Geschatte leestijd: 4 minuten
36% van de klanten van kleine ondernemingen zoekt online naar nieuwe bedrijven. Het is dus belangrijk om online gevonden te kunnen worden. Maar hoe weet je of je de juiste indruk maakt als potentiële klanten je website, social media-profiel of bedrijfsindex bezoeken? Dat is de hamvraag.
Om ervoor te zorgen dat jij de beste indruk kunt maken op alle online klanten, geven we je tien dingen die je online aanwezigheid minder professioneel laten overkomen, zodat jij die blunders kunt voorkomen voor je merk.
Tien dingen die je online aanwezigheid minder professioneel laten overkomen:
1. Het ziet er niet uit als een geheel
Niets zegt zo duidelijk ‘onprofessioneel’ als een onsamenhangende look. Als iemand bijvoorbeeld je website bezoekt waar je logo op staat en vervolgens je Facebookpagina bekijkt en daar een ander logo ziet. Dat is een inconsequente online aanwezigheid en laat je bedrijf er ongeorganiseerd uitzien, of nog erger: onbetrouwbaar.
Om dat op te lossen, of voorkomen, kun je het beste dezelfde items gebruiken voor al je digitale marketingelementen. Gebruik een standaard logo, stel vast welke lettertypen en kleuren je voor je bedrijf gebruikt en schrijf vergelijkbare, of exact dezelfde, tekst op ‘Over ons’-pagina’s en beschrijvingen van je bedrijf. Consequentie spreekt boekdelen in de online wereld en een samenhangende online aanwezigheid bevestigt de authenticiteit en betrouwbaarheid van je bedrijf.
2. Je online ruimte niet in eigen beheer hebben
Als je een bedrijf begint, zijn er specifieke dingen die je officieel moet maken, zoals de rechtsvorm (zoals eenmanszaak, bv, vof, nv), de registratie van het bedrijf en het aanvragen van de nodige vergunningen. Dat geldt ook voor je online aanwezigheid. Als een bedrijf zijn online ruimte niet claimt, dan komt dat dubieus over op het publiek.
Het kan schadelijk voor je bedrijf zijn als je geen eigen domeinnaam (www.mijnonderneming.com) en social media-titel (@mijnonderneming) hebt op alle sociale platforms. Andere bedrijven met een vergelijkbare naam kunnen je domein of titel claimen en in de zoekresultaten naar boven komen als mensen jouw bedrijf zoeken. Dat wekt verwarring en kan ertoe leiden dat potentiële klanten afhaken.
Een online aanwezigheid voor je onderneming opzetten is net zo belangrijk als het registreren van je bedrijf. Voor een goede reputatie moet je alle digitale activa beheren die aan jouw bedrijf kunnen worden gelinkt.
Als je een bedrijf begint, zorg er dan voor dat je jouw eigen domein claimt en je social media-titels reserveert op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Snapchat. Je hoeft niet alle profielen openbaar te maken, maar als ze eenmaal in jouw bezit zijn, dan is de beslissing aan jou of en hoe je ze inzet in verschillende stadia van de levenscyclus van je bedrijf. Het beheren van je online reputatie speelt een grote rol in een positieve merkbeleving. Neem deze stappen uit voorzorg om je merk te beschermen, voordat iemand anders de kans krijgt om het succes van je bedrijf in gevaar te brengen.
3. Spelling- en grammaticale fouten
Zelfs de meest precieze schrijvers maken weleens een typefout, dat weet iedereen. Maar als er spelling- en grammaticale fouten op je website of in je social media-berichten staan, dan heeft dat invloed op de waarde van de content en uiteindelijk ook van jouw bedrijf. Schrijffouten kunnen overkomen alsof er weinig aandacht is besteed aan de content en dat kan negatief worden opgevat. Behalve al je content reviseren, kun je het beste iemand anders je tekst laten nakijken voordat je hem publiceert. Een extra paar ogen kan wonderen doen en minuscule fouten ontdekken. Als je onvoldoende tijd en resources hebt, gebruik dan een app of plugin voor je browser zoals Grammarly, die je tekst automatisch en gratis controleert. Je schrijffouten eruit halen voordat ze in het online universum terecht komen, kan een enorm verschil maken in wat voor indruk je bedrijf geeft.
