Geld vinden om een bedrijf te beginnen en uit te breiden, is een dilemma waar bijna elke zelfstandige ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt. Sommige bedrijven kunnen zonder aanzienlijke investering niet van de grond komen. Andere kunnen met weinig geld van start, maar hebben geld nodig om personeel te betalen en te adverteren als ze willen uitbreiden en groeien.
Er zijn veel manieren om een bedrijf te financieren. De beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en de branche waarin je werkt. Voordat je aan financieringsopties begint te denken, moet je eerst een degelijk ondernemingsplan opstellen. Dat is het fundament van je bedrijf. De doelen en strategieën die je daarin beschrijft, helpen je om nauwkeuriger te bepalen welke financiering je nodig hebt.
Of je nu geld bij elkaar moet schrapen om je eigen bedrijf te starten of meer financiële ruimte wilt hebben om in de uitbreiding van je bedrijf te investeren, beide vereisen ongeveer evenveel planning. Je ondernemingsplan moet antwoord geven op de volgende vragen:
- Welke producten of diensten bied je aan?
- Wat maakt jou anders?
- Hoe groot is je potentiële markt?
- Hoe vind je klanten?
- Hoeveel en hoe vaak kopen ze bij je?
- Hoeveel geld kun je (realistisch) verwachten te verdienen in een bepaalde periode?
- Hoeveel geld heb je nodig om je bedrijf te starten?
- Hoeveel geld heb je nodig om het draaiende te houden totdat je winst maakt?
- Hoe lang duurt het voordat je winst gaat maken?
Houd in gedachten dat de exacte hoeveelheid geld die je nodig hebt sterk afhankelijk is van het type bedrijf dat je begint.
Volgens de statistieken heeft ongeveer 43 procent van de bedrijven met personeel meer dan 25.000 dollar nodig om te starten, maar de meeste bedrijven beginnen met minder dan 5.000 dollar. Neem de tijd om grondig uit te zoeken wat je werkelijke opstartkosten zullen zijn, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat en later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Als je een lening nodig hebt of veel eigen geld gaat investeren, geld van vrienden en familie gaat lenen of een banklening wilt aanvragen, dan heb je een formeler ondernemingsplan nodig. Software zoals LivePlan van Palo Alto Software kan het schrijven daarvan gemakkelijker maken. Er zijn ook MKB-organisaties die je kunnen helpen, zoals het Ondernemersklankbord en MKB-Nederland.
Hier zijn er een paar tips en opties voor de financiering van je bedrijf:
1. Zelf financieren
Volgens onderzoek gebruikt meer dan de helft van de startende ondernemers hun eigen spaargeld om hun bedrijf op te zetten.
Kelly Barker, medeoprichter van PREP Cosmetics, zette jarenlang geld opzij voordat ze wist wat voor bedrijf ze wilde beginnen. Vastbesloten om het bestaan als werknemer achter zich te laten, spaarde ze elke maand vijfhonderd dollar op een speciale rekening. Negen jaar later, toen ze overstapte naar de cosmeticabranche, zette ze “elke cent” van haar salaris op die rekening terwijl ze de branche onderzocht. Tegen de tijd dat ze PREP startte, had ze meer dan 250.000 dollar gespaard.
Inmiddels verkopen zij en medeoprichter Carole Aponte hun producten via hun webwinkel, in een fysieke winkel en in boetieks.
Bootstrapping, oftewel het gebruik van bestaande financiële middelen om een bedrijf van de grond te krijgen, is ook gebruikelijk onder start-ups. Jordan Wan en Dan Zhou zetten hun wervingsplatform CloserIQ op door als consultants te werken om in hun levensonderhoud te voorzien terwijl ze hun bedrijf opbouwden.
“We richtten ons op consultingmogelijkheden die synergieën hadden met ons bedrijf,” zegt Wan. “Veel van die consultancyklanten werden onze eerste eigen klanten.”
2. Een banklening aanvragen
Nieuwe bedrijven zijn riskant, en banken houden niet van risico’s. Daardoor kan het voor zelfstandige ondernemers moeilijk zijn om een lening te krijgen als hun bedrijf minder dan een jaar oud is of minder dan € 75.000 tot € 100.000 per jaar omzet.
Banken die leningen verstrekken aan start-ups, verwachten van de oprichters dat zij:
- een uitstekende persoonlijke kredietwaardigheid hebben.
- ten minste 20 procent eigen geld in het bedrijf steken.
- voldoende cashflow hebben voor de aflossingen om de lening uiteindelijk terug te betalen.
- een onderpand inbrengen (zoals hun huis) zodat de bank zijn geld kan incasseren als het bedrijf failliet gaat.
