Geschatte leestijd: 6 minuten
Inhoudsopgave
- 1. Bedenk waarom je dit shirt ontwerpt.
- 2. Denk na over inhoud, maat en positie.
- 3. Creëer de juiste uitstraling.
- 4. Kies het perfecte lettertype.
- 5. Positioneer de inhoud zorgvuldig.
- Tip van VistaPrint
- 6. Geef je afbeelding het juiste formaat.
- Tip van VistaPrint
- 7. Laat kleuren voor je werken.
- 8. Controleer het bestandstype, het formaat en de kleuren voordat je het laat afdrukken.
Geschatte leestijd: 6 minuten

We vroegen Tristan LeBreton, creative director bij 99designs van Vista, om tips voor het maken van een website die je optimaal kunt gebruiken als webwinkel. Lees verder voor Tristans advies en leer hoe je een site maakt die functioneel en aantrekkelijk is en bij je merk past.
Misschien was ‘t het coole T-shirtontwerp dat je op een festival zag. Of de grappige woordspeling op het shirt van de barista’s in je favoriete koffietentje. Maar jij kunt ook een T-shirt ontwerpen dat opvalt.
Of je nu T-shirts wilt maken als aandenken van een gezinsvakantie, een persoonlijk cadeau wilt maken voor een dierbare of T-shirts met logo voor je bedrijf, volg deze stappen om een uniek kledingstuk te maken.
Zo ontwerp je T-shirts:
- Bedenk waarom je dit shirt ontwerpt.
- Denk aan de inhoud, formaat en positie.
- Creëer de juiste uitstraling.
- Kies het perfecte lettertype.
- Positioneer de inhoud zorgvuldig.
- Geef je afbeelding het juiste formaat.
- Laat kleuren voor je werken.
- Controleer je ontwerp goed.
1. Bedenk waarom je dit shirt ontwerpt.
Een ontwerp dat voor alles geschikt is, bestaat niet… dus vraag je af: wat is de reden dat ik een T-shirt ontwerp? Ga je merchandise in je winkel verkopen of gratis cadeautjes uitdelen tijdens je middelbareschoolreünie? Een T-shirt dat je gaat verkopen op een knutselmarkt ziet er anders uit dan een T-shirt dat je werknemers achter de schermen dragen.
En als je eenmaal weet wat je doel ervoor is, kun je makkelijker bedenken wie je nieuw ontworpen T-shirts gaat dragen. Is dit een product voor alle leeftijden? Of alleen voor volwassenen? Is de doelgroep nog specifieker (bijvoorbeeld tieners of millennials)? Heb je dames-, heren- en unisex-shirts nodig? Zijn de shirts straks voor een breed publiek verkrijgbaar, of zijn ze bedoeld voor een selecte groep mensen? Als je deze vragen beantwoordt, krijg je een beter beeld voor welke look je moet gaan en hoe aanpasbaar die moet zijn in verschillende stijlen of maten.
Een praktische aanpak is nadenken over de ideale personen die je wilt aantrekken met je T-shirtontwerp en bedenken welke merken en kleren zij leuk vinden. Wat zouden ze dragen? En, misschien net zo belangrijk, wat zouden ze absoluut niet aandoen?
2. Denk na over inhoud, maat en positie.
“Een shirt geeft je veel ruimte om mee te werken,” vertelt Tristan. “Gebruik het als kans om iets leuks te doen met je visuele merk of je verhaal te vertellen… maar houd de tijd en context in de gaten. Het mooie van iets als een shirt is dat het een moment in de tijd kan vastleggen en een speciale band onder de dragers kan scheppen. Maar dat gezegd hebbende wil je wel een ontwerp maken waarin je over bijvoorbeeld vijf jaar iemand graag ziet sporten.”
Dus als het tijd is om de visuele inhoud voor je T-shirt te kiezen, bepaal dan of je alleen tekst gaat gebruiken, alleen beeld of een combinatie van de twee. Tekst kan vrijwel elk doel dienen en kan op zichzelf al een krachtig T-shirt maken. Een foto of afbeelding kan op zichzelf staan, maar werkt ook goed samen met tekst, als het met beleid wordt gebruikt. “Als je bedrijf (of organisatie) iets emblematisch heeft, zoals een slogan of mascotte, neem dat dan zeker op in je shirtontwerp,” adviseert Tristan. “Speel met verschillende elementen om iets unieks te maken.”
Maar voeg niet zo veel elementen aan je ontwerp toe dat je shirt er druk en onduidelijk van wordt, met te veel details die concurreren om de aandacht. De kijker moet de boodschap van het shirt snel kunnen doorgronden zonder die te moeten ontcijferen.


