Inhoudsopgave
Als zelfstandig ondernemer moet je zelfredzaam zijn. Het zijn tenslotte jouw beslissingen en acties die het succes van je bedrijf bepalen. Maar al is zelfredzaamheid nog zo belangrijk, het laatste wat je wilt is een eenling zijn. Om je potentieel optimaal te benutten, moet je samenwerking zoeken en aangaan met mensen en bedrijven in je omgeving en je branche. Dat doe je zo.
1. Leer van collega’s met meer ervaring
Voor het runnen van een bedrijf heb je veel verschillende vaardigheden nodig. Uiteraard moet je alles weten over de producten of diensten die je verkoopt. Maar of je nu een bakkerij opent of accountantsdiensten aanbiedt, er is waarschijnlijk veel dat je nog niet weet over het runnen van een bedrijf. Als je net begint, kun je bijvoorbeeld vragen hebben als:
- Hoe kom ik aan klanten?
- Wat moet ik in de flyer van mijn bedrijf zetten?
- Hoeveel moet ik uitgeven aan reclame?
Sommige van die dingen kun je leren met vallen en opstaan, maar vallen en opstaan is een langdurig en kostbare proces. De beste manier om antwoord te krijgen op deze en andere vragen over het runnen van een bedrijf is leren van ervaren zakenmensen.
Sommige ondernemers hebben het geluk dat ze familieleden of vrienden hebben met een eigen bedrijf die hen willen adviseren. Maar de meesten hebben dat niet. Gelukkig kunnen startende ondernemers in Nederland vaak via hun gemeente of uitkeringsinstantie gratis begeleiding en advies krijgen van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en soms zelfs financiële steun van de overheid.
Een andere manier om inzicht en training te krijgen, is je aanmelden bij een bedrijfsincubator (als je bedrijf voldoet aan de eisen van de incubator). Bedrijfsincubators bieden tegen betaling gedeelde kantoorruimte, managementtrainingen en diverse andere bedrijfshulpmiddelen. Vraag bij het IMK of bij de Kamer van Koophandel of er incubators bij jou in de buurt zijn en voor wat voor soort bedrijven ze werken.
2. Vergroot je zichtbaarheid

Anne Vrij is coach en is na een aantal jaren in New York gewoond te hebben, teruggekeerd naar haar geboorteplaats. Hoewel ze een zeer ervaren coach is met een achtergrond in psychotherapie, was het erg moeilijk voor haar om klanten te vinden toen ze net verhuisd was. Ze kende de regio niet meer zo goed en het aanbod aan coaches was enorm.
Om zichzelf en haar kwalificaties meer bekendheid te geven, meldde ze zich aan bij netwerkgroepen en nodigde mensen die vergelijkbaar werk deden uit op de koffie om mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken. Ze organiseerde ook netwerkbijeenkomsten, nodigde mensen uit die actief waren op het gebied van personeelszaken en training, en meldde zich aan als vrijwilliger om een begeleidingsgroep te helpen bij het opstellen van hun programma voor startende ondernemers.
De inspanningen hadden effect en daardoor kwam ze in beeld bij drie grote coachingbedrijven, die haar in contact brachten met klanten en werk opleverden. Door haar vrijwilligerswerk ontmoette ze een vrouw die haar vervolgens in contact bracht met veel belangrijke mensen, waardoor haar bedrijf nog meer naamsbekendheid kreeg.
3. Maak strategische afspraken
“Strategische afspraken maken met andere bedrijven is een goede manier om klanten binnen te krijgen die anders niet naar je toe zouden komen”, adviseert Sandra L. Stein. Sandra is leidinggevende in een bedrijf dat op maat gesneden advies geeft aan bedrijven. Sandra heeft veel ervaring in marketing en is een expert in het ontdekken van de sterke en zwakke punten in een organisatie en het adviseren van leidinggevenden hoe zij het maximale uit hun bedrijf kunnen halen.
