Geschatte leestijd: 8 minuten
Heb je een idee voor het perfecte restaurant, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je niet de enige. Tenzij je al een ervaren restauranteigenaar bent, kunnen de ins en outs van het openen van een restaurant een beetje ondoorzichtig zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Met het juiste plan kun je jouw idee voor een restaurant veranderen in een bloeiend, succesvol bedrijf.
Laten we een kijkje nemen bij de acht stappen die je moet zetten om een restaurant te beginnen. Zo weet je precies hoe je jouw culinaire dromen waar kunt maken.
- Bepaal wat voor soort restaurant je wilt openen.
- Geef je merk vorm.
- Schrijf een ondernemingsplan voor je restaurant.
- Voldoe aan de wettelijke vereisten.
- Vind de ruimte voor je restaurant en rust ‘m uit.
- Neem personeel aan.
- Stel je menukaart samen.
- Begin met het promoten van je restaurant.
1. Bepaal wat voor soort restaurant je wilt openen.
Begin bij het belangrijkste: voordat je kunt onderzoeken hoe je een restaurant begint, moet je bepalen wat voor soort eetgelegenheid je gaat openen. Een grillrestaurant of een koffietentje? Een foodtruck of een tapasbar? Het is belangrijk om je restaurantconcept heel duidelijk voor ogen te hebben voordat je gaat beginnen.
Een duidelijk concept geeft je richting bij de acties die je moet ondernemen om je restaurant van de grond te krijgen. Het proces om een luxe Italiaans restaurant te openen is bijvoorbeeld op veel manieren heel anders dan het openen van een foodtruck. Dit helpt je ook om concurrenten op de markt te identificeren en alvast na te denken over hoe jij je gaat onderscheiden om de aandacht van klanten te trekken en ze naar je restaurant te krijgen.
Als je nog niet zeker weet wat voor soort eetgelegenheid je wilt openen, zijn hier een aantal vragen om te stellen om er dieper op in te gaan en meer duidelijkheid over je concept te krijgen:
- Wat voor soort eten wil ik serveren?
- Wat voor soort klant wil ik krijgen?
- Wat voor soort keuken of eetbeleving ontbreekt er nog in mijn markt en hoe kan ik die behoefte vervullen?
- Hoe kan ik anders en beter zijn dan bestaande restaurants in mijn markt? Wat heb ik mijn klanten te bieden dat niemand anders kan bieden?
2. Creëer je huisstijl.
Als je eenmaal meer duidelijkheid hebt over het type restaurant dat je wilt openen (en een naam hebt gekozen!), is het tijd om te bepalen wie jij bent als merk en hoe je dat merk tot leven gaat brengen. Deze huisstijl omvat alle elementen die je gebruikt om met je klanten over je merk te communiceren. De hoofdelementen (of bouwblokken) die je voor je merk moet bepalen, zijn:
- Logo
- Lettertypen
- Kleurenpalet
Als je deze bouwblokken voor je merk eenmaal op hun plek hebt staan, kun je ze gebruiken om alles op te bouwen wat je nodig hebt om je restaurant effectief te laten groeien en te promoten: van je website tot je spandoeken, borden en visitekaartjes.
Je branding is belangrijk, omdat die je helpt op een visuele manier te communiceren wie je bent als restaurant. Dit kan je helpen contact te maken met je doelgroep. Verschillende huisstijlen zenden een andere boodschap uit en trekken andere klanten aan… dus zorg dat je merkidentiteit een reflectie is van wie je wilt bedienen en wat je wilt uitserveren.
Laten we zeggen dat je een chic, luxe restaurant opent dat een keuken met lokale ingrediënten serveert. Een cartoonmascotte in je huisstijl gebruiken communiceert waarschijnlijk niet de juiste boodschap aan je klanten. Denk in plaats daarvan aan een minimalistisch, eenkleurig logo voor je concept, dat niet te gezinsvriendelijk overkomt.
Tip van Vistaprint
Afhankelijk van je kennis van ontwerp en branding is het misschien verstandig om een expert in de arm te nemen om je uitstraling te helpen definiëren. 99designs by Vistaprint maakt het eenvoudig om contact op te nemen met ervaren creatieve professionals van over de hele wereld die jouw restaurantvisie tot leven kunnen wekken.
3. Schrijf een ondernemingsplan voor je restaurant.
Als je eenmaal weet wat voor soort restaurant je wilt openen, is het tijd om een ondernemingsplan te maken. Zie een ondernemingsplan maar als de routekaart voor je restaurant: het geeft duidelijke aanwijzingen over hoe je van je huidige situatie (iemand met een idee voor een restaurant) naar je gewenste sitautie komt (een gevestigde restauranteigenaar met een bloeiende eetgelegenheid).