3. Creëer de juiste uitstraling.
Die wordt vooral bepaald door de emotionele associaties die een kijker heeft met bepaalde kleuren, beelden of teksten. Geeft het shirt de drager een chique of coole uitstraling? Wil je mensen jaloers of nostalgisch maken? Of het nu speels of uitdagend, luxe of benaderbaar, minimalistisch of overdreven is, vergeet nooit dat het ontwerp een verlengstuk van je merk of een weergave van je persoonlijkheid is. Met je ontwerp zet je jouw passie op het lichaam van iedereen die jouw shirt draagt. Daarom is het belangrijk om te weten welke boodschap je uitdraagt.
Esthetiek speelt daar een grote rol bij. “Het shirt moet je merk goed weergeven en iets zijn wat mensen willen dragen,” adviseert Tristan. “Hoe groter de esthetiek, hoe groter de impact.”
4. Kies het perfecte lettertype.
De twee hoofdcategorieën lettertypestijlen zijn serif (wat een klassieke uitstraling geeft en goed leesbaar is in kleinere afmetingen) en sans serif (wat strakker en moderner is, vooral in grote afmetingen), maar verder heb je eindeloos veel mogelijkheden. Het belangrijkst is om te zorgen dat je tekst makkelijk te lezen is; sommige lettertypen in handschriftstijl maken je boodschap minder duidelijk.
“Bij lettertypen is leesbaarheid cruciaal. Het belangrijkst waar je aan moet denken als je een keuze maakt, is de grootte van je ontwerp,” voegt Tristan toe. Een lettertype dat werkt voor een grote print op de achterkant, is mogelijk niet geschikt als opdruk op een borstzak en andersom.”
Bij het bekijken van andere shirts zul je merken dat de beste letterontwerpen voor T-shirts vaak slechts één of twee lettertypen gebruiken. Houd je het bij één lettertype, maak het dan interessanter door bepaalde woorden vet of schuin te maken of door de tekstgrootte te variëren. Of gebruik twee lettertypen, bijvoorbeeld een serif, een sans serif om woorden te benadrukken en variatie aan te brengen.


5. Positioneer de inhoud zorgvuldig.
Bekijk de beschikbare ruimte op de voorkant van je T-shirt en bepaal welke oriëntatie het best werkt voor je vormgeving. Een verticale vormgeving staat in één lijn met het ‘doek’ van een T-shirt, terwijl horizontale afbeeldingen kunnen werken als er genoeg witte ruimte (het gedeelte waar geen tekst of afbeelding op staat) aan elke kant overblijft. Hoeveel is genoeg? Standaard shirts zijn ongeveer 45 cm breed (voor maat Small) tot 60 cm breed (voor XL). Je moet ongeveer 13 cm witte ruimte aan elke kant overlaten, zodat je beeld hoogstens 25-35 cm breed kan zijn.
Waar je ontwerp op het shirt komt te staan is ook belangrijk. De bovenkant moet zo’n 5 cm boven de borst en 5 cm eronder uitkomen. Je wilt niet dat je tekst en afbeeldingen in het midden slap hangen, tenzij je ontwerp het hele T-shirt beslaat. Weet je niet zeker waar je inhoud moet staan? Maak dan een fotokopie van je afbeelding en leg die op verschillende plekken op een oefenshirt. (Maak je verschillende maten? Maak dan een versie voor elke maat.)
Tip van VistaPrint
Ontwerp je T-shirts voor je bedrijf? Een shirt is een geweldige plek om met je logo te pronken… maar Tristan adviseert het niet lukraak op de voorkant te zetten. “Doe iets leuks met je visuele merk en vertel jouw verhaal. De beste shirts die door bedrijven worden gemaakt, voelen eerder als kunstwerken dan als iets wat alleen is gemaakt voor reclame.” Verwerk je logo dus in het totale ontwerp of hou het subtiel en plaats het links van de borst of op de achterkant.
6. Geef je afbeelding het juiste formaat.
Voor het beeld gelden veel van dezelfde visuele regels, maar je moet er ook aan denken hoe goed een afbeelding eruitziet op groter formaat. Beelden en foto’s worden beïnvloed door de bestandsgrootte, specifieker de pixeldichtheid. Als je iets van internet haalt, is het waarschijnlijk 72 dpi (dots per inch), te klein om te vergroten voor een afdruk. Kies voor minstens 200 dpi, liever nog 300 dpi. Ben je klaar om het te uploaden, sla het dan op als bestandstype .pdf, .ai, .psd, .jpeg of .png.
Tip van VistaPrint
Als je wilt weten hoe een logo of foto eruitziet op T-shirtformaat, print het beeldbestand dan uit en vergroot het met een kopieerapparaat tot de maat die je wilt gebruiken.
7. Laat kleuren voor je werken.
Bij het kiezen van kleuren moet je niet zomaar voor je lievelingskleuren gaan. De tinten moeten goed zichtbaar zijn op de gekozen stof. Je kleuren moeten complementair zijn, wat betekent dat ze een scherp contrast vormen. Als je voor het grootste contrast gaat, is er natuurlijk niets opvallender dan wit op zwart (en andersom). Als vuistregel zijn felle kleuren op een zwarte achtergrond goed leesbaar. Tenslotte valt zelfs het coolste logo op aarde weg als het donkerblauw op zwart is.


8. Controleer het bestandstype, het formaat en de kleuren voordat je het laat afdrukken.
Ziet het er goed uit, dan is het tijd om het te laten afdrukken. Als je van plan bent een grote partij T-shirts te bestellen, dan is het een goed idee om er eerst maar eentje te bestellen om te controleren of je echt tevreden bent met je ontwerp. Bekijk het goed en maak waar nodig aanpassingen. Misschien moeten de letters op je T-shirt iets groter worden, of misschien kun je sommige onderdelen beter verplaatsen.
T-shirts ontwerpen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je weet wat je met je shirt wilt bereiken, dan is het meewegen van deze praktische elementen genoeg om van je fantasie een fantastische werkelijkheid te maken. En wacht maar tot je jouw ontwerp voor het eerst ‘in het wild’ ziet! Achter de kassa van de nieuwe donutwinkel… vooraan bij een uitverkocht concert… in een fotoalbum van je familiereünie… waar je jouw werk ook maar ziet, je kunt er trots op zijn dat jij het hebt gemaakt.