Meer volgers krijgen op sociale media (inclusief werkblad met sociale kalender )

Met sociale media kunnen zowel grote als kleine bedrijven elke dag in contact komen met hun huidige en potentiële klanten. Door daar effectief gebruik van te maken, kunnen merken een trouwe schare volgers opbouwen op de verschillende sociale platforms. Dat biedt hen meer naamsbekendheid en potentiële klanten, de mogelijkheid om klantloyaliteit te bevorderen en een manier om hun klanten beter te begrijpen. Als er geen effectief gebruik van gemaakt wordt, kunnen sociale media een last worden voor ondernemers doordat ze geen toegevoegde waarde opleveren. 


Als je net begint met sociale media of nog moet ontdekken hoe je het meeste uit je accounts kunt halen, dan is dit een nuttig artikel voor je. Laten we beginnen!

1. Welk publiek wil je bereiken op sociale media?

2. Wat voor inhoud wil je publiek op sociale media zien (specifiek van jou)?

3. Hoe vaak moet je berichten plaatsen op sociale media?

Voordat je begint met tweeten, moet je een duidelijke voorstelling hebben van tegen wie je praat. Natuurlijk is het belangrijk om de demografische basisgegevens van je publiek te kennen, maar je zult verder moeten denken om echt te begrijpen met welke uitdagingen je klanten elke dag te maken hebben.


1. Ontwikkel een klantpersonage voor je bedrijf

Het creëren van gebruikerspersonages is een nuttige oefening om je te verdiepen in de levensstijl van je klant. Een gebruikerspersonage is een denkbeeldige voorstelling van je ideale klant. Om een personage te creëren, moet je over meer dingen nadenken dan alleen het geslacht en de locatie van je klant: Hoe oud zijn mijn klanten? Wat doen zij voor werk? Hoe zien hun gezinnen eruit? Wat zijn hun doelen? Op welke sociale platforms zijn ze actief, en wanneer? Dit artikel gaat verder in op het identificeren van je markt en je klanten.

Er zijn een paar manieren om de antwoorden op deze vragen te vinden. De eerste stap is observeren. Kijk wat voor soort klanten er nu al in je winkel komen, je e-mailen of je volgen op sociale media. Je hebt ook toegang tot demografische informatie op socialemediaplatforms. Die geven weliswaar alleen demografische basisinformatie, maar het is een goed beginpunt om je klanten te leren begrijpen.

Probeer niet iedereen te bereiken —door je ideale publiek te definiëren als “mannen en vouwen van 18-64 jaar”. Als je te algemeen blijft, kun je geen effectieve berichten plaatsen die je klanten het gevoel geeft dat je hen begrijpt.
Als je een kleine smoothiebar in Amsterdam hebt, dan zou een personage voor jouw klant er zo uit kunnen zien:

Samantha is 28 jaar oud. Ze is alleenstaand, heeft een hond, geeft fitnesslessen en woont in Amsterdam. Samantha is altijd op pad en is op zoek naar gezonde etenswaren om tussen haar yogalessen door te eten. Ze gebruikt voornamelijk Instagram om haar vrienden en fitness- en wellnessaccounts te volgen. Vanwege haar drukke dagindeling is ze meestal ‘s avonds laat online.

Met een personage in gedachten kan de eigenaar van een smoothiebar zijn berichten op sociale media gemakkelijk aanpassen aan de levensstijl en interesses van Samantha. Zo is bijvoorbeeld voor haar de avond, als alle fitnesslessen afgelopen zijn, wellicht het beste moment om berichten te plaatsen.

Een belangrijk onderdeel van het gebruikerspersonage is het uitzoeken welke sociale mediaplatforms je klanten gebruiken. Je tijd is kostbaar, dus die wil je niet verspillen op een platform dat je klanten niet gebruiken.

Je kunt meerdere personages hebben voor je bedrijf, maar er is er meestal een dat je het meeste voordeel oplevert. Je kunt het aantal personages later altijd uitbreiden, maar het is effectiever om met een enkel personage te beginnen.


2. Leer hier wat je wel en niet op sociale media plaatst

Het kan verleidelijk zijn om je sociale media te vullen met promotionele informatie omdat je denkt dat je dat de meeste omzet zal opleveren, maar je moet een stap terug nemen en nadenken over wat je doelpubliek van je wil horen.

