Geschatte leestijd: 4 minuten
Er werken meer mensen dan ooit tevoren thuis om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar als je een contactbedrijf hebt, zoals een educatief centrum of een sportschool, hoe kun je dan contact houden met klanten als je thuis moet blijven?
Een oplossing: video. Livestreaming is een praktische oplossing gebleken voor bedrijven in deze en andere sectoren. In de afgelopen weken hebben we een enorme toename gezien van streamingopties voor populaire work-outs, kunstworkshops, muzieklessen en meer.
Als Laura-Marie Small, eigenaar van Kidcasso Art Studio, terugdenkt aan virtuele lessen, moet ze erg lachen. “Eerlijk gezegd dacht ik dat het helemaal niet zou werken voor een bedrijf als het onze. We zijn een heel praktische studio met een persoonlijke leerstijl voor alle soorten leerlingen. Voor de uitbraak gebruikte ik technologie als hulpmiddel, maar tegenwoordig gebruik ik het om mijn kleine kunststudio te transformeren tot iets groters.”
We hebben gesproken met verschillende ondernemers zoals Laura-Marie, die livestreaming hebben leren gebruiken om hun manier van werken te veranderen. We hebben er bewondering voor dat ze zich zo snel hebben aangepast aan deze moeilijke tijd. We maakten ook een praatje met onze eigen videospecialist William Eigenmann, die vertelde welke drie dingen je nodig hebt om thuis video’s van goede kwaliteit te maken:
- Een geschikte ruimte om te filmen
- Een smartphone
- Een streamingdienst
Zoek een geschikte ruimte om te filmen.
Licht is de belangrijkste factor bij het bepalen waar je gaat filmen. De beste lichtbron is meestal de zon, dus als je binnenshuis blijft, kies dan een plaats bij een raam (hoe groter hoe beter). Als het beeld op je webcam of de camera van je telefoon te helder is, neem dan meer afstand van het raam. Als het te donker is, ga je dichter naar het raam toe.
“Licht heeft de allergrootste invloed op je video. De duurste camera’s kunnen een beeld met slechte belichting niet redden. Maar je hebt echt geen dure belichtingsset nodig om goede resultaten te behalen.”
– William Eigenmann, videospecialist
Voor een gelijkmatige belichting moet je ervoor zorgen dat de helderheid bij je subject en op de achtergrond ongeveer gelijk is.
INSIDERTIP
Als het licht dat de kamer binnenkomt te fel is, hang dan een doorzichtig, beslagen douchegordijn voor het raam. Dat verspreidt het licht, waardoor het zachter en flatteuzer wordt.
Penny Lazarus, een pianolerares die vanuit haar studio aan huis werkt, had in het verleden af en toe gebruikgemaakt van diensten zoals Skype en Facetime om contact te onderhouden met leerlingen in geval van nood, bijvoorbeeld op dagen met zware sneeuwval. Maar na de verordening om thuis te blijven, moest ze gaan nadenken over een permanentere video-oplossing.
Nadat ze een dag lang had geëxperimenteerd met verschillende apparaten en opstellingen vond ze uiteindelijk de ideale set-up. Een videocamera die op haar computer is aangesloten, geeft haar leerlingen duidelijk zicht op haar handen op de toetsen en een externe speaker zorgt voor een goede geluidskwaliteit.
“Als je creatief kunt denken, denk dan buiten de gebaande paden. Je kunt verschillende dingen doen. Het was een uitdaging om nieuwe manieren te bedenken om contact te houden met leerlingen. Ik weet zeker dat we die blijven gebruiken, ook als we weer bij elkaar in dezelfde ruimte kunnen zitten. Het heeft ons echt dichter bij elkaar gebracht.”
Maak het beste shot met je smartphone.
Je hebt echt geen professionele filmcamera nodig om video van goede kwaliteit op te nemen. Gebruik gewoon je telefoon. William adviseert om je smartphone als primaire camera te gebruiken, omdat die veelzijdig en gemakkelijk te bedienen is. En als je een les wilt streamen, kun je dat direct vanaf je telefoon doen.
