Zo ontwerp en maak je een website

Websites zijn een essentieel onderdeel geworden van een succesvolle bedrijfsvoering. Maar voor kleine bedrijven kan het maken van een website een hele uitdaging zijn. Waar moet je beginnen? Vermijd de stress en voorkom dat je belangrijke stappen mist bij het ontwerpen en bouwen van je website. Volg deze richtlijnen om te controleren of alles klopt voordat je je site publiceert.

Doel van de website

Bedrijven hebben een website nodig, maar het doel van die website verschilt per bedrijfstak en doelgroep. Bedenk wat je wilt bereiken met je website. Wil je bedrijf meer klanten binnenhalen of meer verkopen realiseren via de website? Wil je opinieleider worden in je branche en veel volgers verzamelen? Voordat je begint, moet je je doel duidelijk voor ogen hebben. Als je belangrijkste doelstelling eenmaal gedefinieerd is, kun je beginnen met het bouwen van een website die je algehele doelen dient.

Domeinnaam

Het ideale scenario voor het bepalen van je domeinnaam is dat die overeenkomt met de naam van je bedrijf. Maar aangezien er elke dag miljoenen domeinnamen geregistreerd worden, is de kans klein dat de exacte match nog beschikbaar is.

Stel jezelf de volgende vragen bij het kiezen van een domeinnaam die geschikt is voor jouw bedrijf:

  • Komt de naam overeen met je merk?
  • Is de naam gemakkelijk te spellen?
  • Is de naam onvergetelijk?

Wees creatief en bedenk een domeinnaam die de doelstelling van je bedrijf communiceert zonder al te abstract te worden. Geen paniek als je er niet meteen uitkomt. Je kunt je domeinnaam in de toekomst altijd nog veranderen. Het belangrijkste is, dat de domeinnaam past bij wat je bedrijf nu doet.

Contentbeheersysteem en hostingprovider kiezen

Als je een website bouwt, heb je twee dingen nodig: een contentbeheersysteem (of websitebouwer) en een hostingprovider bij wie de content wordt ondergebracht. Onze websitebouwer biedt een combinatie van deze twee functies, zodat je alle informatie van je website handig op een enkele plek bij elkaar hebt.

Als je eenmaal een serviceprovider hebt geselecteerd, kun je je domeinnaam registreren en de website daar naartoe laten wijzen.

Sjablonen en plug-ins kiezen

Je ontwerpsjabloon is een ander onderdeel van een geslaagde website. Veel services voor het bouwen van websites bieden honderden opties, vaak gesorteerd op bedrijfstak. Houd bij het kiezen van de juiste sjabloon rekening met de identiteit van je merk. Heb je een logo of specifieke merkkleuren? Zo ja, gebruik die dan in je sjabloon.

Als je een e-commercesite bouwt, controleer dan of de sjabloon ondersteuning biedt voor winkelgereedschappen en betaalwidgets.

Denk ook aan fotogalerijen en carrouselafbeeldingen. Als je producten of diensten aanbiedt, zijn visuele representaties een goede manier om de geloofwaardigheid en de kwaliteit van je bedrijf te versterken.

Probeer de mogelijkheden van de sitebouwer uit en kies de sjablonen en plug-ins die het best aansluiten bij je bedrijf en het doel van je website. Pas de kleuren, lettertypen en lay-out aan tot alles voldoet aan de richtlijnen van je huisstijl of de gewenste esthetiek.

Content en pagina’s van de website indelen

Nu je website in de steigers staat, wordt het tijd om je content in te delen en een paginastructuur te kiezen. Bepaald welke specifieke pagina’s je nodig hebt, zoals een Startpagina, Over ons, Diensten en Contact opnemen. Vul ze vervolgens met de betreffende inhoud.

De trend voor websites is een helder ontwerp met een minimum aan tekst. Houd daar dus rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid tekst die je op elke pagina wilt opnemen.

Inhoud ontwikkelen

Ga uit van de grote lijnen van je website en kies de afbeeldingen en tekst die je nodig hebt om de pagina’s zinvol te maken voor je doelgroep. Houd in gedachten wat je met je site wilt bereiken en gebruik geen onnodige pagina’s of tekst waar je website warrig en onduidelijk van wordt.

Je kunt je site ook al publiceren als nog niet al je pagina’s af zijn. Pagina’s die niet essentieel zijn voor de introductie van je site kun je eerst verbergen en apart verder ontwikkelen. Als je tevreden met de lay-out en de informatie van een pagina, kun je die zichtbaar maken en naadloos op laten gaan in de structuur van je website. Door plaatshouders te gebruiken voor pagina’s die niet beschikbaar zijn voor bezoekers, kun je het genereren van content beter organiseren en prioriteren. Als je twee lege pagina’s in je structuur hebt, zie je meteen waar in je website nog content ontbreekt.

Content is een lopend onderdeel van een website, dus blijf informatie bekijken, bewerken en uploaden die relevant is voor je doelgroep. Als je een bedrijf runt, is je werk aan de content nooit af.

Behalve deze zes stappen zijn er nog drie zaken om rekening mee te houden bij het bouwen van een professionele website:

Gebruik alleen kwalitatief goede afbeeldingen

Er is niets lelijkers op een website dan een korrelige foto of een afbeelding die gedeeltelijk wegvalt. Gebruik een van de volgende fotodiensten om ervoor te zorgen dat je alleen foto’s met de hoogste kwaliteit en resolutie opneemt op je website. Voor de meeste moet je betalen, maar die kosten wegen zeker op tegen de meerwaarde voor je website. Voor je website moet je niet bezuinigen op afbeeldingen en foto’s.

Unsplash (gratis)

500px.com (gratis en betaald)

GettyImages.com (betaald)

Shutterstock.com (betaald)

Bigstock.com (betaald)

Houd het leesbaar op mobiel

Mensen gebruiken steeds vaker mobiele apparaten. Dus als je website alleen geoptimaliseerd is voor desktopcomputers, krijgt het grootste deel van je doelgroep een minder mooie versie van je website te zien. Bouw je website zo dat die ook op mobiele apparaten goed wordt weergegeven. Weet je niet waar je moet beginnen? Onze websitebouwer configureert je website automatisch zo dat die zich aan kan passen aan smartphones en tablets.

Integreer zoekmachineoptimalisatie

Je kunt zonder veel moeite je resultaten in de zoekmachines verbeteren door trefwoorden op te nemen in de pagina’s van je website en je afbeeldingen te voorzien van alt-tags en beschrijvingen. Denk terug aan je primaire doelstelling en bepaal de trefwoorden waarmee je je bedrijf geassocieerd wilt hebben. Gebruik die in de tekst op alle relevante pagina’s van je website, zodat zoekmachines jouw bedrijf voor die zoekwoorden gaan herkennen als autoriteit in je bedrijfstak.

Als je deze stappen hebt voltooid, is je website klaar voor publicatie. Zoals eerder gezegd is de websitebouwer van Vistaprint Digital een gebruiksvriendelijke tool voor kleine ondernemingen waarmee je in een paar uur je website kunt maken en publiceren. Dankzij het uitgebreide aanbod aan sjablonen, ontwerpen en afbeeldingen is het maken van een professionele website gemakkelijker dan ooit tevoren. Bekijk ons digitale aanbod en zie hoe je daarmee het maken van je website kunt vergemakkelijken.