Zijn je klanten op zoek naar inspiratie? Als Samantha in het smoothievoorbeeld hierboven inspiratie zoekt, kun je misschien haar interesse wekken door inhoud te creëren over de voordelen van het eten van meer fruit. Zijn ze op zoek naar product- of bedrijfsinformatie? In het geval van Samantha kan zij op zoek zijn naar een lijst met de ingrediënten van de smoothies om te controleren of die bij haar voedingsvoorkeuren passen.

Zijn ze op de hoogte van sales en promoties? Misschien heeft Samantha een beperkt budget en wil ze weten wanneer je twee smoothies voor de prijs van één aanbiedt. Of hebben ze problemen die je met informatieve bronnen kunt oplossen? We weten dat Samantha altijd op pad is, dus het zou kunnen helpen om informatieve inhoud op je blog te plaatsen over tijdmanagement, zodat ze meer kan doen in een dag met minder stress.

Maar hoe weet je wat je publiek van je wil horen op sociale media? Je zou het ze kunnen vragen, persoonlijk of op sociale media. Peilingen in Instagram Stories zijn een uitstekende manier om je fans te vragen naar de onderwerpen waar ze meer over willen horen. Als je niet veel volgers hebt of niet gemakkelijk in contact kunt komen met je klanten, kun je ook verschillende onderwerpen testen om te zien welke de beste resultaten opleveren. Probeer bijvoorbeeld eerst iets informatiefs te plaatsen en daarna iets promotioneels. Welk bericht leverde de meeste reacties op? Welk bericht werd het vaakst leuk gevonden of gedeeld? Trek een maand uit om te kijken welk soort inhoud het beste werkt bij jouw publiek. Zorg dat je een systeem hebt waarin je elk bericht kunt bijhouden, samen met de datum en tijd waarop je het verstuurd hebt, het doel van het bericht en notities over de resultaten.

In het algemeen is het belangrijk jezelf deze vragen te stellen voordat je iets plaatst op sociale media: “Wat hoop ik met dit bericht te bereiken voor mijn bedrijf?” en “Wat is de waarde ervan voor mijn publiek?” Zodra je stopt met alleen na te denken over je eigen doelen en begint na te denken over de wensen van je publiek, begin je nieuwe volgers aan te trekken. 


3. Beslis hoe vaak je dat bericht gaat delen met je publiek

Er is geen goed of fout antwoord op de vraag hoe vaak je berichten moet plaatsen op sociale media, maar door deze vragen te beantwoorden, krijg je wel een goed idee van de juiste balans:

  • Hoeveel tijd en middelen kun je realistisch gezien per week op sociale media besteden aan het plaatsen van berichten voor je bedrijf?
  • Hoeveel relevante berichten heb je deze week om met je volgers te delen?
  • Hoe vaak plaatsen je concurrenten berichten op hun sociale platforms?
  • Zie je het aantal volgers toenemen met de huidige frequentie waarop je berichten plaatst? 

Niet alle berichten hoeven naar alle klanten te gaan. Door de doelgroepfuncties van sociale platforms te gebruiken, vergroot je de relevantie van de berichten die je plaatst. Zo kan de eigenaar van een smoothiebar zich tot Samantha richten met berichten over aankomende aanbiedingen van de bar en zich tot andere “Samantha’s” in andere buurten richten met berichten over lokale evenementen.

Je moet ook nadenken over je reclamebudget. Je kunt natuurlijk gratis berichten plaatsen op sociale media, maar als je gezien wilt worden, kun je er beter voor betalen. Test in het begin verschillende budgetten (bijvoorbeeld 20 euro voor het ene bericht en 50 euro voor een ander) en vergelijk de resultaten van deze berichten met je andere, onbetaalde berichten op sociale media. Kijk naar het verschil in bereik, aantal nieuwe volgers, betrokkenheid en doorklikpercentage als je een link deelt.

Als je eenmaal hebt gezien hoeveel verschil je reclamebudget kan maken om je bericht te promoten, kun je op zoek gaan naar het optimale bedrag om te besteden aan het promoten van elk bericht.

DOWNLOAD HIER HET WERKBLAD


NOver de schrijverJen Stefancik is een senior contentmarketingspecialist bij Vistaprint, die verantwoordelijk is voor de strategie en uitvoering van de socialemediakanalen van Vistaprint. Ze houdt van het contact met kleine ondernemers op de sociale accounts van Vistaprint, het volgen van de laatste sociale trends en het perfectioneren van haar eigen sociale profielen.