In de afgelopen maanden hebben we gezien dat eigenaren van kleine bedrijven op een andere manier zijn gaan werken. Een restaurant is bijvoorbeeld overgeschakeld op alleen bezorgen en een bruidsboetiek biedt passessies thuis aan.
Maar ook al is de wereld veranderd, wie jíj bent, zou niet moeten veranderen. In tijden waarin alles onzeker is, moet je juist je best doen om authentieker (en eerlijker) dan ooit te zijn.
Hier praten we met Olivia Christian, merkstrateeg, workshoptrainer en merkpartner van Vistaprint. Ze beantwoordt enkele vragen over merkstrategie en authenticiteit voor kleine ondernemers in het huidige klimaat (en daarna).
Maar wie is Olivia eigenlijk?
Olivia veranderde van carrière naar merkstrategie nadat ze jaren in haar gemeenschap had gewerkt. “Gedurende het grootste deel van mijn carrière heb ik gewerkt met non-profitorganisaties. Ik hielp ze bij het vinden van middelen en kansen en leerde ze hoe ze zich van andere organisaties moeten onderscheiden.”
“Uiteindelijk begon ik te werken met een paar ondernemers en start-ups die in dezelfde situatie zaten. Ze moesten zich onderscheiden en leren hoe ze hun verhaal moesten vertellen en hun bereik en merkbekendheid konden vergroten.
Nu geeft Olivia een workshop over personal branding, ‘Own Your Story’. Hier helpt ze mensen met het vormgeven van hun eigen authentieke bedrijfsverhaal.
“Ik heb geleerd dat iedereen gehoord wil worden… en ze willen naar hun team, baas of manager kunnen communiceren wat hun waarde is. Ik vind het geweldig om een omgeving te creëren die zorgt dat mensen deze hulpmiddelen in zichzelf vinden om zich eraan te herinneren wat hun waarde, expertise en prestaties zijn en die gebruiken om hun verhaal vertellen op een manier die echt aansluit bij hun doelgroep.”
Waarom moet ik mijn verhaal vertellen?
Als eigenaar van een klein bedrijf is jouw verhaal hetgeen wat jou uniek maakt. “In deze tijd voelen mensen zich onzeker en gespannen, maar wie ze zijn en wat ze willen bereiken, is niet veranderd.”
Olivia zegt dat je jouw verhaal moet vertellen omdat JIJ bent wat jou anders maakt dan je concurrenten. Je verhaal kan je specifieke professionele reis bevatten, je inspiratie achter het opzetten van een bedrijf en wat je wilt bereiken voor je klanten. Dit alles geeft potentiële klanten de kans om de persoon (en de passie) achter het merk te leren kennen.
“Contact maken met klanten op een menselijk in plaats van puur transactioneel niveau geeft je de gelegenheid om meer betrokkenheid en merktrouw te creëren. Deze details zouden niet moeten veranderen, ook al beleven we nu onzekere tijden. Ze zouden zo mogelijk juist versterkt moeten worden, zodat je klanten je kunnen vinden en trouw aan je blijven.”
TIP VAN VISTAPRINT
Als je bedrijf nieuwe diensten, middelen of producten heeft toegevoegd, overweeg dan om ze in je persoonlijke verhaal te noemen. Laat zien hoe jouw zeepbedrijf een lijn speciale persoonlijke verzorgingsproducten heeft toegevoegd of is begonnen met virtuele consulten over huidverzorging. Als je zulke flexibiliteit laat zien, toon je potentiële klanten dat je een blijvertje bent.
Waar moet ik mijn verhaal vertellen?
De afgelopen maanden hebben kleine bedrijven niet de mogelijkheid gehad om persoonlijk contact te hebben met klanten. Van gesloten winkelpuien tot uitgestelde netwerkevenementen: de coronacrisis heeft alles verschoven naar online evenementen. Gelukkig kun je je verhaal ook vertellen in de digitale omgeving.
Kleine ondernemers moeten zich vooral richten op de platformen die het belangrijkst voor hen zijn, zegt Olivia. “We hebben niet allemaal Twitter of Instagram nodig. Weet waar je klanten zijn en waar je boven de ruis uit kunt komen.”
Of je nu een Q&A-sessie doet in je Instagram Stories of een bedankbriefje bij je postbestellingen doet, Olivia moedigt ondernemers aan om op een persoonlijke manier contact te maken.
“De reden waarom je doet wat je doet, blijft gelijk. Maar de manier waarop je communiceert moet soms veranderen.”
Is dit het juiste moment om het verhaal van mijn bedrijf te vertellen?
Olivia zegt dat het juiste moment nu is. “Er ligt een kans om te praten over wat er in de wereld aan de hand is op een manier die authentiek bij jou past. Deel boeken en informatie met je gemeenschap zodat ze begrijpen hoe jouw situatie in elkaar zit.”
Als je bedrijf is getroffen door COVID-19 of door sociale veranderingen, wees daar dan eerlijk over tegen je klanten. “Geef toe wat je hebt doorgemaakt en bespreek je strategie voor de volgende stappen. Als mensen jou en je merk zien als een echte persoon, dan voelen ze meer een band met je.”
“Je bent geen expert, je weet niet alle antwoorden. Maar toegeven dat jij of je klanten door een moeilijke tijd gaan en jezelf neerzetten als iemand die dat begrijpt en bereid is om ervan te leren en te groeien… dat profileert je als mens. Compleet met gevoelens.”
Accepteer het feit dat je nog aan het leren bent en niet alles weet. Ga interactie aan met je volgers, stel ze vragen en leer ook van hen. Uiteindelijk zorgen zulke authenticiteit en transparantie ervoor dat je diepgaandere banden smeedt met klanten en merktrouw opbouwt.
Wat moet ik nu op sociale media plaatsen?
Er is geen keiharde regel over wat ongepast is om te posten, zegt Olivia. “Ik moedig mensen aan om eerlijk te zijn over een discussie, maar er niet bij betrokken te raken alleen om ervan te profiteren.” Spreek je uit als dat logisch is voor jou als individu en als merk.
Er gebeurt nu veel in de wereld… maar je moet vast blijven houden aan de waarden en missie van je merk. “Blijf trouw aan wie je bent en wat je levert, maar negeer niet wat er om je heen gebeurt. Het is een tijd waarin we niet mogen negeren wat er in de wereld gebeurt. Doe het gesprek op een authentieke manier eer aan en spreek je uit als dat logisch is.”
Als je bijvoorbeeld bakker bent en een deel van je omzet aan de #BLM-beweging wilt geven: “Deel dat!” Wees er trots op dat je je waarden uitdraagt via de dingen waar je emotioneel en financieel aan bijdraagt. “Ik hoop dat mensen begrijpen dat de tijden gaan veranderen. Het belangrijkst is om vast te blijven houden aan je waarden.”
Hoeveel content moet ik plaatsen?
Aan het begin van de coronacrisis wisselden veel eigenaren van kleine bedrijven naar online. Maar ook al besteden mensen meer tijd op internet, dat wil niet per se zeggen dat ze bedolven willen worden onder foto’s van nieuwe producten.
“Ik zou mensen willen aanraden om even een stapje terug te doen en te evalueren hoe ze communiceren,” vertelt Olivia. “Mensen willen niet overweldigd worden door te veel content.”
Als je te veel informatie uitzendt, meet je niet meer hoe effectief het is en dat is een gegarandeerde manier om authenticiteit te verliezen. Plaats geen content alleen maar om het plaatsen… elke post moet een doel hebben, of dat nu het vergroten van de betrokkenheid is of het aantrekken van nieuwe klanten.