Geschatte leestijd: 8 minuten
Inhoudsopgave
- Soorten lettertypen
- Wat is een schreefloos lettertype?
- Wat is een lettertype met schreef?
- Waar gebruik je scriptlettertypen
- Handige tools om meer informatie over lettertypen te vinden
- Zo combineer je lettertypen op jouw visitekaartje
- Lettergrootten visitekaartjes: Beste werkwijzen
- Zes lettertypecombinaties als inspiratie voor je volgende visitekaartje
Stel je de situatie eens voor: Je opent een tekstdocument en typt daarin de naam van je bedrijf. Tegen de witte achtergrond ziet het er nogal klein uit, dus blaas je de lettergrootte op tot 96. Dat lijkt er meer op. Je zegt de naam nog een keer hardop om te horen hoe het klinkt. Het is de beste naam uit een paginalange lijst die je in je notitieboek hebt geschreven. Dan blader je door het lettertypemenu om te zien hoe het eruitziet in verschillende letterstijlen.
Voordat je het weet is het 20 minuten later en zie je door de bomen het bos niet meer.
Zo. Veel. Mogelijkheden.
Is jouw bedrijf modern en minimalistisch, of traditioneel en elegant?
Met duizenden stijlen waar je uit kunt kiezen wordt het selecteren van de typografische stijl die jouw bedrijf definieert de komende jaren, een grote uitdaging. Hopelijk geeft dit artikel je een duwtje in de juiste richting.
Wat is een lettertype nu eigenlijk?
Een lettertype is een verzameling letters, cijfers, accenten en symbolen die allemaal volgens een gezamenlijk ontwerp zijn geproduceerd. Verschillende versies van hetzelfde ontwerp, bijvoorbeeld vetgedrukt, normaal of schuingedrukt, heten de ‘lettertypefamilie’.
De lettertypen die je op je visitekaartjes gebruikt, hebben twee hoofdtaken: de aandacht trekken en makkelijk leesbaar zijn.
Dus houd dat in gedachten en lees verder om meer te weten te komen over lettertypen, hoe je verschillende stijlen combineert en hoe groot je de tekst op je visitekaartjes moet maken.
Soorten lettertypen
Wat is een schreefloos lettertype?
In de typografie heeft een schreefloos lettertype geen decoratieve streepjes aan het eind van de pootjes. Schreefloze lettertypen verschillen vaak ook minder in de breedte van de lijnen dan lettertypen met schreef (daar hebben we het zometeen over). Op gedrukte producten werkt schreefloos het best voor bedrijfsnamen, koppen of aankondigingen, want dat is makkelijk in één oogopslag te lezen. Het is ook een goede keuze als je eenvoud, moderniteit of minimalisme wilt uitstralen.
Schreefloze lettertypen worden vaak gebruikt voor digitale schermtekst. Op schermen met een lage resolutie kunnen kleine details verdwijnen of te groot worden, afhankelijk van het lettertype. Dus denk hieraan als je je online en offline aanwezigheid op elkaar afstemt.
En mocht je het je afvragen: in het Frans heet schreefloos ‘sans serif’, en het woord ‘serif’ komt waarschijnlijk weer van het Nederlandse ‘schreef’.
Wat is een lettertype met schreef?
Schreven vinden hun oorsprong in gegraveerde inscripties die vaak te zien zijn op historische gebouwen, bruggen en grafstenen. Door deze historische associatie zijn lettertypen met schreef ideaal als je een traditionele en gevestigde uitstraling wilt creëren. Lettertypen met schreef zijn de meest gebruikte lettertypestijl in lange manuscripten, boeken, kranten en de meeste tijdschriften. Dit komt door de traditie, de vermeende leesbaarheid en de inferieure papierkwaliteit van vroeger, waardoor het het beste was om lettertypen met schreef te gebruiken.
Over de leesbaarheid zijn de meningen echter sterk verdeeld. Het ene kamp zegt dat de leesbaarheid en leessnelheid van lange stukken tekst beter worden, omdat lettertypen met schreef het oog langs een lijn helpen te bewegen. Het andere kamp trekt dit echter in twijfel en zegt dat de lettertypestijl waar we het meest aan gewend zijn (tekst met schreef) het makkelijkst te lezen is.
