Zo schrijf je een duidelijke marketingboodschap waarmee je opvalt tijdens evenementen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Face-to-face met je klanten praten is zonder enige twijfel de effectiefste manier om een duidelijke productboodschap over te brengen. In een persoonlijk gesprek kun je de voordelen van je producten of diensten zowel bespreken als demonstreren. En door dat persoonlijke contact kunnen mensen je bedrijf gemakkelijker onthouden.

Maar om ervoor te zorgen dat mensen je stand op een evenement bezoeken, moet je eerst opvallen. Opvallende borden nodigen mensen uit om langs te komen voor meer informatie. En goed ontworpen marketingmateriaal ondersteunt je bedrijf voor, tijdens en na afloop van elk gesprek, als je boodschap tenminste duidelijk en consistent is.

Volgens MarketingCharts gebruikt 71% van de B2C- en 64% van de B2B-marketeers evenementen om klanten, prospects en deelnemers te informeren over hun producten en diensten.

Van de Vistaprint-klanten die in 2018 aan een evenement deelnamen, deelde 77% visitekaartjes uit, droeg 51% een bedrukt T-shirt, trok 49% de aandacht met een spandoek en deelde 48% bedrukte postkaarten uit.

Door op evenementen een relevante boodschap te delen, krijgen mensen een duidelijker beeld van je unieke producten of diensten. Je kunt hun vragen beantwoorden en een demonstratie geven.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat je boodschap helder en consistent moet zijn bij elke interactie die mensen buiten evenementen om met je bedrijf hebben. Als je je borden, marketingmateriaal en website hebt ontworpen met een duidelijke boodschap in gedachten, dan wek je de interesse van mensen en stimuleer je hen om contact met je op te nemen voor mee informatie.

1. Bepaal de waarde van je zakelijke aanbod

Voordat je je bedrijf op een evenement in de schijnwerpers zet, is het essentieel dat je de unieke waarde van je producten of diensten kunt communiceren.

Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat je zeven seconden hebt om indruk te maken op een potentiële klant. Evenementen zijn wat dat betreft lastig, want er zijn altijd veel activiteiten en andere leveranciers die om aandacht vragen. Door borden of beursdisplays te gebruiken die van afstand te lezen zijn, kun je de aandacht van mensen vangen en aangeven wat je doet.

Schijf om te beginnen in een enkele zin de naam van je product en het probleem dat het oplost. Stel je voor dat iemand op een evenement langs alle stands van leveranciers loopt. Dan is dit de zin waardoor die persoon stopt en naar je stand toe komt voor meer informatie.

Als je eenmaal iemands aandacht hebt getrokken, kun je dieper op de zaken ingaan, maar het is belangrijk dat je eerst een eenvoudige uitleg van je product geeft.

Neem als voorbeeld Scrub Daddy, een populaire spons die te zien is geweest in een populair tv-programma. Op de beurs kan het met de volgende boodschap worden omschreven:

Scrub Daddy is een niet-giftige spons voor het schoonmaken van allerlei vuil, doordat de textuur in koud water anders is dan in warm water.

Schrijf op deze manier voorafgaand aan het evenement een paar verschillende versies van je productboodschap om je aanbod zo goed mogelijk te communiceren.

Op de website gebruikt Scrub Daddy de volgende boodschappen:

Srub Daddy is zacht, samendrukbaar en absorbeert meer in warm water.
In koud water is de spons zachter en kan hardnekkig vuil verwijderen zonder gebruik van chemicaliën.

Door dit op papier te zetten, kun je aantrekkelijke boodschappen creëren voor je marketingmateriaal.

2. Identificeer elke interactie met je bedrijf

Nadat je een duidelijke productboodschap hebt bepaald, kies je enkele promotionele tactieken die je wilt gebruiken.

Bedrijven willen vaak alles doen. Van weggevertjes en wedstrijden tot spandoeken, vlaggen, goodies en meer. Als je iedere interactie gebruikt die mensen met je bedrijf hebben, kan dat leiden tot een matige promotie en een onduidelijke boodschap.

Kies in plaats daarvan drie of vier contactmomenten om je productboodschap op een aantrekkelijke manier over te brengen.

Of je nu actief bent met een pop-upstore, workshop, beurs, seminar of conferentie: bepaal je budget en beslis dan welke promotionele materialen je helpen om op te vallen.

Zo zal een bloemist die zijn producten onder de aandacht wil brengen, waarschijnlijk investeren in een bord of spandoek, visitekaartjes en folders om zijn specifieke producten op evenementen te promoten.

In het geval van Flora wil de eigenaar mensen laten weten dat zij boeketten voor elke gelegenheid kunnen maken. Dus is het belangrijk om dat in al het marketingmateriaal te vermelden.

Consistentie op alle contactmomenten die je hebt gekozen, is een manier om te laten zien dat je professioneel bent en een duidelijk beeld hebt van de waarde van je producten.

Of het nu gaat om borden voor je stand, bedrukte kleding, visitekaartjes, Facebook-uitnodigingen of een website: probeer er zo consistent mogelijk uit te zien op alle plaatsen waar mensen je kunnen vinden, zowel online als offline.

3. Ontwerp met je productboodschap in gedachten

Het komende jaar is 40% van de bedrijven van plan meer uit te geven aan evenementen, zodat het ontwerp van je promotiemateriaal cruciaal is om op te vallen tussen andere bedrijven.

Om een consistente productboodschap over verschillende producten te bieden, moet je op elk contactmoment hetzelfde lettertype, vergelijkbare illustraties en een consistent kleurpalet gebruiken.

Het lettertype en kleurpalet dat je kiest voor je promotionele materiaal, moet passen bij de waarden van je merk en bij de emoties die je probeert op te roepen met het product.

Bij een opgewekte en creatieve productboodschap helpt een kleurpalet met de nadruk op groen om dat gevoel tot uiting te brengen in je materiaal.

Of als het product en je boodschap gericht zijn op kracht, verfijning of traditie, kun je overwegen zwart te gebruiken om luxe en kwaliteit uit te stralen.

Consistent en strategisch zijn bij het maken van je ontwerpkeuzes voor je marketingmateriaal maakt een groot verschil als je een blijvende indruk wilt maken op evenementen.

4. Bepaal je communicatiepunten

Als je de hulp van andere mensen inschakelt, is het belangrijk dat je hele team op dezelfde consistente manier praat over je producten en de voordelen daarvan.

Pak er een folder bij, want dat is een goede manier om meer in detail in te gaan op een product of dienst. Die visuele ondersteuning helpt ook. Vervolgens overhandig je de folder aan de persoon met wie je praat, zodat hij of zij die informatie mee kan nemen.

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat iedereen op je stand op een consistente manier communiceert:

  • Bespreek met iedereen communicatiepunten die een globaal overzicht van het product geven, plus gedetailleerdere informatie over hoe het gebruikt wordt.
  • Oefen het bespreken van het product en het bedrijf om de bezoekers van het evenement een consistentere ervaring te bieden.
  • Benut deze tactieken voor een evenement om je productboodschap voor te bereiden en verpakken, zodat je beter contact kunt leggen met potentiële klanten.

En vergeet niet om deze informatie te delen met andere ondernemers in je omgeving die hun aanwezigheid op evenementen op een zinvolle manier willen vergroten.