Socialmediacontent-gids voor ambachtslieden met een eigen bedrijf

Geschatte leestijd: 4 minuten

Voor deze feestdagen zijn e-commerce en sociale media belangrijker dan ooit… vooral voor ambachtslieden met een eigen bedrijf. Veel mensen winkelen alleen online en veel ambachtsmarkten, tentoonstellingen en fysieke winkels zijn gesloten (of hebben beperkte openingstijden). Daarom is het tijd om met sociale media aan de slag te gaan.

Klaar om te beginnen? Hier vind je 8 van onze favoriete content- en socialmediatips voor ambachtslieden met een eigen bedrijf, net op tijd voor marketinginspiratie voor de feestdagen.

Socialmediacontent-ideeën voor ambachtslieden

1. Geef een virtuele rondleiding door je studio of werkplaats.

Je bent een maker, dus laat volgers het creatieve brein achter je bedrijf zien… en de hardwerkende persoon achter hun aankopen. Laat potentiële klanten zien waar je jouw producten maakt, of dat nu in een omgetoverde logeerkamer is, in de keuken bij je ouders of in een gedeelde studio. Je verhaal vertellen is enorm belangrijk om je merk sterker te maken en een kijkje achter de schermen is een goede manier om authentiek over te komen.

  • Deel foto’s van je werkruimte op je Instagram Story’s en sla ze vervolgens op als Highlight.
  • Je kunt ook een studiotour filmen voor je YouTube-kanaal.
  • Maak een carousel (Instagram) of album (Facebook) met foto’s van je werkruimte.

2. Maak een video waarin je jouw artistieke proces vastlegt.

Kies voor een time-lapse waarin je potten bakt, een video in slow-motion van het roosteren van je koffiebonen of een TikTok om te laten zien hoe je de letters van een naamkaartje met de hand aanbrengt. Videocontent is dynamisch en wekt betrokkenheid op en je volgers op sociale media zullen er enthousiast op reageren.

3. Creëer een Instagram-waardige unboxing-ervaring.

Nu er zoveel mensen online shoppen, is de manier waarop je je producten verpakt en verzendt belangrijker dan ooit. Creëer een bijzondere unboxing-ervaring die klanten graag willen delen. Gebruik mooi verpakkingsmateriaal met bijvoorbeeld bedrukte stickers, pakpapier in de stijl van je merk en een beetje magie (of confetti). Stop in elke bestelling een briefkaart met informatie over je bedrijf, links naar je socialmediaprofielen en een herinnering om je bedrijf te taggen als ze hun unboxing-ervaring delen.

TIP VAN VISTAPRINT

Zorg dat de links naar je socialmediaprofielen makkelijk te vinden zijn: plaats ze op je website, blog en onderaan elke e-mailcommunicatie. Zet je socialmedia-adressen ook op bedankkaarten, bonnetjes, postkaarten, afhaalmenu’s, folders en meer.

4. Plaats niet alleen foto’s van je producten.

Zelfs als je sociale media voor je bedrijf gebruikt, zou je meer moeten plaatsen dan alleen productfoto’s en aanbiedingen. Stel je sociale aanwezigheid zo samen dat deze je merk vertegenwoordigt en geef volgers een volledig beeld van je bedrijf. Deel foto’s die jou inspireren, klantbeoordelingen, inspirerende woorden of foto’s van wat er achter de schermen gebeurt.


Socialmediamarketing-tips voor ambachtslieden

1. Geef prioriteit aan visuele platforms en kies er een waar je de meeste tijd in wilt steken.

Als handwerker kun je je creativiteit laten zien op voornamelijk visuele platforms zoals Instagram, Pinterest en zelfs Facebook.

  • Facebook is ideaal om foto’s en video’s te delen, met klanten te communiceren en updates te delen over je bedrijf, zoals nieuwe openingstijden of een nieuw beleid. Je kunt ook een shop-gedeelte aan je pagina toevoegen, waar je rechtstreekse links naar je producten kunt maken.
  • Pinterest is een goed platform om inspirerende beelden te delen en kan handig zijn om het aantal bezoekers van je website te verhogen. Upload een afbeelding van je nieuwste product en zorg dat er een link bij staat naar een pagina op je website waar het gekocht kan worden. Zet er een paar hashtags bij zodat je bericht beter vindbaar is.
  • Instagram is een goede plaats om foto’s te delen en je kunt ze zelfs verkoopbaar maken. Als je een foto van een nieuw product plaats, voeg dat een link toe naar de verkooppagina op je website.

Denk na over het soort content dat je wilt delen en bedenk welk platform daar het meest geschikt voor is. Als je bijvoorbeeld geen producten of handelswaar hebt om te verkopen (omdat je bijvoorbeeld producten op aanvraag maakt of een dienst aanbiedt), dan is Facebook waarschijnlijk het meest geschikt.

2. Communiceer met je volgers.

Een van de beste (en makkelijkste!) manieren op je aanwezigheid op sociale media op te bouwen is actief blijven. Een manier om dat te doen is door te communiceren met volgers. Stel vragen via je Instagram Story’s, reageer op beoordelingen op Facebook en like/reageer op content die andere bedrijven plaatsen.

3. Plaats vaak berichten!

Houd je socialmedia-accounts in gedachten van klanten door regelmatig te posten. Begin met drie berichten per week en breidt het vanuit daar verder uit. Probeer ook te posten tijdens piekuren om zoveel mogelijk betrokkenheid te genereren. (Bekijk ons spiekbriefje voor de beste tijden om berichten op sociale media te plaatsen!) Of je nu iets opnieuw post op Facebook, nieuws van een aankomend evenement deelt of een enquête houdt onder je volgers, actief blijven is enorm belangrijk voor je sociale aanwezigheid.

4. Organiseer weggeefacties om nieuwe klanten aan te trekken.

Een weggeefactie is een goede manier om bestaande volgers enthousiast te maken en nieuwe klanten aan te trekken. Geef een product of dienst cadeau en verzamel de aanmeldingen op Facebook of Instagram. Bijvoorbeeld:

‘Win een DIY keramiekset! Volg me, klik op ‘vind ik leuk’ onder dit bericht en tag een vriend(in) in de reacties om mee te doen. Als je dit bericht op je eigen pagina deelt, maak je een extra kans om te winnen!’

Door klanten aan te moedigen om hun vrienden te taggen in de reacties of om het bericht te delen, krijg je veel meer zichtbaarheid en trek je nieuwe deelnemers aan… en potentiële klanten.