10 duidelijke signalen dat het tijd wordt om je bedrijf uit de logeerkamer te verhuizen

Vanuit huis werken heeft veel duidelijke voordelen: je houdt de kosten laag, je werkt wanneer je wilt en je bespaart jezelf de gevreesde reistijd in de spits.

Er zal echter een tijd komen dat je bedrijf het thuiskantoor ontgroeit en je een aparte werkruimte moet zien te vinden. In een krap logeerkamertje zitten, kan je productiviteit op een gegeven moment verminderen. Afhankelijk van je businessmodel kan de volgende stap betekenen dat je een fysieke winkel huurt of bijvoorbeeld een bureau in een flexwerkruimte.

Lees verder over de signalen die aangeven dat het tijd wordt voor jou en je groeiende bedrijf om de volgende stap te zetten en het comfort van thuis te verlaten.

1. Je besteedt te veel tijd in de lokale koffiezaak

Als je op de lokale koffiezaak begint te vertrouwen om wat rust om je heen te krijgen (of om als geïmproviseerde vergaderzaal te gebruiken), is dat meestal een goede indicatie dat je thuiskantoor niet meer geschikt is om je bedrijf in te runnen. Veel flexwerkplekken bieden rustige vergaderkamers die je per uur kunt huren en waar je snel breedbandinternet en alle hulpmiddelen voor televergaderingen hebt. De verleiding om jezelf te trakteren op zoete lekkernijen is ook een stuk minder als je niet te veel tijd in een café doorbrengt.

2. Je moet meer werknemers aannemen

Bedrijven die vanuit huis worden gerund, werken meestal het beste als alleen de bedrijfseigenaar thuis werkt. Je zult merken dat nieuwe werknemers bij je thuis uitnodigen het werk erg ingewikkeld maakt en de kans op conflicten met de andere bewoners vergroot. Het kan vooral erg gecompliceerd worden als er in je bedrijf veel inkomende en uitgaande telefoongesprekken plaatsvinden.

Voeg hier nog eens kinderen, huisdieren en andere familieleden bij en dan wordt het een lawaaiige, stressvolle omgeving.

Als de dagelijkse routine van je gezin je werknemers afleidt, is het tijd om naar een andere bedrijfsruimte uit te kijken. De extra kosten worden waarschijnlijk geneutraliseerd door een hogere productiviteit, terwijl de werksfeer zeker zal verbeteren als het personeel zonder afleiding kan werken.

3. Je hebt een plek nodig om zakelijke besprekingen te houden

Naarmate je meer klanten krijgt, zullen er ook vaker dingen besproken moeten worden. Natuurlijk kun je af en toe thuis bijpraten met een vertrouwde klant, maar als je meer potentiële klanten krijgt, is het belangrijk om zonder afleiding zaken te kunnen doen in een professionele omgeving. Een blaffende hond of huilende baby op de achtergrond van een telefoontje of bespreking zal waarschijnlijk alarmbellen doen rinkelen bij bestaande en potentiële klanten, die zich zullen afvragen of je wel voldoende beschikbaar en in staat bent om de gewenste diensten of producten te leveren.

4. Je moet investeren in meer materialen

Terwijl je bedrijf groeit, komt er een tijd dat je investeringen zult moeten doen. Dat kan van alles zijn, van een grotere werkplek en een nieuwe computer tot een specifiek apparaat. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat mensen die eten bereiden voor de verkoop vanuit een keuken thuis, een punt bereiken waar het niet meer mogelijk is om de productiviteit te verhogen met gewone keukenapparatuur. Voordat je de stap zet en investeert in dure apparaten, is het misschien de moeite waard om te kijken naar tweedehands opties of zelfs een gedeelde bedrijfsruimte.

5. Je wilt zichtbaarder zijn in je omgeving

Als jouw bedrijf ervan afhankelijk is dat klanten naar binnen kunnen lopen voor advies, geeft een fysiek, stenen gebouw potentiële klanten de indruk van een serieus en gevestigd bedrijf. Reclameborden en spandoeken op straat zijn dag en nacht zichtbaar en zijn de perfecte manier om je komst in het gebied aan te kondigen.

Zorg wel dat je eerst informeert wat je mag installeren voordat je offertes van drukkerijen aanvraagt. Sommige gebieden, vooral in gebieden van historische waarde, hebben hier strenge regels voor.

6. Je overtreedt de wet zonder het te weten

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels als je vanuit een privéadres werkt. Op veel plaatsen zijn er strenge regels voor het aantal mensen dat vanuit een privéadres mag werken en voor het percentage ruimte dat gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden. Zoals hierboven al genoemd is, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn of je borden aan of bij je privéwoning mag plaatsen.

