Hoe je thuis professionele foto’s maakt

Geschatte leestijd: 7 minuten

De kans is groot dat de foto’s van je producten en website de eerste ervaring van klanten zijn met jouw bedrijf.

De kwaliteit van de foto’s is daarom belangrijk.

Klantonderzoek van Etsy heeft zelfs uitgewezen dat 90% van de ondervraagde mensen aangaf dat de kwaliteit van afbeeldingen de belangrijkste factor is in het aanzetten tot kopen. Het is nog belangrijker dan de prijs van het artikel, de verzendkosten en klantbeoordelingen.

Slechte foto’s geven je bedrijf niet alleen een slecht imago, maar kan ook het vertrouwen van mensen schaden, leiden tot extra vragen en uiteindelijk minder verkoop.

Maar dat is het hem nou juist: Als je een bedrijf begint en er is niet veel geld, dan zijn hoge kosten voor professionele fotografie vaak geen optie.

In dit artikel delen Julie Halloran en Jessica Gabeler uit ons eigen creative team tips om thuis professionele foto’s te maken. Ze behandelen: belichting, compositie en format. Je leert hoe je een doe-het-zelf studio maakt die je eenvoudig op een stoel, de eettafel of de grond van je woonkamer zet, zonder dure apparatuur. Julie en Jessica geven zelfs tips over het maken van professionele foto’s met je telefoon.

Om foto’s te maken als een pro, heb je nodig:

  • Een camera of smartphone
  • Een natuurlijke lichtbron
  • Een tafel
  • Een stuk wit karton
  • Klemmen om het karton aan een tafel of stoel vast te maken

Gebruik belichting om je productfoto’s leven in te blazen

“Als er voldoende natuurlijk licht is, geeft dat je producten een gebalanceerde, driedimensionale kwaliteit. Het is de moeite waard om thuis met natuurlijk licht te experimenten, voordat je geld uitgeeft aan belichtingsapparatuur. Je zult er versteld van staan wat je ermee kunt bereiken.”

Jessica Gabeler – productfotografe bij Vistaprint

1. Neem foto’s naast een raam

Zoek een plek met veel natuurlijk licht en gebruik een tafel of stoel om te experimenteren met verschillende set-ups. Als je een set-up hebt gevonden waar je tevreden mee bent, maak je foto’s en meet je hoe ver je van het raam, de muur, etc. staat. Je productfotografie is onderdeel van je merk en klanten houden van consequentie. Als je de exacte set-up van de vorige fotosessie kunt nagaan, kan dat enorm veel tijd schelen voor toekomstige sessies. Als de foto’s steeds op dezelfde tijd van de dag maakt, heb je de meeste kans dat het licht ongeveer hetzelfde is. Maar omdat het op sommige dagen bewolkter is dan op andere, is een lichtmeetapp een handige, goedkope manier om de lichtintensiteit te meten voor de set-up van je doe-het-zelf studio.

2. Wanneer je binnen natuurlijk licht gebruik, schakel dan alle kunstmatige lichtbronnen uit.

Kunstlicht of het licht van een gloeilamp kan invloed hebben op de witbalans van je foto’s. Verschillende lichtbronnen stralen verschillende lichtkleuren uit. Vergeet daarom niet alle lampen uit te schakelen.

3. Begrip van gericht licht

  • Licht van voren betekent dat het product aan de voorkant belicht wordt door indirect natuurlijk licht.
  • Licht van achteren betekent dat het product van achteren belicht wordt.
  • Zijlicht betekent dat het product aan een van de zijkanten belicht wordt.

4. Gebruik een reflector

Als je setting wat extra licht nodig heeft, kun je als goedkope oplossing een wit foamboard recht tegenover de lichtbron plaatsen om je belichting in balans te brengen. De reflector weerkaatst het licht op je scène en belicht hoeken van je product waar het natuurlijke licht niet bij kan.

Maak gebruik van compositietechnieken om je product op te laten vallen.

“Goede productfotografie trekt de blik van mensen naar het gebied in de foto waar jij wilt dat ze op focussen.”

Jessica Gabeler – productfotografe bij Vistaprint

1. Werk met verschillende texturen

Welke interessante texturen heb je in je huis en tuin?

Je hebt geen marmeren aanrecht nodig om je productfoto’s die elegante steentextuur te geven. Een enkele marmeren tegel op je eettafel is voldoende om een natuurlijke achtergrond te creëren voor je productfoto’s. Badkamertegels die je over hebt, verschillende soorten hout en papier met textuur zijn allemaal interessante achtergronden voor je foto’s.

2. Gebruik props om de afmetingen te verduidelijken

Heb je je ooit afgevraagd waarop er op zoveel productfoto’s een koffiekopje staat?

Door props zoals pennen en mokken in je compositie te verwerken, krijgen mensen een goed beeld van de afmeting van je product. En dat geldt niet alleen voor kleine producten. Als je accessoires voor auto’s of boten verkoopt, laat dan zien waar de producten worden toegepast, zodat mensen een idee krijgen van de grootte.

Flatlay-fotografie is een fotostijl waarbij de foto van je producten van bovenaf wordt genomen in een natuurlijk ogende setting met props. Als je zelfgemaakte koekjes verkoopt, geef ze dan weer op een tafel naast een boek en een kop koffie om een realistische situatie na te bootsen. Het gaat erom dat je de sfeer van de omgeving vastlegt waarin mensen van jouw producten gebruikmaken.

Een van de handigste tools voor het maken van goede foto’s van bovenaf is een tripod. Je kunt een tripod van redelijke kwaliteit vinden voor lage prijzen, vooral als je een smartphone gebruikt voor je productfoto’s. Gebruik de timerinstelling op je camera of telefoon om te voorkomen dat je eigen schaduw op de afbeelding staat.

