Mond-tot-mondreclame is de ideale manier om je bedrijf te promoten, maar daarbij ben je afhankelijk van referenties van mensen die je producten of diensten al hebben gebruikt. Dus hoe trek je de aandacht van potentiële klanten die nog niet bekend zijn met jouw bedrijf?
Het antwoord is: met straatmarketing.
Straatmarketing is elke marketingactiviteit onder gewone mensen die plaatsvindt buiten je bedrijfsgebouw. Activiteiten zijn bijvoorbeeld menukaarten in de brievenbus doen bij lokale klanten, postkaarten uitdelen op straat, posters in de stad ophangen om een evenement te promoten of flyers achterlaten in drukke gebieden zoals hotelrecepties of je lokale zakencentrum.
Tijd om op te vallen
In de hyperverbonden wereld van vandaag kom je overal reclame tegen. Of het nu gesponsorde Facebookberichten zijn of banners die je verleiden met producten waar je onlangs naar hebt gezocht, we zijn zo immuun geworden voor de constante online marketingboodschappen waar we mee overladen worden, dat de meeste nu niet erg effectief meer zijn.
De volgende tactieken laten zien hoe je staatmarketing effectief gebruikt om jouw boodschap direct bij potentiële klanten te brengen om ze aan te moedigen je producten te proberen, je bedrijf te bezoeken of naar je evenement te komen.
1. Word een bekend gezicht
Straatmarketing geeft je de mogelijkheid om naar buiten te treden en de mensen achter je bedrijf te introduceren. Richt je op een bepaald gebied en bepaalde klantengroep voor de beste resultaten. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt, kun je tijdens de ochtendspits flyers uitdelen bij kantoren of universiteitsgebouwen om je lunchdeal te promoten. Je hebt ook de mogelijkheid om mensen te verleiden door ze iets te laten proeven, een product te laten testen of te laten profiteren van een aanbieding die ze kunnen verzilveren op je bedrijfslocatie. Als je jezelf regelmatig laat zien, word je een bekend gezicht, wat essentieel is om vertrouwen en een goed contact op te bouwen binnen je gemeenschap.
2. Perfectioneer je pitch
Probeer jezelf te verplaatsen in de persoon die je op straat aanspreekt. We zijn geneigd om op onze hoede te zijn bij vreemden, vooral als ze iets komen promoten. Probeer de persoonlijke ruimte van mensen daarom te respecteren. Je hebt ook slechts een beperkte tijd om de aandacht van mensen te trekken, dus houd je pitch kort maar krachtig.
En zorg dat je de volgende vraag beantwoordt als je je aanbod doet:
Wat heb ik hieraan?
De volgende pitches hebben allemaal één ding gemeen: je weet precies wat er wordt aangeboden. “Tot 16.00 uur een gratis koekje bij elke kop koffie met deze flyer.”
“Wilt u 50% korting op de eerste was- en poetsbeurt van uw auto?
“ Cocktails voor de halve prijs tijdens happy hour met deze flyer.”
Het is belangrijk dat de ontvanger meteen begrijpt welke waarde het aannemen van de flyer geeft zonder de tekst zelfs maar te lezen. Als er iets verzilverd kan worden, verdwijnt je flyer of postkaart ook minder snel in de dichtstbijzijnde prullenbak.
3. Stel duidelijke doelen
Net als bij elke marketingactiviteit is het essentieel om doelen te stellen.
In plaats van alleen te besluiten dat je het aantal bezoeken aan je bar wilt verhogen, moet je jezelf een bepaald doel stellen. Het aantal bezoeken verhogen met 25% en 15% meer cocktails verkopen tijdens happy hour zou een meetbaar doel zijn. En denk er bij het uitproberen van verschillende tactieken aan om aantekeningen te maken van bezoeken en verkopen om te zien wat heeft gewerkt en wat niet.
4. Denk om je uiterlijk
T-shirts en petjes met je merk erop kunnen niet alleen de aandacht van voorbijgangers trekken, maar geven je ook de kans om je merk te promoten, met je naam naar buiten te treden en je aanwezigheid in de buurt kenbaar te maken. Bovendien is het een kans om jezelf persoonlijk te introduceren en een professionele indruk achter te laten bij buren zonder dat je van deur tot deur hoeft te gaan of op hun bezoek hoeft te wachten.
5. Plaats reclame waar mensen lezen
Veel tijd besteden aan het maken van een mooi aanbod en een opvallend ontwerp geeft nog geen garantie dat mensen je marketingboodschappen daadwerkelijk lezen. Weldoordachte plaatsing van je folders en flyers zorgt dat de juiste mensen ze zien en meenemen om meer te weten te komen.
Een voorbeeld hiervan is een voedingsdeskundige die een flyer of poster ophangt op het prikbord van een biologische supermarkt of iemand met een hondenuitlaatservice die postkaarten achterlaat in de wachtkamer van de lokale dierenarts.
In wachtkamers en op trein- en busstations vind je een geboeid publiek van mensen die graag iets te lezen hebben om de tijd te verdrijven.
6. Breid ondertussen je netwerk uit
Maak gebruik van je lokale netwerk door aan te bieden om flyers voor een bedrijf in de buurt neer te leggen of een poster voor een evenement in de etalage op te hangen. Degenen voor wie je dit deed, zullen graag een wederdienst doen. Deze relaties zijn van onschatbare waarde omdat iedereen unieke ervaringen en kennis heeft om te delen.
7. Houd je aan de wet
Posters plakken is op de meeste plaatsen verboden, dus neem aan dat het zo is, ook al zie je geen borden. Vraag altijd of je postkaarten mag achterlaten of een poster mag ophangen in een commerciële ruimte. Je kunt er meer informatie over krijgen bij een lokale Kamer van Koophandel of gemeenteraad, maar het is vaak makkelijker om het te vragen aan een andere bedrijfseigenaar die je zijn of haar bedrijf of evenement ziet promoten. En denk eraan, als jouw marketingmateriaal klachten over zwerfafval veroorzaakt, leidt het papieren spoor recht naar je deur.