Wil je deelglans toevoegen aan een lettertype met schreef op je visitekaartje, houd dan in gedachten dat dit alleen handig is voor een groot tekstveld, zoals je bedrijfsnaam.
Waar gebruik je scriptlettertypen
Scriptlettertypen zijn lettertypen die een menselijk tintje hebben, bijvoorbeeld vloeiende cursieve lijnen en aan elkaar geschreven kalligrafieletters die eruit zien alsof ze met de hand zijn geschreven. Scriptlettertypen werken heel goed voor uitnodigingen, wenskaarten, koppen of heel korte, expressieve teksten met een persoonlijke boodschap. Klassieke, vloeiende scriptlettertypen geven een elegante look, terwijl ronde vormen er speels uitzien. Ze kunnen effectief zijn om de aandacht te trekken, maar let wel op de leesbaarheid, vooral als je een scriptlettertype wilt gebruiken voor je promotiemateriaal. Gebruik geen scriptlettertype voor lange stukken tekst, omdat dat lastig te lezen is bij kleinere lettergroottes. Kies in plaats daarvan voor een lettertype met of zonder schreef voor de langere teksten op je marketingmateriaal.
Handige tools om meer informatie over lettertypen te vinden
WhatFont is een extensie voor Google Chrome die elk lettertype op elke website identificeert en de naam ervan weergeeft.
Fontsinuse laat je “lettertypen in de echte wereld” zien en is een fantastisch hulpmiddel om ideeën op te doen voor het combineren van lettertypen.
FontReach scant de top miljoen sites om te laten zien hoe lettertypen op internet worden gebruikt. Heel handig als je wilt zien wie je favoriete lettertypen gebruikt.
Zo combineer je lettertypen op jouw visitekaartje
- Beperk je selectie tot twee lettertypen voor je visitekaartje
- Probeer een scriptlettertype of schreeflettertype te combineren met een lettertype zonder schreef
- Creëer een visuele hiërarchie door te beslissen welke informatie het prominentst moet zijn, zoals je bedrijfsnaam of je eigen naam. Bekijk daarna welke informatie in een kleinere lettergrootte eronder kan staan.
- Je hoeft niet altijd de tekstgrootte te gebruiken om een visuele hiërarchie te creëren. Probeer prominente tekst dikker te drukken en minder prominentere tekstvelden lichter te maken.
- Gebruik niet meer dan drie lettergroottes op je visitekaartje. Twee is ideaal.
- Creëer een contrast tussen de tekst en de achtergrond op je ontwerp. Elk tekstveld moet opvallen. Mocht je twijfelen: zwarte of grijze tekst op een witte of gele achtergrond valt altijd op.
- Combineer geen lettertypen die erg op elkaar lijken. Probeer enig contrast te creëren tussen je bedrijfsnaam en het veld met contactgegevens.
Lettergrootten visitekaartjes: Beste werkwijzen
In de typografie is de puntgrootte (pt) de standaardeenheid om de grootte van letters te meten. Voor de prominente tekstvelden van visitekaartjes zoals je naam of bedrijfsnaam kan de lettergrootte tussen 10 pt en 16 pt groot zijn, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt. Deze groottes moeten het verschil laten zien tussen de primaire tekstvelden (prominentst) en de secundaire (minder prominent).
De grootte van de minder prominente tekstvelden zoals functietitel, e-mailadres, website, adres en telefoonnummer is erg belangrijk als het gaat om zichtbaarheid en leesbaarheid. De minimale grootte die je op je visitekaartjes moet gebruiken is 8 pt. Let echter wel op dat sommige lettertypen kleiner kunnen lijken dan andere, ook al hebben ze dezelfde puntgrootte. Pas op met kleine lettergrootten bij scriptlettertypen en sommige schreeflettertypen. Moet je toch erg kleine letters toevoegen, gebruik dan een schreefloos lettertype voor de beste leesbaarheid.
Zes lettertypecombinaties als inspiratie voor je volgende visitekaartje
Denk eraan dat de tekst op je visitekaartjes als eerste vereiste makkelijk te lezen moet zijn. Als je eenmaal een lettertype hebt gevonden dat in één oogopslag makkelijk te lezen is, dan kun je gaan experimenteren met kleurencombinaties om een ontwerp te maken dat echt opvalt.