Zo verzin je een bedrijfsnaam

Geschatte leestijd: 5 minuten

Passie. Energie. Moed. Dat heb je nodig om een nieuw bedrijf te beginnen. Je hebt een sterk idee voor een bedrijf, je bent al begonnen met een bedrijfsplan en je hebt al een idee over je doelgroep. Je bent (bijna) klaar om ervoor te gaan.

Het enige wat nog ontbreekt? Een goede naam.

Een goede bedrijfsnaam moet het gevoel van je merk belichamen. Hij moet makkelijk te onthouden zijn. Hij moet je werknemers eraan herinneren waarom jullie dit werk doen.

Je kunt een gespecialiseerd bureau duizenden dollars betalen om een naam te verzinnen die nieuw, trendy, memorabel, relevant voor je branche is en nog niet geregistreerd staat als handelsmerk. Maar als je net begint, heb je waarschijnlijk andere prioriteiten. In plaats van iemand te betalen om je bedrijf een naam te geven, kun je ook proberen er zelf een te bedenken (het is gratis!).

In dit artikel geven we je achttien tips voor het bedenken van een geweldige bedrijfsnaam.

  • Gebruik letterwoorden
  • Maak mash-ups
  • Haal inspiratie uit de mythologie of de literatuur
  • Gebruik buitenlandse woorden
  • Gebruik je eigen naam
  • Pak de kaart erbij
  • Gooi het door elkaar
  • Werk samen met een ander bedrijf
  • Maak gebruik van bijnamen
  • Gebruik een symbool
  • Beschrijf het
  • Gebruik Latijn
  • Bekijk je product vanuit een ander perspectief
  • Kort het af
  • Varieer op de spelling
  • Vertel je verhaal
  • Vertel waar je in gelooft
  • Kies een woord uit het woordenboek

1. Gebruik letterwoorden

Veel grote bedrijven gebruiken letterwoorden in plaats van hele namen, omdat die makkelijker te onthouden zijn. Goede voorbeelden zijn BBC (British Broadcasting Corporation) en KLM. Als je bedrijf ‘Postma Marketingbureau’ heet, kun je het bijvoorbeeld ook PMB noemen.

2. Maak mash-ups

Combineer twee of meer woorden die betrekking hebben op jou en je bedrijf. Kun je die op een of andere manier helemaal of deels combineren? Een paar goede voorbeelden zijn TripAdvisor, Evernote (van ‘forever’ en ‘note’), en Netflix (‘internet’ en ‘flicks”). Een naam als ‘Wok to Go’ geeft meteen aan dat het om een eettentje gaat waar je snelle wokgerechten voor onderweg kunt bestellen.

3. Haal inspiratie uit de mythologie of de literatuur

Nike is een van de bekendste merken, en in de Griekse mythologie is het de naam van de godin van de overwinning. Andere bekende bedrijven of merken zoals Oracle, Hermés en Mars hebben ook mythologische namen. Doe wat onderzoek en kijk of er een mythologische figuur is die relevant is voor jouw bedrijf.

Als je bijvoorbeeld een wijnwinkel hebt, kun je dan misschien iets met ‘Bacchus’ doen in je naam? Roep de hulp in van Aphrodite, godin van de schoonheid, als je een naam nodig hebt voor je beautymerk.

4. Gebruik buitenlandse woorden

Een andere taal gebruiken kan je bedrijf een exotisch tintje geven en maakt de naam goed te onthouden voor potentiële klanten. Een kapsalon met een Franse naam bijvoorbeeld, of een theewinkel met een Japans woord erin.

Gebruik buitenlandse woorden

5. Gebruik je eigen naam

Het is jouw bedrijf… waarom gebruik je niet je eigen naam erin? Veel bekende merken gebruiken de naam van de oprichter, bijvoorbeeld Ben & Jerry’s, Boeing (genoemd naar oprichter William Boeing) en Douwe Egberts.

6. Pak de kaart erbij

Doe inspiratie op bij de wereldbol. Je hebt vast wel gehoord van Amazon, de gigantische webwinkel. Die is vernoemd naar de grootste rivier ter wereld.

7. Gooi het door elkaar

Maak een combinatie van nummer vijf en zes. Kun je jouw naam bijvoorbeeld combineren met een deel van een stad? Neem IKEA als voorbeeld: deze naam komt van de naam van de oprichter, Ingvar Kamprad, en zijn geboortestad, Elmtaryd Agunnaryd.