Zach Shlien, oprichter van PostureBreak, gebruikt zijn iPhone om lichte oefeningen te filmen voor het verbeteren van je lichaamshouding. De simpelste manier om video’s op te nemen, bleek voor hem het opnemen van verschillende oefeningen in een enkele sessie en die vervolgens met Adobe Premiere Pro op te splitsen in aparte video’s voor zijn website, sociale media en zijn PostureBreak-app.
De eerste tip van William voor het opstellen van je camera is de camera te stabiliseren door een statief te gebruiken of je camera rechtop op een vlakke ondergrond te zetten. Als je geen statief hebt, kun je ook een stapeltje boeken of een kastplank gebruiken. “Bibberige, vanuit de hand geschoten beelden zijn cool in een actiefilm, maar als je lesgeeft, een aankondiging doet of een product demonstreert, leidt het enorm af.”
Probeer je telefoon zo op te stellen dat je jezelf of je werkruimte recht van voren filmt, zodat de klant een realistisch beeld krijgt. Stel het beeldkader zo in dat alles wat je je klanten wilt laten zien binnen dat kader valt. Als je bijvoorbeeld een work-out voor het hele lichaam wilt laten zien, moet het kader zo breed zijn dat de camera alle bewegingen kan vastleggen.
Maar als je een product of een enkele techniek (zoals een penseelstreek of een nieuw akkoord) wilt laten zien, kun je een kleiner shot gebruiken.
INSIDERTIP
Als je een statief voor je telefoon wilt kopen, raadt William aan er een te kopen waarmee je je toestel zowel horizontaal als verticaal kunt plaatsen.
Gebruik een streamingdienst.
Als het om videostreamingdiensten gaat, heb je keus uit een flink aantal gratis of betaalbare opties. William adviseert socialemediaplatforms zoals Instagram, Facebook en YouTube of videoconferentietools zoals Skype en Zoom.
INSIDERTIPAls je Instagram overweegt, denk er dan aan dat Instagram Live verticaal gestreamd wordt, waardoor het misschien minder geschikt is voor jouw toepassing.
Spin- en fitnessstudio Inner Cycle ging aan de slag met Zoom toen ze hun vestigingen moesten sluiten vanwege de coronapandemie. Mede-eigenaar Emily Skoniecki zegt: “Voor de komst van het virus gebruikten we geen video. We hadden alleen live lessen in onze studio’s. Nu hebben we een compleet schema met fiets- en andere lessen die onze instructeurs live vanuit huis streamen. Dat is echt gaaf!”
En ze kregen veel positieve feedback van hun klanten. “Ze waren allemaal heel positief en weten dat we ons uiterste best doen met het live streamen van lessen. Het is een fantastische manier om met iedereen in contact te blijven en ervoor te zorgen dat we blijven bewegen.”
Kidcasso maakt ook gebruik van Zoom om hun lessen te streamen. “Gedwongen worden om de gebaande paden te verlaten, bleek een zege voor onze docenten, gezinnen en ondernemingen. Ik heb als ondernemer in een week meer geleerd dan in lange tijd daarvoor. We hebben het geluk dat deze tools ons het ondernemen in deze moeilijke tijd veel gemakkelijker hebben gemaakt.”
En hoewel voor pianolerares Penny Skype de beste streamingdienst voor muzieklessen bleek (omdat het geluid consistent het helderst is), hoopt ze iedereen bij elkaar te krijgen op Zoom voor kleine groepsrecitals. Ze wil ook een besloten YouTube-kanaal voor haar studio opzetten waar leerlingen video’s van elkaars werk kunnen zien.
“Ik ben erg gehecht aan mijn leerlingen en wil graag meehelpen om hun dagelijks leven zo normaal mogelijk te houden. Als ze het huis niet uit kunnen, moeten ze hun tijd zo gebruiken dat ze zich goed voelen.”