Alles wat je moet weten over TikTok voor kleine ondernemingen

Geschatte leestijd: 6 minuten

Social media is een van de beste plekken om reclame te maken voor je bedrijf en contact te leggen met je klanten, terwijl je betrokkenheid, verkoop en winst bevordert. En hoewel de meeste kleine ondernemingen al Facebook, Instagram en Twitter gebruiken, is er een nieuw socialmediaplatform dat de wereld aan het veroveren is: TikTok.

Sinds de oprichting in 2017 heeft TikTok een indrukwekkende 1 miljard actieve gebruikers per maand bereikt. En door de groei van het bedrijf zien merken in dat marketing op TikTok een ideale manier is om hun doelgroep te bereiken en resultaten te boeken voor hun bedrijf.

Als je wilt dat je bedrijf in 2022 (en daarna) floreert, dan is het belangrijk dat je alles weet over marketing en adverteren op TikTok. Hier bespreken we alles wat je als ondernemer moet weten over TikTok, inclusief tips om het TikTok-platform te gebruiken om je bedrijf vooruit te helpen.

Wat is TikTok en waarom zou je het moeten gebruiken voor je bedrijf?

Voordat we uitleggen hoe je als bedrijf gebruik kunt maken van TikTok, willen we eerst vertellen wat TikTok is en waarom marketing op TikTok in het huidige socialmedialandschap niet mag ontbreken voor merken.

TikTok is een socialmediaplatform waarop gebruikers korte video’s kunnen maken en gebruiken, maar ook bekijken, delen en op content van andere gebruikers kunnen reageren. Hoewel gebruikers letterlijk overal een video over kunnen maken, zijn er een aantal trends die eruit springen, waaronder challenges, dans, grapjes, producten en uitleg.

TikTok staat vooral bekend als een app voor het jongere publiek, maar de gebruikers van het platform zijn in werkelijkheid vrij evenredig verspreid over verschillende leeftijdsgroepen. Uit gegevens van Statista blijkt dat 47,4 procent van de gebruikers in de VS 29 jaar of jonger is en 42 procent tussen 30 en 49 jaar (11 procent van de gebruikers op TikTok in de VS is 50 jaar of ouder). En doordat TikTok zoveel verschillende gebruikers aantrekt, ziet een groot aantal bedrijven in dat het platform mogelijkheden biedt om op een nieuwe, betekenisvolle manier contact te leggen met hun klantenbestand.

Maar wat zijn de voordelen van marketing op TikTok? Er zijn genoeg redenen waarom TikTok een slimme is voor ondernemers, bijvoorbeeld:

  • TikTok is niet zo verzadigd als andere socialmediaplatforms. Hoewel de populariteit van TikTok snel toeneemt bij ondernemers, is het nog niet zo bekend als andere platforms. Op TikTok is dus minder concurrentie dan op andere bekende platforms en daardoor kan het makkelijker (en betaalbaarder) zijn om impact te maken.
  • Het platform biedt diverse kansen voor marketing en adverteren. Op TikTok kun je klanten op verschillende manieren bereiken. Je kunt content maken en organisch je eigen volgers aantrekken, maar je kunt ook betaald adverteren op TikTok om je ideale publiek te bereiken.
  • TikTok geeft je prestatie-analyses waarmee je je marketingstrategie kunt optimaliseren. Om een marketingstrategie te optimaliseren heb je gegevens nodig en TikTok levert die gegevens via hun prestatie-analysefuncties (waar je toegang tot hebt met TikTok Business Accounts). TikTok geeft je de actuele gegevens die je nodig hebt om uit te zoeken welke soort videocontent jouw ideale klant wil zien. Daardoor kun je je contentstrategie optimaliseren en de video’s maken en bieden die echt impact maken voor je bedrijf.
  • Het is eenvoudig om kwaliteitsvideo’s te maken, bewerken en delen. Maak je geen zorgen als je er tegenop ziet om videocontent te maken, TikTok heeft een heel scala aan bewerkingstools die het makkelijk maken om je content te filmen en bewerken (inclusief tekstlagen, geluidseffecten en filters).
  • TikTok biedt je de kans om op een authentiekere manier contact te leggen met je klanten. Videocontent biedt je de kans om klanten een kijkje achter de schermen te geven bij je bedrijf. Als je een restaurant hebt, kun je bijvoorbeeld een video met vragen en antwoorden aan je chef-kok plaatsen. Of als je een kledingmerk hebt, kun je een video delen over hoe je kleding ontworpen en gemaakt wordt. Dit soort content kan de connectie met je volgers verdiepen en meer betekenis geven. Uiteindelijk kan dat leiden tot meer betrokkenheid en meer verkoop.

Klaar om te beginnen? Hier volgen een aantal tips voor een effectieve marketingstrategie voor bedrijven op TikTok:

  1. Neem de tijd om het platform te verkennen.
  2. Zet je doelen op papier.
  3. Maak waardevolle, nuttige content.
  4. Ga mee met trends.
  5. Maak mensen enthousiast over je producten en diensten.

1. Neem de tijd om het platform te verkennen.

Misschien ben je geneigd om meteen aan de slag te gaan met marketing en advertenties op TikTok. Maar als je wilt dat je TikTok-strategie effectief is, moet je de tijd nemen om daadwerkelijk het platform te leren kennen. Daarmee krijg je een globaal inzicht in hoe TikTok werkt en wat voor soort content het goed doet op het platform. Dus maak een account aan en ga op verkenning!

