Passie. Doorzettingsvermogen. Mogelijkheden: Elizabeth Jean Younce van Mustard Beetle

Geschatte leestijd: 5 minuten

Passie. Doorzettingsvermogen. Mogelijkheden.’ is een nieuwe serie van Vistaprint waarin we de werkzaamheden van ambitieuze eigenaren van kleinbedrijven volgen.

“Als kleine ondernemer moet je echt hard werken. Het is zenuwslopend en je loopt het risico om oververmoeid te raken, maar het is in ieder geval altijd spannend.”

Een fulltime baan opzeggen om je op een passieproject te storten, is voor iedereen een risico. Maar Elizabeth Jean Younce, een kunstenares uit Los Angeles, vindt het de beste beslissing die ze ooit heeft genomen.

Elizabeth Jean begon in 2015 met Mustard Beetle Handmade, kort voordat ze begon aan een Masterprogramma in drukwerk. Nadat ze haar masterdiploma in kunst had behaald, verhuisde ze met haar man naar Los Angeles en kreeg ze een functie als lithografiedrukker in een van de bekendste drukwerkstudio’s van het land.

Maar het combineren van een baan met haar creatieve uitingen bleek een uitdaging. In plaats van dat ze haar eigen creaties drukte, besteedde ze meer dan 40 uur per week aan het drukken van werk van andere kunstenaars.

“Ik kwam elke dag ongelukkig thuis… daarna werkte ik tot middernacht aan mijn eigen bedrijf, pakte ik nog vijf uurtjes slaap en nam ik de bus om weer een uur lang naar mijn werk te reizen.”

De sprong wagen

Ze was het beu om zo weinig voldoening uit haar werk te halen en besloot haar baan op te zeggen. Sinds die dag heeft Elizabeth Jean nieuwe producten kunnen uitbrengen, meer grote bedrijven als klant gekregen, workshops gegeven en haar drukwerkdiensten op maat uitgebreid.

Nu kan ze de ontwerpen zelf illustreren en haar eigen kunstwerken afdrukken… in plaats van de visie van anderen tot leven te brengen.

“Natuurlijk was ik in het begin wel bang toen ik besloot mijn fulltime baan op te zeggen en me op mijn eigen bedrijf te richten. Maar al was het heel eng, ik wist dat het een grote sprong voorwaarts in mijn leven was. Sinds die tijd zijn er heel veel mooie dingen gebeurd. Ik heb nooit meer terug gewild.

Een persoonlijk tintje.

Het is een van Elizabeth Jean’s doelen om het bedrijf klein te houden. Zij en haar man produceren alle artikelen van Mustard Beetle in hun knusse thuisstudio.

Elizabeth Jean laat zich inspireren door de natuur en haar ontwerpen richten zich vooral op flora en fauna. Haar zeer gedetailleerde illustraties en rustige kleurenpalet maken alles typisch ‘Mustard Beetle’, of het nu om handgeverfde shoppers of unieke patches gaat.

“Ons bedrijf heet Mustard Beetle Handmade omdat ik deze spullen echt allemaal zelf maak. Het wordt niet uitbesteed aan een of ander groot bedrijf of grote werkplaats. Het is een belangrijk deel van onze filosofie dat dit handgemaakte producten in kleine oplagen zijn.”

Het dagelijkse werk

Tegenwoordig is Mustard Beetle een goed geoliede machine. Ze verkopen hun producten via Etsy en Elizabeth Jean en haar man verdelen hun tijd tussen het drukken van bestellingen, het ontwerpen van nieuwe producten en het verpakken van bestellingen.

Ze gaan elk jaar naar een aantal grote handwerkmarkten en ze timen hun nieuwe productreleases rond het marktseizoen. Sinds ze in 2015 zijn begonnen met meedoen aan handwerkmarkten, heeft het stel een standaardopstelling ontwikkeld. Ze nemen bijna altijd een tent, handgemaakte houten borden en essentiële marketingmaterialen mee zoals visitekaartjes en postkaarten.

