Marketing op een klein budget: drie methoden, drie voorbeelden en drie stappen om jouw eigen campagne te ontwerpen

Geschatte leestijd: 8 minuten

Een goede marketingcampagne kan een geweldige manier zijn om het publiek bewust te maken van het bestaan van jouw bedrijf en om op te vallen in een concurrerende markt, maar als je over beperkte middelen beschikt – zoals vaker het geval voor kleine ondernemers – dan lijkt het ontwerpen van iets echt betekenisvols en effectiefs een ware uitdaging.

Het goede nieuws is dat een goede marketingcampagne niet beperkt hoeft te worden door een beperkt budget. Je zult gewoon wat slimmer en creatiever moeten zijn dan de concurrent.

In dit artikel zullen we drie verschillende marketingbenaderingen beschrijven, je voorbeelden geven van drie kleinbedrijven die deze methoden hebben toegepast om je vervolgens advies te geven over hoe je in hun voetsporen kunt treden.

Zoals je zult zien, is elke aanpak verschillend. Wat de benaderingen met elkaar in gemeen hebben, is dat ze allemaal uitgevoerd zijn zonder al te veel uit te geven. Dit is wat marketing op een klein budget echt inhoudt.

1: Hoe guerrilla marketing een nummer 1 in de ranglijst van TripAdvisor heeft opgeleverd

De uitdaging

Voor The Great Escape, een onderneming in Sheffield gespecialiseerd in Chrystal Maze-achtige adventure games, was het gebrek aan bewustwording van klanten een groot probleem. De oprichters, Hannah Duraid en Peter Lacole, lanceerden in januari 2015 hun eerste escape room, met de naam The Mad Scientist, en voegden daar vervolgens nog meer escape rooms aan toe.

Op de vooravond van de lancering van The Homicide Room, later dat jaar, wilden ze iets creëren dat hun creativiteit weerspiegelde, iets wat spraakmakend, maar vooral goedkoop was.

Het idee

Hannah en Peter kozen voor een guerrilla marketingcampagne waarbij zij aan de hand van sjablonen en wat krijt de silhoueten van lijken op de stoepen in Sheffield aanbrachten. De aanpak was creatief, in lijn met hun onderneming en zou potentiële klanten waarschijnlijk ook nieuwsgierig maken.

Guerilla marketing is een strategie om een bedrijf op een ongebruikelijke en vaak goedkope wijze te promoten. Het team van The Great Escape bracht op een enkele avond ongeveer 50 silhoueten met een begeleidende boodschap op de stoepen van de stad aan, promootte zo de nieuwe escape room en gaf potentiële klanten informatie over hoe The Great Escape online te vinden was.

De resultaten

“15 minuten na het maken van de silhoueten, volgden er al tags op sociale media,” geeft Hannah aan. “De grap met het stencil kostte ons maar een avond werk en was goedkoop. Onze facebookpagina kreeg meer dan 1.000 volgers en ten minste 5.000 mensen zagen de advertenties. We konden ons geen betere manier voorstellen om onze nieuwe escape room voor bijna niets te lanceren.”

The Great Escape trok in het eerste bestaansjaar 27.000 bezoekers en behaalde een omzet van £250.000. The Great Escape staat nu als nummer 1 op de ranglijst voor Recreatie en spellen van TripAdvisor genoteerd.

2: Hoe creatieve PR tot meer aandacht van de TV, radio, pers en het publiek leidde

De uitdaging

Sally’s Cottages is een familiebedrijf dat vakantiehuisjes in het Lake District verhuurt en heeft slechts 13 werknemers. Toen het personeel begon te brainstormen over ideeën voor een PR-campagne om meer publiciteit te verkrijgen, wisten ze dat elk idee in het zeer beperkte budget moest passen.

Het idee

Het bedrijf huurde freelance fotografen in om foto’s van de vakantiehuisjes te maken en kon zo besparen. Sally’s bedrijf post regelmatig foto’s van het lokale landschap op sociale media en Sally dacht dat het geweldig zou zijn om foto’s van zichzelf te hebben, terwijl ze achter haar bureau, boven op een van de meest bekende hoogvlakten van de regio, Blencathra, zat.