Bekijk welke soorten video’s er op het platform te vinden zijn, wat voor video’s veel bekeken worden en welke categorieën logisch zouden zijn voor je bedrijf. Als je concurrenten hebt die het platform al gebruiken, kun je onderzoeken wat voor soort video’s zij plaatsen. Hoewel je hun ideeën niet wilt stelen, kan concurrentieonderzoek je wel nuttige inzichten opleveren in wat voor soort video’s jouw ideale klanten bekijken.

2. Zet je doelen op papier.

Je weet niet of je marketingstrategie op TikTok geslaagd is als je niet weet hoe succes eruit ziet voor jou. Neem daarom, voordat je je TikTok-strategie implementeert, de tijd om je doelen op papier te zetten en hoe je je voortgang meet.

Stel dat het je ultieme doel is om met TikTok meer nieuwe klanten aan te trekken voor je fysieke winkel. Hoeveel klanten wil je op het platform genereren voor je winkel? En hoe houd je bij of ze daadwerkelijk via TikTok zijn gegenereerd? Je zou een exclusieve kortingscode kunnen delen in een van je video’s en bijhouden hoeveel klanten die kortingscode gebruiken in de daarop volgende weken.

3. Maak waardevolle, nuttige content.

Als je video’s geen toegevoegde waarde hebben voor je klanten, zullen ze weinig resultaat opleveren voor je bedrijf. Daarom is het belangrijk om na te denken over het soort waarde dat je je publiek wilt bieden en daarna pas de video’s te maken die die waarde te leveren.

Krijg je bijvoorbeeld een hoop vragen van klanten over hoe ze een van je producten moeten gebruiken? Maak dan een korte instructievideo waarin je die vragen beantwoordt. Zijn klanten helemaal ondersteboven van een dessert op de menukaart van je restaurant? Maak een video waarin je stap voor stap uitlegt hoe het dessert gemaakt wordt, zodat ze er nog meer waardering voor krijgen.

Houd er rekening mee dat TikTok voornamelijk een entertainmentplatform is. Soms is de toegevoegde waarde die je klanten kunt bieden dus een paar minuten vermaak. Wees niet bang om video’s te delen die grappig, apart of op een andere manier vermakelijk zijn. Mensen laten lachen om je video kan precies zijn wat je nodig hebt om de aandacht van een potentiële klant te trekken.

Tip van VistaPrint

Is videocontent maken nieuw voor je? Begin met een TikTok-sjabloon op VistaCreate en voeg er je eigen persoonlijke of zakelijke details aan toe.

4. Ga mee met trends.

Trends kunnen makkelijk viraal gaan op TikTok, of dat nu een ‘TikTok challenge’ is of een trending deuntje. En als je TikTok gebruikt voor je bedrijf, kun je je zoekresultaten vergroten en je content bij nieuwe klanten terecht laten komen door je eigen draai te geven aan de nieuwste trend.

Als je brijvoorbeeld op TikTok zit om je lijn haarverzorgingsproducten te promoten, dan kan het een goed idee zijn om een video te maken over de Beautiful Hair Challenge, waarin mensen hun mooie lokken laten zien. Als je TikTok inzet om meer mensen aan de praat te krijgen over je sportschool, kun je een reeks video’s maken waarin je werknemers de beste danstrends van TikTok nadoen.

Als je videocontent maakt die te maken heeft met dingen die al trendy zijn op TikTok, kan je content makkelijker terechtkomen bij een breder publiek en een deel van dat publiek kan je gaan volgen en (hopelijk) klant worden. Als je laat zien dat je up-to-date bent en de laatste trends volgt, kan dat je ook een cool imago geven bij je volgers. Dat is nooit verkeerd!

Tip van VistaPrint

Als je trendvideo’s maakt op TikTok kunnen die bekeken worden door een heel nieuw publiek, dus zorg dat je merk zichtbaar is in je video’s. Merchandise met je merk erop dragen, zoals een T-shirt of pet, kan ervoor zorgen dat je logo goed te zien is in je video’s.

5. Maak mensen enthousiast over je producten en diensten.

Het maakt niet uit hoeveel mensen je video’s bekijken op TikTok. Als de video’s ze niet enthousiast maken over je bedrijf, zal je ondernemingsstrategie voor TikTok geen extra betrokkenheid, verkoop of winst opleveren.

Zorg er daarom voor dat als je video’s maakt, je er veel maakt waarin je je producten en/of diensten laat zien op een manier die veel enthousiasme opwekt bij je publiek.

Breng je bijvoorbeeld een nieuwe collectie badbommen uit? Maak een video waarin je het product laat zien, van uitpakken tot in het bad laten vallen tot bekijken hoe de bal bruist en een regenboom aan bellen veroorzaakt. Gebruik je TikTok om nieuwe klanten te vinden voor je adviesbureau? Maak een reeks video’s waarin je gratis advies en tips geeft over het runnen van een bedrijf.

Hoe leuker de video’s je producten of diensten laten overkomen, hoe groter de kans dat je publiek je bedrijf in de echte wereld zal gebruiken.