“De evenementen waar we aan meedoen zijn altijd heel spannend! Omdat je zoveel mensen ontmoet en laat kennismaken met je bedrijf, komen er altijd weer nieuwe projecten uit voort. Want je weet gewoon nooit wie je gaat ontmoeten of wat eruit voortvloeit als je er bent en je werk laat zien.”

Aangezien Elizabeth Jean al het drukwerk van Mustard Beetle zelf doet, kan ze een uitgebreide lijn producten en diensten op maat aanbieden. “Persoonlijke evenementen helpen ons dit allemaal gemakkelijk te promoten. Als gevolg daarvan hebben we na een seizoensmarkt meestal weer nieuwe klanten.”

Passieproject

Naast Mustard Beetle runt Elizabeth Jean ook een kunstpraktijk onder haar eigen naam. Haar kunst is in galerieën overal ter wereld tentoongesteld.

“Ik geloof dat je tegelijkertijd een bedrijf kunt hebben en kunstenaar kunt zijn. Je moet alleen af en toe een beetje goochelen. Mijn bedrijf en mijn kunst vullen elkaar op veel manieren aan. Ik krijg veel ideeën van het ene als ik met het andere bezig ben.”

Ze stort zich met hart en ziel op haar kunst… en wisselt naar iets luchtigers als het tijd is om bandana’s te verven en te zeefdrukken voor Mustard Beetle. Omdat Elizabeth Jean aan zo veel dingen tegelijk werkt, vindt ze het relatief makkelijk om geïnspireerd te blijven en niet uitgeblust te raken.

Vooruitkijken

In de toekomst hopen Elizabeth Jean en haar man ook door te breken in de kledingsector, hun productlijn in meer fysieke winkels aan te bieden en meer grote klanten aan te trekken.

Momenteel zijn artikelen van Mustard Beetle verkrijgbaar in een paar winkels in de VS. Omdat het nog een bedrijf van twee personen is, richt Elizabeth Jean zich nu op kleinere bedrijven om er zeker van te zijn dat ze de vraag aankan. Maar naarmate Mustard Beetle groter wordt, beseft ze dat ze haar productiemethoden in de toekomst zal moeten aanpassen.

“We hebben onze grenzen al een beetje leren kennen. Onze vroegere werkwijze was onbedrukt katoen kopen, het in stukken knippen, het verven met plantaardige verf, op maat maken, met de hand zeefdrukken en de randen naaien. En dat voor elke afzonderlijke bandana. We kwamen er al snel achter dat dit nogal onpraktisch was, tenzij we een werknemer zouden aannemen.”

Nu blijven Elizabeth Jean en haar man de bandana’s zelf met de hand verven en zeefdrukken, maar ze laten ze naaien in een fabriek die eerlijke lonen betaalt.

“Mustard Beetle draait in de kern om handgemaakte, duurzame producten in kleine oplagen en daar willen we nooit van afstappen.”

Nu of nooit

Het perfecte moment om een bedrijf te beginnen bestaat niet. Elizabeth Jean begon met Mustard Beetle in de eetkamer van haar moeder voordat ze naar de andere kant van het land verhuisde. Ze ruilde een vast loon in voor onvoorspelbaarheid. En ze heeft nergens spijt van.

“In sommige maanden hebben we minder klanten. Er zijn zeker pieken en dalen, maar er zijn altijd wel manieren om te zorgen dat het werkt. Mijn advies voor iemand die voor zichzelf wel beginnen of een artistieke carrière wil beginnen, is om er gewoon voor te gaan. Je zult nooit genoeg spaargeld hebben. Je zult nooit een groot genoeg netwerk hebben met mensen die je steunen. Je zult nooit genoeg producten klaar hebben voor je eerste handwerkmarkt of voor je webwinkel of wat je maar wilt beginnen. Je moet gewoon beginnen met wat je nu hebt.