“Strategische afspraken biedt bedrijven mogelijkheden die ze zelf niet of niet voldoende hebben”, legt Sandra uit. Daardoor kunnen kleine bedrijven grotere klussen binnenhalen dan ze alleen zouden kunnen. Strategische afspraken kunnen je ook nieuw werk opleveren, zegt Sandra. “Ik haalde voor een project een prachtig bedrijf binnen dat gespecialiseerd is in intellectueel leiderschap. Toen ze later een marketingconsultant nodig hadden voor een van hun klanten, namen ze contact met mij op.”
4. Verminder het hard-hollen-of-stilstaan-effect
Het vinden van een constante stroom klussen kan lastig zijn voor zelfstandige ondernemers en kleine dienstverleners. Voor loodgieters, elektriciens, timmerlui en andere vakmensen kan marketing een hele opgave zijn, vooral in de eerste paar jaar van hun bedrijf. Adverteren is vaak duur en het opvolgen van leads en het uitbrengen van offertes kost veel tijd waarin je geen werk kunt doen dat inkomen oplevert. Bovendien kunnen kleine bedrijven genegeerd worden omdat ze te klein lijken of omdat het werk dat ze doen slechts een onderdeel is van een groter project.
Dit probleem kan opgelost worden door in contact te komen met eigenaren van grotere of meer gevestigde bedrijven. Zo besteedde een bedrijf dat gespecialiseerd was in het verbouwen van keukens geregeld werk uit aan elektriciens, timmerlui, loodgieters en tegelzetters. Die kwamen elkaar dan bij diverse klussen tegen en belden elkaar als ze grote andere opdrachten binnenhaalden. Die relaties blijven hen nieuw werk opleveren, ook nadat de keukenspecialist met pensioen was gegaan en zijn bedrijf had verkocht.
Potentiële valkuilen bij het uitbesteden van werk zijn onenigheid over het “eigendom” van de klant, doorverwijzingen en directe concurrentie. Voordat je zulk werk aanneemt, moet je ervoor zorgen dat je de verwachtingen van de hoofdaannemer begrijpt en weet wat je wettelijke verplichtingen zijn.
5. Blijf geïnformeerd
Zakelijke netwerken zijn cruciaal bij het vinden en ontwikkelen van relaties die tot nieuwe inkomsten leiden. Bovendien houden ze je op de hoogte van nieuwe informatie en trends doordat ze sprekers uitnodigen om te praten over onderwerpen die hun leden bezighouden of over hulpmiddelen die het runnen van hun bedrijf makkelijker maken.
“Er zijn zo veel verschillende dingen die je moet weten als zelfstandig ondernemer”, zegt Sandra. “Het is altijd de moeite waard om naar presentaties en conferenties te gaan. Daar kom je meer te weten over dingen waar je nog niet eerder over gehoord had en behaal je een voorsprong op de concurrentie. De netwerkkansen krijg je op de koop toe!”
Om er het meeste uit te halen, moet je zakelijke netwerken zoeken die het best aansluiten op je zakelijke behoeften, er geregeld aan deelnemen en jezelf nuttig maken voor anderen in de groep. Als je leads en doorverwijzingen wilt krijgen, moet je een bron worden die anderen in het netwerk aardig vinden en vertrouwen.
6. Maak gebruik van schaalvoordelen
Naarmate je meer zakenmensen in jouw omgeving of branche leert kennen, kom je in contact met mensen die dezelfde markt als jij bedienen, maar geen directe concurrent van je zijn. Praat met hen en zoek manieren waarop jullie bedrijven kunnen samenwerken. Zo zouden jullie de kosten kunnen delen van een mailing met tegoedbonnen van jullie beide bedrijven. Of jullie kunnen tegoedbonnen voor elkaar meesturen in e-mails die jullie elk naar jullie eigen mailinglijst verzenden. Nog een mogelijkheid voor een gezamenlijke aanbieding: Koop een product in winkel A en ontvang een tegoedbon voor een gratis product in winkel B.
Het gaat erom de macht van het getal te benutten en hoe beter je wordt in het opbouwen van relaties met andere bedrijven, des te meer omzet je dat oplevert.