Zonder stress vrij nemen van een kleine onderneming

Geschatte leestijd: 5 minuten

Vrij nemen van je bedrijf is niet altijd gemakkelijk. Zelfs de knop omzetten aan het eind van een drukke dag kan al een hele opgave zijn, vooral tijdens piekperiodes. Uit onderzoek van OnePoll in opdracht van Xero blijkt dat driekwart (76%) van de kleine ondernemers hun vakantie heeft opgeofferd om door te werken en hun bedrijf soepel draaiende te houden.

Voor ondernemers zoals Justina heeft het geen zin om de winkel te sluiten en te proberen om te ontspannen tijdens de feestdagen. Alleen al de gedachte aan al die gemiste verkopen en aanvragen maken het onmogelijk om alles los te laten.

“Het is voor ons de drukste tijd van het jaar en dus ga ik niet vrij nemen, want ik wil groeien met mijn bedrijf en verder komen.”

Anderen sluiten hun bedrijf, wat er ook gebeurt. Die bijzondere tijd met familie is te belangrijk om te missen. Chad, eigenaar van bedrijf X, zegt: “Ik werk zo’n beetje elke dag, maar rond de feestdagen reserveer ik tijd voor mijn gezin.”

Ben je van plan om binnenkort vrij te nemen om tijd met je gezin door te brengen?

De volgende tips helpen je daarop voor te bereiden, zodat je kunt genieten van een welverdiende vakantie. De handige checklist aan het eind zorgt ervoor dat je niets vergeet.

Kondig je afwezigheid aan

Om een groot aantal telefoontjes en e-mails te voorkomen terwijl je van je rust geniet, moet je aan je klanten en leveranciers doorgeven op welke dagen je gesloten bent.

Je kunt borden of posters ophangen om mensen te laten weten dat je gaat sluiten. Met deze attente herinneringen kun je een informatieve boodschap over beperkte openingstijden combineren met de beste wensen voor de feestdagen.

Dit is ook heel erg effectief voor clubs, die vanwege de feestdagen andere openingstijden hebben dan normaal. Sommige clubs bereiden zich voor door borden op te hangen met onze openings- en sluitingstijden voor die week.

Hetzelfde geldt voor de online aanwezigheid van je bedrijf. Een bericht om je vrienden en volgers eraan te herinneren dat je even niet beschikbaar bent, geeft mensen een beter idee van wanneer ze een reactie van je op hun aanvraag of verzoek kunnen verwachten.

Laat een boodschap achter

Van de uitvinder van de telefoon, Alexander Graham Bell, zijn de beroemde woorden “voorbereiding is de belangrijkste sleutel tot succes”. En zijn wijze woorden zijn zeker van toepassing op vrij nemen van je kleine onderneming. De erfenis van Bell is een wereld die altijd verbonden is, waarin het moeilijk kan zijn om de knop even helemaal om te zetten. Maar met een beetje plannen kun je nu veel taken automatiseren om ervoor te zorgen dat je bedrijf efficiënt draait terwijl jij je aan het ontspannen bent.

Verbonden blijven betekent niet dat je elk binnenkomende telefoontje moet beantwoorden. Neem een voicemailbericht op waarin je aangeeft dat je op beperkte tijden bereikbaar bent en vraag bellers om een boodschap achter te laten.

Vergeet niet een automatische e-mailbeantwoorder in te stellen die tijdens je afwezigheid die dezelfde informatie communiceert. Het ligt voor de hand en toch kun je het gemakkelijk vergeten als je druk bezig bent om alles af te krijgen. Maar het is een goede manier om ervoor te zorgen dat mensen een realistische verwachting hebben van wat je wel of niet kunt leveren in de tijd dat je bedrijf gesloten is.

Gebruik automatisering in je voordeel

Door een vriendelijk bericht voor de feestdagen te plaatsen op je sociale media, bereik je veel mensen en kun je je volgers eraan herinneren dat je ook van je vrije dagen geniet. Als je ook tijdens de vakantie je bedrijf wilt blijven promoten, zijn Hootsuite en Tweetdeck twee effectieve hulpmiddelen om je berichten van tevoren te plannen.