- goed voorbereid zijn (wat betekent dat zij hun research hebben gedaan zodat ze de aanvraagprocedure begrijpen en een gedegen inzicht hebben in de staat van hun bedrijf en hun eigen financiën).
Als je franchisenemer wordt van een bekend franchisebedrijf dat zich als succesvol heeft bewezen, kan dat door kredietverstrekkers gezien worden als minder riskant, waardoor het wat gemakkelijker kan worden om een lening te krijgen.
3. Onderzoek beschikbare financieringsprogramma’s
Om kleine bedrijven te helpen bij hun financiering, biedt de overheid een aantal financieringsprogramma’s met lagere rentetarieven dan traditionele bankleningen. Je kunt een kijkje nemen op de website van MKB-Nederland om te zien of je aan de criteria voldoet. Als je hiervoor in aanmerking komt, kunnen deze programma’s je helpen om aan financiering te komen als dat bij de banken niet lukt.
Je kunt de site van MKB-Nederland ook gebruiken om andere financieringsopties te ontdekken. Sommige franchisebedrijven hebben bovendien financieringsprogramma’s om nieuwe eigenaren te helpen hun bedrijf te beginnen. Deze informatie is doorgaans beschikbaar op hun website en in de franchiseovereenkomst.
4. Zoek uit welke subsidies er beschikbaar zijn
Het voordeel van subsidies voor kleine bedrijven is uiteraard dat ze, in tegenstelling tot leningen, niet terugbetaald hoeven te worden. En er zijn verschillende mogelijkheden, zoals subsidies van gemeenten of het rijk en privé-initiatieven van het bedrijfsleven. Maar veel ondernemers vinden het moeilijk om in aanmerking te komen voor subsidies die hun bedrijf uiteindelijk verder helpen. Daar zijn een paar redenen voor:
- Subsidies zijn vaak moeilijk te vinden. Verouderde websites en onhandige databases maken het zoekwerk niet gemakkelijk.
- Ze zijn vaak bedoeld voor bepaalde typen aanvragers, zoals branches, initiatieven of bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld vrouwen of minderheden).
- Er kunnen ook eisen gesteld worden aan de manier waarop het geld wordt besteed, terwijl leningen flexibeler zijn.
Toch kan het alle tijd en moeite waard zijn als het je uiteindelijk gratis geld voor je bedrijf oplevert. Zoek online naar subsidies waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen. Hier zijn een paar ideeën als begin voor je zoektocht:
- Kijk op bekende websites zoals die van MKB-Nederland en de website van de Rijksoverheid.
- Zoek naar online bronnen die het werk voor je doen, zoals deze lijst van subsidies voor kleine bedrijven.
5. Ga op zoek naar investeerders
Als je een aantrekkelijk bedrijfsidee of uitbreidingsplan hebt, kun je misschien gebruikmaken van de geldbronnen van andere mensen in de vorm van business angels, durfinvesteerders of crowdfunding. Business angels bieden startende ondernemers vaak een eenmalige of gefaseerde investering om te helpen het bedrijf van de grond te krijgen, terwijl durfinvesteerders gokken op het resultaat van zowel start-ups als uitbreidingsplannen.
Een andere mogelijkheid die steeds populairder wordt en die je niet moet vergeten, is crowdfunding. Dat is een goede optie als je procedures wilt stroomlijnen en een grote groep mensen tegelijk wilt bereiken met je idee. Welke weg je ook kiest, voor het aantrekken van investeerders heb je een goed uitgedacht plan en een flinke dosis overtuigingskracht nodig. Hier zijn nog een paar tips om te bepalen of een investeerder wat voor jouw bedrijf is:
- Zoek op sites als BAN Nederland, Angel.co of StartupDelta naar de business angel die het beste bij jouw bedrijf past.
- Maak jezelf vertrouwd met een paar grote verstrekkers van risicodragend kapitaal die erom bekend staan dat ze investeren in jonge start-ups.
- Kijk op populaire crowdfundingsites zoals Indiegogo en Kickstarter. Je kunt sociale media en andere online kanalen effectiever benutten als je een crowdfundingcampagne online begint.
6. Onderzoek alternatieve financieringsopties
- Maak een degelijk ondernemingsplan.
- Bepaal je opstartkosten.
- Bescherm je kredietwaardigheid.
- Spaar geld als dat mogelijk is.
- Vraag beschikbare leningen aan (bank, franchisebedrijf).
- Wees creatief met het aanboren van inkomstenbronnen.
- Gebruik een creditcard als je sneller geld nodig hebt.
- Vraag subsidie aan als je een specifiek project hebt of tot een bepaalde bevolkingsgroep behoort.
- Zoek hulp bij investeerders.
- Werk aan de waardevermeerdering van je bedrijf door hogere omzet en behoud van kredietwaardigheid.