Je bedrijfsplan zet de strategie uiteen voor het openen van je restaurant. Hoe gedetailleerder je het maakt, hoe makkelijker het wordt om die strategie te implementeren en je restaurant een goede start te geven. Zorg dat je alle informatie en details erin zet die je nodig hebt om verder te gaan met je restaurantidee, waaronder:
- Naam en omschrijving van je bedrijf. Hoe ga je je restaurant noemen en wat is het concept van je restaurant? Probeer een pakkende slogan of hashtag te bedenken om de identiteit van je eetgelegenheid te versterken.
- Richt je op de juiste klanten. Om je restaurant succesvol te maken, heb je klanten nodig, en om die klanten aan te trekken, moet je weten wat voor soort eters je zoekt. Doe onderzoek naar je markt, het soort eetgelegenheden dat het goed doet en wat voor soort klanten die eetgelegenheden aantrekken. Zoom daarna in op de demografie van je gewenste klanten.
- Concurrentenanalyse. Welke eetgelegenheden beschouw je als concurrentie? Hoe goed presteren die restaurants? Hoe wil je jezelf van hen onderscheiden en klanten aantrekken? Het is belangrijk om concurrerende ondernemingen in jouw omgeving te leren kennen, zodat je de juiste stappen kunt zetten om op te vallen.
- Restaurant-opstartbudget. Voordat je te ver bent met het opbouwen van je restaurant, moet het duidelijk zijn wat de kosten van het openen van een restaurant zijn en hoe die zich verhouden tot jouw budget. Hoeveel geld heb je bijvoorbeeld nodig om je restaurant te openen? Wat worden je maandelijkse operationele kosten? Hoeveel startkapitaal heb je en is het nodig om te kijken naar externe financieringsmogelijkheden (een zakelijke lening bijvoorbeeld)? Als je de kosten en je budget vanaf het begin duidelijk hebt, leg je de basis voor later financieel succes.
- Veiligheidsplan. Het is een absolute vereiste om te zorgen voor een veilige omgeving voor je klanten en personeel. Hoe ga je een veilige omgeving voor je klanten en personeel creëren? Aan welke voedselveiligheidsprotocollen moet je je houden? Zorg dat je een plan hebt voor hoe je gaat zorgen voor veiligheid rond voedsel, werkomgeving en gezondheidsprotocollen (bijvoorbeeld handreinigingsstations installeren voor klanten en personeel en tafels 1,5 meter van elkaar af zetten zodat er voldoende afstand wordt gehouden).
- Voorbeeldmenukaart. Wat voor soort cuisine/gerechten ga je serveren?
- Service-opties. Er zijn heel veel manieren om een restaurant te runnen. Voordat je die van jou opent, moet je bepalen welke serviceopties je aan je gasten gaat aanbieden. Word je bijvoorbeeld een restaurant waar alleen binnen kan worden gegeten? Ga je je richten op afhalen en bezorgen? Of ben je van plan je gasten verschillende opties aan te bieden? Als je vanaf het begin weet hoe je jouw klanten gaat bedienen, kun je je bedrijf op een manier opzetten die deze mogelijkheden ondersteunt.
- Personeel. Het oude gezegde luidt: “Je bent slechts zo goed als je team.” Dat is helemaal waar in de zakelijke wereld en geldt net zo goed in de restaurantwereld. Bepaal wie je moet aannemen om je restaurant te openen, managen en runnen voordat je te ver in het openingsproces bent. (Hier volgt later meer over).
- Marketingplan. Uitzoeken hoe je een restaurant opent is één deel van het werk, maar uitvogelen hoe je het in de markt zet, is net zo belangrijk. Beschrijf in je ondernemingsplan welke strategieën je wilt gebruiken om je nieuwe bedrijf bekend te maken en klanten binnen te krijgen.
- Omzetdoelen. Om te zorgen dat je bedrijf voor de lange termijn openblijft, moet het financieel rendabel zijn en moet je meteen in het begin bepalen hoe dat eruit moet zien. Wat zijn de financiële doelen voor je restaurant en wanneer hoop je die te behalen?
4. Voldoe aan de wettelijke vereisten.
Als je een nieuw restaurant (of ander bedrijf) start, zijn er bepaalde juridische stappen die je moet zetten. Voordat je de deuren opent en klanten gaat serveren, moet je alle relevante juridische en andere vereisten op je lijstje afstrepen, waaronder:
- Je bedrijf registreren
- Alle vereiste licenties, vergunningen en certificeringen regelen (bijvoorbeeld een drankvergunning of voedselveiligheidscertificering)
- Een zakelijke rekening openen
Het is belangrijk om te weten dat het juridisch opstarten van je bedrijf kan variëren op basis van een aantal factoren, waaronder je locatie en bedrijfsstructuur. Zorg dat je onderzoek doet en aan alle relevante regels en regelgeving voldoet bij opening van je bedrijf. Als je helemaal zeker wilt weten dat je restaurant op de wettelijk juiste manier is opgezet, kan het de moeite waard zijn om een zakelijk advocaat te raadplegen.
5. Vind de ruimte voor je restaurant en rust ‘m uit.
Als je eenmaal alle juridische stappen hebt gezet om je restaurant te openen, moet je nog de locatie zoeken.
