Zo creëer je een viral Facebook Live-feed: Een gids voor zelfstandig ondernemers

Sinds de lancering heeft Facebook online video voor zowel gebruikers van sociale media als ondernemers sterk veranderd. Niet alleen kan het de betrokkenheid op sociale media vergroten (volgens Facebook krijgen live-videostreams tot wel 10 keer meer reacties dan vooraf opgenomen video’s); uitgevers en beroemdheden bewijzen dat live-video’s viral kunnen gaan en miljoenen keren bekeken kunnen worden.

Hoewel bekende uitzenders natuurlijk een voordeel hebben als het gaat om aandacht krijgen, zijn er heel veel manieren waarop ook jouw bedrijf Facebook Live kan gebruiken. Bekijk een paar strategieën over hoe je een viral Facebook Live-feed creëert waar je volgers telkens weer massaal op afkomen.

Laten we bij het begin beginnen: wat is het?

In essentie stelt Facebook Live je in staat om een live-videostream van je bedrijfsactiviteiten te delen met andere Facebook-gebruikers. Volgens Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, is de mogelijkheid om waar je ook bent live uit te zenden, zoiets als “een tv-camera in je broekzak hebben” en betekent het “een grote verschuiving in de manier waarop we communiceren.”

Voor kleine bedrijven is Facebook Live ook een kans om op een intiemer niveau contact te maken met klanten en gasten. Het maakt niet uit of je het nu gebruikt om een leuk evenement vast te leggen of je volgers een kijkje achter de schermen van je winkel, kantoor, studio of restaurant te bieden.

Facebook Live kan informeren, vermaken en spanning rond je bedrijf opbouwen, zodat het een waardevolle aanvulling is voor je sociale media marketingplan.

Wat willen je klanten graag van je zien?

Voordat je je eerste Facebook Live-uitzending maakt, moet je eerst bepalen wat voor content je gaat delen. Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt, je kunt je volgers altijd iets laten zien. De vraag is: waar zouden ze het meest in geïnteresseerd zijn? Het antwoord is te vinden op je Facebookpagina.

Krijg je veel vragen over hoe klanten je producten of diensten moeten gebruiken? Gebruik Facebook Live dan eens voor een instructievideo of demonstratie. Zijn berichten met foto’s van je bedrijf erin vaak populairder dan andere afbeeldingen op je pagina? Gebruik Facebook Live dan om je volgers een live-rondleiding te geven.

Je kunt het ook gebruiken om je personeel aan je kijkers voor te stellen. Je werkprocessen en werknemers aan je klanten laten zien helpt bij het opbouwen van vertrouwen in je merk. Weet je nog steeds niet wat je het beste kunt doen, vraag dan aan je volgers wat zij willen zien via een poll. Hoe beter je tegemoetkomt aan hun interesses en behoeften, hoe meer ze geneigd zullen zijn om je Facebook Live-feed te bekijken én te delen.

Twijfel je nog steeds? Hier vind je meer tips over wat te plaatsen op sociale media.

Geef je volgers een seintje 

Als je eenmaal een plan hebt gemaakt voor je Facebook Live-video, is het tijd om je voor te bereiden. Facebook raadt aanom je fans van tevoren te informeren over de uitzending. Kies zorgvuldig een titel en plaats een beschrijving van je live-video een dag voordat je uitzendt. Dat helpt met het opbouwen van spanning.

Je volgers op de hoogte brengen van komende video’s en ze herinneringen geven is ook praktisch, omdat het ze de kans geeft je content in realtime te volgen. Onderzoek van Facebook heeft uitgewezen dat gebruikers drie keer zoveel tijd besteden aan het bekijken van een Facebook Live-video als video’s die niet meer live zijn.

Denk aan interactie, betrokkenheid en timing

Klaar om live te gaan? Denk eraan om tijdens je uitzending de interactie aan te gaan met je kijkers. Stel vragen aan je kijkers die ze via een reactie kunnen beantwoorden en denk er ook eens aan om naar die reacties te verwijzen in je uitzending zoals dat ook wel wordt gedaan in webinars. Deze tactieken houden je kijkers geïnteresseerd en betrokken en geven je uitzending een persoonlijker tintje. Terwijl je live bent, kun je de likes en emoji’s zien die je kijkers gebruiken om aan te geven wat ze van je video vinden.

Gebruik deze informatie om te peilen hoe effectief je aanpak is en maak ter plekke aanpassingen als dat nodig is. Volgens Time speelt spontaniteit (naast schattige dieren en remixes) een grote rol in het bepalen of video’s viral gaan of niet.

Wat betreft de lengte van de video raadt Facebook gebruikers aan om minstens 10 minuten live te zijn. “Hoe langer je uitzendt”, schrijft het bedrijf, “hoe meer kans er is dat mensen je video ontdekken en delen met hun vrienden op Facebook.”

Voeg een call to action toe 

Een viral Facebook Live-feed creëren draait om meer dan alleen maar hele goede content. Een zekere manier om je online bereik te vergroten is door een call to action in te voegen. Laat je kijkers weten dat ze zich kunnen abonneren op je Live-feed om meldingen te ontvangen van toekomstige Facebook Live-events. Moedig ze aan om je uitzending te delen met vrienden. Op deze manier kun je een kijkerspubliek opbouwen en zorgen dat er altijd iemand klaar zit om naar je video’s te kijken.

Facebook Live is nog nieuw, maar andere live-videotools zoals Snapchat en Twitter doen het al erg goed, dus het is nu het juiste moment om het ook eens te proberen. Experimenteer ermee om je vertrouwd te maken met deze vorm van communiceren en ga naar ons Hulpmateriaal voor meer tips en handigheidjes voor sociale media marketing.