4. Een persoonlijk e-mailadres gebruiken voor je bedrijf
Als een klant een bevestigingse-mail of welkomstmail ontvangt vanaf een persoonlijk e-mailadres ([email protected]), dan geeft dat geen goede indruk. Mensen staan argwanend tegenover persoonlijke e-mailadressen die in een zakelijke context gebruikt worden en het komt vreemd en dubieus over.
Als je een kleine onderneming runt, dan is het belangrijk om een professioneel marketingpakket te hebben. Dat kan variëren van visitekaartjes tot een website en een eigen zakelijk e-mailadres ([email protected]). Een zakelijk e-mailadres verbetert je online aanwezigheid en helpt bij het opzetten van je online portfolio. Dus houd je persoonlijke e-mailadres buiten je bedrijf en creëer een nieuw e-mailaccount speciaal voor zakelijke communicatie en correspondentie.
5. Niet reageren op opmerkingen of beoordelingen
Aangezien 75% van de klanten van kleine ondernemingen het belangrijk vindt om online beoordelingen te lezen, kan het een negatieve invloed op je bedrijf hebben als je niet reageert op opmerkingen of beoordelingen. Als mensen een (goede of slechte) beoordeling of opmerking op een social media-bericht schrijven, dan ziet het er onprofessioneel uit als daar niet op gereageerd wordt. Klanten willen interactie met een merk en als ze de tijd nemen om een bericht te schrijven, dan hopen ze in de meeste gevallen op een reactie van het bedrijf. Door niet te reageren, lijkt het alsof je bedrijf weinig waarde hecht aan de klantervaring. Het is misschien niet haalbaar om alle berichten en beoordelingen op internet te beantwoorden, maar doe in ieder geval de moeite om beoordelingssites zoals Yelp en Open Table te checken, en stel Google Alerts in, zodat je bericht krijgt wanneer je bedrijf online genoemd wordt. Plan elke paar dagen of iedere week wat tijd in om je beoordelaars te beantwoorden. Of dat nu is om ze te bedanken voor een positieve beoordeling of om ze meer informatie te geven om een probleem op te lossen, je actieve deelname is belangrijk en je bedrijf zal professioneel en alert overkomen, twee belangrijke factoren voor ieder groeiend bedrijf.
6. Openbare social media-accounts hebben, maar ze niet gebruiken
Social media is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een merk en aangezien de meeste platforms gratis zakelijke accounts aanbieden, is het een ideale manier om marketing te voeren voor je bedrijf zonder dat het je iets kost. Maar een social media-account hebben zonder er iets mee te doen helpt het imago van je merk niet. Slapende of nooit gebruikte profielen op social media komen dubieus over en wekken twijfels bij volgers en potentiële klanten over de integriteit van je bedrijf. In plaats van social media-accounts op ieder platform te activeren, kun je beter alleen de accounts openbaar maken die je regelmatig zult gebruiken. Je kunt je andere accounts altijd nog openbaar maken als je er klaar voor bent om je social media-bereik te vergroten. Om social media in je voordeel te gebruiken, kun je het beste op vaste momenten berichten plaatsen, of dat nu één of vier keer per dag is. Stel hier een schema voor op en houd je eraan. Het publiek houdt van consequentie en kijkt uit naar nieuwe content van hun favoriete accounts. Geef je publiek wat het wil door op vaste momenten berichten te plaatsen. Door actief te zijn op social media en te reageren op je volgers, maak je je merk menselijk, wat een positief effect heeft op hoe jouw bedrijf gezien wordt.
7. Onnauwkeurige informatie in de bedrijfsindex
Mensen zoeken constant online naar nieuwe bedrijven en wat er in hun zoekresultaten naar boven komt, heeft invloed op hun besluit of ze de website van het bedrijf willen bekijken of willen bellen. Als een bedrijf oude of onjuiste informatie in de bedrijfsindex heeft staan (het online profiel met de bedrijfsnaam, het adres, telefoonnummer en andere details), dan geeft dat een verkeerde indruk en de kans is groot dat klanten dat bedrijf links laten liggen.