Bij het evalueren van potentiële restaurantlocaties moet je ideaal gezien een plek vinden in een populair gebied met veel voetverkeer. Op die manier zien mensen die langslopen je nieuwe eetgelegenheid en worden ze nieuwsgierig. Dat kan een heel goede manier zijn om je eerste klanten te krijgen en mond-tot-mond-reclame te genereren voor je restaurant.
Als je je restaurantlocatie eenmaal hebt vastgelegd, moet je die uitrusten met alles wat je nodig hebt om klanten te bedienen, zowel voor de keuken (apparaten, kookgerei, personeelsuniforms) als de dineerruimte (tafels, stoelen, bestek). Afhankelijk van je budget heb je de mogelijkheid om de meeste voorwerpen voor je restaurant te kopen of te leasen. Als je een goed idee hebt van wat je nodig gaat hebben, kun je de kosten van kopen en leasen voor elk voorwerp vergelijken en kiezen wat het best is voor jou.
Tip van Vistaprint
Heb je uniforms nodig voor je team? Rust je personeel uit met kleding in je huisstijl om je eetgelegenheid te promoten en je bedrijfsidentiteit te versterken. Voeg het logo van je restaurant toe aan T-shirts, polo’s, hoofddeksels, jassen en meer, zodat je personeel in stijl werkt.
6. Neem personeel aan.
Je kunt wel een fantastisch idee voor een restaurant hebben, maar je moet het juiste team aannemen om dat idee tot leven te brengen. Het hangt van je restaurant af wie je precies moet aannemen, maar sommige personeelsleden moet je al vanaf het begin inhuren (zowel voor de keuken als eetruimte), waaronder:
Dineerruimte:
- Gastheer/gastvrouw
- Restaurantmanager
- Bedieningspersoneel
- Hulpkelners
Keuken:
- Chef
- Sous-chef
- Schoonmaakpersoneel
- Leidinggevende voor de keuken
Overweeg ook om een aantal backoffice-werknemers aan te nemen om je te helpen met de operationele werkzaamheden en marketing. Zoek een accountant of boekhouder om je te helpen bij belastingaangiften of zoek een lokale websitedesigner om diensten mee te ruilen.
Vergeet niet dat een groot deel van het succes van je restaurant afhangt van de mensen die je aanneemt. Neem voldoende tijd en moeite voor het rekruteringsproces en de sollicitatiegesprekken om de juiste mensen te vinden.
7. Creëer je menukaart.
Het hart van een restaurant is het eten dat er geserveerd wordt. Dus wat is een van de belangrijkste stappen die je moet zetten bij het beginnen van een restaurant? Het samenstellen van je menukaart.
Je menu moet verschillende gerechten bevatten die weerspiegelen wie je bent als restaurant en welke klanten je wilt aantrekken. Werk samen met je chef-kok om je aanbod definitief te maken en maak dan een menukaart. Of dat nu een gedrukte of digitale versie is, je menukaart moet bij je restaurant passen en elk gerecht zo beschrijven dat het de aandacht van potentiële klanten trekt.
Tip van Vistaprint
Ben je van plan om je menukaart vaak te vernieuwen? Het kan een dure grap worden om papieren menukaarten te laten drukken telkens als je een gerecht vervangt. Probeer in plaats daarvan eens een QR-code voor je menukaart. Je kunt je QR-code op elke tafel en in de etalage plaatsen om hongerige voorbijgangers te verleiden. En als je dan je menukaart wilt vernieuwen of een nieuw gerecht wilt toevoegen, hoef je het alleen maar digitaal te wijzigen.
8. Begin met het promoten van je restaurant.
Je hebt het ondernemingsplan voor je restaurant geschreven. Je hebt een locatie gevonden en uitgerust. Je hebt een fantastisch team aangenomen, een heerlijk menu samengesteld… wat moet je nu nog doen? Van je laten horen. Het is tijd om mensen te vertellen dat je open bent en ze te verleiden om langs te komen.
Er zijn heel veel manieren om je nieuwe restaurant te promoten. Het draait allemaal om het uitproberen van verschillende tactieken tot je weet wat echt werkt bij je doelgroep. Hier zijn een aantal relatief goedkope manieren om je nieuwe restaurant te promoten:
- Bied een openingskorting om klanten te stimuleren om tijdens de openingsweek bij je te komen eten.
- Ontvang lokale foodbloggers of -journalisten en laat ze over je restaurant schrijven en foto’s delen met hun volgers.
- Maak een advertentiecampagne op je favoriete sociale kanalen om je te richten op mensen in de buurt.
- Ga een partnerschap aan met andere lokale bedrijven en bied hun klanten korting aan. Als je bijvoorbeeld een vegan restaurant opent, kun je contact opnemen met de lokale sportschool of natuurvoedingswinkel en ze een exclusieve kortingscode geven om naar de mensen op hun e-maillijst te sturen en/of papieren cadeaubonnen die ze persoonlijk kunnen uitdelen.