Zo gebruik je SEO voor je bedrijf

Geschatte leestijd: 6 minuten

Als ondernemer weet je waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om online vindbaar en benaderbaar te zijn. Zoekmachineoptimalisatie (search engine optimization, SEO) voor je website en digitale middelen, waaronder je profielen op sociale media, helpt je online te groeien.

SEO kan een beetje verwarrend zijn als je niet heel bekend bent met digitale marketing. Maar maak je geen zorgen: met deze stappen kunnen alle ondernemers hun online aanwezigheid verbeteren en extra (voet)verkeer genereren. Hier bespreken we wat je als kleine ondernemer moet weten over SEO en geven we je de informatie die je nodig hebt om je online aanwezigheid te optimaliseren.

Wat is SEO?

Laten we beginnen met de basis: eenvoudig gezegd is SEO het proces om meer verkeer naar je website te krijgen. Deze optimalisatie vergroot het totale aantal websitebezoekers, beïnvloedt hoe vaak je bedrijf verschijnt bij een zoekopdracht op een bepaald zoekwoord en verbetert de kwaliteit van die bezoekers.

Heel algemeen gezegd is SEO een organische, onbetaalde strategie. De primaire focus is een combinatie van zoekwoordonderzoek, contentstrategie en zorgen dat je bedrijf in lokale zoekopdrachten verschijnt.

Aan de basis van elke SEO-plan staat een zoekwoordstrategie. Weten welke woorden mensen gebruiken om naar je producten en diensten te zoeken, kan je helpen bij het formuleren van een plan.

Goede content gecombineerd met een robuuste SEO-strategie kan je helpen hoger in de zoekmachineresultaten te komen. Als je als kleine ondernemer op de eerste pagina van Google staat, genereert dat meer verkeer en conversies… en ideaal gezien nieuwe klanten. Als je op een pagina verder staat, krijg je een veel minder grote boost, omdat veel mensen eerder opnieuw zoeken dan op lagere pagina’s met resultaten kijken.

SEO is een inbound marketingstrategie, wat betekent dat mensen je bedrijf zien als ze actief zoeken. Dat is iets anders dan een outbound strategie die het doelpubliek kan storen, zoals een tv-reclame.

Waarom is SEO zo belangrijk voor kleine bedrijven?

Zoekmachineoptimalisatie is om verschillende redenen belangrijk voor kleine bedrijven. Het belangrijkste is dat het zorgt dat de juiste mensen je bedrijven op het juiste moment vinden… als ze ernaar zoeken!

SEO is geworteld in zoekwoorden en zoektermen die gebruikers in zoekmachines (zoals Google) typen, of vragen aan virtuele assistenten zoals Siri of Alexa. Als ondernemer is het je uiteindelijke doel om op de eerste resultatenpagina voor een bepaald zoekwoord te verschijnen. Dit leidt tot meer:

Websiteverkeer:Meer verkeer voor bepaalde zoekwoorden vertelt de zoekalgoritmen dat je content waardevol en belangrijk is en als gevolg daarvan zal je website na verloop van tijd hoger scoren in zoekopdrachten.

Leads:Een van de beste SEO-tips is om je website te gebruiken om leads voor je bedrijf te genereren. Ook als je niets online verkoopt, kun je een formulier gebruiken om e-mailadressen te verzamelen en informatie te geven aan websitebezoekers. Bied een kortingsbon aan voor je fysieke locatie of e-mail artikelen van je blog. Iedereen die zich daarvoor opgeeft, wordt een rechtstreekse marketinglead met een diepgaandere band met je bedrijf.

Conversies: Het is een bewezen feit dat de meeste mensen die iets zoeken, op een paar van de eerste resultaten klikken die ze zien. Deze klikken kunnen leiden tot aankopen, het invullen van formulieren of andere conversies op die websites.

Wat is het verschil tussen gewone SEO en lokale SEO?

Er zijn twee soorten SEO voor kleine bedrijven waar je onderscheid tussen moet maken: gewone SEO en lokale SEO.

Gewone SEO helpt je in zoekopdrachten te verschijnen, onafhankelijk van de locatie van de gebruiker. Het is een algemene zoekstrategie waarmee je website-interactie aantrekt, alleen op basis van zoekwoorden en onderwerpen. Dit kan heel goed zijn voor eigenaars van kleine bedrijven die online werken en hun producten wereldwijd verzenden of ondernemers die virtuele diensten leveren.