8. Werk samen met een ander bedrijf

Als je een partnerschap aangaat met een andere ondernemer of fuseert met een ander bedrijf, kun je (delen van) de twee namen combineren om een nieuwe naam te creëren. Toen Twentieth Century Pictures en Fox Film Corporation fuseerden, werd het bedrijf eenvoudig 20th Century Fox.

Werk samen met een ander bedrijf

9. Maak gebruik van bijnamen

Heb je altijd al een bijnaam gehad? Gebruik het dan als je bedrijfsnaam om er een persoonlijk tintje aan te geven. Of gebruik de naam of bijnaam van je kind voor een emotionelere (en krachtige) merknaam. Mercedes is bijvoorbeeld genoemd naar de dochter van de oprichter.

10. Gebruik een symbool

Een andere manier om een bedrijfsnaam te bedenken, is inspiratie halen uit een symbool of een essentieel onderdeel van je werk. Een naam als Neutral geeft een belangrijk aspect van het product weer en is makkelijk te onthouden. Kleinbedrijf

11. Beschrijf het

Als je over je bedrijf nadenkt, welke woorden beschrijven het dan het best? Schrijf ze allemaal op en visualiseer dan hoe deze woorden in je nieuwe logo of spandoek zouden passen. Denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse 7-Eleven: een levensmiddelenwinkel die aangeeft wat er bijzonder is aan het merk (elke dag open van 7 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds).

12. Gebruik Latijn

Misschien vond je Latijn op school maar tijdverspilling. Maar misschien kun je het gebruiken in de naam voor je bedrijf? Het is een fantastische taal voor bedrijfsnamen, zoals Volvo (ik draai) en Acer (scherp, kundig). Kies een woord in het Latijn dat jouw bedrijf vertegenwoordigt, zoals Regius.

Gebruik Latijn

13. Bekijk je product vanuit een ander perspectief

Bekijk je product van een afstandje en kijk of het je ergens anders aan doet denken… zoals BlackBerry deed: de toetsen lijken op de bolletjes van een braam. Misschien begin je een cosmeticabedrijf en merk je dat je make-uppaletten eruitzien als bloemblaadjes. Gebruik dat dan bijvoorbeeld in je merknaam.

14. Kort het af

Een goede bedrijfsnaam moet niet te lang zijn. Als je een woord of zinnetje hebt dat erg belangrijk voor je is, probeer het dan te gebruiken als deel van je merknaam. Het bedrijf Cisco kreeg bijvoorbeeld inspiratie uit de plek waar het is opgericht: San Francisco.

15. Varieer op de spelling

Een letter toevoegen of verwijderen of de spelling van een bekend woord helemaal veranderen kan je bedrijfsnaam heel opvallend maken. Merken als Flickr en Tumblr bijvoorbeeld: zij hebben de ‘e’ aan het eind laten vallen om er een kortere naam van te maken die in het oog springt. Of gebruik een andere manier om een woord te spellen, zoals Reebok. De naam van dit sportmerk kwam uit een Amerikaans woordenboek waar er met ‘reebok’ werd verwezen naar de Afrikaanse reebokantilope (eigenlijk rhebok in het Engels).

16. Vertel jouw verhaal

Zit er een geweldig verhaal achter je nieuwe bedrijf? Vertel het dan met je bedrijfsnaam. Namen zoals Virgin (waarmee de oprichters wilden zeggen dat ze helemaal nieuw waren in het bedrijf) werden zo geboren.

Vertel jouw verhaal

17. Vertel waar je in gelooft

Als geen van deze ideeën je inspiratie hebben gegeven, doe dan net als Twitter en kies een willekeurig woord uit het woordenboek.

Wat gebeurt er daarna?

Als je eenmaal de perfecte bedrijfsnaam hebt, is het tijd om actie te ondernemen. Als eerste moet je controleren of de naam nog niet bezet is. Je wilt tenslotte niet dat je bedrijf dezelfde naam heeft als een concurrent. Is je bedrijfsnaam helemaal uniek, leg dan een passende bedrijfsnaam vast, maak een Instagram-account aan en overweeg ook of je de naam als handelsmerk wilt registreren.

En dan komt het leukste deel: als je bedrijf eenmaal een naam heeft kun je het gaan promoten met mooi marketingmateriaal. Zet je bedrijfsnaam prominent op postkaarten, visitekaartjes en nog veel meer. Hou je logo en lettertype consistent om je klant van begin tot eind een passende merkbeleving te geven.