Vijf uur later, om 4 uur ‘s ochtends, sleepte een klein team een bureau naar de pieken van Cumbria om de zonsopkomst op foto vast te leggen. De foto’s werden vervolgens via een persbericht in kranten, tijdschriften, TV en radio naar buiten gebracht.

De reden dat het idee aansloeg, was omdat het een innovatief idee was dat een duidelijke en relevante boodschap overbracht. Een goed idee vastleggen is een ding, maar op dat goede idee voortbouwen, kan jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

De resultaten

De innovatieve foto’s zorgden ervoor dat het bedrijf in meerdere lokale kranten en tijdschriften, en zelfs in The Sunday Times, werd vermeld. Het verhaal achter de fotoshoot werd eveneens behandeld door de regionale radiozender van de BBC en was populair op sociale media.

Het verhaal vergrootte ook de aanwezigheid van Sally’s Cottages op Facebook. Waar het bedrijf gemiddeld zeven of acht likes per post kreeg, kreeg het opeens gemiddeld 418 likes. Een toename van bijna 6.000%.

De fotoshoot verliep snel en vergde weinig voorbereidingstijd. Maar door dit kleine inspiratiemoment leerde Sally de kunst van het mogelijk maken en dat maakte de weg vrij voor de daaropvolgende fotoshoots.

De Blencathra fotostunt werd opgevolgd door meerdere fotostunts met foto’s van Sally waarop ze geniet van een kopje tee in een veld met wilde hyacinten, waarop ze op een bank ligt te relaxen op de besneeuwde bergtoppen van Cumbria en zelfs een foto waarop ze op een bed drijft in het midden van een meer.

Het jaar daarop had 80% van de klanten die een vakantiehuisje via Sally’s Cottages huurde de foto van Blencathra of de foto van Sally op het drijvende bed gezien. In de drie maanden die volgden op de Blencathra fotoshoot verhuurde Sally’s 25% meer vakantiehuisjes.

”We vonden een idee dat zijn weerklank vond bij huiseigenaren en vakantiegangers, maar dat ook goedkoop te realiseren was,” geeft Sally aan. ”Dankzij alle aandacht van de pers en sociale media praten mensen nu over ons en onze campagnes. Het is een effectieve stunt geweest.”

3. Hoe samenwerking tijdens het organiseren van een wedstrijd de naamsbekendheid vergrootte

De uitdaging

Shaken Udder is een onderneming in Maldon, Essex die milkshakes produceert en heeft minder dan 20 werknemers. Ondanks dat de onderneming sinds de oprichting in 2006 gestaag groeit, valt het marketingbudget van het bedrijf in het niet vergeleken met het budget van de concurrenten. Om invloed te hebben zonder al te veel uit te geven, moest het bedrijf innovatief en vindingrijk zijn.

Het idee

Shaken Udder kon de strijd niet met de grotere merken aangaan door dezelfde marketingtactiek toe te passen en moest het daarom anders aanpakken. Samenwerking was, en is nog steeds, de sleutel tot succes. Shaken Udder werkt daarom regelmatig samen met soortgelijke bedrijven om wedstrijden te organiseren. Elke aanbieding van Shaken Udder wordt op hun website, op Twitter, Facebook en Instagram aangekondigd. Het creëren van een hype is een van de grootste prioriteiten van de wedstrijden.

Shaken Udder werkte samen met het merk Bear Strenght en organiseerde in januari een twee weken durende wedstrijd. De wedstrijd werd georganiseerd op een tijdstip dat iedereen weer in vorm wilde komen en de prijzen waren onder andere een Bear Strength voucher van £100 en milkshakes. Om mee te doen, dienden mensen hun gezondheids- en fitnesstips en een foto met de hashtag #shakeup2017 te delen.

De resultaten

“Onze klanten houden van interactie en door deze wedstrijden voelen ze zich meet betrokken met Shaken Udder. Daarnaast kunnen ze ook nog iets geweldigs winnen,” zegt Jodie Farran, een van de oprichtsters van Shaken Udder.

Door elke samenwerking kan Shaken Udder zichzelf promoten via de sociale media van het partnerbedrijf en krijgt Shaken Udder meer volgers. De samenwerking helpt ook om inzicht te krijgen in welke doelgroep geinteresseerd is in de producten en helpt de naamsbekendheid van het merk en van de aanbiedingen te vergroten.