Lokale SEO voor kleine bedrijven is de strategie die voetverkeer vergroot en mensen naar je bedrijf krijgt. Deze praktijk zorgt dat mensen in de buurt jou kunnen vinden. Mensen die via hun mobiele telefoon zoeken, zijn bijvoorbeeld vaak op zoek naar bedrijven die niet te ver weg zijn.

Lokale zoektermen bevatten een zoekwoord plus gebiedspecifieke woorden zoals:

  • ‘Bij mij in de buurt’
  • Een specifieke stadsnaam, zoals Amsterdam
  • Een stad en provincie, zoals Hengelo, Gelderland

Een lokale zoekopdracht kan er ongeveer zo uitzien:

  • Dierenarts bij mij in de buurt
  • Dierenartspraktijk in Amsterdam
  • Dierenkliniek in Hengelo, Gelderland

Dus als je je zoekwoorden optimaliseert voor de zoektermen waarop mensen zoeken, heb je meer kans om in hun zoekresultaten te verschijnen. Bedenk dit: volgens HubSpot ging 72% van de consumenten die een lokale zoekopdracht uitvoerden, naar een winkel binnen 8 kilometer en koos 92% van die zoekers bedrijven die op de eerste pagina van hun zoekresultaten verschenen.

Zo stel je Google Mijn Bedrijf en Bing Places in

De twee primaire bronnen waar je aan moet denken als het aankomt op lokale SEO zijn Google Mijn Bedrijf en Bing Places, omdat die gekoppeld zijn aan de twee meest gebruikte zoekmachines.

De meeste ondernemers kunnen deze pagina’s zelf instellen.

Zo stel je Google Mijn Bedrijf in:

  1. Ga naar de website van Google Mijn Bedrijf en log in of meld je aan met je e-mailadres.
  2. Voer je bedrijfsinformatie in, zoals naam, locatie en contactgegevens. Er kan ook gevraagd worden je adres op de kaart vast te zetten.
  3. Voeg een bedrijfscategorie toe.
  4. Voer de URL van je website in.
  5. Verifieer je bedrijfsaccount en de informatie. Dat is het bewijs dat je gemachtigd bent om het account te beheren namens je bedrijf.
  6. Na verificatie van je bedrijf kun je extra informatie toevoegen aan je bedrijf, zoals foto’s, openingstijden, evenementen en speciale posts.

Zo stel je Bing Places in:

  1. Claim je bedrijf in Bing. De meeste plaatsen bestaan al in de database van Bing.
  2. Vul de velden in om je vermelding compleet te maken met je diensten, openingstijden en informatie over je locatie.
  3. Verifieer je vermelding op een van de beschikbare manieren.

Zo doe je zoekwoordonderzoek om te bepalen op welke zoektermen je je wilt richten

Zoekwoordonderzoek is het waardevolste proces bij het plannen en ontwikkelen van SEO voor je bedrijfsstrategie. Met effectief zoekwoordonderzoek kom je erachter waar bezoekers naar zoeken als ze naar je website komen en welke zoektermen ze hebben gebruikt om je te vinden. Bij zoektermonderzoek kunnen er ook woorden of termen bovenkomen die je beter kunt vermijden als je daarmee de verkeerde zoekers aantrekt, zodat je je richt op bezoekers op de juiste locaties.

Zoekwoordonderzoek kan in het begin wat intimiderend zijn, maar er zijn tools om je te helpen. Google heeft een zoekwoordplannertoolvoor advertentiegebruikers en bevat zoekterminformatie voor websites gelinkt aan diensSearch Console. Er zijn ook verschillende betaalde zoektermonderzoektools op de markt die nuttig kunnen zijn, afhankelijk van de grootte, het aantal concurrenten en het budget van je bedrijf.

Zo perfectioneer je de optimalisatie op je pagina

Lokale SEO-kansen voor kleine bedrijven komen op elke pagina van je website voor. SEO op de pagina’s bestaat onder andere uit de zoektermen en de geschreven content op elke pagina en andere zoeksignalen, zoals metatags en de opbouw van je pagina’s.