3. Focus op je product

Veel telefoons kunnen tegenwoordig een scherpe voorgrond vastleggen met een zachtere achtergrond, wanneer je de portretmodus selecteert. Als je de camera van je smartphone gebruikt, zorg dan dat er wat ruimte zit tussen je product en de achtergrond. Dat maakt het gemakkelijker om op je product te focussen en het naar de voorgrond te brengen, zodat je die dromerige, wazige achtergrond kunt creëren die zo populair is op Instagram.

Als je een digitale spiegelreflexcamera gebruikt en foto’s maakt in handmatige modus, dan kunnen de lage F-stop-instellingen (ook wel aperture genoemd) je helpen om een scherpe voorgrond met een wazige achtergrond vast te leggen. Zorg er altijd voor dat er voldoende ruimte tussen het object en de omgeving is. Met een wijde F-stop-instelling (de lage nummers op de F-schaal, zoals 1.2 of 1.4) en je lens op volledige zoom met de grootst mogelijke aperture zou je dit moeten kunnen bereiken, maar experimenteer zelf met verschillende instellingen.

4. Vind de perfecte balans voor je foto’s door de regel van derden toe te passen

Zoals de naam al zegt, is de regel van derden een compositieregel die een afbeelding in drieën deelt. Twee verticale en twee horizontale lijnen verdelen het frame in negen gelijke delen.

Vraag jezelf tijdens het framen van je productfoto’s af:

  • Wat zijn de interessante punten (bijv. een specifiek kenmerk of detail van het product)?
  • Waar zet ik die interessante punten neer in relatie tot de kruisende lijnen?

5. Houd je social feed in gedachten

Denk aan je Instagram-feed. Het is een serie vierkantjes. En dat is hoe anderen ze zien als een van je foto’s ze verleidt om je profiel te bekijken. Het kan handig zijn om de fotomodus op je telefoon of camera om te zetten naar vierkant, om de compositie van je product en props beter te framen zodra je begint met experimenteren. Dit is een snelle manier om je voor te stellen hoe de foto eruit zal zien op je feed. Het scheelt je later ook tijd, omdat je de foto niet meer hoeft bij te snijden en er misschien wel iets wegvalt dat je graag in de foto had gelaten.

“Probeer niet alles in één foto vast te leggen. En denk eraan om je producten rond te draaien en in te zoomen op specifieke kenmerken of texturen. Als iets glanzend of mat is, probeer dat dan te laten zien. Door je producten vanuit verschillende hoeken te laten zien, geef je mensen een beter idee van de kwaliteit. Post vervolgens meerdere afbeeldingen in een carousel op Facebook of Instagram, of in een fotogalerij op je website.”

Julie Halloran – Creative Director bij Vistaprint

Kies een fotoformaat waarin je afbeeldingen mooi en scherp naar voren komen.

Voordat je je productfoto’s van professionele kwaliteit met de wereld deelt, moet je eerst bedenken waar je ze gaat plaatsen. Sommige sociale media-platforms hebben specifieke formateisen zoals vierkante beeldverhouding of unieke afmetingen. Op de meeste websites heb je de mogelijkheid om je foto’s te bewerken naar de vereiste afmetingen, meestal door de afbeelding bij te snijden. De beste manier om extra bewerkingstijd te voorkomen, is weten wat het uiteindelijke formaat van je afbeeldingen zal zijn en de compositie van je foto op te stellen met die verhoudingen in gedachten, voordat je de foto maakt.

1. Sla je bestanden in een zo groot mogelijk formaat op

Als je een digitale camera gebruikt, zorg er dan voor dat je foto’s maakt in RAW. Dit formaat geeft de meeste informatie weer over je afbeelding en biedt de meeste vrijheid als je naderhand je foto’s wilt bewerken. Voor het uploaden op andere platforms is het handig om je foto’s in JPEG-formaat te maken, omdat dit het meest gebruikelijke format is voor het online posten van foto’s. Je kunt de resolutie van afbeeldingen altijd verlagen wanneer dat nodig is, maar het verhogen van de resolutie van de originele foto is moeilijk.

2. Probeer geen foto’s van internet te gebruiken op bedrukte producten.

Als je een foto op Facebook upload en die later in een boek wilt gebruiken, download de foto dan niet van internet. Als je afbeeldingen upload op internet, worden ze door de meeste platforms gecomprimeerd, zodat de webpagina sneller kan laden. Gebruik altijd de originele afbeelding die je met je telefoon of camera hebt gemaakt. Daarmee voorkom je dat de afbeeldingen er korrelig uitzien na het afdrukken. Om het je gemakkelijker te maken, zal de ontwerpstudio van Vistaprint het je altijd via een waarschuwingsbericht laten weten als de kwaliteit van de afbeelding te laag is om te printen.

Als je begrijpt hoe belangrijk belichting, compositie en format zijn, kun je je productfoto’s naar een professioneel niveau tillen.

We horen graag hoe jij deze tips toepast. Deel de productfoto’s die voor en na toepassing van deze tips hebt gemaakt met de hastag #vistaprint.

GERELATEERDE PRODUCTEN

10 gouden regels voor het ontwerpen van visitekaartjes

Maak de allerbeste eerste indruk met onze eenvoudig te volgen aanwijzingen.
Meer informatie

5 tips voor werken met ontwerpers

Ontdek hoe een ontwerper je kan helpen jouw dromen waar te maken.
Meer informatie

BEGIN NU

Shop signs & posters

Bekijk flyers

Shop flyers