Hoe je van je volgende in-store evenement een grote hit maakt

Geschatte leestijd: 4 minuten

Fysieke winkels zijn geëvolueerd. Het zijn niet meer zomaar plaatsen om wat te kopen, maar ze hebben zich ontwikkeld tot experimentele ruimtes waar klanten zich kunnen onderdompelen in de wereld van hun favoriete merken. En niet alleen grote bedrijven zien de toegevoegde waarde van in-store evenementen. Als kleine ondernemer is een tjokvol programma met feestelijke aangelegenheden een van de beste manieren om de loyaliteit van je klanten te winnen.

Behalve dat het mensen naar je winkel trekt, kun je tijdens in-store evenementen ook met je klanten praten en creëer je een positieve associatie met je bedrijf.

“Je ontmoet je klanten live en omdat het een sociale aangelegenheid voor ze is, zijn ze ontspannen en stellen ze vragen over de producten,” zegt Val, eigenaar van ValB’s Wax , die onlangs een sieradenwinkel heeft geopend in Shrewsbury, Engeland.

Wil je echt indruk maken op je klanten? Hier zijn vijf manieren om de aanloop, loyaliteit en verkoop een boost te geven op je volgende winkelevenement.

1. Doe iets creatiefs met je marketing

Een goede opkomst is essentieel voor een succesvol in-store evenement. Maar waar moet je beginnen, met zoveel digitale marketing-strategieën en sociale media-marketing taktieken om rekening mee te houden.

Bedenk allereerst waar de mensen die je wilt aanspreken je bericht waarschijnlijk zullen zien, zowel online als offline.

“Ik richt me op mijn ideale klant die nog niet in de winkel is geweest via reclame op sociale media. Mijn ideale klanten zijn over het algemeen vrouwen van 50+, maar ook mannen kunnen heel goede klanten zijn, omdat ze vaak op zoek zijn naar een cadeautje,” zegt Val.

Wil je je VIP’s iets speciaals geven? Stuur gepersonaliseerde uitnodigingen met een handgeschreven berichtje. Om meer interesse te wekken in de aanloop naar je grote dag, kun je aantrekkelijke flyers of postkaarten vol voordeel uitdelen. Met het juiste ontwerp kunnen je logo en bericht zelfs op prikborden en koelkasten belanden, waardoor ze een nog groter bereik hebben.

2. Beloon vroege vogels met speciale weggevertjes

Je geheime wapen voor een succesvol in-store evenement zijn speciale weggevertjes. De juiste beloningen zorgen ervoor dat bezoekers al voor de deur staan zodra die open gaat en dat ze ook na het evenement terug blijven komen.

Geef mensen een reden om vroeg op te komen dagen door bijvoorbeeld de eerste 25 klanten te belonen met een promotioneel product met jouw merk erop, zoals een handige roestvrijstalen waterfles. Je kunt ook aan het einde van de avond T-shirtskeukenschorten of paraplu’s met jouw logo erop verloten.

Er bestaat een enorm aanbod aan promotionele items voor kleine ondernemers. Kies producten die bij het thema van je evenement passen.

Organiseer je een wijnproeverij? Dan zijn een kurkentrekker en schenktuit perfecte weggevertjes. Je kunt deze prijzen ook gebruiken om enthousiasme te wekken op soiciale media en om mensen aan te moedigen foto’s te plaatsen waarop ze hun prijs laten zien.

3. Biedt een promotie aan

Je evenement is niet zomaar een extra marketinguitgave. Met de juiste aanbieding kan het je op de langere termijn voordeel opleveren.

“Ik verkoop mijn sieraden op evenementen, dus goede verkoopcijfers zijn belangrijk, net zoals klanten die terugkomen,” zegt Val. “Ik link mijn evenementen meestal aan een speciale aanbieding voor mijn klanten.”

Bedenk creatieve aanbiedingen die je exclusief aan de deelnemers van jouw evenement zou kunnen bieden. Misschien is dat 20% korting op alle producten, een gratis cadeau bij besteding boven een bepaald bedrag of twee keer zoveel punten voor klanten in je loyaliteitsprogramma.

Promoot de aanbieding vervolgens op drukwerk in je winkel. Hang opvallende posters bij de deur en in de buurt van de kassa. Zet tentkaarten op planken en platte oppervlakken in je winkel om de promotie extra zicht te geven. Alles wat je kunt doen om mensen eraan te herinneren dat ze een unieke aanbieding krijgen, kan je in-store evenement een succes maken.

4. Leg het vast met mooie foto’s

Een leuk evenement kan nog jaren in de gedachten van je klanten blijven hangen, zeker als ze er een mooi aandenken van hebben met jouw merk erop. Huur een professionele fotograaf in om alle pret vast te leggen. Zet de foto’s op je sociale kanalen en gebruik ze als je de deelnemers naderhand bedankt of wanneer je een nieuw evenement aankondigt.

Een beurswand met jouw logo erop is de ideale achtergond voor foto’s. Maak het onderdeel van een fotobooth, zodat mensen hun foto’s (en jouw merk) online kunnen delen. Je kunt de wand later omtoveren tot achtergrond van je beursstand of marktkraam , waardoor het een investering voor de langere termijn wordt.

5. Maak het nog beter met goodies

Niemand zou je in-store evenement met lege handen moeten verlaten, zelfs als ze niks gekocht hebben. Door je gasten een goodiebag te geven met promotionele items laat je zien dat je ze waardeert en help je je merk door nog meer mensen gezien te worden.

Unieke stickerspennen en mokken met jouw logo erop zijn allemaal populaire cadeaus op in-store evenementen. Een gepersonaliseerde shopper is ideaal om al je promomateriaal in te stoppen. En gasten kunnen gemakkelijk alles mee naar huis nemen en hem opnieuw gebruiken als ze terugkomen naar je winkel.

Kortom

Het geheim om van jouw in-store evenement een grandioos succes te maken, is dat het zowel voor jou als voor je klanten voordeel op moet leveren. Verzamel tijdens het evenement feedback van mensen over je producten of diensten. En zorg ervoor dat iedereen naar huis gaat met het gevoel dat ze meer hebben gekregen dan ze verwacht hadden.

De persoonlijke connecties die je legt met mensen op je evenement zijn de basis voor het opbouwen van een netwerk voor je bedrijf.

Ben je op zoek naar andere manieren om je bedrijf in de schijnwerpers te zetten? Bekijk handige tips en inspirerende verhalen over professioneel voor de dag komen en kansen creëren.