Geschatte leestijd: 5 minuten
Of je nu een starter bent of manieren zoekt om je bestaande bedrijf uit te breiden en nieuwe klanten te vinden: een online aanwezigheid is een erg belangrijke eerste stap op weg naar succes. Sterker nog, 36% van de klanten van zelfstandig ondernemers ontdekken nieuwe bedrijven door online op zoek te gaan.
Zoals met zo veel dingen is ook voor je online aanwezigheid een goed begin het halve werk. En wat is die andere helft? Er professioneel uitzien als potentiële klanten je vinden! Maar tijdgebrek en een beperkt budget maken het voor veel ondernemers moeilijk om te leren zich professioneel te presenteren in de digitale wereld. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. We hebben allerlei dingen verzameld die je online aanwezigheid minder professioneel kunnen maken. Daardoor kun je die veelvoorkomende valkuilen voorkomen en je onderscheiden van je concurrenten.
Zie onderstaande dingen als je to-do-lijstje en doe vooral geen van deze 10 dingen waardoor je er online onprofessioneel uitziet:
1. Verouderde contactgegevens vermelden. In ons recente onderzoek naar verwachtingen van klanten ontdekten we dat verouderde contactgegevens een groot probleem zijn voor websitebezoekers. Voor de helft van alle respondenten was dat de belangrijkste factor waardoor ze een slechte indruk kregen. Maak een notitie om je website regelmatig bij te werken en actueel te houden.
2. Een inconsistent merkimago hebben. Een van de beste manieren om je merk op te bouwen en je bedrijf een professionele uitstraling te geven, is door een samenhangend beeld te creëren met je hele website en al je online en offline marketingmateriaal. Het logo en de lettertypes, kleuren en afbeeldingen die je op je visitekaartjes en flyers gebruikt, moeten overeenstemmen met wat mensen zien op je website, op je Facebookpagina en in je e-mails.
3. De copyrightdatum van vorig jaar laten staan. Als het goed is staat ergens op je website, waarschijnlijk in footer, een copyrightjaar om bezoekers te laten weten dat de content op je website van jou is. Het is een goed idee om zo’n copyrightjaar op je website te hebben, als je dat maar elk jaar in januari bijwerkt zodat je website er actueel uitziet. Wij raden je aan een jaarlijkse herinnering in je agenda te zetten.
4. Een slecht ontwerp of kleurenpalet hebben. Je kunt je website zelf bouwen of het laten doen, maar het is belangrijk om vrienden, familie en liefst ook een aantal van je klanten feedback te vragen om te zien hoe alles overkomt. Er zijn geen keiharde regels voor het online gebruik van kleuren, als je maar kleuren kiest die smaakvol zijn, bij je merk passen en goed leesbaar zijn (pas bijvoorbeeld op met witte tekst op een lichtgekleurde achtergrond). Meer dan een kwart van de ondervraagde respondenten noemde een onprofessioneel ontwerp of kleurenschema als hun belangrijkste online ergernis.
5. Geen mobiele website hebben. Het gebruik van mobiele apparaten blijft toenemen en dat betekent dat potentiële klanten steeds vaker je website op hun telefoon of tablet zullen bekijken in plaats van hun computer. Je moet er dus voor zorgen dat je website er ook voor die bezoekers goed uitziet. Als je een responsieve websitebouwer zoals Vistaprint Digital kiest, zijn al je pagina’s automatisch mobielvriendelijk zodat je nooit twee verschillende versies van je website hoeft te updaten.
6. Geen eigen domeinnaam hebben. Een eigen url zoals www.mijnbedrijfsnaam.nl voor je website helpt enorm om je bedrijf er professioneel uit te laten zien, zowel online als in je traditionele gedrukte marketingmateriaal waar je die url in kunt vermelden. Een eigen domeinnaam geeft aan dat je in je bedrijf geïnvesteerd hebt en is gemakkelijker te onthouden voor bezoekers. Een ander groot voordeel van je eigen domeinnaam is dat je eigen e-mailadressen kunt gebruiken, zoals [email protected] Dat wekt meer vertrouwen dan een persoonlijk Yahoo- of Gmail-adres.
7. Je persoonlijke account gebruiken voor e-mailmarketing. Als je zover bent dat je kunt gaan communiceren met je klanten, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een e-mailprovider. Berichten versturen vanaf je persoonlijke account en je hele klantenlijst in de BCC zetten is geen oplossing voor de lange termijn! Een e-mailmarketingplatform geeft je berichten niet alleen een mooie, professionele uitstraling, maar biedt ook analysemogelijkheden en maakt het je gemakkelijk om wetgeving over het versturen van e-mail na te leven (bijvoorbeeld met een afmeldoptie).
8. Profielen op sociale media verwaarlozen. Een online aanwezigheid met een website, vermeldingen in lokale zoekresultaten en socialemediaprofielen is belangrijk, als je maar niet zoveel profielen hebt dat je ze niet meer regelmatig kunt bijwerken. Klanten volgen je op Twitter of Facebook omdat ze een persoonlijkere, directere relatie met je bedrijf willen. Zorg er dus voor dat je vlot (liefst binnen 24 uur) reageert op berichten en opmerkingen. Je kunt ook foto’s van achter de schermen en berichten over de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf delen. Zo blijven je profielen actueel en creëer je een persoonlijkere band met je klanten.
9. Genoegen nemen met slechte productafbeeldingen. Uit ons onderzoek blijkt dat productinformatie verreweg de belangrijkste reden voor mensen is om de websites van kleine ondernemingen te bezoeken. Behalve prijzen, afmetingen en details willen mensen afbeeldingen van je producten zien. Neem wat extra tijd voor je productfotografie om een zo goed mogelijke indruk te maken. Je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn of in te huren om mooie foto’s van je producten te maken. Kies een simpele, effen achtergrond, gebruik daglicht in plaats van de flitser van je camera en kijk naar goedkope bewerkingsmogelijkheden. Het zal je verbazen wat je allemaal kunt doen met alleen je smartphone!
10. Niet authentiek zijn. Als je alleen of met z’n tweeën werkt en ambities hebt om uit te groeien tot een groter bedrijf, doe je dan in de tussentijd niet groter voor dan je bent. Veel mensen denken dat hun bedrijf serieuzer overkomt als ze impliceren dat ze met meer mensen zijn door het ‘majesteitelijke we’ te gebruiken en niet te veel informatie over hun personeel te geven. Slimme klanten hebben dat direct door en zien veel liever foto’s en biografietjes van de weinige medewerkers die je wel hebt. Nogmaals: een persoonlijke band versterkt de relatie met je klanten.
Ongeveer de helft van de kleine ondernemingen heeft op dit moment een website. En zij hebben elke dag de kans om door duizenden potentiële klanten gevonden te worden. Als je de valkuilen in dit artikel vermijdt, steekt je nette, professionele online aanwezigheid met kop en schouders uit boven de rest.
Over de schrijver
Sarah Matista is de marketingcommunicatiemanager van Vistaprint Digital, de afdeling digitale diensten van Vistaprint. Sarah’s hart ligt bij het helpen van zelfstandig ondernemers om digitale marketing in te zetten om te kunnen concurreren en hun doelen te bereiken.