Na het lezen van dit artikel begrijp je:
- Welke informatie je op je kaartje moet zetten
- Hoe je je contactgegevens schikt op een standaard visitekaartje
Als het goed is ontworpen, herinnert je visitekaartje mensen eraan waar jullie elkaar voor het eerst ontmoetten en moedigt het mensen die geïnteresseerd zijn in je producten of diensten aan om contact op te nemen of je website te bezoeken voor meer informatie.
Door te weten wat je er wel en niet op moet zetten, creëer je een kaartje dat zowel opvallend als evenwichtig is. Probeer je niet alleen te richten op de grafische elementen en de tekst die je wilt toevoegen, maar denk ook aan de ruimte eromheen. Dit wordt vaak de ‘negatieve ruimte’ genoemd. Door ook de ruimte rond je tekst en logo in ogenschouw te nemen, bereik je een goed evenwicht en geef je elk element ademruimte. Een goed, strak ontwerp communiceert dat je ordelijk en professioneel bent.
Het onderstaande voorbeeld toont een tweezijdig kaartje met de voorkant gericht op het logo, de bedrijfsnaam en bedrijfsboodschap, terwijl de achterkant de nodige contactgegevens bevat. Dit voorbeeld is er slechts één van de vele manieren waarop je een visitekaartje kunt ontwerpen. Het is eenvoudig, maar toont je contactgegevens op een effectieve wijze.
Wat moet erop staan
1. Logo
Je logo is een visuele representatie van wat je bedrijf doet en waar je voor staat. Het moet je bedrijf samenvatten en is een aandenken waarmee je klanten je zullen onthouden. Als je een logo hebt, geef je je bedrijf een geloofwaardig, professioneel en betrouwbaar gevoel.
Drie veelvoorkomende soorten logo’s zijn:
Geschreven naam: Dit wordt meestal een woordmerk genoemd en is een geschreven representatie van je merk. Veel legendarische merken gebruiken woordmerken, zoalsGoogle en Visa.
Monogram of lettermerk: Deze logo’s bestaan uit de eerste letters van je bedrijf, op een creatieve manier weergegeven. Een afkorting gebruiken is een goed idee als je een lange naam hebt, zoals International Business Machines (IBM).
Symbool: Dit is een representatie van je bedrijf in een beeld. Het kan een vorm zijn die te maken heeft met je specialisatie of een abstracte vorm die je merk vertegenwoordigt. Het kan op zichzelf staan en je geschreven bedrijfsnaam ondersteunen. De swoosh en de appel zijn twee van de bekendste logo’s.
Gebruik een afbeelding van hoge kwaliteit, 300dpi (dots per inch) om te zorgen dat de randen scherp zijn als het wordt afgedrukt. In het ideale geval moet je logo werken in zwart-wit (voor basistoepassingen) en schaalbaar zijn (van reproducties op postzegelformaat tot aan posters en spandoeken). Probeer de tekst niet te dicht bij het logo te zetten of het teveel te vergroten. En denk eraan om het te laten ademen. Dat zorgt ervoor dat het opvalt. Als het er krap uitziet, maak het logo dan wat kleiner en zet er meer ruimte omheen.
2. Bedrijfsnaam
Geef hier veel ruimte aan en maak het prominent. Het is misschien wel de belangrijkste informatie op je kaartje, want het is datgene wat mensen het vaakst zullen onthouden. Over het algemeen moet je bedrijfsnaam het belangrijkste stuk tekst op je kaartje zijn.
3. Bedrijfsboodschap
Probeer in maximaal zes woorden samen te vatten wat je aanbiedt. “Brand Strategy for All” communiceert dat Smith Consulting brandingdiensten levert aan verschillende soorten klanten en zich niet specialiseert in één sector. Het is professioneel, eerlijk en focust op de hoofddienst.
4. Je naam
Maak dit tekstveld prominent om mensen te helpen je naam te onthouden en een persoonlijke band met je bedrijf aan te gaan.
5. Functie
Dit werkt altijd als goed geheugensteuntje. Niet iedereen is goed in het onthouden van namen; sommige mensen zullen je eerder onthouden vanwege je specialisatie.
6. Logo
In dit voorbeeld wordt het logo herhaald op de achterkant om je merk te versterken. Het bovenstaande voorbeeld laat zien waarom het belangrijk is om te zorgen dat een logo zowel in kleur als zwart-wit goed werkt: deze toepassing gebruikt slechts één kleur, terwijl het logo op de voorkant een kleur bevat.
7. Website
De http:// kun je weglaten, die is niet nodig en neemt alleen maar ruimte in. Het is belangrijk om consistentie te hebben tussen het ontwerp van je visitekaartje en je website, dus houd daar rekening mee als je een kaartje ontwerpt als je al een website hebt of andersom.
8. Contactgegevens (e-mail, telefoonnummer, adres)
Contactgegevens worden meestal links, rechts of gecentreerd uitgelijnd. Heb je een voorkeur voor een manier waarop mensen contact opnemen, bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres, benadruk dat dan met een grotere letter of prominente plek.
Als je vanuit een fysieke bedrijfslocatie werkt, is het toevoegen van je adres essentieel om het aantal bezoekers te vergroten. Als je alleen virtueel of op locatie werkt, kun je het weglaten om ruimte te besparen. Telefoonnummer en e-mailadres zijn cruciaal, want dat zijn de manieren waarop de meeste mensen contact opnemen.
Megan Morahan, creatief directeur bij Vistaprint, benadrukt dat bij het toevoegen van tekstmet je bedrijf het principe ‘minder is meer’ geldt.
“Het moet makkelijk te behappen zijn voor de ontvanger,” zegt ze. “Hoe minder informatie je erop zet, hoe beter.”
Hetzelfde geldt voor lettertypen: probeer er maximaal twee te gebruiken zodat het er netjes en overzichtelijk uitziet.
9. Praktische drukinformatie
Afsnede
Vanwege de mechanische speling die komt kijken in het drukwezen, kan de uiteindelijke afsnede op elke plek uitkomen tussen de veiligheidsmarge en de uitloop. Daarom is het belangrijk om je tekst en belangrijke afbeeldingen binnen de veiligheidsmarge te houden en buiten het afsnedegebied.
Uitloop
De uiterste buitenrand van het document heet de uitloop. Om te voorkomen dat er een ongewenste witte rand op je product verschijnt, moet je ervoor zorgen dat het ontwerp de volledige uitloop beslaat.
Veiligheidsmarge
De veiligheidsmarges zijn randen die binnen het gebied staan waar de afsnede zal plaatsvinden. Houd alle essentiële informatie, zoals namen, adressen, telefoonnummers en logo’s binnen de veiligheidsmarge om te zorgen dat ze niet worden afgesneden.
Om te zorgen dat je kaartje duidelijk communiceert wat je wilt, kun je iemand vragen ernaar te kijken voordat je het laat afdrukken.
Je kunt diegene het volgende vragen:
- Wat is het eerste wat je ziet?
- Is het duidelijk welke producten of diensten ik bied?
- Hoe zou je contact met me opnemen?
- Is de tekst makkelijk te lezen of moet je echt turen?
- Hebben het logo en de tekst genoeg contrast tegen de achtergrond?