Zo creëer je een logo voor je sportschool of fitness-studio

Geschatte leestijd: 5 minuten

We gingen in gesprek met Tristan LeBreton, creatief directeur bij 99designs van Vistaprint, en vroegen hem om tips over hoe je de juiste look voor elke soort sportschool krijgt. Lees verder voor zijn tips voor logo-ontwerp voor sportscholen en wat advies van ons over het promoten van je fitnessbedrijf.

Het logo van je bedrijf moet uniek zijn… maar moet ook communiceren wat voor soort bedrijf je runt. Als je een sportschool opent, moet je logo dat duidelijk maken en je klanten laten weten wat voor soort sportschool het is. Voor een sportschool voor krachttraining en een pilatesschool gebruik je enkele overlappende ontwerptechnieken, maar ze hebben elk toch een heel andere sfeer. (Daarover later meer!)

Als je eenmaal het perfecte sportschoollogo hebt, kun je het gebruiken om je merk te versterken en je bedrijf te promoten met marketingproducten, cadeautjes en meer. Het kan misschien lastig of overweldigend voelen om het perfecte logo te maken, vooral als je geen ontwerper bent. (Dat zijn de meeste ondernemers niet, dus je bent niet de enige!) Maar met een beetje kennis zorg je dat je logo succesvol wordt.

Wat is is de sfeer van je sportschool?

Voordat je begint met het proces van een logo creëren raadt Tristan aan om je algehele merkpersoonlijkheid te definiëren. “Begin met vragen stellen als: ‘Is mijn sportschool gezellig of serieus?” Luxueus of voordelig? Heeft het een rustieke charme of is het exclusief en chic? De antwoorden op die vragen geven je een idee hoe je gezien wilt worden en vanaf daar kun je kleuren en lettertypes kiezen die een goede weerspiegeling zijn van die persoonlijkheid.”

Ook kunnen die antwoorden je informatie geven over het promoten van je merk als je logo eenmaal af is. Als je sportschool voordelig is, geef dan leuke spulletjes weg die niet veel kosten, zoals stickers en pennen. Ben je wat luxueuzer, beloon nieuwe leden dan met een cadeautje dat net wat chiquer is, zoals een waterfles.

Wat wil je dat je logo over je sportschool zegt?

Je logo is de hoeksteen van je merk en heeft daarmee veel verantwoordelijkheid, zegt Tristan. “Het helpt je doelgroep te begrijpen wat voor sportschool je bent en wat jou anders maakt dan de concurrentie. Je kunt nog zo’n prachtig logo hebben, maar als het vaag is en niet veel over je bedrijf zegt, slaat het de plank mis. Het kan het verschil zijn tussen slechts een strippenkaart en een lid voor het leven. Het is dus belangrijk dat het goed wordt.”

Je kunt ontwerpelementen gebruiken om je bedrijf van andere sportscholen te onderscheiden. Tristan citeert CrossFit als voorbeeld. “Het is waarschijnlijk dat je leden om heel verschillende reden naar jou gaan dan naar een pilatesstudio. Voor veel CrossFit-sportscholen en hun leden ligt de focus van de training op kracht, in plaats van de ontspanning en flexibiliteit van een yoga- of pilatesles.”

Daarom moet de sportschool waar krachttraining voorop staat een opvallend, krachtig beeld hebben (zoals kettingen of gewichten), terwijl een pilatesstudio zwierige lijnen kan gebruiken om balans en flexibiliteit uit te stralen.

Ontworpen door allyna

Ontworpen door Ayra

Tip van Vistaprint

Je kunt ook taal in je logo gebruiken om mensen te vertellen wie je bent. Tristan raadt aan een paar woorden aan je logo toe te voegen om te beschrijven wat je doet, zoals ‘professionele fitness’ of ‘kracht- en conditietraining’.

Welke sfeer heeft jouw sportschool? Krachtig of speels?

Als het gaat om het ontwerpen van een logo voor je sportschool kun je elke kleur gebruiken die je wilt, maar denk er wel aan dat psychologie heel belangrijk is bij kleurkeuze. Tristan merkt op dat elke kleur eigen emotionele en culturele connotaties heeft, wat kan beïnvloeden hoe je merk wordt gezien.

