8 promotie-ideeën voor restaurants om afhaal en bezorging een boost te geven.

Geschatte leestijd: 5 minuten

De wereld van kleine bedrijven is in het afgelopen jaar volledig op zijn kop gezet, maar de horeca heeft het bijzonder zwaar te verduren gehad. In de nasleep van de coronamaatregelen (waaronder sluiting van terrassen en binnenruimtes) moesten restaurants op zoek naar alternatieve manieren om hun klanten te bedienen en hun bedrijf staande te houden. Voor veel restaurants betekende dat een verschuiving van de aandacht naar afhaal en bezorging.

Afhaal en bezorging werden de populairste (en op veel plaatsen de enige) manier om in 2020 van restaurants te genieten, en die trend zet zich voort in 2021. Maar afhaal en bezorging zijn anders dan echt uit eten gaan… en als je niet gewend bent aan de marketing voor deze diensten, dan kan het moeilijk zijn om je bedrijf goed te promoten en bestellingen binnen te halen.

Een van de restaurateurs die zijn bedrijfsplan in het afgelopen jaar heeft bijgesteld is Johnny Burke, eigenaar van Johnny’s Takeaway. Toen hij zijn bedrijf opende, moest hij zich aanpassen aan de complexe wet- en regelgeving en vergunningen om een cateringbedrijf te openen. Hij heeft veel geleerd van de ervaring en heeft sindsdien een kleinschalig bedrijf opgebouwd dat kant-en-klare, door chef-koks bereide diners aanbiedt om thuis op te warmen.

Hier vind je een paar nieuwe tips van chef-kok Johnny en het team van Vistaprint om reclame te maken voor afhaaldiensten en restaurants:

  1. Biedt kortingen voor (en na) de piekuren.
  2. Zet je merk op elke bestelling.
  3. Deel vaak dingen op sociale media.
  4. Biedt een bezorgdienst aan.
  5. Maak klantspecifieke aanbiedingen.
  6. Voeg limited edition-items toe aan je menu.
  7. Verleid je klanten om nog een keer te bestellen.
  8. Vraag om feedback.

1. Biedt kortingen voor (en na) de piekuren.

Vrijdag- en zaterdagavond zijn de belangrijkste tijden voor afhaal en bezorging. Maar als je alleen op vrijdag- en zaterdagavond bestellingen binnenkrijgt, is er geen ruimte voor je restaurant om te groeien. Dus als je je kleine onderneming wilt uitbreiden en het aantal bestellingen voor afhaal en bezorging wilt verhogen, probeer dan speciale aanbiedingen voor rustige momenten in te voeren.

Als je bijvoorbeeld bijna geen bestellingen krijgt voor de lunch, kun je een lunchmenu samenstellen met een paar van je populairste gerechten tegen een lagere prijs. Of misschien is het juist ‘s avonds doordeweeks erg rustig. Biedt je klanten dan gratis bezorging op doordeweekse avonden, met een gratis dessert als kers op de taart.

Misschien leveren bestellingen met korting minder winst op, maar als je die kortingen aanbiedt op tijden waarop je anders weinig (of geen!) bestellingen voor afhaal of bezorging hebt, telt dat toch op, want minder winst is beter dan geen winst.

2. Zet je merk op elke bestelling.

Een bekend gezegde onder koks is: “Je eet eerst met je ogen.” En in een tijdperk waarin fotogeniek eten alomtegenwoordig is, zijn de verwachtingen hooggespannen. Bij het verpakken van voedsel moet je zorgen dat mensen het makkelijk kunnen opwarmen en op een bord kunnen doen zonder dat het er minder aantrekkelijk uit gaat zien.

De hele beleving is van cruciaal belang als mensen je eten ontvangen. Speciaal bedrukte tassen voor bezorging en bakjes met stickers erop met uitspraken als ‘Smakelijk eten’, kunnen een groot verschil maken als je er zelf niet bent om het te zeggen.

En vergeet niet een flyer, postkaart of menukaart in elke bezorgtas te stoppen met nieuws over aankomende specialiteiten, aanbiedingen, nieuwe bezorginformatie of zelfs het verhaal achter je bedrijf.

3. Deel vaak dingen op sociale media (en deel meer dan alleen foto’s van eten).

Geef je volgers en fans een voorproefje van wat je aan het maken bent in de keuken. Foto’s van je eten delen wakkert niet alleen de eetlust aan, maar helpt ze ook met het plannen van hun maaltijden. Als je een gerecht voorbereidt voor later in de week, laat mensen dan weten wat je maakt, hoe je het gaat garneren en wanneer het op het menu komt te staan. En hoewel het gebruik van telefoons in de traditionele keukens vaak afgekeurd wordt, weet Johnny hoe waardevol het is om foto’s van zijn gerechten op Instagram te delen.

Maar Johnny geeft aan dat het, naast het eten, ook belangrijk is om mensen te laten zien wat je doet om een veilige werkplek te garanderen voor je personeel en waar je het eten bereidt. “Nu moeten we onze schoonmaakprocedures op Instagram en Facebook zetten. We moeten mensen echt laten zien dat het hier veilig is. Dingen als handschoenen en schoonmaakproducten die we eerst gewoon gebruikten, worden nu in de spotlight gezet.”

Johnny heeft eenvoudig advies voor iedereen die worstelt met het plaatsen van de eerste content: “Plaats het. Wees relevant. En zorg dat mensen aan je denken.” Probeer een eenvoudig probleem op te lossen voor mensen. In de zomer kun je bijvoorbeeld je bezorgdiensten of maaltijdbezorging promoten met een zin als ‘Ga niet achter een heet fornuis staan op deze warme dag. Dat doen wij wel voor je”.

