Etiketten kiezen en ontwerpen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Gepersonaliseerde etiketten zijn een betaalbare manier om een professioneel en persoonlijk tintje aan je producten, verpakkingen en meer te geven. Maar hoe weet je wat het best bij jou past als je uit zoveel afmetingen, vormen en afwerkingsmogelijkheden kunt kiezen? We hebben een handige checklist gemaakt om te bepalen welk etiket je nodig hebt.

Checklist voor je etiketontwerp:

  1. Bepaal wat er op je etiket moet komen te staan.
  2. Kies een formaat voor je etiket.
  3. Selecteer een vorm.
  4. Kies de juiste afwerking of het juiste materiaal.
  5. Bepaal hoeveel etiketten je nodig hebt.

Wat moet er op mijn etiket komen te staan?

Voordat je je etiket gaat ontwerpen, moet je bepalen welke informatie je wilt vermelden. Waar wordt het etiket voor gebruikt: Is het voor een product? Om je merk op je verpakkingen te plakken? Om pakketten te verzenden? Afhankelijk van het doel kies je de informatie die je moet vermelden.

Productetiketten

Als je een etiket plakt op de producten die je verkoopt, dan neem je je logo en de productinformatie op. Dat is niet alleen de naam van het product zelf, maar ook aanvullende informatie die je klant nodig kan hebben, zoals ingrediënten, smaak of instructies voor het gebruik.

Tip van Vistaprint

Wil je een speciale eigenschap van bepaalde producten benadrukken of klanten informeren over een nieuw item? Gebruik stickers om bepaalde ingrediënten of allergenen te benadrukken of om te vermelden dat iets volledig natuurlijk of lokaal geproduceerd is.

Verpakkingsetiketten

Als je verpakkingen een finishing touch wilt geven, is het goed om een simpel ontwerp te kiezen met alleen je logo of je bedrijfsnaam. Stem je etiketten af op de rest van je verpakking. Zo versterk je je merkidentiteit en geef je je pakjes een samenhangende uitstraling.

Postetiketten

Voor etiketten die op uitgaande post geplakt worden, neem je het logo en het adres van je bedrijf op. Op die manier kun je je pakketten van je merk voorzien voordat er een verzendetiket van de vervoerder op geplakt wordt.

Welk formaat etiket heb ik nodig?

Het formaat van je etiket hangt af van het doel van je etiket. Voor verpakkingen en post kun je beter een kleiner formaat kiezen om kleinere items een persoonlijk tintje te geven. Adresstickers hebben het perfecte formaat om het adres en het logo van je bedrijf netjes op een envelop te zetten.

Productetiketten kun je beter iets groter maken zodat klanten ze gemakkelijk kunnen lezen, maar dat hangt ook af van het formaat van je product. Iets wat goed op een lotionfles staat, ziet er op een klein kruidenpotje toch anders uit!

We raden je aan de houder van je product op te meten en op basis daarvan te bepalen wat er het beste uitziet. Het formaat wordt ook mede bepaald door je ontwerp. Als je een groot logo hebt of veel informatie moet opnemen, moet je daar rekening mee houden bij het kiezen van je formaat.

Hoe kies ik een vorm?

De vorm van je etiket moet passen bij het doel en bij je merk. Vierkante en rechthoekige vormen bieden iets meer ruimte, maar uiteindelijk gaat het er vooral om wat er het beste uitziet met jouw logo en ontwerp. Voor sommige merken zal een ronde of ovale vorm beter bij de uitstraling van hun merk passen dan een traditionele rechthoek. In andere gevallen kan een vierkante rand het ontwerp er echt uit laten springen.

Welke afwerking moet ik gebruiken?

Als je een etiket ontwerpt, moet je ook een materiaaltype en een afwerking kiezen. Die zijn van invloed op het uiterlijk van je etiket. Bij het kiezen van een afwerking moet je niet alleen rekening houden met wat het beste bij je merk past.

Moet je etiket waterafstotend zijn?

Als je etiketten plakt op producten die met water in contact kunnen komen of die in de koelkast of vriezer bewaard moeten worden, kies dan stickers van plastic. Dit is het beste materiaal voor bijvoorbeeld bad- en lichaamsverzorgingsproducten en hecht goed op ronde oppervlakken zoals flessen en potten.

Plak je de etiketten op een droge ondergrond?

Papieren etiketten zijn veelzijdige alleskunners voor droge oppervlakken. Ze zijn ook een voordelige optie voor verpakkingen zoals papieren tassen en dozen.

Welke uitstraling wil je?

Als je etiketten wilt waar het product doorheen te zien is, kies dan een doorzichtig etiket. Deze optie is ideaal voor verpakkingen van glas of kunststof waarbij je klanten moeten kunnen zien wat erin zit. Wil je een luxueus tintje? Folie-reliëfdruk in goud of zilver kan producten en verpakkingen een elegante, verfijnde uitstraling geven. Dit is een goede optie voor geschenken met delicatessen.

Welke hoeveelheid is geschikt voor mij?

Dus je hebt een ontwerp in gedachten en je weet hoe je etiketten eruit moeten gaan zien. Voordat je begint, moet je alleen nog bepalen welke hoeveelheid je nodig hebt. Afhankelijk van de manier waarop je ze gaat gebruiken, kunnen sommige typen etiketten beter geschikt voor je zijn.

Etiketten op een vel

Als je een kleinere hoeveelheid nodig hebt, dan zijn etiketten op een vel een goede en voordelige optie. Ze worden geleverd op A4-vellen en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Dit is een goede keuze als je net begint.

Stickers op rol

Als je grotere hoeveelheden nodig hebt, dan kun je beter kiezen voor stickers op rol. Ze worden om een rol gewikkeld en zijn gemakkelijk op te bergen. Deze optie is voordeliger bij grote hoeveelheden en je hebt keuze uit meer vormen.

Losse stickers

Losse sticker zijn ideaal als je een paar stickers nodig hebt voor weggevertjes of evenementen. Deze stickers zijn verkrijgbaar in grotere hoeveelheden en zijn ideaal om uit te delen aan klanten of bezoekers van vakbeurzen.

Drie ontwerptips voor etiketten

  1. Denk aan de vorm van de afbeelding of illustratie die je gebruikt om een bijpassende etiketvorm te kiezen.
  2. Gebruik grotere lettertypen en een kleine hoeveelheid tekst om de leesbaarheid te vergroten.
  3. Focus op een enkel, opvallend element, zoals een logo, aanbieding of productdetail. Denk eraan dat mensen waarschijnlijk een schap vol met producten bekijken, dus moeten die van jou wel opvallen.