“Bij het kiezen van een kleur voor je sportschool moet je nadenken over welke emoties je wilt associëren met je merk… en de betekenissen van elke kleur grondig onderzoeken. Zou je jouw sportschool beschrijven als krachtig en dominant? Kijk dan naar rode en zwarte paletten. Ben je eerder speels met een focus op vitaliteit? Dan zijn oranje kleurenschema’s mogelijk beter geschikt.”

Wat wil je dat je lettertype over je sportschool zegt?

Lettertypes en kleuren zijn de bouwblokken van je logo en voor het overbrengen van de juiste boodschappen over je bedrijf is het essentieel om de perfecte combinaties voor je merk te kiezen.

Het lettertype dat je voor je logo gebruikt, moet de persoonlijkheid van je merk weergeven. “Schreefloze lettertypes zijn populair bij sportscholen omdat ze opvallend, strak en eenvoudig zijn. Aangezien deze lettertypes goed samengaan met opvallende kleuren, werken ze goed voor sportschoollogo’s waar het om kracht draait (zoals CrossFit).”

Ontworpen door Smeg!

Ontworpen door banggayogia

Tip van Vistaprint

Zorg bij het kiezen van een lettertype voor je fitnessmerk dat het leesbaar is op alle mogelijke voorwerpen, van postkaarten tot posters.

Hoe flexibel moet je logo zijn?

Je logo moet er overal goed uitzien. Tristan geeft aan dat een te gedetailleerd logo maken een veel voorkomende fout is. Dit vermindert de bruikbaarheid van het logo. “Gedetailleerde logo’s zijn niet per se slecht, maar voor sportscholen moeten logo’s schaalbaar zijn. Hoewel een gedetailleerd beeld er geweldig uitziet op borden en spandoeken buiten je sportschool, is het in kleinere uitvoering op bijvoorbeeld merchandise vaak slecht leesbaar. Terwijl sportscholen juist uitblinken in geweldige weggeefspullen!”

Als je al een heel gedetailleerd logo hebt, maak je dan geen zorgen. Je kunt het nog steeds gebruiken. “Een goed alternatief is om een bijbehorende set ‘responsieve logo’s’ te maken. Dat zijn varianten van het hoofdlogo die veranderen van grootte en complexiteit om te beter passen waar ze moeten worden geplaatst.”

Hou het originele, gedetailleerde logo dus voor het bord op je gebouw en maak een ander logo voor kleinere toepassingen. Gebruik eenvoudige variaties op je logo op kleinere marketingvoorwerpen, zoals stickers en pennen, en je uitgebreide logo op spandoeken of posters die groter zijn.

Ontworpen door Sava Stoic

Waar wil je dat je logo werkt?

Zoals Tristan zei, is je logo de hoeksteen van je merk en waarschijnlijk de eerste visuele interactie die potentiële klanten met je bedrijf hebben. Doe er dus alles aan om dat logo in de kijker te spelen. (Net als bij training draait het bij goede branding om herhaling.)

Als je eenmaal een logo-ontwerp voor je sportschool hebt, kun je het gebruiken om merkbekendheid op te bouwen in je omgeving. Sportschoolbezoekers zijn dol op leuke cadeautjes. Zet je logo dus op T-shirts, draagtassen, petjes en andere merchandise waar je klanten graag mee rondlopen.

Zoek manieren in je sportschool of fitness-studio om je logo te laten zien. Markeer je ingang duidelijk met een bord of spandoek, zet je logo op lesroosters en herinnerings-postkaarten en kleed je personeel in T-shirts en polo’s met je logo erop.

Over de ontwerpers

Alle logo’s die je in dit artikel ziet, zijn gemaakt door de experts van 99designs van Vistaprint. Als jouw partner in een wereld die altijd verandert, staan we voor je klaar. Ga naar 99designs.com om een ontwerper te vinden en een logo te maken voor je bedrijf.

FlyCycle

Ontworpen door Dimitry99

Mashup Fitness

Ontworpen door allyna

Elite Fitness

Ontworpen door Ayra

Fit for Holiness

Ontworpen door Smeg!

Fitness Camp 10X

Ontworpen door banggayogia

Iron Buffalo CrossFit

Ontworpen door Sava Stoic