Tips voor ondernemers bij het werken met ontwerpers

Geschatte leestijd: 5 minuten

We hebben gepraat met Tristan LeBreton, creatief directeur bij 99designs van Vista, om zijn inzichten te horen over hoe ondernemers beter kunnen samenwerken met ontwerpers. Lees verder voor Tristans tips over hoe je effectiever samenwerkt en een fantastisch ontwerp voor jouw bedrijf krijgt.

Als je een bedrijf runt, zijn er veel visuele elementen van je merk die tot leven moeten worden gebracht. En of het nu om je logo of je website gaat, het kan handig zijn om samen te werken met een ontwerper. Voor veel ondernemers kan het nogal een overweldigende gedachte zijn om de visuele richting van hun merk aan iemand anders over te laten, ook al is diegene een professionele ontwerper. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn.

“Het is ontzettend bevredigend en leuk om je merk visueel tot leven te zien komen, maar het kan ook zwaar aanvoelen om die taak in handen van iemand anders te leggen,” zegt Tristan. “Vooral als je een kleine onderneming hebt, wil je dat al het geld dat je erin investeert het waard is.”

Als je besluit om met een ontwerper samen te werken, zijn er een paar dingen die je kan doen om te zorgen dat het een zo positief mogelijke ervaring wordt. Hieronder staan een paar tips van Tristan over effectief samenwerken met een professional.

  1. Maak een ontwerpbriefing.
  2. Schep duidelijke verwachtingen.
  3. Wees zeer communicatief.
  4. Investeer in het revisieproces en blijf openstaan voor suggesties.

Tip van VistaPrint

Voordat je met een ontwerper kan samenwerken, moet je er eentje vinden. Met 99designs van Vista kun je honderden professionele ontwerpers bekijken om de perfecte match voor jouw project te vinden, of je kunt een ontwerpwedstrijd houden en verschillende ontwerpen krijgen voordat je er een uitkiest.

1. Maak een ontwerpbriefing.

Ontwerpers kunnen geen gedachten lezen. Hoe goed en getalenteerd ontwerpers ook zijn, ze kunnen jouw visie nooit tot leven brengen als ze geen duidelijk begrip van die visie hebben. “Voordat je met de samenwerking begint, is het belangrijk dat je uitstippelt wat je nodig hebt in je ontwerp”, adviseert Tristan. En de beste manier om dat te doen is door een ontwerpbriefing te maken.

Ontwerpbriefings zijn gedetailleerde documenten waarin alle belangrijke details van je ontwerpproject staan. Ze zijn onmisbaar als je met ontwerpers werkt. “Een grondige en weldoordachte briefing geeft een ontwerper een startpunt om op voort te bouwen,” zegt Tristan.

Je ontwerpbriefing moet alles bevatten wat je ontwerper nodig heeft om het project te laten slagen. “Daarin inbegrepen zijn zowel creatieve elementen zoals je merkkleuren en je visuele stijl als zakelijke elementen zoals je doelgroep, branche en het doel van je ontwerp,” voegt Tristan toe.

Een paar elementen om in je ontwerpbriefing te zetten, zijn onder andere:

  • Je bedrijfsslogan of bedrijfsboodschap
  • Een beschrijving van je bedrijf en branche
  • Een uitleg van je product en/of dienst
  • Een beschrijving van je doelgroep
  • De kleuren van je merk
  • Voorbeelden van ontwerpen die dezelfde sfeer en uitstraling hebben die jij ook in je ontwerp wilt

Hoe meer informatie en handvatten je aan je ontwerper geeft, hoe beter die de klus kan klaren en hoe hoger de kans is dat je het eindproduct geweldig vindt.

2. Schep duidelijke verwachtingen.

Misschien heb je wel een duidelijk idee van hoe je met je ontwerper wilt samenwerken en hoe je wilt dat je project verloopt, maar als je dat niet met je ontwerper deelt, kan dat onderweg problemen geven. “Het is belangrijk om je ontwerper zoveel mogelijk creatieve vrijheid te geven, maar als er dingen zijn waar echt niet over te onderhandelen valt, dan moet je ze dat wel laten weten,” zegt Tristan. “Om misverstanden en onnodige stress te voorkomen, moet je van tevoren afspreken wat de verwachtingen zijn en je daaraan houden.”

Een belangrijke verwachting om te bespreken draait om werkstijlen. “Voordat je aan een project begint, is het een goed idee om logistieke vragen te stellen, zoals ‘Op welke tijden kan ik het best contact opnemen?’, ‘Hoe wil je feedback ontvangen?’, of ‘Wanneer kan ik een eerste schetsontwerp verwachten?’” , gaat Tristan verder. Jullie moeten het er ook over eens worden hoe je gaat communiceren met je ontwerper. Is e-mail de beste manier om ze elke dag te kunnen bereiken, of hebben ze liever een berichtje via de telefoon? Als je wijzigingen wilt voorstellen, moet je dat dan in een document typen en doormailen, of is een videogesprek effectiever? Als je al die details bespreekt voordat jullie gaan samenwerken, bespaar je veel tijd en frustratie tijdens het ontwerpproces.

