Een herontwerp: Een nieuwe look ontketent een merktransformatie

Geschatte leestijd: 6 minuten

Een nieuw jaar geeft iedereen nieuwe kansen… vooral kleine ondernemers. En Jack Eller, eigenaar van Jack Eller Studio, is klaar om zijn sieradenmerk naar een hoger niveau te tillen. Dankzij een recent herontwerp van zijn logo met 99designs van Vista is hij helemaal klaar om het nieuwe jaar te veroveren en te pronken met zijn nieuwe branding en een aantal van zijn favoriete marketingproducten. Wij gingen in gesprek met Jack om meer te weten te komen over zijn achtergrond, zijn ondernemersreis en zijn plannen voor de toekomst, plus zijn favoriete marketingtools.

Met tradities breken

Jack werd voor het eerst geboeid door sieraden toen hij zeven jaar geleden in een sieradenwinkel werkte. “Die winkel maakt waanzinnige op aanvraag gemaakte stukken voor sporters en rappers en het is echt iets heel anders dan wat ik doe. Maar het gaf me wel toegang… Het was mijn eerste ingang in die wereld.”

Na enkele jaren in de luxe retail begon Jack te werken bij kleinere ontwerpers in hun huis en studio en kreeg hij steeds meer inzicht in de sieradenbranche. Hij schreef zich in voor technische lessen in sieraden maken bij Barnsdall Art Park en richtte zijn bedrijf Jack Eller Studio twee jaar geleden op.

”Ik zag dat er in Amerika behoefte was aan queer mannelijke kunstenaars in sieraden. En ik zocht iets creatiefs om met mijn leven te doen waarmee ik mezelf ook kon onderhouden… Dus ik trok me terug tijdens de pandemie en begon deze lijn uit te tekenen.”

Jacks eerste collectie ‘West’ was geïnspireerd door zijn verhuizing van de oostkust naar de westkust van de VS toen hij 21 was. “Ik ben nu 28 en toen wist ik niet wat ik met mijn leven aan moest. ‘West’ gaf die reis voor mij weer.

“Ik weet nog dat ik, voordat ik [Jack Eller Studio] startte, ik zoiets had van: als deze lijn niet werkt, als het niet zo groot wordt als ik wil, oké… dan weet ik niet wat ik moet doen. Maar je moet gewoon blijven vechten, wat er ook gebeurt. Als je het eenmaal op de wereld hebt gezet, vallen alle puzzelstukjes zo ongeveer in elkaar.”

Het kunstenaarsleven is nieuw voor Jack. “Ik ben niet opgegroeid met kunstenaars om me heen. Mijn ouders hebben echt een instelling van: ‘Je hebt een baan van 9 tot 5, je staat elke dag op, je sticht een gezin, dat is het.’ Dus dit is iets helemaal nieuws voor mij.”

Zijn gelijknamige sieradenbedrijf is momenteel nog een bijverdienste. Jack geeft toe dat het lastig kan zijn om alle ballen in de lucht te houden en hij doet ook klussen in digitale marketing en creatieve projecten om zijn merk te blijven ondersteunen en meer collecties te kunnen maken.

Een logo-herontwerp met meerdere facetten

Jack heeft zeker gevoel voor ontwerp en heeft grafische vormgeving gestudeerd, dus weet hij hoe belangrijk een goed ontwerp is voor een merk. Zijn oorspronkelijke logo heeft hij zelf ontworpen, en toen hij klaar was voor een professionele versie, deed hij mee aan een wedstrijd om een beurs te winnen via 99designs van Vista.

De logowedstrijd van 99designes was ook een nieuwe ervaring voor Jack. “Mensen zonden zoveel ideeën in… Het was gek om aan die kant van het gebeuren te staan. Er stonden heel veel fantastische kunstenaars in de top en het was heel moeilijk om te kiezen.”

Vooral omdat hij al een idee had hoe hij zijn logo wilde hebben. “Ik had oorspronkelijk een logo bedacht dat eruitziet als gesmolten, vloeibaar zilver, en zo wilde ik dat het eruit zou zien. Maar mijn versie was een beetje amateuristisch.”

“Deze nieuwe look heeft ervoor gezorgd dat mijn bedrijf er origineler en professioneler uitziet.”

Hij vond een ontwerper, EMWDesigns, om zijn idee tot leven te brengen. Hij merkt op dat ze coole vormen maakte die op veel verschillende manieren gebruikt kunnen worden. “Ze was heel vriendelijk. Ze luisterde heel goed naar me en bracht haar strakke, duidelijke visie ook tot leven. Op een bepaald moment dacht ik dat we de ‘JE’ er misschien uit konden laten zien als een vlinder, alsof er een metamorfose plaatsvindt. We hebben zo veel concepten doorgenomen. Ze maakte het perfect omdat je letters kan zien, maar ook een abstracte vorm als je er op een andere manier naar kijkt.

“De ontwerper voegde ook schattige roze versies toe en een versie die meer op een smeltend ijsje lijkt. Dat was een verrassing. Ik wil ze misschien gebruiken voor exclusieve advertenties of verpakkingen.”

Tip van VistaPrint

Als je logo een vernieuwingsbeurt nodig heeft, zoek dan een ontwerper om mee samen te werken via 99designs van Vista. Die zal jou en je bedrijf helpen op te vallen in het nieuwe jaar (en daarna).

Sinds het herontwerp vindt hij het geweldig om feedback te horen van zijn klanten en omgeving. “Heel veel mensen hebben gereageerd op het nieuwe logo en de rebranding en ze zijn heel erg onder de indruk. Zo van: ‘Wauw, Jack, dit is echt officieel.’ Het is heel bevestigend om dat van mensen te horen.”

