Geschatte leestijd: 5 minuten
Inhoudsopgave
- Houd ze bij de hand
- Houd je visitekaartjes bij de hand
- Deel altijd gave visitekaartjes uit
- Spiegel de andere persoon
- Houd prettig oogcontact
- Zet je visitekaartjes aan het werk
- Stop je visitekaartje bij je product in het pakketje
- Maak onweerstaanbare visitekaartjes
- Doe visitekaartjes in je promotiepakket
- Etiquette van visitekaartjes in het kort: wel en niet
- Als je een visitekaartje krijgt
- WEL
- NIET
- Als je een visitekaartje geeft
- WEL
- NIET
- Vond je dit artikel nuttig?
Wist je dat je maar ongeveer zeven seconden nodig hebt om iemand bij een eerste ontmoeting te beoordelen?
Precies. Je hebt zeven seconden om te glimlachen, oogcontact te maken, zelfverzekerd te praten en een hand te geven.
Maar het gaat er niet alleen om wat je zegt. Je non-verbale communicatie spreekt boekdelen over jou en je bedrijf. Vooral bij het maken van die o zo belangrijke eerste indruk.
Dus als we ervan uitgaan dat je meteen een positieve reactie krijgt, hoe houd je die dan vast tot het einde van het gesprek?
Goed gekleed zijn helpt. Beleefd zijn is verplicht. Maar geen van beide doet er toe als je de uitwisseling van visitekaartjes met een nieuwe klant verpest. Want dat moment draait om meer dan alleen het uitwisselen van contactgegevens.
De volgende tips helpen je om een goede verstandhouding op te bouwen en attent over te komen bij het geven en ontvangen van visitekaartjes.
Houd ze bij de hand
Kansen zijn er altijd en overal. Dus wees voorbereid. Zorg dat je genoeg visitekaartjes bij je hebt voor elke gelegenheid. Het is gênant als je een excuus moet bedenken wanneer iemand je een visitekaartje geeft en jij niet het jouwe kunt geven. Zelfs als het echt waar is, klinkt ‘de mijne liggen bij de drukker’ net zo geloofwaardig als ‘de hond heeft ze opgegeten’.
Houd je visitekaartjes bij de hand
Je ziet er niet erg zelfverzekerd uit als je al je zakken moet doorzoeken. Laat zien hoe goed je bent voorbereid door je visitekaartjes bij de hand te houden. Dat ziet er professioneel uit en bovendien weet je nooit waar en wanneer je je volgende klant ontmoet.
Deel altijd gave visitekaartjes uit
In een stevige visitekaartjeshouder blijven je visitekaartjes schoon en beschadigen ze niet. Als je een gaaf visitekaartje uit een houder geeft, ziet dat er professioneel uit. En door het kaartje van je nieuwe contact bij je eigen visitekaartjes op te bergen, laat je zien dat je attent bent en oog voor detail hebt.
Spiegel de andere persoon
Net zoals een vlotte overdacht van het stokje tijdens een estafetteloop de snelheid hoog houdt, zo houdt een vlekkeloze uitwisseling van visitekaartjes de vaart in je gesprek.
Probeer dit eens als je een visitekaartje krijgt: neem het kaartje aan op dezelfde manier waarop de andere persoon het aanbiedt.
Als de persoon met wie je praat zijn of haar visitekaartje met twee handen aanbiedt, pak je het met twee handen aan. Dit is een praktische manier om eventuele taalbarrières of cultuurverschillen te overbruggen als je in het buitenland aan het netwerken bent.
Houd prettig oogcontact
Oogcontact maken is belangrijk, dat weet je natuurlijk wel, maar hoeveel? Te weinig kan de indruk wekken dat je niet geïnteresseerd bent. Te veel komt intens en een beetje sinister over.
Normaal oogcontact duurt vier tot vijf seconden voordat je je blik afwendt. Als je praat met iemand bij wie je je op je gemak voelt, dan kijk je die persoon aan terwijl je praat of luistert en daarna wend je je blik af om na te denken.