Het is belangrijk voor je totale zoekmachinescore om relevante zoekwoorden en natuurlijke taal te gebruiken op de pagina’s van je website. Zorg dat je zoekwoorden gebruikt in deze onderdelen van elke pagina:

  • Titeltag: Deze hoofdbeschrijving van een pagina moet je gebruikers duidelijk vertellen waar de pagina over gaat door het hoofdzoekwoord voor je website te gebruiken. Structureer de titeltag zo dat hij geschreven is voor de gemiddelde persoon. Zie het maar als een korte kop die één zoekterm bevat.
  • Metabeschrijving: Deze secundaire informatie verschijnt onder de kop in zoekresultaten. Je hebt ongeveer 155 tot 160 tekens om de inhoud uit te leggen. Zorg dus dat je het hoofdzoekwoord weer gebruikt en moedig zoekers aan om op je link te klikken.
  • Alt-informatie: Beschrijvingen van foto- en videocontent moeten de afbeelding beschrijven én een zoekterm gebruiken.
  • URL: Waar gaat je pagina over? De URL moet die informatie geven. Als bezoekers een beschrijvende URL zien, geeft dat aan dat ze de juiste content op de juiste plek zoeken en dat die relevant is voor hun zoekopdracht.
  • Bodytekst: Ten slotte moeten er zoekwoorden die te maken hebben met het onderwerp van je pagina door de tekst worden verweven op een natuurlijke, onderhoudende manier. Als de kop gebruikers vertelt dat de pagina over ‘dierenartskosten’ gaat, moet die informatie ook echt op de pagina te vinden zijn, inclusief gebruik van die specifieke zoekterm. Gebruik het zoekwoord en andere secundaire zoektermen in de lopende tekst van je pagina en voor minstens één kop of subkop in de context van de pagina.

Laten we alles samenvoegen in een voorbeeld voor een dierenkliniek. De meta-informatie voor de pagina ‘Tarieven’ moet het zoekwoord ‘dierenartskosten’ bevatten en er ongeveer zo uitzien:

  • Titeltag: Dierenartskosten: Tarieven van dierenklinieken in Hengelo, Gelderland
  • Metabeschrijving: Onze dierenartskosten behoren tot de voordeligste in uw omgeving. Routinecontroles, vaccinaties, gebitsreiniging, sterilisatie en castratie bij katten en honden vanaf € 45.
  • Alt-informatie: Als je besluit om een afbeelding van een hond op die pagina te gebruiken, kan je alt-informatie bijvoorbeeld het volgende zijn: ‘Dierenartskosten voor een blaffende, kwispelende hond.’
  • URL: De URL moet kort en krachtig zijn en je zoekterm bevatten. In dit geval is het de URL van je domeinnaam, gescheiden met een slash of streepje voor je zoekterm: dierenkliniekabc.nl/dierenartskosten.

Zet de NAT-gegevens erbij

Het laatste en misschien wel belangrijkste element van lokale zoekopdrachten is NAT-gegevens. NAT staat voor naam, adres en telefoonnummer.

Om je NAT te optimaliseren, is het belangrijk om altijd op dezelfde manier naar je bedrijf te verwijzen. ‘Hondenkoekjes NV’ kan ‘Hondenkoekjes’ zijn in de footer van je website, URL en in Google Mijn Bedrijf en Bing Places. Dat is prima, omdat het overal hetzelfde is. Maar je kunt beter niet wisselen tussen Hondenkoekjes, Hondenkoekjes NV en Hondenkoekjes BV, want zoekmachines zien dat als verschillende bedrijven.

TIP VAN VISTAPRINT

Handige SEO-tip voor kleine bedrijven: Om alles uit je NAT-gegevens te halen, moet je consistent zijn bij het vermelden van naam, adres en telefoonnummer.

Datzelfde geldt ook voor je telefoonnummer en fysieke adres (gebruik overal het door Google geverifieerde adres op de kaart). Een veelgemaakte fout is om af te wisselen tussen verschillende telefoonlijnen als je die hebt. Gebruik in plaats daarvan hetzelfde telefoonnummer op al je digitale vermeldingen en materialen.

Reviews zijn ook een steeds belangrijker onderdeel van NAT-gegevens. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat er vaak reviews worden getoond in de zoekresultaten voor kleine bedrijven. Met meer reviews en betere beoordelingen kom je prominenter naar voren in lokale zoekresultaten. Je NAT consistent gebruiken, maakt het makkelijk voor je fans en klanten om je bedrijf online te vinden en een review achter te laten.

Op Google bijvoorbeeld zijn die reviews rechtstreeks gekoppeld aan je pagina op Google Mijn Bedrijf. Je kunt ze nog verder doorlinken naar je website om een verbinding tussen de twee te maken.

Elk klein bedrijf zou SEO moeten gebruiken om website- en fysiek verkeer naar de juiste locatie te krijgen. Een goede strategie, zoekwoordonderzoek en geoptimaliseerde content voor het juiste type klant kunnen je helpen om je zoekresultaten geleidelijk te verbeteren.