“Bedrijven als Secret Hamper en Fairfield Farm Crisps zijn hier zo dichtbij gevestigd dat vaak alleen een praatje en een beslissing over de te verloten prijs nodig zijn om zo’n wedstrijd te organiseren” zegt Jody.

“Veel bedrijven waar we mee samenwerken, zijn kleinere bedrijven en staan voor dezelfde uitdagingen. Samenwerking helpt ons om nieuw publiek en vitale data te verkrijgen en om onze naamsbekendheid te vergroten. Het heeft zeker een positieve impact op onze omzet gehad.”

Vorig jaar is Shaken Udder begonnen met het samenwerken met bekendere, grotere merken zoals Benefit Cosmetics en Dorset Cereals. Die samenwerkingen hebben tot geweldige resultaten geleid. In sommige gevallen heeft de samenwerking van Shaken Udder met partners zelfs meer dan 50% deelnemers opgeleverd dan dat de grotere merken gemiddeld bij andere samenwerkingen behaalden.

“We geloven dat de wedstrijden ons geholpen hebben om onze omzet te vergroten. Vorig jaar zagen we dat onze omzet met ongeveer 35% toenam en we geloven dat de wedstrijden daar zeker toe hebben bijgedragen. Het heeft onze naamsbekendheid en ons bereik vergroot” zegt Jodie.

Hoe kun jij een soortgelijk resultaat bereiken?

Nu je een aantal van deze lowbudget marketingtactieken hebt gezien, kun je zelf aan de slag gaan met het denken over hoe je deze tactieken kunt toepassen om je eigen bedrijf te promoten.

De drie belangrijkste stappen of fasen die moeten worden gevolgd, zijn als volgt:

  • Strategie: hoe kun je een algemeen plan de campagne bedenken en de boodschap die jij wilt overbrengen daar in omvatten
  • Ideevorming: hoe kom je aan ideeën die jouw boodschap op zoveel mogelijk mensen overbrengt
  • Uitvoering: hoe kun je jouw doel waarmaken met jouw budget in het achterhoofd

i. Strategie: vind een plan dat perfect voor jou is

Iets een strategie noemen, klinkt serieus en klinkt alsof het iets is wat alleen grote bedrijven vaststellen, maar doet hoeft niet zo te zijn. Wij hebben het vooral over het kijken naar wat jouw bedrijf uniek maakt, het opschrijven van gedachten en over het overbrengen van deze gedachten op jouw potentiële klanten.

Je zult aan een aantal dingen moeten denken wanneer je jouw strategie bepaalt:

  • Wat is het meest interessante aan jouw bedrijf?
  • Welke inzichten heb jij in jouw klanten verworven? Wie is je doelgroep?
  • Hoe kan jij jouw klanten helpen?
  • Wat zijn de uitdagingen die jouw bedrijf zal moeten overwinnen?
  • Wat zijn de kernwaarden van je bedrijf?
  • Welke boodschap probeer jij over te brengen?

We proberen te ontdekken welke boodschap je wilt overbrengen en hoe. Als we kijken naar het voorbeeld van Sally’s Cottages kun je zien welke vragen geholpen hebben om het plan van aanpak op te stellen.

Sally’s Cottages wilde huiseigenaren laten weten dat zij hun vakantiehuisjes konden verhuren, dat zij vakantiegangers konden laten weten dat de vakantiehuisjes perfect waren voor een ontspannende vakantie en dat Sally’s Cottages de organisatie was die dat voor elkaar zou krijgen.

Het bedrijf wist dat het over een beperkt budget beschikte, maar ook dat het de hulp van geweldige fotografen had en dat de foto’s van de landschappen onder klanten erg populair waren.

Al deze factoren hebben geleid tot een strategie en een boodschap die overbracht dat Cumbria de perfecte locatie was om 1) zaken te doen en 2) op vakantie te gaan.

De aanpak was om de voorliefde van de klanten voor de foto’s van de landschappen te gebruiken en om Sally temidden van deze foto’s te plaatsen, zodat zij met de foto’s geassocieerd zou worden en ook om foto’s te maken die aantrekking zouden hebben op kranten en tijdschriften om op die manier zoveel mogelijk publiciteit te verkrijgen.

