foodtruck-achtige afhaalservice

Geschatte leestijd: 7 minuten

De coronapandemie verstoorde de plannen van zo ongeveer iedereen. Ondernemers moesten hun activiteiten en hun aanbod aanpassen, omgaan met volledige lockdowns en zich op korte termijn aanpassen aan veranderingen. Een van die ondernemers is Pau Fernández, eigenaar van drie cafetaria’s in Barcelona onder de naam Somewhere Café.

Gelukkig heeft Pau ervaring met verandering. Toen hij zijn eerste cafetaria opende, gaf hij een jarenlange carrière in de bankwereld op. En toen de eerste coronalockdown werd aangekondigd, bedacht hij snel een oplossing om zijn bedrijf draaiend te houden. We spraken met Pau over zijn achtergrond, zijn inspiratie voor Somewhere Café en de manier waarop hij zijn bedrijf heeft aangepast met een foodtruck-achtige pop-up.

Van koffie een carrière maken

Nadat hij zestien jaar in de wereld van de zakenbanken werkte, leverde een koffieproeverij Pau de inspiratie voor zijn carrièreswitch. “Speciale koffiesoorten begonnen net populair te worden”, zegt hij. “En ik was gek op het product. Ik had al jaren genoeg van de bankwereld, maar ik wilde wel zeker weten dat ik in mijn levensonderhoud zou kunnen voorzien.”

Hij zag een kans om iets nieuws te beginnen in zijn buurt in Barcelona en tegelijkertijd een creatievere carrière te beginnen. “Ik besefte dat het idee van speciale koffiesoorten in Spanje nog nauwelijks ontwikkeld was, dus ging ik samen met mijn vrouw op reis. We gingen naar Berlijn, Londen en Kopenhagen om gespecialiseerde koffiebars te bezoeken”, legt Pau uit. “Het gezegde ‘Je kunt beter de eerste dan de beste zijn’ werd ons motto. We realiseerden ons dat dit concept nog niet bestond in San Cugat. Daarom opende ik Somewhere Café in 2013. Ik heb die naam gekozen omdat die voor mij staat voor het idee van nieuwe dingen ontdekken als je naar het buitenland reist en bij thuiskomst beseffen dat ze daar niet bestaan.”

Bij de bank had Pau met klanten in de horeca gewerkt, dus hij was ervan overtuigd dat hij een realistisch idee had van de benodigde financiën om een bedrijf te beginnen. “De man van een collega van me was een professionele kok. We besloten de nieuwe zaak te richten op de brunch. In het begin nam hij het eten voor zijn rekening en ik het management.”

Bij de start van Somewhere Café was Pau naar eigen zeggen eerder opgewonden dan bang. “Ik herinner me dat ik het wel spannend maar niet eng vond omdat ik echt snel wilde groeien en meerdere locaties wilde openen.” En dankzij zijn inspanningen kon Pau in de eerste vijf jaar drie locaties openen.

Als Pau nu denkt aan ondernemer zijn, is hij dankbaar dat hij werk doet dat hij echt leuk vindt en dat hij eigen baas is. “Het afgelopen jaar was inderdaad erg moeilijk en ik heb me moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden, maar ik besef ook dat ik iemand ben die zulke veranderingen nodig heeft. Ik heb nieuwe uitdagingen nodig. Een eigen bedrijf hebben is een voordeel doordat ik dingen kan veranderen om mensen te verrassen en te voorkomen dat het eentonig wordt.”

Een gewaagd statement maken

Toen Pau voor het eerst zijn deuren opende, deelde hij tegoedbonnen voor gratis koffie uit aan alle voorbijgangers omdat hij bang was dat de smalle gevel van zijn café niet voldoende opviel. “Inmiddels heb ik ontdekt dat spandoeken, bloemen en verlichting echt de aandacht van passanten trekken.”

Als klanten zich eenmaal hebben laten verleiden om binnen te komen, ontdekken ze een unieke ervaring in het café zelf. “Bij Somewhere Café onderscheiden we ons door hoogwaardige ingrediënten te gebruiken, er een beetje een show van te maken (ik ontken het niet) en vooral door de klant goed te behandelen”, zegt Pau. “Ik vertel mijn medewerkers altijd [mijn] verhaal zodat het concept van Somewhere Café duidelijk is voor hen: Het is als het huis van je beste vriend nadat die teruggekomen is van een reis ergens naartoe.”