Maar je kunt voorafgaand aan je vakantie meer instellen dan alleen je berichten voor sociale media. Melissa B van Honeybee Gardens gebruikt automatisering om vooruit te werken. Ze zegt: “Onze verkopen zijn van tevoren gepland, dus we doen zo veel mogelijk voorbereiding vooraf.”

Je kunt zelfs gebruikmaken van het feit dat mensen meer tijd hebben om hun favoriete blogs te lezen door van tevoren een bericht te plannen, zodat het gepubliceerd wordt als mensen na de festiviteiten op de bank neerploffen met hun tablet of telefoon.

Dit is ook een goede gelegenheid om taken te identificeren die geautomatiseerd kunnen blijven als je terugkomt van je vakantie.

Verminder kosten terwijl je gesloten bent

Op vakantie gaan kan duur zijn. De kosten voor al dat extra eten, vervoer en accommodatie lopen snel op. En dan hebben we het nog niet eens over cadeaus. Dus zelfs als je je bedrijf maar voor een paar dagen sluit, kun je een kleine maar merkbare besparing op je energierekening realiseren door je computer, monitor en alle randapparatuur zoals printers, scanners en papierversnipperaars uit te schakelen.

Nog iets anders: vergeet onderweg naar buiten de thermostaat niet, om te voorkomen dat je een lege ruimte verwarmt.

Overweeg een digitale detoxkuur

Als je weet dat je klanten en leveranciers vrij zijn met de feestdagen en je werk het toelaat, kun je overwegen pauze te nemen van alles wat digitaal is. Sinterklaasavond is een goed moment om af te kicken van je telefoon, e-mail en sociale media. Ook feestdagen als kerstmis en oud en nieuw zijn een goede gelegenheid om ‘unplugged’ te gaan en je digitale apparaten een paar dagen te laten liggen. De meeste bedrijven zijn toch gesloten, dus de impact van je afwezigheid is waarschijnlijk minimaal.

Probeer andere vormen van vermaak om iedereen rond te tafel te krijgen. Haal de bordspellen onder het stof vandaan en laat de gezonde familierivaliteit maar beginnen!

Kom als nieuw terug

Als werk het grootste deel van je tijd begint op te slokken, is het normaal dat je privéleven er bij inschiet. Een paar dagen vrij nemen van je bedrijf kan een effectieve manier zijn om de balans tussen werk en privé te herstellen en zicht te krijgen op wat belangrijk is buiten je werk.

Het valt niet te ontkennen: je bedrijf sluiten, als is het maar voor een paar dagen, kan hectisch zijn. De volgende punten liggen redelijk voor de hand, maar kun je verrassend genoeg gemakkelijk vergeten als je druk bezig bent om alles af te krijgen.

Sluit je bedrijf niet voordat je:

  • Een afwezigheidsmelding hebt ingesteld op je e-mail en het berichtensysteem van je website
  • Voor vrienden en volgers op sociale media hebt aangekondigd dat je gesloten bent en dat ze rekening moeten houden met tragere reacties
  • Je voicemailmelding hebt aangepast met de tijd waarop je niet beschikbaar bent en wanneer je mensen terugbelt
  • Belangrijke documenten op een veilige, gemakkelijk te onthouden plaats hebt opgeborgen
  • Alle ramen en deuren hebt gesloten
  • Alle computers, monitors en randapparatuur volledig hebt uitgeschakeld
  • Alle lampen, waterdispensers en ventilatoren hebt uitgeschakeld
  • Gecontroleerd hebt of alle koelkasten goed werken en op de juiste temperatuur zijn ingesteld

Als je vrij neemt, hopen we dat je geniet van een ontspannen tijd met de mensen die het belangrijkst voor je zijn. En als je dat niet doet, wensen we je heel veel succes met je bedrijf tijdens de feestdagen.