Maar het belangrijkste is dat Sally’s Cottages deze strategie telkens weer kan gebruiken.

Kun jij, aan de hand van deze stappen, een eenvoudig plan van aanpak voor jouw bedrijf uitwerken? Je kunt de volgende elementen in dat plan van aanpak opnemen:

  • Jouw zakelijke doelen
  • Jouw zakelijke achtergrond
  • Jouw doelgroep
  • De doelen van jouw boodschap
  • Hoe meet je jouw succes

ii. Ideeënvorming – kom met ideeën

Vaak zijn mensen bang om met de verkeerde ideeën te komen, maar dat is iets waar je je niet druk over hoeft te maken. Het belangrijkste is om over zoveel mogelijk ideeën na te denken en om jezelf niet te druk te maken over of het een goed of slecht idee is. Je kunt de kwaliteit van je ideeën later beoordelen, als je al op goede ideeën bent gekomen. Maar wees gerust, op goede ideeën komen is niet moeilijk.

Brainstormen is een geweldige manier om op ideeën te komen. Een goede brainstormsessie moet niet aanvoelen alsof het een zware taak is, maak er een spelletje van, teken, of brainstorm in een cafeetje. Vaak worden de beste ideeën geboren als je uit de dagelijke routine stapt. Het kan handig zijn om de strategieën waar je al aan hebt gewerkt tijdens de brainstormsessie mee te nemen en dan na te denken over hoe je deze strategieën waar kunt maken. Schrijf al je ideeën op.

Nadat je na je brainstormsessie een aantal ideeën hebt gevonden, kun je ze testen voor je het beste idee kiest.

Je kunt bijvoorbeeld je vrienden, familie of zelfs klanten om hun mening vragen. Hoe kijken zij tegen jouw idee aan? Als het idee hen aan het lachen kan brengen of de juiste emotie teweegbrengt, dan kan het een winnend idee zijn.

Als je jouw ideeën hebt getest en je een shortlist hebt gemaakt van de beste ideeën, is het tijd om de ideeën werkelijkheid te maken

iii. Uitvoering

Om je idee van de grond te krijgen, moet je een beetje vindingrijk zijn. Als je geen professionele fotograaf tot je beschikking hebt, gebruik dan je smartphone en heb aandacht voor de details. Denk ook aan vrienden of familie die je misschien kunnen helpen met het verspreiden van de boodschap van jouw bedrijf of met het opstellen van jouw etalage.

Onthoud dat het doel niet het creëren van een meesterstuk is, maar dat je op zoek bent naar iets origineels dat een reactie teweegbrengt. Je hebt al het moeilijke werk al gedaan door over jouw marketingstrategie na te denken en door met een goed idee te komen. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is het jouw idee verwezenlijken door een evenement te organiseren of een campagne te maken, waardoor mensen jouw bedrijf met dat evenement of die campagne associeren.

Voordat je begint, dien je echter ook nog na te denken over hoe mensen die jouw marketingcampagne zien meer informatie over jouw bedrijf kunnen verkrijgen. Kun je een manier bedenken om te garanderen dat mensen eenvoudig meer over jouw bedrijf te weten kunnen komen nadat ze jouw marketingcampagne hebben gezien? Hier zijn een paar vragen om jezelf te stellen als je ermee aan de slag gaat:

  • Hoe krijg je de aandacht van de pers of media?
  • Ben je er zeker van dat jouw merknaam en -logo in de campagne centraal staan?
  • Waar kun je mensen naartoe doorverwijzen voor extra informatie?
  • Is de campagne te delen? (Erg nuttig voor sociale media)
  • Kan jij links die naar jouw website leiden in persartikelen plaatsen?
  • Kan je er zeker van zijn dat al jouw marketingcampagnes op alle verschillende kanalen consistent zijn?

Als je al deze elementen in de uitvoering van jouw idee meeneemt, hoef je alleen nog maar een begin te maken.

Bekijk onze gids over hoe jij jouw bedrijf kunt opstarten en over hoe je via sociale media een blijvende indruk kunt maken.

Welke aanpak jij ook kiest, wij wensen je veel succes!