Je wordt verwelkomd met een glimlach, ze hebben een souvenir mee teruggebracht van de reis en je hebt het er zo naar je zin dat je zeker nog een keer terugkomt.

Bedenk iets origineels

Tijdens de eerste coronalockdown werd Pau creatief. Omdat hij geen klanten in zijn café kon ontvangen, besloot hij het afhalen zo leuk mogelijk te maken, Dus gaf hij de gevel van zijn café het uiterlijk van een foodtruck. “Ik ben er echt van overtuig dat je aanpassen een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen in deze tijd.”

In deze nare, onzekere periode wilde Pau direct vanaf het begin iets leuks en aantrekkelijks bieden. “We hebben in het verleden foodtrucks gehad en ineens had ik een brainwave. Ik dacht: ik zet een foodtruck op, maar dan aan de voorkant van mijn café.” Met wat planken, een paar kleurrijke spandoeken en heel veel bloemen creëerde Pau in slechts 48 uur een heel nieuwe façade voor Somewhere Café. In eerste instantie verkocht hij pannenkoeken vanuit zijn foodtruck-achtige voorpost en in de zomer stapte hij over op ijs. (Daarvoor hoefde hij alleen een ander spandoek op te hangen!)

Pau kreeg positieve reacties van de buurt en van zijn medewerkers. Het bedrijf floreerde. “Destijds, in die donkere periode, wilden we dat mensen naar hun plaatselijke café konden komen en konden lachen. De feedback van onze klanten was ongelofelijk. Ik ben nog nooit zo vaak bedankt als in die tijd. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan denk”, herinnert Pau zich. “En ook de cijfers waren uitstekend, gezien de omstandigheden. Veel mensen zeiden tegen ons dat we het voortaan altijd zo moesten houden.”

Tot grote vreugde van zijn klanten is Pau van plan door te gaan met de foodtruckpop-up. “Voor de winter denken we aan warme chocolademelk met churros, crêpes en wafels. Voor de zomer aan ijs en slushy’s.” En omdat hij de belangstelling en het enthousiasme van zijn klanten wil vasthouden, is Pau van plan het uiterlijk van zijn gevel bij elke nieuwe pop-up te veranderen.

De marketing must-haves van Pau

Toen Pau in 2013 de deuren van zijn eerste Somewhere Café opende, kocht hij allereerst visitekaartjes om zijn café te promoten. “Daarna kwamen de posters, T-shirts voor medewerkers en klantkaartjes. In het begin maakten we geen menukaarten, maar die doen we nu ook.” Hij zet zijn eigen kinderen in om menukaarten uit de delen in de buurt en hij doet de menukaarten ook als herinnering bij afhaalmaaltijden. “We willen dat klanten aan ons blijven denken en terugkomen.”

Verder gebruikt Pau etiketten en stickers om het café te promoten. “We plakken ze op papieren tassen en op sandwichverpakkingen zodat klanten zien dat we de etenswaren zelf gemaakt hebben. Geintje!”

Somewhere Café verkoopt merchandise met logo, zoals mokken, T-shirts en draagtassen. “Het leek me een goed idee om draagtassen te bestellen omdat ik zag dat mensen broodjes kochten om mee te nemen en met een draagtas kan dat gemakkelijk. En klanten die jarig zijn, geven we altijd een tas. Als je zo’n cadeautje van je favoriete zaak krijgt, creëert dat volgens mij een goede band. En als je een toffe zaak hebt, betalen mensen om je merk te mogen dragen.”

Bij het aankleden van zijn foodtruck-achtige gevel gebruikte hij spandoeken om de pop-up een nostalgische uitstraling te geven. “Daarom heb ik rood en zwart gebruikt, want dat zijn kleuren die je met kraampjes op straat associeert.” Pau koos voor spandoeken omdat hij daarmee op een voordelige manier een unieke ervaring kon creëren. “Ze zijn veelzijdig, je kunt ze verplaatsen, je kunt ze buiten ophangen en voor veel verschillende dingen gebruiken. Ze zijn echt heel handig en doeltreffend.”

Pau gebruikt ook veel posters als marketingtool voor Somewhere Café, zowel binnen als buiten. “Ik gebruik posters voor seizoensaanbiedingen, zodat mensen de informatie snel kunnen zien. Als ik bijvoorbeeld een nieuw drankje of gerecht introduceer, biedt een poster goede visuele ondersteuning.”

Must-have-advies

“Wat echt klanten aantrekt is als bestaande klanten andere mensen over hun ervaring vertellen. Dat creëert een web van klanten.”