Digitale marketing voor ondernemers: een checklist van 7 stappen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Digitale marketing hoeft niet moeilijk te zijn om succesvol te zijn. Je hebt alleen een eenvoudige, maar doordachte planning en een consistente aanpak voor je merk nodig.

Als je als ondernemer klaar bent om je te verdiepen in digitale marketing, dan ben je hier aan het juiste adres. Onze checklist met zeven punten biedt alle benodigde stappen om een succesvolle digitale marketingstrategie op te zetten voor welk bedrijf dan ook. Of je nu helemaal vanuit het niets begint of je huidige strategie wilt verbeteren, met deze stappen maak je een effectieve en professionele online aanwezigheid.

  1. Creëer een sterke merkidentiteit.
  2. Maak een website.
  3. Maak een prioriteit van goede klantenservice.
  4. Zorg voor volgers op sociale media.
  5. Wees actief met e-mailmarketing.
  6. Begin een blog.
  7. Probeer online advertenties.

1. Creëer een sterke merkidentiteit.

Wie ben je? En wie is je merk? Een merkidentiteit is essentieel voor een succesvolle digitale marketingstrategie. Het is belangrijk om de missie van je bedrijf te begrijpen en te weten wat je bedrijf speciaal maakt. Draag die waarden dan uit in alles wat je doet, van je bedrijfsnaam tot de foto’s die je op je website zet en de toon die je gebruikt op sociale media.

Een sterk merkbeeld opbouwen begint met een goed ontworpen logo en de juiste lettertypen en kleuren. Die visuele elementen helpen je merk identificeerbaar te maken en geeft het een gepolijst, professioneel gevoel. Denk eraan: consistentie is belangrijk als het aankomt op het opbouwen van je merk, dus zorg dat je gedrukte en digitale marketingmateriaal en communicatie die je naar klanten stuurt, op elkaar aansluiten.

TIP VAN VISTAPRINT

Heb je hulp nodig met het maken van een logo voor je bedrijf? Maak er zelf een met Logomaker by VistaPrint of vind een professional bij 99designs van Vista om je merk tot leven te laten komen.

2. Maak een website.

Je website is de ruggengraat van je online aanwezigheid en meestal de eerste indruk die een klant van je merk krijgt. Zelfs als je een fysiek bedrijf bent dat het vooral moet hebben van voorbijgangers, is de kans groot dat je klanten je online opzoeken voordat ze langskomen. Daarom is het essentieel dat je een professionele websitehebt.

Bij het maken van je website moet je letten op de volgende elementen:

  • De juiste domeinnaam. Zorg dat je er een kiest die je bedrijfsnaam zo exact mogelijk weergeeft en makkelijk te onthouden is. Om je zoektocht in te perken kun je jezelf deze vragen stellen: Past de naam bij mijn merk? Is de naam onvergetelijk? Is de naam gemakkelijk te spellen?
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachineoptimalisatie (SEO) speelt een belangrijke rol in je digitale marketingstrategie. Een geoptimaliseerde website verbetert je resultaat in de zoekmachines. Dit doe je door zoekwoorden in de content van je website en in de backend te gebruiken.
  • Goed webontwerp. De meeste mensen zijn visueel ingesteld, dus gebruik aantrekkelijke, hoogwaardige foto’s (of zelfs een korte video) en lettertypen die makkelijk te lezen zijn.
  • Mobiel responsief ontwerp. Nu mobiel internetgebruik desktopgebruik heeft ingehaald, is een responsieve website essentieel. Een responsieve website past zich aan de grootte van verschillende apparaten aan, zoals desktopcomputers, tablets en smartphones. Daarmee bereik je meer klanten, geef je een betere gebruikerservaring en krijg je een betere SEO-positionering, want Google geeft mobiele sites nu hogere scores dan desktopsites. De makkelijkste manier om een mobiele website te maken is door een websitebouwer te gebruiken die responsieve sjablonen biedt… en uit te testen of je website zich goed aanpast aan computers en smartphones.
  • Eenvoudige navigatie. Bouw je website zo op dat hij overzichtelijk is en dat alles makkelijk te vinden is. Potentiële klanten zullen het waarderen dat ze met slechts een paar keer klikken kunnen vinden wat ze zoeken.
  • Handige content. Voeg relevante en nuttige inhoud toe, zoals contactgegevens, een ‘Over ons’-pagina en duidelijke beschrijvingen van je producten en diensten. Je teksten moeten informatief, beknopt en makkelijk te lezen zijn.
  • Consistente branding. Je website moet je merk goed weergeven. Bezoekers moeten meteen een visueel verband leggen tussen je logo, je gedrukte materiaal en je fysieke bedrijfslocatie. Zorg daarom dat je logo op je website staat en dat je kleuren en lettertypen overeenkomen met de rest van je bedrijfsmateriaal.

TIP VAN VISTAPRINT

Zet altijd de URL (of een QR-code die ernaar linkt) van je website op alles wat je maakt: postkaarten, ontvangstbewijzen, folders, flyers… je snapt het wel. Het is een makkelijke manier om klanten aan te moedigen om een volgende stap te zetten en geeft ze een plek om informatie over je bedrijf te vinden.