Als je regelmatig bezoek of leveringen ontvangt of als extra werknemers bij je huis parkeren, schend je misschien ook ongemerkt beperkingen rond de ruimtelijke ordening en daarnaast kan het je buren storen.

Ga naar je lokale stadsplanningskantoor of -website om te vragen welke commerciële activiteiten je precies mag uitvoeren op je terrein om problemen in een vroeg stadium te voorkomen.

7. Je kunt je niet concentreren

Als thuiswerken betekent dat je alle ballen van opvoeden, huishouden en je bedrijf runnen in de lucht moet houden, dan is het duidelijk tijd om een verhuizing naar een professionele werkplek te overwegen. Grenzen stellen voor waar en wanneer bepaalde taken worden uitgevoerd, maakt het makkelijker om je tijd te plannen en in te delen.

Als je thuis werkt, is er altijd afleiding. Of het nu een telefoontje van een familielid is of een huishoudelijke taak, je huis is een bron van mogelijke onderbrekingen. Het is maar al te makkelijk om de keuken te gaan schoonmaken of de was te doen in plaats van de belangrijke, maar misschien saaie taak die eigenlijk prioriteit heeft. Deze neiging tot uitstellen is minder sterk als je op een plek werkt die alleen gewijd is aan je bedrijf.

8. Je bent altijd in werkmodus

Als stapels papier op de eettafel bekend klinken, dan is het duidelijk dat je bedrijf oprukt naar de gemeenschappelijke ruimtes van het huis. Deze rommel maakt het niet alleen moeilijker om te genieten van een maaltijd met je gezin of huisgenoten, maar maakt het ook moeilijker om te ontspannen en afstand te nemen van je werk.

Belangrijke documenten zoals werkroosters, bonnetjes en loonstrookjes moeten worden opgeborgen in een kast. Dat is niet alleen belangrijk voor jouw gemoedsrust, maar ook voor degenen die je leefruimte met je delen. Een goedbedoelde opruimsessie zou tot gevolg kunnen hebben dat cruciale informatie kwijtraakt. En dat wil niemand op zijn geweten hebben.

Constant in contact zijn met de werkruimte maakt het ook onmogelijk om het werk af te sluiten als je op weg naar bed langs je kantoor komt. De neiging om nog even je e-mail te controleren en tot in de kleine uurtjes door te werken wordt een stuk groter. Koffie en adrenaline kunnen je slechts gedeeltelijk door de dag slepen – een goede nachtrust is essentieel voor het runnen van een succesvol bedrijf.

9. Je voelt je geïsoleerd

Als je iemand bent die energie krijgt van sparren met anderen over ideeën en geniet van de sociale dynamiek van werken in een team, dan kan het eenzaam worden om dag in dag uit alleen thuis te werken. De recente populariteit van flexwerkplekken en gedeelde kantoren heeft het makkelijker dan ooit gemaakt om een werkplek te vinden die een balans heeft tussen privacy en het geroezemoes van mensen om je heen. Als je diensten aanbiedt of uitbesteedt, kan het ook een goede plek zijn om te netwerken en nieuwe klanten of leveranciers te vinden.

10. Je relaties staan onder druk

Dat is misschien wel de belangrijkste reden om te verhuizen. Iedereen heeft bewondering voor ambitie, maar het runnen van een bedrijf is een van de meest stressvolle ondernemingen die je in je carrière kunt meemaken. De voordelen van je eigen baas zijn, geven je een vrijheid die misschien moeilijk in te denken is in een baan van 9 tot 5, maar er is meestal een prijs mee gemoeid. Het is maar al te makkelijk om helemaal op te gaan in een project en blind te worden voor de invloed die dat heeft op de mensen om je heen. Ook al gaat het maar om een kleine irritatie over administratie in de woonkamer of het moeten delen van de vaste telefoon, je moet voorzichtig zijn. Als het bedrijf het gezinsleven begint te beïnvloeden, is het meestal een goede indicator dat het tijd is om naar een gehuurde commerciële ruimte te verhuizen.

Conclusie

Je thuisbedrijf verhuizen naar een kantoorruimte of commercieel gebouw is op korte termijn zeker duurder. Maar houd in gedachten dat na verloop van tijd de productiviteit waarschijnlijk zal verbeteren, je meer werknemers kunt aannemen en huisvesten en besprekingen met klanten een professionele uitstraling zullen hebben zonder onderbrekingen.

De reistijd naar je werk is natuurlijk langer dan dat kleine stukje naar het eind van de gang, maar nu kun je tenminste gasten ontvangen in de logeerkamer en lekker ontspannen als je thuiskomt. Zorg dat je de tekenen ziet die aangeven dat het tijd is om je bedrijf te laten groeien.