“Gezien het belang van communicatie bij het samenwerken en bij het tot stand brengen van een gedeelde visie, kan het veel verschil maken om meer te weten over elkaars werkstijlen,” zegt Tristan.

Je moet ook duidelijke verwachtingen scheppen rond het werk zelf. Spreek af wanneer de ontwerper verschillende elementen van het project levert, hoe het revisieproces eruitziet en hoe vaak je informeert naar de voortgang. “Ontwerpers werken vaak met meerdere klanten en projecten, dus is het belangrijk dat je realistische verwachtingen hebt wat betreft de revisieverzoeken, levertijden, de frequentie van voortgangscontroles, het af te leveren product en de betaling,” merkt Tristan op.

Hoe duidelijker jij en je ontwerper zijn over je verwachtingen, hoe minder kans er is op misverstanden tijdens het project. Schep dus vanaf dag één duidelijke verwachtingen.

3. Wees zeer communicatief.

Omdat een ontwerper een professional is, ga je er misschien van uit dat hij of zij wel weet wat jij uit je ontwerp wilt halen… Maar dat moet je echt niet zomaar aannemen. Eén ding wat kleine ondernemers niet moeten doen als ze met ontwerpers samenwerken, is aannemen dat ze gedachten kunnen lezen,” zegt Tristan. “Zeggen dat je ‘een ontwerp wilt dat opvalt’ is niet voldoende als leidraad.”

Ontwerpers kunnen niet weten wat je denkt; als je wilt dat ze begrijpen wat jij uit het ontwerpproces wilt halen, dan moet je ze dat vertellen. En daarom is communicatie zo ontzettend belangrijk. Wees niet zuinig met informatie aan het begin van het project. “Hoe meer details je vanaf het begin aan je ontwerper kunt geven, hoe beter. Dit scheelt veel vragen over en weer als je verder in het proces zit, zegt Tristan.”

Duidelijke communicatie is ook belangrijk als je feedback geeft op verschillende versies van het ontwerp. “Neem bij het geven van feedback de tijd om zo duidelijk en specifiek mogelijk te zijn over wat je wel en niet goed vindt, en, wat nog belangrijker is, waarom je dat vindt. Op die manier kunnen ontwerpers er beter achter komen wat jouw voorkeuren zijn,” zegt Tristan.

4. Investeer in het revisieproces en blijf openstaan voor suggesties.

In de meeste ontwerpprojecten zitten minstens een paar revisierondes. En als je wilt dat het eindontwerp past bij de visie die jij ervoor had, dan is het belangrijk om genoeg tijd te investeren om dat revisieproces samen met je ontwerper te doorlopen. “Ontwerp is een samenwerkingsproces en ook de beste ontwerpers maken maar zelden iets wat meteen helemaal perfect is,” zegt Tristan. “Dus als je ontwerper iets maakt wat je in eerste instantie niet mooi vindt, dan is er geen reden tot paniek.”

Als het tijd is om te vragen om een revisie, raadt Tristan aan om de tijd te nemen om elk element van je ontwerp zorgvuldig onder de loep te nemen, zodat je specifieke feedback kunt geven op wat je niet goed vindt en waarom. Stel bijvoorbeeld dat je een restaurant hebt en een ontwerper in de hand hebt genomen om een nieuwe menukaart te ontwerpen. In plaats van de feedback “Ik vind dit ontwerp niet mooi”, moet je specifieker zijn. Iets als “Ik ben heel tevreden over hoe je ons logo op elke pagina hebt verwerkt. Maar ik denk dat de lettergrootte van de menu-items te klein is en dat de kleur te licht is, waardoor het misschien moeilijk te lezen is. Kunnen we de tekst misschien wat groter en donkerder maken?” Dit brengt je veel dichter bij een ontwerp waar je blij mee bent.

Tijdens het revisieproces moet je echter ook in je achterhoofd houden dat je een ontwerper hebt ingehuurd omdat je zelf geen ontwerpexpert bent. Dus hoewel je jouw ideeën over wat je wel en niet goed vindt (en wat je graag veranderd wilt hebben) moet delen, moet je ook open blijven staan voor de inzichten van de ontwerper en de redenen waarom hij of zij dingen op een bepaalde manier heeft gedaan.

“Ontwerp is subjectief,” zegt Tristan. “Hoewel je als bedrijfseigenaar een bepaald element van het ontwerp misschien niet zo mooi vindt, zoals een bepaald lettertype of een bepaalde kleur, heeft je ontwerper het waarschijnlijk gekozen om een specifiek doel te dienen wat te maken heeft met jouw visie. Dus is het goed om een gesprek erover te hebben om de gedachtegang van de ontwerper beter te begrijpen.”