Actuele informatie in iedere online index is een kritisch onderdeel van het opbouwen van een respectabel merk en om klanten vertrouwen te geven in je bedrijf. Gelukkig is het niet moeilijk om de controle te houden over de bedrijfsindex en consistente informatie over je bedrijf weer te geven op de verschillende online directory’s. Registreer je bedrijf eerst op Google en gebruik vervolgens een service die je bedrijf namens jou op tientallen andere bedrijfsindexen registreert. Je hoeft het werk maar één keer te doen en zij doen de rest.
8. Verouderde informatie op je website hebben staan
Net zoals op de bedrijfsindex is het slecht voor je zakelijke online reputatie om verouderde of onjuiste informatie op je website te hebben staan. Als een website informatie van oude evenementen, de verkeerde openingstijden of, wat veel voorkomt, de verkeerde copyrightdatum in de footer weergeeft (bijv. © Mijn onderneming 2016), dan zien klanten je als een bedrijf dat niet op de details let.
Gelukkig kun je de content van je website eenvoudig aanpassen en je reputatie herstellen. Stel wekelijkse of maandelijkse herinneringen in om je website te controleren op oude of onjuiste informatie. Dat neemt maar een paar minuten in beslag, maar op de lange termijn heeft het een positieve impact op je websitebezoekers en je algemene online aanwezigheid.
9. Je website is niet geoptimaliseerd voor mobiel
We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je opent een website op je smartphone of tablet en de afbeeldingen zijn enorm (of worden helemaal niet getoond), je moet eindeloos scrollen en uiteindelijk verlaat je de site. Als een website niet geoptimaliseerd is voor mobiel, dan is dat een frustrerende ervaring voor een klant en niemand wil (potentiële) klanten ongelukkig maken.
Creëer een website die zowel geschikt is voor desktop als voor mobiel om je websitebezoekers een zo goed mogelijke ervaring te bieden. Dat betekent dat je website getoond wordt op de manier die jij wilt, en het laat je bezoekers zien dat je hun ervaring belangrijk vindt.
Als de term ‘optimalisatie voor mobiel’ je iets te ingewikkeld klinkt, dan kun je een websitebouwer gebruiken die je website automatisch formatteert voor mobiel en desktop. Op die manier hoef je alleen je focussen op het leveren van interessante content en afbeeldingen, en de bouwer regelt het technische gedeelte voor je. Het is in deze tijd steeds belangrijker om je website op alle apparaten consistent weer te geven om professioneel en betrouwbaar over te komen.
10. Afbeeldingen van slechte kwaliteit op je website of social media
We leven in een enorm visueel ingestelde wereld waarin 90% van de informatie die ons brein bereikt visueel is. Het is daarom niet meer dan logisch om afbeeldingen en foto’s in je websiteontwerp en social media-berichten te verwerken. Maar als die afbeeldingen korrelig, uitgerekt of misplaatst zijn, dan doen ze waarschijnlijk meer kwaad dan goed voor je online aanwezigheid. Ons brein verwerkt afbeeldingen 60.000 keer sneller dan tekst. Dat betekent dat mensen je afbeeldingen zien voordat ze je tekst zelfs maar opmerken. Als die afbeeldingen er slecht of misplaatst uitzien, dan ben je hun aandacht waarschijnlijk al kwijt voordat ze een woord van je context gelezen hebben.
Zorg dat je websitebezoekers en volgers op social media betrokken blijven, door afbeeldingen van hoge kwaliteit te gebruiken in je digitale marketing. Dat betekent niet dat je een fotograaf moet inhuren en veel geld moet uitgeven om unieke foto’s te laten maken. Er zijn allerlei plekken waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden voor je website of social media-berichten. Met die professionele stockfoto’s, -vectors en -afbeeldingen kun je afbeeldingen toevoegen zonder je zorgen te maken over de kwaliteit en resolutie. Laat je afbeeldingen het werk voor je doen door de juiste afbeeldingen en bestandstypen te gebruiken voor je website- en social media-activiteit.
Je online aanwezigheid is een essentieel onderdeel van het succes van je onderneming. Houd deze tien tips in gedachten wanneer je je bedrijf begint of je online reputatie een opfrisser geeft. Als je deze veelvoorkomende fouten voorkomt, dan houdt je een goede naam, bouw je naamsbekendheid op en verander je websitebezoekers in echte klanten.