5 marketingtactieken voor verkooppunten

Geschatte leestijd: 3 minuten

Of je nu een winkel in de detailhandel hebt of een afhaalrestaurant, het afrekenen speelt een zeer belangrijke rol in het succes van je bedrijf. Behalve het punt waar aankopen worden gedaan is het ook een kans om klanten bij je merk te betrekken en je bedrijf te laten groeien.

Als je eenmaal het juiste kassasysteem of ‘point of sale-systeem’ hebt en je betalingen soepel verlopen, is het tijd om na te denken over een bijbehorende marketingstrategie die je klanten meer betrokken maakt en die meer verkoop genereert.

Er zijn verschillende manieren om de ruimte rond je kassa slim te gebruiken, maar er is meestal slechts beperkt plaats. Dus hoe je die ruimte gebruikt, is afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt en van wat je wilt dat klanten doen bij het afrekenen. Wil je dat ze meer artikelen kopen? Wil je dat ze terugkomen voor herhaalaankopen? Wil je ervoor zorgen dat je hun contactgegevens krijgt?

We hebben vijf marketingtactieken voor verkooppunten samengesteld die op verschillende doelen gericht zijn. Ze kunnen elk heel effectief zijn voor je bedrijf, maar voel je niet verplicht om ze allemaal te gebruiken. Vergeet niet dat het beter is om het eenvoudig te houden. Vierenzestig procent van de consumenten is bereid om meer te betalen om processen eenvoudiger te maken, volgens de Global Brand Simplicity Index.

Dus denk goed na over je doelen en test er dan een of twee tegelijk uit om te zien wat werkt.

Vijf marketingtactieken voor verkooppunten

Profiteer van impulsaankopen.

Als het je doel is om de gemiddelde besteding van elke klant te verhogen, kun je bijvoorbeeld kleine, minder dure artikelen (de impulsaankopen) bij de kassa plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt waar kauwgum, snoep en tijdschriften bij de kassa liggen. Of een kledingwinkel die goedkope accessoires uitstalt waar de klanten in de rij staan voor de kassa. Je kunt je impulsaankopen aanpassen aan de tijd van het jaar of bepaalde feestdagen. Of je kunt bijvoorbeeld een bak samenstellen met artikelen van € 1.

Breng speciale aanbiedingen onder de aandacht.

Als je een bepaald product of productgroep wilt verkopen, probeer het dan eens te promoten bij je kassa. Je kunt bijvoorbeeld een niet zo goed verkopend product met korting aanbieden. Of een product dat goed verkoopt bundelen met een product dat minder goed verkoopt. Vervolgens kun je borden maken om bij je kassa te plaatsen om de speciale aanbieding te promoten.

Begin een loyaliteitsprogramma.

Veel bedrijven richten hun marketing op het werven van nieuwe klanten, maar je vaste klanten zijn de spil van je bedrijf. Volgens onderzoeken besteden terugkerende klanten bij een herhaalbezoek 67 procent meer dan nieuwe klanten, en gedurende hun hele levensduur zijn ze 10 keer zo veel waard als hun eerste aankoop.

Een manier om meer vaste klanten te krijgen is door een loyaliteitsprogramma te beginnen. Het is een uitstekende manier om waardering voor je klanten te tonen en je omzet te verhogen. Klanten die bijvoorbeeld meedoen aan het Square Loyalty-programma komen twee keer zo snel terug als niet-deelnemers. Dit betekent dat deze klanten in dezelfde periode twee keer zo vaak langskomen.

Zet borden bij je kassa die de voordelen van je loyaliteitsprogramma aanprijzen. En train je werknemers om klanten te vragen of ze mee willen doen aan het programma.

Maak reclame voor je cadeaubonnen.

Als je op zoek bent naar nieuwe klanten, dan zijn cadeaubonnen een fantastisch marketingmiddel. Je klanten kunnen cadeaubonnen kopen voor hun vrienden en zo het bereik van je bedrijf vergroten.

Maar cadeaubonnen zijn ook een geweldige manier om te upsellen. Als je bijvoorbeeld een gratis cadeaubon van € 15 geeft aan klanten die een bepaald bedrag besteden, zijn ze eerder geneigd om nog iets extra’s te kopen. En als ze de cadeaubon weggeven dan heb je er weer een nieuwe klant bij.

Zorg dat je jouw speciale cadeaubonnen bij je kassa etaleert zodat klanten ze makkelijk aan hun aankopen kunnen toevoegen.

Vertel klanten over andere marketingprogramma’s.

Je verkooppunt kan ook ruimte bieden voor andere soorten marketing. Als je jouw klanten bij je merk wilt betrekken, kun je bijvoorbeeld een bord neerzetten dat klanten aanmoedigt om een door jou georganiseerd evenement bij te wonen of zich voor je nieuwsbrief in te schrijven. Zorg wel dat je de kassa niet te vol zet met te veel borden.

Je kassa is een belangrijke ruimte in je winkel. En het is vaak de laatste plek waar je nog indruk kunt maken op je klant voordat hij of zij weer weggaat. Dus zorg dat je deze ruimte optimaal benut door de beste technologie te gebruiken en promoties en programma’s te bieden die je klanten meer bij je merk betrekken.

Dit artikel is geschreven door onze vrienden bij Square.


Over Square

Square maakt tools die verkopers helpt hun bedrijf op te starten, te runnen en te laten groeien. Square’s point-of-sale-service biedt tools voor alle onderdelen van de bedrijfsvoering, van het accepteren van creditcards en bijhouden van voorraden tot realtime statistieken en facturatie. Square biedt bedrijven ook diensten als financiering voor kleine bedrijven en tools om klanten te betrekken.