3. Maak een prioriteit van goede klantenservice.

In het digitale tijdperk gaat nieuws als een lopend vuurtje… en voor je het weet, heb je een reputatie voor slechte of fantastische klantenservice. Het is vanzelfsprekend dat een reputatie voor goede klantenservice meer klanten aantrekt en de kijk op je merk verbetert.

Als het uren of dagen duurt om je klanten via telefoon, e-mail of sociale media te helpen, zal je klanten ontevreden maken over je service. Zorg er in plaats daarvan voor dat je snel, beleefd, eerlijk en informatieve klantenservice geeft aan elke klant. Probeer een doel te stellen om iedereen binnen 48 uur te antwoorden en laat ze weten dat dit de tijdsspanne is die ze kunnen verwachten. Hiervoor kun je een livechat, telefoon, sociale media, e-mail en de sectie veelgestelde vragen van je website gebruiken.

4. Zorg voor volgers op sociale media.

Socialemediamarketing moet bovenaan je lijstje staan als het op digitale marketing aankomt. Het geeft je meer zichtbaarheid, waardoor je meer bezoekers aantrekt en duurzame langetermijnrelaties opbouwt met potentiële klanten zonder een cent uit te geven.

Er zijn verschillende manieren om sociale media in je voordeel te gebruiken, zoals hashtagcampagnes maken, live-uitzendingen verzorgen, deals posten en prijzen weggeven. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voordat je een socialemediaprofiel maakt voor je bedrijf moet je eerst kijken wat elk platform te bieden heeft en dan kiezen welke het best bij je bedrijf en content past. Als je veel visuele content hebt, past dat goed bij platforms als Instagram en Pinterest, terwijl blogposts goed zijn om op Twitter en LinkedIn te delen. Ben je vooral geïnteresseerd in het maken van videocontent? Kijk dan naar TikTok en YouTube.

Gebruik de kleuren, lettertypen, logo en toon van je bedrijf op je profielen zodat je klanten op elk platform een consistent merk zien als ze je bedrijf opzoeken.

Het mooie aan socialemediamarketing is dat het geautomatiseerd kan worden. Je kunt je posts inplannen op al je kanalen, zodat jij je kunt richten op andere aspecten van je bedrijf. Zorg gewoon dat je regelmatig dingen plaatst en dynamische beelden invoegt, zoals foto’s, gifs en video’s, om mensen bij je bedrijf te betrekken.

TIP VAN VISTAPRINT

is sociale content maken nieuw voor je, begin dan met een sjabloon van VistaCreate.

Voeg eenvoudig je logo, foto’s en merkkleuren toe om iets unieks te maken voor je favoriete sociale kanaal.

5. Wees actief met e-mailmarketing.

Plan je e-mailmarketingcampagnes met ontwerpsjablonen met je contactgegevens, openingstijden en natuurlijk je logo erop. Als je een redelijk grote klantenlijst hebt, kun je overwegen je klanten te verdelen in segmenten op basis van bepaalde criteria, zoals hoe vaak mensen iets van je kopen of de specifieke soorten producten of diensten die ze kiezen. Het kost wat moeite, maar gerichte e-mails doen het veel beter dan algemene e-mails, dus het is de moeite waard. Maak een planning zodat je regelmatig communiceert met je volgers, en vergeet niet altijd iets nuttigs te delen met je lezers, zoals een tip of instructies hoe je iets moet doen. Hiermee bouw je loyaliteit op en verhoog je de openingsratio van je e-mails op de lange termijn.

6. Begin een blog.

Bloggen is een geweldige marketingtactiek. Als ondernemer geeft een blog je de kans om je persoonlijkheid te laten zien en onderwerpen aan te stippen die niet per se in een drukwerk- of e-mailcampagne passen. (Ook geeft een blog je veel kans om die SEO-zoekwoorden te gebruiken!)

Om een blog te maken, ontwerp je een pagina op je website die je merk weergeeft en begin je met posten! Maak een publicatieplanning zodat je lezers weten wanneer je weer iets plaatst en ze zich erop kunnen verheugen. Maak bijvoorbeeld regelmatige themaposts om je op schema te houden. Elke dinsdag kun je bijvoorbeeld voor- en na-foto’s van een huismakeover plaatsen of elke zaterdag een ander decoratiemerk behandelen dat je in je ontwerpwinkel verkoopt. Een succesvolle blog biedt kwaliteit, geen kwantiteit, dus voel geen druk om elke dag iets te plaatsen. Richt je op regelmatig iets plaatsen, al is het maar elke week.

7. Probeer online advertenties.

Als je het geld hebt om aan betaalde advertenties te besteden, is het een goede investering. Online advertenties zijn bedoeld om meer kliks en websiteverkeer te genereren, wat je zichtbaarheid en uiteindelijk je omzet ten goede komt. Er zijn heel veel platforms die je kunt gebruiken om je advertenties aan je doelgroep te laten zien: Google, Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn hebben allemaal betaalde advertentiemogelijkheden. Betaalde online reclame is ook mogelijk in de vorm van een podcastsponsoring of samenwerking met een influencer.