Bij het beschrijven van zijn logo komen als eerste de woorden ‘officieel’ en ‘strak’ bij Jack op. “Ik ben echt blij als ik op mijn website kijk en mijn logo zie. Ik heb echt het gevoel dat ik stappen in de juiste richting zet. Deze nieuwe look heeft ervoor gezorgd dat mijn bedrijf er origineler en professioneler uitziet.”

De essentiële marketingproducten van Jack

Toen we Jack naar zijn essentiële marketingproducten vroegen, was sociaal media het eerste wat hij noemde. “Zonder social media zou niemand me kennen. Het is eigenlijk mijn online portfolio.” Hij gebruikt meestal Instagram en Facebook en hoopt in de toekomst actiever aanwezig te zijn op TikTok.

Verpakkingen zijn ook belangrijk voor Jack. Aangezien hij de meerderheid van zijn verkopen online doet, is de moeite die hij stopt in het verzenden van elk stuk heel belangrijk voor de band met zijn klanten. Toen hij zijn eerste collectie lanceerde, bestelde hij als eerste stickers op rol en verpakkingstape. Nu gaan de stickers op rol op de individuele verpakking voor elk sieraad en op de buitenkant van de verpakking (naast bedrukte verpakkingstape), zodat klanten al enthousiast worden als ze het in de brievenbus zien verschijnen. “De verpakkingstape laat mijn naam duidelijk zien. Mensen weten wat ze kunnen verwachten en kunnen ernaar uitkijken in hun brievenbus.”

Tip van VistaPrint

Social media-marketing is belangrijk voor alle kleine ondernemers. Als je hulp nodig hebt bij het creëren van geweldige sociale posts, zoek dan een sjabloon dat bij jou past via VistaCreate.

Toen hij begon, had hij nog geen postkaarten met zijn logo erop, dus ging hij aan de slag met zijn polaroidcamera. “Ik nam foto’s van mezelf terwijl ik de sieraden droeg en deed dan de polaroidfoto van mezelf in het pakket.” Nu heeft hij wel zijn eigen postkaarten, maar voegt nog steeds een persoonlijk tintje toe met handgeschreven briefjes. “Ik schrijf een bedankbriefje en voeg dat toe bij elke verzonden aankoop.” Hij is ook van plan om deze postkaarten met zijn nieuwe logo mee te nemen naar pop-up-events om ze weg te geven aan nieuwe klanten.

Jack geeft toe dat hij visitekaartjes altijd ouderwets vond, maar maakte meteen gebruik van de mogelijkheid om een QR-code op de achterkant te zetten. “Mensen weten nu hoe ze moeten gebruiken, dus is het geen verspilling meer.” Op de voorkant van zijn visitekaartje staat een grote versie van zijn logo die strak, sexy en mysterieus is. “Als je het ziet, vraag je je af wat de vorm betekent, want mensen weten niet meteen wat de ‘JE’ is.” Hij heeft heel veel zin om ze achter te laten in de lokale koffietentjes en winkeltjes in de buurt om in het nieuwe jaar meer klanten aan te trekken.

Als het gaat om ander marketingmateriaal dat hij nog in de toekomst wil gebruiken, noemt Jack meteen memoblaadjes. Maar hij is ook dol op zijn nieuwe mutsen met logo.

De toekomst smeden

“Als ik naar de toekomst kijk, heb ik een grote glimlach op mijn gezicht, want ik weet dat het geweldig wordt,” zegt Jack grijnzend. “Ik zie mezelf samenwerken met meer kunstenaars, ik zie mezelf niet alleen sieraden maar ook beelden en kleding maken. Ik wil met meer technologie werken. Ik zie hoe ze mijn stukken verkopen in winkels in Los Angeles. Ik wil gewoon altijd blijven samenwerken met andere kunstenaars. Het is echt heel spannend. Het is waanzinnig.”

Nu wil hij dat klanten het gevoel hebben dat ze een stukje van hemzelf en een verhaal krijgen als ze Jack Eller-sieraden kopen. “Het is een tastbare kunstvorm die je kunt dragen. Elk sieraad heeft een eigen verhaal en een speciaal plekje in mijn hart. Ik wil dat mensen zich zelfverzekerd en vrij voelen. Ik wil dat ze zich sterk en geliefd voelen als ze mijn stukken dragen.”

Jack hoopt in de toekomst meer te kunnen verkopen, maar merkt op dat hij geluk heeft gehad met goede publiciteit rond beroemdheden die zijn stukken dragen. “Mijn community is echt geweldig en ik ben heel blij om te worden gesteund door andere kunstenaars en fantastische mensen.”

Hij dacht ook na over advies dat hij kreeg toen hij net begon. Hij zegt dat de beste wijze woorden die hij te horen kreeg, waren dat hij geen enorme collectie hoefde te maken. Hij hoefde slechts een paar sleutelstukken te maken. “In plaats van te veel te investeren in het begin, kun je beter een beetje geld in één ding stoppen en dat uitbouwen.”

Jack geeft toe dat hij dat advies zelf niet helemaal heeft opgevolgd (“ik denk dat je wel moet leren van het uitgeven van geld!”), maar hij adviseert andere opkomende ondernemers goed met hun geld om te gaan… en van hun fouten te leren.

“Ik zou zeggen, ga vooral door. Stop niet. Wees zelf je grootste fan.”

“Deze nieuwe look heeft ervoor gezorgd dat mijn bedrijf er origineler en professioneler uitziet.”