Een goede vuistregel is 50/70: houd oogcontact gedurende 50% van de tijd terwijl je praat en 70% terwijl je luistert.
Zet je visitekaartjes aan het werk
Je hoeft niet altijd te wachten op een formele introductie om je visitekaartje te kunnen delen. Hier zijn enkele situaties waarin het delen van je visitekaartje overkomt als een persoonlijk gebaar, zelfs als je jezelf niet persoonlijk kunt voorstellen.
Stop je visitekaartje bij je product in het pakketje
Veel zelfstandige online ondernemers doen vaak een visitekaartje in hun pakketjes. Als je er behalve een visitekaartje ook een handgeschreven bedankkaartje bij doet, maak je het uitpakken van je pakketje persoonlijk en gedenkwaardig voor de ontvanger. Het is ook een aanmoediging om contact met je op te nemen.
Maak onweerstaanbare visitekaartjes
Er zijn heel veel plaatsen waar je je visitekaartjes kunt achterlaten, zoals winkels, restaurants, bibliotheken en gemeentehuizen. Zo kunnen mensen gemakkelijk je contactgegevens vinden wanneer ze een lokale leverancier zoeken. Maar als je wilt dat jouw kaartjes eruit springen, moet je ze onweerstaanbaar maken.
Doe visitekaartjes in je promotiepakket
Als je een map samenstelt met verschillende marketingmaterialen, moet je helemaal voorin je visitekaartje doen. Dat is dan het eerste wat mensen zien als ze je informatiepakket openen. Onze presentatiemappen hebben een gedeelte met uitsparingen waar je je visitekaartje met je contactgegevens naar boven in kunt steken.
Etiquette van visitekaartjes in het kort: wel en niet
Als je een visitekaartje krijgt
WEL
- Spiegel de lichaamstaal van de andere persoon. Als iemand je een visitekaartje met twee handen aanbiedt, pak je het met twee handen aan. Dat helpt om een goede verstandhouding op te bouwen en eventuele taalbarrières te overbruggen.
- Neem even de tijd om het visitekaartje te bekijken voordat je het opbergt. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de persoon met wie je praat.
- Stop het visitekaartje in je kaartjeshouder zodat het netjes blijft en je niet vergeet om het mee te nemen.
NIET
- Stop het visitekaartje niet in een overvolle portefeuille of in je achterzak waar je vervolgens op gaat zitten. Dat ziet er niet goed uit.
- Laat het visitekaartje van de andere persoon niet op tafel liggen. Het is een goede gewoonte om het visitekaartje op te bergen zodra je het hebt bekeken. Als je het laat liggen, maak je een onprofessionele indruk en het kan bovendien als onbeleefd ervaren worden.
- Weiger iemands visitekaartje niet. Neem het aan, bekijk het en berg het netjes op. Zelfs als je niet van plan bent om ooit contact op te nemen met die persoon.
Als je een visitekaartje geeft
WEL
- Geef je visitekaartje met de contactgegevens naar boven. Bied het met een of twee handen aan, afhankelijk van wat ter plaatse gebruikelijk is.
- Denk aan je goede manieren. Vraag altijd eerst of je iemand je visitekaartje mag geven.
- Houd je kaartjes bij de hand om te voorkomen dat je wanhopig al je zakken moet doorzoeken.
NIET
- Overhaast het niet. Wacht tot je een gesprek afrondt voordat je iemand vraagt of je je visitekaartje mag geven.
- Geef geen verkreukeld visitekaartje met ezelsoren. Berg ze netjes op in een onbuigzame visitekaartjeshouder.
- Zet je imago niet op het spel. Geef je visitekaartje nooit alsof je kaarten deelt in het casino.
Vond je dit artikel nuttig?
Als je iemand anders kent die wat aan deze praktische etiquettetips voor visitekaartjes zou kunnen hebben, deel dit bericht dan met hem of haar.