TIP VAN VISTAPRINT

Een andere manier waarop restauranteigenaars relevant kunnen blijven, is door voedseldagen te vieren (ooit gehoord van internationale worteldag?). Houdt deze dagen in de gaten voor grappige berichten op sociale media en eenmalige gerechten.

4. Biedt bezorging aan.

Als je vaak je menukaart bijwerkt, kan het tijdrovend zijn om sites van derden als Uber Eats en Thuisbezorgd bij te werken. Zelf bezorgen op de veiligst mogelijke manier kan je de controle geven over regelmatige menu-updates en zorgen dat iedereen die met je eten in contact komt, zich aan jouw strikte gezondheids- en veiligheidsprotocollen houdt.

Toen Johnny zijn bedrijf wilde aanpassen van afhaal naar bezorging, vroeg hij aan zijn personeel of iedereen mee zou willen doen. Johnny vroeg: “Wie wil er bezorgen?” en iedereen stak zijn hand op.

Hij voegde eraan toe: “We gaan er helemaal voor. Iedereen kan een bezorging doen, inclusief de kok. Op dit moment is het alle hens aan dek op de veiligst mogelijke manier. Het is echt een gezamenlijke inspanning.”

5. Maak klantspecifieke aanbiedingen.

Als klanten de keuze hebben, gaan ze het liefst naar bedrijven die specifiek op hun wensen ingaan, en dat geldt ook voor restaurants. Dus als je wilt dat klanten afhaal en bezorging bij jouw restaurant bestellen, probeer dan eens aanbiedingen en producten te bieden die je speciaal op jouw klanten afstemt.

Als je bijvoorbeeld een familierestaurant hebt, biedt dan een opwarmmaaltijd voor families op doordeweekse dagen om het makkelijker te maken voor werkende ouders. Als je een meer romantische, luxe setting hebt, kun je een date night-special aanbieden voor stelletjes. Wil je creatief in de weer met cocktails? Stel DIY mixpakketten samen die bij bepaalde gerechten passen en laat klanten zelf hun favoriete drankjes shaken.

6. Voeg limited edition-items toe aan je menu.

Als je een statische menukaart hebt, weten je klanten dat ze kunnen bestellen wat ze willen en wanneer ze dat willen. En hoewel dat heel handig kan zijn, zit er totaal geen druk achter. Het kan ertoe leiden dat klanten het uitstellen om een maaltijd af te halen of laten bezorgen… en uitstel kan leiden tot afstel.

Dus als je het aantal bestellingen voor afhaal en bezorging wilt verhogen, moet je de druk opvoeren. En een van de meest effectieve marketingstrategieën voor afhaal bij restaurants om die druk te creëren, zijn gerechten die tijdelijk worden aangeboden. Als er iets nieuws en interessants op je menukaart staat en je klanten weten dat het maar korte tijd beschikbaar is, willen ze het niet mislopen.

Indien mogelijk, kun je het beste op elk moment een of twee gerechten op je menukaart hebben staan die maar tijdelijk aangeboden worden. Bied ze maar gedurende een korte periode aan op je menukaart (twee weken tot een maand is een goede periode) en zorg dat je klanten weten wanneer ze er weer vanaf gehaald worden. Die druk zorgt ervoor dat meer klanten willen bestellen om het gerecht te proberen voordat het weer van de kaart verdwijnt, wat zowel de bestellingen voor afhaal als bezorging een boost geeft.

7. Verleid je klanten om nog een keer te bestellen.

Als iemand al eens een afhaalmaaltijd bij je heeft besteld en het eten lekker vond, is de kans groot dat diegene (eventueel) nog een keer wil bestellen. Je bestaande klanten zijn de grootste kans om je winst op afhaalmaaltijden te vergroten. Met een beetje moeite kun je een eenmalige klant voor een afhaalmaaltijd omtoveren tot een wekelijkse klant. En als je er genoeg moeite in steekt, kun je een gestage stroom trouwe klanten creëren die je afhaal- en bezorgdiensten laten groeien.

De sleutel tot succes van deze strategie? Geef klanten bij elke bestelling een goede reden om terug te komen. Stop bijvoorbeeld een coupon met ‘10% korting op je volgende bestelling’ bij elke bestelling, of stel een loyaliteitsprogramma samen (gebruik de achterkant van je visitekaartjes als stempelkaart) met een gratis product bij de vijfde bestelling.

Als je regelmatig coupons of kortingskaarten gebruikt om je klanten te stimuleren maaltijden af te halen of te laten bezorgen, zorg dan dat ze bij je branding passen. Zet je logo erop en gebruik de kleuren van je merk op elk artikel om ze visueel meer impact te laten maken en je merkidentiteit te versterken.

TIP VAN VISTAPRINT

Stop er een marketingpostkaart of magneet bij met je telefoonnummer erop en een QR-code voor een link naar je menukaart. Op die manier hoeven klanten niet naar je gegevens te zoeken als ze een bestelling willen plaatsen, en houden ze je bedrijf in gedachten.

Vraag je klanten om feedback.

Sociale media is een goede plek om feedback te vragen. Sommige mensen vinden het prettiger om hun opbouwende kritiek via Facebook of Instagram te delen dan in levende lijven.

Johnny raadt aan om vaste klanten rechtstreeks om feedback te vragen. “Als iemand terugkomt en zegt dat de rijst in de burrito vorige week niet helemaal gaar was, helpt dat enorm. Ik zorg er dan voor dat dat niet meer gebeurt. En op die manier blijven we onszelf verbeteren.”